Cześć Wam, ostatnio postanowiłem że kupie sobie dietę, ponieważ dużo słyszałem o pewnym dietetyku, że wszystko robi porządnie i naprawdę warto. Może podam wam informacje o mnie żebyście sobie wszystko ogarnęli a potem wyślę wam jeden dzien z mojej diety.
Waga: 67 KG
Staż: +2 lata.
Wzrost: 172 Cm
Treningi: 3 razy w tygodniu + w dni nietreningowe cardio (40 minut orbitrek)
Cel: Redukcja tkanki tłuszczowej
Pewnie wiele z Was jak zobaczyło moją wagę to się za głowę złapało i się pytają z czego ja tu chce redukować. Spokojnie, ogólnie jestem już prawie na mecie tej redukcji, redukuje od 1 marca z 73KG i BF 21%. Na chwile obecną wynosi 11%. Kupiłem tą diętę, tylko żeby sprawdzić owego dietetyka, i gdy w we wrzesniu znowu będę wbijał na masę mieć pewność że nie ładuje pieniędzy w błoto.
Zalecił mi on niskowęglowodanową oraz niskotłuszczową dietę bogatą w białko. A jeden dzien z nich wygląda tak :
Dieta- Białka- 161 Wegle- 201 Tłuszcze- 19 Kcal- 1872
Najlepszym pomysłem zaraz po przebudzeniu jest wypicie 500 ml zimnej wody, przyspiesza to nasz metabolizm aż o 21%, oraz posiada wiele innych zalet.
Śniadanie
Płatki Owsiane na Mleku.
100 gram płatków owsianych= B: 13.5G W: 54.5G T: 7G Kcal: 365
300 ml mleka chudego= B: 9,5G W: 14G T: 0G Kcal: 96
5 gram (kopiasta łyżeczka) kakao= B: 1.5G W: 1G T: 0,5G Kcal: 13
Suma: B: 24,5G W: 69,5 T: 7,5G Kcal: 474
Przygotowanie:
1. Odmierzyć i wlać do miski 250ml mleka chudego łaciate 0%
2.Odmierzyć za pomocą miarki 100gram płatków owsianych.
3. Wsadzić mleko do mikrofalówki na 30-45 sekund.
4. Po wyjęciu mleka z mikrofalówki wsypać łyżeczkę kakao oraz płatki, po czym wszystko wymieszać.
Dodatkowe Informacje:
¤ kakao ma wiele plusów, jednym z nich jest to, że surowe kakao w 10g zawiera 100% zapotrzebowania dziennego magnezu. Ma ono również 14 razy więcej antyoksydantów niż czerwone wino i aż 21 razy więcej niż zielona herbata. Zapobiega ono również tworzeniu się skrzepliny i spowalnia proces starzenia się.
¤ Płatki owsiane niegotowane mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza że dłuzej bedą one uwalinały energie a my będziemy czuli się syci przez dłuższy czas.
Potreningowa przekąska.
170 gram banana (jeden banan)= B: 2G, W: 37G, T: 0,5G Kcal: 160
3 Wafle ryzowe= B: 2G, W: 22G, T: 0,5 Kcal: 105
Suma: 4G, W: 59G, T: 1G Kcal: 265
Obiad
Makaron Lubella Pelne Ziarno z Krewetkami I Brokułem
200 gram brokula= B: 6G W: 8G T:1G Kcal: 60
300 gram krewetek= B: 45G W: 1.5G T: 1.5G Kcal: 190
100 gram makaronu B: 15G W: 58G T: 3G Kcal: 340
Suma: B: 66G W: 67.5G T: 5.5G Kcal: 590
Przygotowanie:
1. Obmyc brokula w zimnej wodzie i podzielić na małe różyczki.
2. Obmyc krewetki w zimnej wodzie.
3. Przygotować dwa garnki z letnia woda i nastawić je na poziom "5" (Obydwa w tym samym czasie)
4. Do garnka w którym będziemy przygotowywać brokuła i krewetki dodajemy szczyptę soli.
5. Do garnka w którym będziemy przygotowywać makaron dodajemy kopiasta łyżkę stołowa "Przyprawa do kurczaka KFD" oraz szczypte soli.
