Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Napisano Ponad rok temu
NAPÓJ DROŻDŻOWY
Składniki:
- 0.2 kostki drożdży spożywczych (20g)
- łyżeczka cukru lub miodu
- woda
Drożdże wrzucamy do kubka i zalewamy wrzącą () wodą. Odstawiamy do wystudzenia, można dosłodzić do smaku. Napój bardzo smaczny i zdrowy. Uwaga - drożdże muszą zostać ‘zabite’ zatem stosować faktycznie wrzącą wodę a nie ciepłą.
Drożdże spożywcze (100g): 12.1g białka, 0.4g tłuszczu, 11.0g węglowodanów, 130kcal
1 szklanka napoju: 20g drożdży + 1 łyżeczka cukru (ok. 10g) = 2.42g białka, 0.08g tłuszczu 2.2+10=12.2g węglowodanów, 26+40=46kcal (dla miodu będzie podobnie, acz bardziej zdrowo).
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ryż z warzywami
Gotuję torebkę ryżu (polecam UNCLE BENS). Na 7 minut wrzucam warzywa na patelnię (azjatyckie HORTEXSU. Wymierzcie je sobie, mi naprzykład jedna torebka wystarczy na jakieś 5-6 porcji) i duszę na oleju z oliwek. Gdy już są gotowe dodaję jakąś 1/3 słoiczka sosu słodko-kwaśnego (jeden słoik wystarczy na jakieś 3-4 dania). Ugotowany ryż dosypuję do patelni, w której wymieszaliśmy warzywa z sosem i wszystko łączymy. Posiłek dla zmęczonego jak znalazł
Dietetyczne kotleciki
bardzo prosty przepis. Szklankę płatków owsianych zalewamy wodą w misce (mniej więcej tak, by woda obejmowała wysokośc płatków w naczyniu). Po jakiejś godzinie płatki powinny całkowicie nasiąknąć. Dodajemy dwie pokrojone drobno cebule i jajko (żeby dobrze lepiły się kotlety). Obtaczamy w bułce i smażymy. Można urozmaicać posiłek według własnego widzimisię.
Napisano Ponad rok temu
ciasto:
200g mąki
10g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 filiżanki lekko ciepłego mleka
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki soli
obłożenie:
100g gotowanej szynki
50g salami
2 papryki (czerwona i zielona)
100g pieczarek
1 cebula
50g sera owczego
50g sera do zapiekania
1 łyżeczka suszonego oregano
sos:
100g przetartych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
4 gałązki oregano (lub 1 łyżeczka suszonego oregano)
5 listków bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej bazylii)
sól
pieprz
papryka mielona
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, zrobić w mące dołek, włożyć w dołek pokruszone drożdże, sól i cukier. Dolewać powoli mleko mieszając drożdże, na końcu dodać olej. Wyrobić dobrze ciasto, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie zagnieść jeszcze raz, dobrze wyrabiając i rozwałkować na natłuszczonej blasze lub formach do pizzy.
Postawić na 10 minut do podrośnięcia.
Sos:
Przetarte pomidory wymieszać z oliwą z oliwek, dodając mniej więcej 1/2 filiżanki wody. Mieszać, aż olej przestanie błyszczeć. Obrać czosnek i drobniutko pokroić, świeże oregano i bazylię drobno posiekać i wymieszać wszystko z sosem. Zamiast świeżych ziół można użyć suszonych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
Obłożenie:
Rozsmarować sos na przygotowanym wcześniej cieście. Następnie obłożyć pizzę gotowaną szynką, salami, pokrojoną w kawałeczki papryką, pokrojonymi w plasterki pieczarkami i cebulą. Posypać żółtym serem do zapiekania, a na wierzch położyć kawałeczki sera owczego.
Pizzę piec 30-45 minut w temperaturze 180-200°C, 5 minut przed końcem pieczenia posypać suszonym oregano.
Do dzieła !
Napisano Ponad rok temu
Paprykarz z kurczęcia.
skład:
1 kurczak (ja to najczęściej tylko z piersi robię, wypada tak z 2 kurczaków wziąść), 1 większa cebula, 2 sparzone i obrane pomidory, 2 czerwnoe papryki, szklanka śmietany, tłuszcz do smażenia (masło najlepiej or smalec), słodka papryka w proszku, pieprz & sól
Kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki (kostka, paski etc.). Można posolonego odstawić na jakiś czas (o ile się go ma). Na tłuszczu zrumienić lekko drobno posiekaną cebulę, włożyć kurczak, obsmażyć ze wszystkich stron (tak żeby się biały zrobił). Podlać 2 łyżkami wody, wsypać paprykę w proszku, zamieszać i dusić ok 25 minut. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i pomidory (bez pestek). Wymieszać i dusić do miękkości (można dolewać wody w trakcie duszenia, gdyby za dużo odparowało). Na koniec dodać śmietanę. Żeby śmietana się nie zważyła najlepiej: Nie wyjmować jej prosto z lodówki przed wlaniem do sosu; posolić ją solidnie; "zahartować" tj. wlać odrobinę gorącego sosu do szklanki ze śmietaną i wymieszać, można powtórzyć kilkakrotnie.
