Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zamiast koncentratu puszka pomidorów bez skórki, trzeba odlać sos(można go wykorzystać do czegoś innego)ja takie naleśniki z farszem jeszcze zapiekam z żółtym serem.
idealna jest do nich sałatka z pomidorów, zielonych oliwek i cebuli(sos:oliwa+zioła prowansalskie).
a jeśli ktoś chce kulinarnie zaszpanować ( :wink: ), to rewelacyjnie pasują do tego tzatziki!
Napisano Ponad rok temu
Takie coś ostatnio wyczarowałem:
- 70 dkg filetów z kurczaka,
- 70 dkg pieczarek,
- 3 średnie cebule,
- opakowanie pociętej w kostkę mrożonej marchewki,
- opakowanie mrożonych brokuł(ów),
- ryż brązowy (naturalny) - taki w woreczkach do gotowania,
- przyprawy: sól, czosnek, papryka słodka i ciut ostrej (ja nie lubie ostrego żarcia), curry (dużo dość), oregano, bazylia (ciut).
Kurczaka i cebulę podsmażyć na oliwie - tak żeby i kurczak i cebula były rumiane. Przyprawić i wrzucić to do garnka i pod przyryciem dusić na wolnym ogniu. Można dodać ciut gotowanej wody. Następnie podsmażyć pieczarki i dorzucić do garnka z kurczakiem. To samo zrobić z marchewką i brokułami (je można razem smażyć). Dodać znów ciut wody i dusić aż marchew i brokuły będą miekkie.
Podawać z ugotowanym ryżem lub szamać samo jak ktoś na niskoweglowodanowej diecie jest.
Możliwe że ta potrawa się jakoś nazywa - ale ja w pełni improwizowałem (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Kurczak po meksykańsku:
- 70 dkg filetów z kurczaka,
- 3 średnie cebule,
- 3 papryki - czerwona, żółta i zielona,
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka kukurydzy
- ryż w torebkach
- przyprawy: sól, oregano, curry, papryka ostra i słodka, czosnek
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oliwie razem z cebulą na złoty kolor. W osobnym garnku dusimy resztę warzywek. Warzywa z puszki odcedzamy - czerwona fasolę dobrze przepłukać - Pod koniec smażenia kurczaka przypawiamy go jak lubimy i dodajemy do podduszonych warzyw. Dusimy razem jeszcze chwilę.
Podajemy z ugotowanym ryżem.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Sałatka tuńczykowa
- puszka tunczyka w sosie własnym,
- 1 mała kapusta pekińska wybierać jak najbardziej białą,
- 30 dkg śmietany,
- puszka kukurydzy,
- 3 jajka,
- 20 dkg twardego żółtego sera,
- natka zielonej pietruszki
- sól
Jajka gotujemy na twardo. Wyciągamy żółtka i wrzucamy do śmietany. Do śmietany wrzucamy również tunczyka i miksujemy - można rozdrobnić widelcem bądź łyżką jak kto woli. Dodajemy sól i natkę pietruszki. Można ciut przesolić - kapusta wchłonie. I mamy sos.
Kapustę kroimy wzdłuż na ćwiatki (ja kroję na 8 ) i zaczynamy kroić od góry na paski 1 cm. Kroimy do 2/3 długości. Wrzucamy do miski: pokrojoną kapustę, odcedzoną kukurydzę, pokrojony w kostkę ser i posiekane białka jajek. Zlewamy wcześniej zrobionym sosem i mieszamy.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
składniki:
1 banan
2-2,5 szklanki mleka
lyżka miodu
szczypta cynamonu
przyrządzenie:
wszystko miksujemy razem i pijemy, można wcześniej zostawić w lodówce do schłodzenia
Napisano Ponad rok temu
wymiata ! tylko przedobrzyłem troche z cynamonem super przepis thxZarąbisty koktajl bananowy który ekstra smakuje, radze spróbować
składniki:
1 banan
2-2,5 szklanki mleka
lyżka miodu
szczypta cynamonu
przyrządzenie:
wszystko miksujemy razem i pijemy, można wcześniej zostawić w lodówce do schłodzenia
Napisano Ponad rok temu
Hehe ciesze sie że smakuje i chyba zdrowe?? ktoś kto sie zna niech sie wypowieZgubcio napisał:
Zarąbisty koktajl bananowy który ekstra smakuje, radze spróbować Razz
składniki:
1 banan
2-2,5 szklanki mleka
lyżka miodu
szczypta cynamonu
przyrządzenie:
wszystko miksujemy razem i pijemy, można wcześniej zostawić w lodówce do schłodzenia
wymiata ! tylko przedobrzyłem troche z cynamonem super przepis thx
Pasta serowo czosnkowa:
ząbek czosnku
2 szklanki drobno startego sera
łyżka stołowa majonezu
wymieszać uprzednio rozgniatając czosnek, wsuwać z krakersami lub chlebem
Napisano Ponad rok temu
To ja podobną pastę serową znam :
- czosnek (wedle uznania - kto ile lubi),
- zioła prowansalskie,
- ser biały (ewentualnie jakiś taki z już roztarty - Bieluch albo podobny),
- sól.
