Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Napisano Ponad rok temu
Spróbuję włoskie, ziemne, laskowe i pestki dyni- to nie powinno mnie aż tak zrujnować. Brazylijskie- bankructwo, to samo migdały.
Napisano Ponad rok temu
z miesem i warzywami.Witam .Z czym polecacie jeść ryż ??
Napisano Ponad rok temu
No i kurczak i warzywa, taki duszony kurczak w warzywach w kawałkach (najpierw trochę podsmażony) to super sprawa.
Napisano Ponad rok temu
jako że zwykle nie mam czasu bądź składników to wcinam ryż z sosem ... np. Uncle Bens, teraz 100 g gratis Albo sosy Łowicza, te są duże i tanie
Do tego mogę polecić też ryż polany jogurtem, najlepiej na ciepły polać zimny truskawkowy, też nieźle smakuje.
Ostatnio zacząłem też wsysać Kuskus, polać wrzątkiem, 5 minut odczekać i ... do tego dodaje jeszcze surówkę -> [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] -> najlepiej jesienną i mógłbym wsysać to tonami
Napisano Ponad rok temu
Co do ryżu- jeszcze mega przepis przedszkolny- czyli ryż z sosem śmietankowo-jogurtowo-truskawkowym (sos robiony mikserem z cukrem). Mega żarcie, np na lato
Napisano Ponad rok temu
Kuskus bodajże ma jednak proporcjonalnie więcej białka niż ryż, ale mi właśnie bardzo smakuje, no a ryż właśnie o często zdarza mi się rozgotować.
Jaki kupujecie i jak gotujecie ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to ja wole ryz z cieplymi kawalkami jablek, cynamonem i ubita smietana (to chyba byla smietana..)
Hehe, ja tak średnio za takim przepadam. Chociaż można w takim klimacie zrobić niezłą zapiekankę własnie o takim składzie + wiórki kokosowe, śliwki i jeszcze insze cuda.
Napisano Ponad rok temu
Brązowy w torebkach firmy Kupiec. Czas gotowania 30 min, ale jest o niebo smaczniejszy i na pewno bardziej wartościowy niż niby-naturalny Uncle Ben's, który ma czas gotowania 10 min. Gotuję osoloną wodę (ma się porządnie bulkać), wrzucam torebkę z ryżem, czekam, aż się znowu zabulka, zmniejszam ogień do minimum, przykrywam pokrywką i już. Po równych 30 minutach od tego momentu jest dla mnie w sam raz, ugotowany ciut bardziej niż al dente, ale nadal zwarty i sprężysty.Jaki kupujecie i jak gotujecie ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No z tym czasem to jakoś nigdy nie jest prawda. Uncle Bens i tak trzeba 20 minut gotować.Brązowy w torebkach firmy Kupiec. Czas gotowania 30 min, ale jest o niebo smaczniejszy i na pewno bardziej wartościowy niż niby-naturalny Uncle Ben's, który ma czas gotowania 10 min. Gotuję osoloną wodę (ma się porządnie bulkać), wrzucam torebkę z ryżem, czekam, aż się znowu zabulka, zmniejszam ogień do minimum, przykrywam pokrywką i już. Po równych 30 minutach od tego momentu jest dla mnie w sam raz, ugotowany ciut bardziej niż al dente, ale nadal zwarty i sprężysty.Jaki kupujecie i jak gotujecie ?
Ja brązowy kupuję firmy Sonko, też ich czas podany na opakowaniu jest błędny, gotuje go z 45 minut, dlatego często gotuje sobie zamiast tego makaron brązowy Lubelli, dorzucam po kilka łyżeczek jogurtu naturalnego i białego sera i jest spoko.
Napisano Ponad rok temu
Ja często robię sobie takie coś :
Kurczak z ryżem w sosie śmietankowo-czosnkowym - w 15 minut
Porcja na 1 osobe
- pierś z kurczaka
- ryż
- śmietana
- czosnek
- woda mineralna
- oliwa z oliwek
- przyprawy [najlepiej zioła prowansalskie lub oregano]
Na patelnie wlewamy odrobine oliwy z oliwek, podgrzewamy. W tym czasie stawiamy wode na ryż - lekko ją solimy [można nawet gotować ryż na kostce rosołowej - czasem tak robię]. Filet z piersi kroimy w kosteczki i wrzucamy na patelnie. Obrany czosnek wyciskamy wyciskarką do kubka lub go kroimy bardzo drobno [na 200g mięsa około 3-4 główki a jak ktoś woli mocniejsze to 5-6] zapełniamy 2/3 kubka śmietaną i dolewamy troche wody mineralnej by rozrzedzić sos, całość doprawiamy przyprawami i mieszamy by wszystkie komponenty były równomiernie rozprowadzone w sosie.
