w tym tkwi sprzeczność. zgodnie z logiką albo cos jest przestępstwem/wykroczeniem albo nim nie jest ,absurdem jest cos co nie jest przestępstwem chyba że komuś się chce za tym biegać samemu..to wtedy będzie..przeciez to parodia
po drugie, załóżmy ze ktos mnie pobił, chce się zemścic.. ale mam głeboko w d.. pakowanie go do więzienia bo co ja mam z tego że on będzie siedział?, jedyne co by mnie w tej sytuacji interesowało to rekompensata finansowa, dlatego chyba nikt rozsądny sprawiedliwości w sądzie szukał nie będzie..
Rekompensatę finansową uzyskasz wygrywając proces sądowy o odszkodowanie, ew. można orzec nawiazkę dla pokrzywdzonego w sprawie karnej...
Co do reszty, to nie jest sprzeczność, są tylko różne "procedury postępowania":
Istnieją przestepstwa ścigane z urzędu,
ale istnieją ścigane tylko na wniosek - brak wniosku stanowi przeszkodę w prowadzeniu sprawy i przesłankę umorzenia postępowania: gwałt, kradzież popełniona na szkodę osoby najblizszej, groźby karalne, nie-alimentacja (z wyjątkiem § 3.)
są wreszcie przestępstwa ścigane z oskarżenia prywatnego - czujesz się pokrzywdzony ale nie wiesz co zrobić, wynajmij zawodowego prawnika, poprowadzi sprawę za Ciebie...
wracając do sprawy wyroków :
156 Kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci:
1) pozbawienia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia,
2) innego ciężkiego kalectwa, ciężkiej choroby nieuleczalnej lub długotrwałej,
choroby realnie zagrażającej życiu, trwałej choroby psychicznej, całkowitej
albo znacznej trwałej niezdolności do pracy w zawodzie lub trwałego, istotnego
zeszpecenia lub zniekształcenia ciała,
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
Art. 59.
1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub osobistej, udziela innej osobie
środka odurzającego lub substancji psychotropowej, ułatwia użycie albo nakłania
do użycia takiego środka lub substancji,
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
To jest właśnie to o czym, cały czas pisze, jak można stawiać to na równi??? Czy się wydłubie komuś oko, czy poczęstuje działką narkotyku to jest to samo? To ma być prawo, to jest skecz..
Masz rację, to nie to samo - Handlarzy ŚMIERCI powinno się skazywać jak morderców, nie mówimy o częstowaniu (bez korzyści - na to jest inny paragraf) a o handlu narkotykami, dilerce...
Art. 62.
1. Kto, wbrew przepisom ustawy, posiada środki odurzające lub substancje psychotropowe,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Art. 63.
1. Kto, wbrew przepisom ustawy, uprawia mak, z wyjątkiem maku niskomorfinowego,
konopie, z wyjątkiem konopi włóknistych, lub krzew koki,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
za co kurwa 3 lata, Czym się różni działanie alkoholu od działania narkotyków?
Następna paranoja, może mi ktoś wyjaśnić w czym lepszy jest alkoholik od narkomana?
Uprzedzając odpowiedzi: tym właśnie ze na alkoholu państwo zarabia a na narkotykach nie.
Prochy śmierdzą, nie broń narkomanów...
Chcesz czy nie "narkotykami" są: morfina, heroina, kodeina, kokaina, marihuana, haszysz [= środki odurzające]
LSD, extasy, amfetamina, metamfetamina. psylocybina, = [subst. psychotropowe]
Zresztą wklejałem wyroki za posiadanie, zdecydowanie ponizej 3 lat, wszystkie w zawieszeniu... (najczęściej od 6 do 12 miesięcy w zawieszeniu na 2-4 lata)
Jak można pakować kogoś na 3 lata do więzienia za zażycie czegoś co jest napewno zdrowsze od wielu psychotropowych gówien przepisywanych przez psychiatrów, powodujących nie mniejsze uzależnienie. Mało tego pijany może prowadzić samochód i nie grozi mu za ZADNA ODPOWIEDZIALNOSĆ KARNA, czyli za dobrowolne, bezmyślne narażanie niewinnych ludzi na śmierć w wypadku nie grozi nic (oprócz utraty prawa jazdy)
Ostatnio pojawiły się na przystankach plakaty przedstawiające grupę ludzi, wszyscy trzymają w rękach plakietki: 'nie jeżdżę po pijanemu'..
Co to ma być u diabła??..kampania w której ludzie NIE POPEŁNIAJĄCY PRZESTEPSTWA są wyróżnieni plakietkami?? Może wprowadźmy plakietki: 'nie morduje', 'nie gwałcę', 'nie kradnę' i też zacznijmy to odznaczać jako niebywałą zasługę...
Dla mnie to jest parodia a nie prawo
Art. 178a.
§ 1. Kto, znajdując się
w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego,
prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do
lat 2.
§ 2. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego,
prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd
niż określony w § 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do
roku.
aha i jeszcze jedno:
§ 2. Kto zabija człowieka:
1) ze szczególnym okrucieństwem,
2) w związku z wzięciem zakładnika, zgwałceniem albo rozbojem,
3) w wyniku motywacji zasługującej na szczególne potępienie,
4) z użyciem broni palnej lub materiałów wybuchowych,
podlega karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego
pozbawienia wolności.
§ 1. Kto podrabia albo przerabia polski albo obcy pieniądz, inny środek płatniczy
albo dokument uprawniający do otrzymania sumy pieniężnej albo zawierający
obowiązek wypłaty kapitału, odsetek, udziału w zyskach albo stwierdzenie
uczestnictwa w spółce lub z pieniędzy, innego środka płatniczego albo z takiego
dokumentu usuwa oznakę umorzenia,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 5 albo
karze 25 lat pozbawienia wolności.
No comment
No też się kiedyś zdziwiłem!!!
Państwo zdecydowanie nie lubi fałszerzy...
Można by tak przemłócić kodeks karny i inne ustawy - zabawy na rok z okładem i temet na kilkaset stron...
Pozdrawiam!
...a przepisy o piractwie wkleiłem, to lubię ten kawałek:
Kto uzbraja lub przysposabia statek morski przeznaczony do dokonania na morzu
rabunku lub na takim statku przyjmuje służbę...
Jeszcze to jest zabawne:
Kto wszczyna lub prowadzi wojnę napastniczą....
Normalnie jak się kiedyś zdenerwuję to sobie na kogoś napadnę