6. Gdy woda zaczyna wrzeć wrzucamy nasze składniki do odpowiednich garnków.
7. Gdy upłynie 5 minut do garnka z brokułem dorzucamy krewetki które gotujemy dodatkowe 3 minuty (Wraz z brokułem)
8. Po 8 minutach gotowania ściągamy garnek z makaronem oraz garnek z brokułem i krewetkami.
9. Używając druszlaka odcedzamy wodę z makaronu i polewamy go zimna woda.
10. Po odcedzeniu przesypujemy go na talerz.
11. Podobna rzecz robimy z zawartością z drugiego garnka, lecz pomijając czynność z zimną wodą
12. Dosypujemy brokuła i krewetki do naszego makaronu i wszystko razem mieszamy.
13. Na koniec dla smaku można dodać drobnie posiekaną pietruszkę i posypać solą piri piri.
Dodatkowe Informacje:
¤ Krewetki posiadają niska kaloryczności, oraz zawartość tłuszczu, a ich dodatkowym plusem jest fakt ze są one bogatym źródłem białka łatwoprzyswajalnego. Dostarczaja one nam również witaminy z grupy B; B12 które są odpowiedzialne za produkcję czerwonych krwinek, B3 która regulują nasz układ nerwowy i metabolizm oraz inne niezwykle ważne wartości jak selen fluor wapń i jod.
¤ Brokuł posiada ogromna liczba potasu w 100g która wynosi 295mg co znakomicie wpływa na nasze nadciśnienie tętnicze. Jedząc brokula dostarczamy do organizmu silny przeciwutleniacz który blokuje powstawanie nowych komórek rakowych. Dodatkowe plusy z jedzenia brokula są takie ze chroni on nas przed wrzodami żołądka oraz obniża on poziom cukru we krwi.
Podwieczorek
Grejpfrut
235 gram ( Jeden cały grejpfrut)= B: 2G, W: 25G, T:0, Kcal: 98
Dodatkowe Informacje:
¤ Grejpfrut jest bardzo niskokalorycznym owocem, który przyśpiesza naszą przemianę materii oraz ułatwia spalanie tłuszczów, w dodatku dzięki antyoksydantom oczyszcza on nasz organizm, co również spowalnia proces starzenia sie.
Kolacja
Tostowe Kanapki z Szynka i Twarogiem Wiejskim.
2 kromki chleba tostowego 3 ziarna= B: 5G, W: 30G, T: 4G Kcal: 160
2 plasterki szynki (pieczonej wołowiny)= B: 13G, W: 1G, T: 1G Kcal: 60
Papryka (Ilość wedle uznania, im wiecej tym lepiej)
250 gram twarogu wiejskiego chudego 0%= B: 46.5G, W: 8.5G, T: 0 Kcal: 225
Suma: B: 64.5G, W: 39.5G, T: 5G, Kcal: 445
Przygotowanie
1. Włożyć Dwie kromki chleba tostowego do opiekacza na 3 minuty.
2. Po wyciągnięciu chleba położyć po jednym plasterku szybki na kromke.
3. Pokroić paprykę na paseczki i ułożyć na kanapce.
4. Posypać kanapki szczypta soli i spora ilością pieprzu.
Dodatkowe Informacje:
¤ Czarny pieprz pobudza przemianę materii i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
¤ Papryka jest bogatym źródłem witaminy C, ma ona 4-5 razy więcej niż cytryna.
¤ Pieczona szynka wołowa, posiada bardzo dużą ilość białka, oraz ma bardzo mało kalorii jak i tłuszczów.
Zrobiłem owy dzień wczoraj na próbę i powiem wam szczerze że byłem syty przez cały czas i miałem wystarczająco energii na cały dzień. A jak to wygląda z Waszej strony?