Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Napisano Ponad rok temu
Będąc drugi rok na studiach i mieszkając niedaleko makro przekonałem się, że zdrowe odżywianie nie jest wcale takie drogie(w makro mam mrożonki warzyw w super niskich cenach, do tego tańsze jajka i twarogi, kofiry, jogurty). Ja np. bardzo lubię przetwory mleczne dlatego nie chciałbym jeść na każdy posiłek mięsa. W szczególności lubię jeść nabiał jako ostatni posiłek.
Napisano Ponad rok temu
Wieczorem zalewam wodą dwie czubate łyżki płatków zbożowych (obecnie orkiszowych, ale mogą być dowolne) wraz z jedną czubatą łyżką małych rodzynek. Rano odlewam nadmiar wody, dodaję do tego dwa jajka, szczyptę soli, wszystko dokładnie mieszam i wrzucam na patelnię na rozgrzane masło. Kiedy omlet trochę się zetnie, posypuję lekko cynamonem (nie za dużo, można przesadzić) i czekam, aż się zetnie tak jak lubię (czyli pozostanie bardzo lekko płynny z wierzchu). Wtedy składam go na pół, smażę jeszcze z 10 sekund i przekładam na talerz.
Jak już będą maliny, borówki albo dobre truskawki to pewnie jeszcze sobie nimi posypię.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
100g płatków, zalewasz wrzątkiem i po 1-2 min odcedzasz. dodajesz 3 jajka + cynamon i mieszasz. smażysz bez oleju i czegokolwiek na dobrej patelni.polewasz jogurtem, owcoami lub czymkolwiek pycha !!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Szybko, smacznie, zdrowo i w stylu paleo ;-)
Dla mnie świetny wariant na kolacje.
Napisano Ponad rok temu
wrzucic wszystko na petelnie. zrobic jajecznico-omlet, whatever.
Napisano Ponad rok temu
Proste jednogarnkowe danie z wołowiną
Wołowinę pokroić w dużą kostkę lub kupić gotową. Dobrze posolić i popieprzyć. Obsmażyć krótko na patelni (tylko z wierzchu), wrzucić do garnka razem z sokami. Na tej samej patelni, na maśle lub oliwie usmażyć pokrojone w grube plastry pieczarki, dorzucić do garnka. Na tej samej patelni, na maśle lub oliwie usmażyć pokrojoną w grube pióra cebulę. Wrzucić do garnka. Zalać wszystko wodą, tyle żeby przykryć składniki. Dodać dwie kostki bulionu wołowego, trochę roztartego rozmarynu i tabasco do smaku, a także kilka ząbków czosnku w całości lub półówkach. Gotować ok. godziny na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Do zjedzenia z dowolnymi warzywami i innymi dodatkami.
Kurczak miodowo-musztardowy
Najlepsze do tego przepisu są filety z ud albo całe uda, ale można zrobic i z piersią, będą trochę suchsze i trzeba dokładniej pilnować podczas pieczenia. Marynata: mniej więcej taka sama ilość miodu, ostrej musztardy i oliwy z oliwek (zależna od ilości kurczaka). Osolonego kurczaka dobrze obtoczyć w tej marynacie i zostawić w lodówce na noc. Ułożyć na folii aluminiowej, włożyć do piekarnika. Piec około godziny (zależy od rozmiaru kawałków mięsa i temperatury), pierwsze 15 min na dużym ogniu, dalej mocno przykręcić. Pod sam koniec można jeszcze na kilka minut podkręcić, żeby osiągnąć pożądany stopień spieczenia z wierzchu. Kurczak ma być skarmelizowany na powierzchni, ale miękki i soczysty w środku. Do zjedzenia w sposób dowolny, ja lubię np. w sałatce albo z owocami (borówki, śliwki, maliny). Świetnie sprawdza się również na grillu.
Napisano Ponad rok temu
Dużego banana, niezbyt dojrzałego (mocno dojrzały się rozpaćka), pokroić w cienkie plastry. Rozbełtać dwa albo trzy jajka, lekko posolić. Wymieszać jedno i drugie. Rozgrzać odrobinę masła na patelni, wlać mieszankę i smażyć na wolnym ogniu aż wierzch się zetnie. Mniej więcej w połowie drogi obficie posypać cynamonem. Voila.
Salsa do wszystkiego
Dwa duże pomidory sparzyć, obrać, wykroić szypułki. Duże awokado wypestkować i obrać. Małą czerwoną cebulę też obrać. Wszystko to możliwie drobno posiekać i wrzucić do jednej miski, koniecznie razem z sokiem z pomidora. Dodać sok z całej limonki i oliwę z oliwek. Jeśli ktoś lubi mocniejsze wrażenia, to posiekać jeszcze trochę jalapeno i dorzucić do mikstury. Posolić, popieprzyć, dosypać zioła (najlepsza jest świeża kolendra, ale często dodaję też miętę albo oregano, również suszone). Dobrze wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wreszcie spróbować i ew. doprawić. Jem to zwykle jako obfity dodatek do kurczaka albo schabu usmazonego z samą solą i pieprzem, ale pasuje do wielu innych rzeczy, np. jako dip do nachos czy quesadilli (można wtedy zmiksować zamiast siekać).
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio zrobiłem taką mieszankę:
2x avocado
garść świeżego szpinaku
Z 75 100 gram sera gouda tylko takiego krótko dojrzewającego i dość miękkiego generalnie jak pisałem może być byle jaki tylko miękki
garść migdałów
Parę pomidorków koktajlowych
mała dymka
sól i pieprz do smaku
Całość zmiksowałem i jadłem łyżką ale generalnie to dip jest
Napisano Ponad rok temu
tuńczyk z twarogiem i makaronem:
Przygotowanie jednej porcji:
Pół puszki tunczyka mieszamy z 100g twarogu półtłustego. Dodajemy do tego pokrojone w kosteczke warzywa: papryke, pora. Ja dodaje trochę czerwonej fasolki z puszki.
Ugotowany wcześniej razowy makaron około 50g wsypuje do tej samej miski i dodaję dużo pietruszki. Wszystko mieszam dodając sporo pieprzu i troche soli.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A propos opcji Novo - moja wersja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Unable to make a secure connection to the server. This may be a problem with the server, or it may be requiring a client authentication certificate that you don't have.
Error 107 (net::ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR): SSL protocol error.
fair enough, cos z mojej strony.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Nowe przepisy Sport Bjj |
BJJ, LUTA LIVRE, SAMBO |
|
|
||
Podpięty MMA - co, gdzie i kiedy. Czyli newsy z kraju i ze świata. |
Sztuki walki |
|
|
||
WojtekX - Biczys & flaszka :) czyli relaks na siłowni |
Dzienniki treningowe |
|
|
||
IIFYM czyli "brudna dieta" |
Artykuły i Ciekawostki |
|
|
||
Ćwiczenia na 'trójkąt' czyli poszerzenie pleców |
Trening dla średniozaawansowanych |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gazelle FreeStyle?
- Ponad rok temu
-
Kalkulator zywieniowy + tabelka
- Ponad rok temu
-
Ciekawe tematy
- Ponad rok temu
-
Kontuzja mięśni grzbietu!
- Ponad rok temu
-
Dieta a masa ciała
- Ponad rok temu
-
Suplementacja w MA
- Ponad rok temu
-
Dane
- Ponad rok temu
-
Linki do stron o kulturystyce
- Ponad rok temu
-
Trening bez obciążeń
- Ponad rok temu
-
zbicie wagi naturalnymi sposobami:-)
- Ponad rok temu