Ser biały rozcieramy na jednolitą masę w robocie kuchennym. Wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy i do lodówy na kilka godzin do przeżarcia. Uwaga - na początku czosnku prawie nie czuć - ale później pasta bardzo "przechodzi" czosnkiem.
Doskonałe do pieczonego mieska z grilla.
Pozdrowki
Napisano Ponad rok temu
wczesniej ugotowany ryz podsmazyc z kawalkami piersi kurczaka na patelni do tego dodac carry.
Napisano Ponad rok temu
Ostani, świąteczny hit cioci (: Najprawdopodobniej wcześniej znana sałatka - ale ja ją dopiero teraz odkryłem:
20 dkg szynki,
1 puszka ananasa,
5 por,
5 jajek,
1 puszka kukurydzy,
majonez, sól, pieprz.
Przekrojone wzdłuż pory, kroimy na cienkie plasterki. Oczywiście kroimy to co białe + kawalątek zielonego (: Bardzo cienkie - najcieńsze jak się da (: Następnie należy spażyć je wrzątkiem (zlać na sitku wodą z czajnika po prostu) i po ostygnięciu zalać je sokiem z puszki ananasa. Samego ananasa pokroić w kosteczkę i wrzucić do zalanych por. Całe naczynie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Jaja ugotować na twardo, drobno pokroić. Szynkę pokroić w kostkę i po upływie 12 godzin wszystkie składniki (z kukurydzą włącznie) połączyć. Dodać majonez, przyprawy i szamać.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Pasta rybowa (:
1 wędzona makrela,
3-5 jajek, (zależy od wielkości makreli),
2-3 średnie cebule (jak wyżej),
3 łyżki majonezu.
Posiekany szczypiorek ew. zielona cebulka.
sól.
Zdzieramy "skórę" z makreli, wyjmujemy ości - niestety pracochłonne i precyzyjne zajęcie - można ewentualnie spróbować zmielić w maszynce - ale tego nie sprawdzałem. Jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i szamanko.
Oczywiście nie muszę mówić że potrawa ma wysoce ujemny wskaźnik interpersolnalny (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
tak, tylko ten przepis był tu już mnóstwo razy podawanyZarąbisty koktajl bananowy który ekstra smakuje, radze spróbować
Parę porad (nie bede tu dawać całych przepisów bo gotować potraficie):
kupując sobie przyprawy do GYROSU w spożywczaku mamy możliwość całkowicie odmienić piersi kurczaka. Uduszone na takich przyprawach, pocięte w paski doskonale smakują z ziemniaczkami, bądź zwinięte w naleśniku (tortilla ), do tego jakaś surówka z pekińskiej.
Fajnie też smakuje tradycyjnie przyrządzony ryż z warzywami i sosem słodko kwasnym (dawałem wcześniej chyna przepis). Jednak urozmaiciłem ostatnio to- kupuję sobie 0,5 kg torby mrożonych krewetek, krewetki dusimy razem z warzywami na patelnię HORTEXU. Jeśli wymieszamy na patelce od razu wszystko z ryżem, to można dodac też kilka łyżek sosu sojowego. Zupełnie inny smak, ale jaki pyszny
Napisano Ponad rok temu
UWAGA - potrzebna sprawdzona,najlepiej teflonowa, patelnia.
banał po prostu:
-woda przegotowana/mineralna (może być gazowana, naleśniki są bardziej puszyste)
-mąka (robiłem tylko z pszenną, nie próbowałem nigdy z ziemniaczaną czy z pełnego przemiału)
-sól
-przyprawy
-łyżka oliwy/oleju
dokładnie miksujemy wodę z mąką,łyżką oliwy (ew. 2-3 jeśli większa ilość) solą i przyprawami. DOBRZE rozgrzewamy patelnię. Smażymy naleśniki
To nie pomyłka, bez jajka, bez mleka...
Wbrew pozorom naleśniki wychodzą i to całkiem, całkiem. Nadają się na słodko (dżemy, bita śmietana itp) jak i na "słono" (krokiety, tortille itp).