Jeśli woda się gotuje to oczywiście wrzucamy torebkę ryżu [lub 2]
Jak kurczak się już podsmażył [jednolity biały kolor, lub lekko podpieczony na pomarańczowo\brązowo] to zalewamy go w patelni przygotowanym sosem. Czekamy aż się zagotuje co jakiś czas mieszając.
Po zagotowaniu ryżu, odcedzeniu go wysypujemy go na tależ i zalewamy mięsem w sosie.
Smacznego
ps. przyprawy, proporcje wg. własnego uznania - ja doprawiam jeszcze magą.
Napisano Ponad rok temu
Slava
Napisano Ponad rok temu
Jak kurczak się już podsmażył [jednolity biały kolor, lub lekko podpieczony na pomarańczowo\brązowo] to zalewamy go w patelni przygotowanym sosem. Czekamy aż się zagotuje co jakiś czas mieszając.
:wink:
Tak, zamieniałem czasem na jogurt. Obecnie używam 12% śmietany do zup. Tutaj inwencja może być szeroka.
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na szybko, a jakie dobre:
-serek "Bieluch", może być ze szczypiorkiem
-pomidora kawałek
-trochę szynki z indyka/tuńczyka
-jajko
-cebula
Wrzucamy do miseczki bielucha. Kroimy na drobno szynkę (na takie małe prostokąciki ) - tak ze 3 dag styknie albo wrzucamy tuńczyka z puszki. Kroimy jajko na kostkę - wrzucamy. Kroimy pomidora na kostkę - wrzucamy. Siekamy drobno cebulę - wrzucamy.
A teraz - mieszamy.
No i szamamy, strasznie dobre to jest!
Napisano Ponad rok temu
Pytanie za 100 punktów: czy jeśli foliowe opakowanie chudego twarogu jest napompowane jak balon, to znaczy, że twaróg nie nadaje się do jedzenia? Ma datę ważności do 27 sierpnia. W smaku w sumie ok, ale szczypie w język (trochę podobnie jak w przypadku baterii 9V, ale słabiej).
Edit:
Ok, już nieaktualne. Nie będę marnował jedzenia.
Napisano Ponad rok temu
Dla dwóch osób
Gotujemy ok. 400 g ciecierzycy (suszonej lub z puszki) do pożądanej miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie siekamy w kostkę jedną czerwoną cebulę, dwa-trzy pomidory (nie pozbywamy się pestek/wody, bo sałatka wyjdzie za sucha), dwie świeże papryczki chili (bez pestek) oraz siekamy po garści bazylii oraz mięty (najlepiej świeżej, ale może być suszona, a mięta np. z torebki do zaparzania). Wrzucamy to wszystko do jednej miski i mieszamy. Kiedy ciecierzyca będzie gotowa, pozwalamy jej nieco przestygnąć, ale nie wystygnąć całkiem - letnia lepiej wchłonie pozostałe smaki. Wybieramy ok. 1/10 i rozgniatamy widelcem na papkę. Wrzucamy ją wraz z resztą ciecierzycy do miski, zalewamy sosem stworzonym z trzech, czterech łyżek oliwy oraz soku wyciśniętego z dwóch cytryn, po czym wszystko dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą, ale tej drugiej nie polecam, zwłaszcza, jesli ostatni składnik będzie pochodzenia koziego (a taki powinien być). Pozwalamy sałatce całkiem wystygnąć - musi postać conajmniej kilka minut, żeby wszystkie smaki się dobrze wymieszały. Tuż przed podaniem mieszamy raz jeszcze, po czym posypujemy z wierzchu dobrze pokruszonym serem feta (ok. 200 g).
Zadziwiająco dobra rzecz.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Coś z niczego, czyli treningi firefly'a |
Dzienniki treningowe |
|
|
||
przepisy, zasady, reguły |
JUDO |
|
|
||
PRZEPISY |
Kuchnia |
|
|
||
Przepisy walki |
TAEKWONDO |
|
|
||
Kobiecośc wojownika, czyli Twój Styl m.in. o aikidoczce |
AIKIDO |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 7
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gazelle FreeStyle?
- Ponad rok temu
-
Kalkulator zywieniowy + tabelka
- Ponad rok temu
-
Ciekawe tematy
- Ponad rok temu
-
Kontuzja mięśni grzbietu!
- Ponad rok temu
-
Dieta a masa ciała
- Ponad rok temu
-
Suplementacja w MA
- Ponad rok temu
-
Dane
- Ponad rok temu
-
Linki do stron o kulturystyce
- Ponad rok temu
-
Trening bez obciążeń
- Ponad rok temu
-
zbicie wagi naturalnymi sposobami:-)
- Ponad rok temu