Przepis dostałem...do mojej mamy :wink: całe dzieciństwo mi takie "tanie" naleśniki zapodawała a ja dopiero się dowiedziałem jak przeszedłem na dietę
Of course przyprawy dowolne...ja np. dokładam prowansalskie, na naleśnik wędruje plaster szynki, żółty ser oraz ketchup i na diecie jak znalazł :twisted:
Napisano Ponad rok temu
smaży się tak aby jak najcieńsze wychodziły nasze nalesniki, czyli nie lejemy chochlą po brzegi patelni, tylko trochę na środek i rozprowadzamy "ruchamy okrężnymi" na boki
Mi zazwyczaj wychodzą na tyle dobre, że można je przerzucać na drugą stronę metodą "salta" :-)
a tutaj taki pomysł, robiłem wczoraj i mi smakowało:
- kotlety sojowe a'la schabowy z paczki
- naleśnikowe ciasto, patrz wyżej
- 2 kostki rosołowe
- ząbek czosnku
- bazylia, oregano
- vegeta, kucharek itp
- ketchup
Gotujemy kotlety sojowe w rozpuszczonych kostkach z dodatkiem łyżeczki vegety i ząbkiem czosnku. Rozgrzewamy patelnię. Odcedzone kotlety zanurzamy w cieście (zioła rozetrzeć i dorzucić do ciasta, zmiksować) i smażymy po obu stronach na ładny rumiano-złoty kolor Szamiemy z ketchupem
Napisano Ponad rok temu
4 piersi z kurczaka - akurat mniejszej tacki w sklepie nie było
puszka mieszanki meksykańskiej "Bondjuel" - nie było fasolki w sosie z "kajen"
ziemniaki - 4 bo tylko tyle miałem
Piersi pokrojone w drobne słupki usmażyłem na oleju z ziołami prowansalskimi
ziemniaki bez obierania ugotowałem ( nie chciało mi się obierać przed gotowaniem, po skórka zeszła szybko ) obrałem i pokroiłem, dodałem zioła Kamis "fit up" i wszystko wymieszałem.
Żona była bardzo zadowolona z tego co wyszło 8) na dodatek można jeść na zimno i na ciepło. Jedyny minus, zanim ktoś się przyzwyczai fasolka z kukurydzą jest dosyć "pierdopędna".
Napisano Ponad rok temu
To ma byc zdrowy przepis? Wyrzuciles z niego mleko i jajka, a za to wiekszyles ilosc wody i maki. No i w tym posilku nie ma bialka. :roll: Przepis dobry dla dziecka, ale nie dla sportowca. Zreszta 95% przepisow tu podawanych jest g. warta. .dietetico-naleśniko
UWAGA - potrzebna sprawdzona,najlepiej teflonowa, patelnia.
banał po prostu:
-woda przegotowana/mineralna (może być gazowana, naleśniki są bardziej puszyste)
-mąka (robiłem tylko z pszenną, nie próbowałem nigdy z ziemniaczaną czy z pełnego przemiału)
-sól
-przyprawy
-łyżka oliwy/oleju
dokładnie miksujemy wodę z mąką,łyżką oliwy (ew. 2-3 jeśli większa ilość) solą i przyprawami. DOBRZE rozgrzewamy patelnię. Smażymy naleśniki
To nie pomyłka, bez jajka, bez mleka...
Wbrew pozorom naleśniki wychodzą i to całkiem, całkiem. Nadają się na słodko (dżemy, bita śmietana itp) jak i na "słono" (krokiety, tortille itp).
Przepis dostałem...do mojej mamy :wink: całe dzieciństwo mi takie "tanie" naleśniki zapodawała a ja dopiero się dowiedziałem jak przeszedłem na dietę
Of course przyprawy dowolne...ja np. dokładam prowansalskie, na naleśnik wędruje plaster szynki, żółty ser oraz ketchup i na diecie jak znalazł :twisted:
Ja na sniadanie polecam taki placek: kilka jajek (np 3 jajka i 7 bialek) wymieszac (zmiksowac) z platkami owsianymi i na patelnie. Gotowe.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Rozpuszczalne BCAA - czyli test rozpuszczalności w wodzie |
Filmy |
|
|
||
Przepisy i zasady w zapasach |
ZAPASY - Styl Wolny i Klasyczny |
|
|
||
Napój drożdżowy, czyli "tajemniczy wywar pana Miyagi&qu |
Inne sporty |
|
|
||
breaking news czyli bj odjebalo :) |
MIXED-MA |
|
|
||
Dieta na masę - czyli porady co jeść na masę |
Dieta |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gazelle FreeStyle?
- Ponad rok temu
-
Kalkulator zywieniowy + tabelka
- Ponad rok temu
-
Ciekawe tematy
- Ponad rok temu
-
Kontuzja mięśni grzbietu!
- Ponad rok temu
-
Dieta a masa ciała
- Ponad rok temu
-
Suplementacja w MA
- Ponad rok temu
-
Dane
- Ponad rok temu
-
Linki do stron o kulturystyce
- Ponad rok temu
-
Trening bez obciążeń
- Ponad rok temu
-
zbicie wagi naturalnymi sposobami:-)
- Ponad rok temu