Najlepiej podawać to z kluseczkami, które się robi tak:
Bierzemy ok 1/2 kilo mąki, 1 jajki, sól, odrobinę proszku do pieczenia, wodę (najlepiej gazowaną).
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy jajko, solimy (1,2 łyżeczki), proszek do pieczenia (+/- pół łyżeczki). Mieszamy wszystko drewnianą myżką i stopniowo dolewamy wody. Wody dodajemy do momentu uzyskania gęstego (nie za gęstego - musi dać się wyrabiać łyżką), odchodzącego od łyżki i miski ciasta.
W garnku gotujemy osoloną wodę. Maczamy łyżkę we wrzątku i nabierając odrobinę ciasta kładziemy kolejno kluseczki, które są gotowe zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
Oba przepisy pochodzą z książki "ck kuchnia" Roberta Makłowicza. Zostały trochę zmodyfikowane na bazie doświadczeń.
Pozdr
Napisano Ponad rok temu
Ser feta w ziołachKTo zna cos z serem feta??
Przyprawy - bazylia, majeranek, cząber, papryka ostra, czosnek, inne wg uznania - mielimy. Na talerz wylewamy oliwę, wrzucamy nieco przypraw, kroimy ser na małe kosteczki i również wrzucamy. Całość należy posypać przyprawami i zostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu, żeby ser nieco podeschł.
Napisano Ponad rok temu
robimy naleśniki, umiecie? dwa jajka, dwie szklanki mąki, ok 3 szklanki mleka, szczypta soli, ze dwie łyżki cukru. Białka ubijamy (naleśniki są o wiele bardziej puszyste, jeśli ubijemy dodatkowo białko, zamiast wszystko za jednym razem zmiksować) na pianę zaś resztę składników miksujemy w drugim pojemniku. Gdy wszystko gotowe przekładamy ubite białka do pozostałej, zmiksowanej masy i mieszamy łyżką. Powinna być w miarę rzadka masa, ale bez przesady, bo jak zrobicie wodę, to od razu można to spuścić w kiblu. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, śmiało można dolewać mleka do uzyskania efektu. Smazymy na smalcu na patelni. Pełny tależ takowych placków kładziemy na stół i póki ciepłe szykujemy zawartość. Ja to robię tak egzotycznie, jeden naleśnik z posiekanymi drobno brzoskwiniami z puszki, drugi z ananasami, a trzeci ze smażonymi bananami (na maśle smażysz pokrojone w plasterki banany aż z każdej strony zrobią się złociste). Takowy zestaw podaję polany ciepłą polewą czekoladową i np. bitą śmietaną. A potem to zazwyczaj jakiś sex jest od serca do rzołądka czy coś polecam
Napisano Ponad rok temu
Shake weglowodanowo-bialkowy
SKLADNIKI:
- 2 surowe jajka
- 1 banan
- papu dla dzieci Bebiko
- mleko
- lyzka miodu
- lyzka oliwy z oliwek
SPOSOB PRZYGOTOWANIA:
Wrzucamy do koktaj-miksera :-) : 2 cale surowe jajka, pokrojonego banana, kilka lyzek Bebiko, lyzka miodu, lyzka oliwy z oliwek nastepnie zalewamy wszystko mlekiem (nie wiem ile dokladnie, ale to sie widzi) calosc miksujemy do uzyskania plynnej konsystencji. Smakuje naprawde dobrze.
SMACZNEGO[/b]
Napisano Ponad rok temu
niby oczywiste - łącząc te składniki musi wyjasc cos dobrego
jednak napisze jakby ktos na to nie wpadl
puszka tunczyka w oliwie (ja lubie "kawalki" a nie "salatkowy")
oliwki, kapary, cebula, czosnek, przyprawy
zaczynamy od pokrojenia cebuli nastepnie wrzucamy do miski i delikatnie skraplamy octem balsamicznym (robi sie delikatniejsza a zarazem ma bardziej aromatyczny smak - tylko nie przesadzic z iloscia!) kroimy oliwki i kapary na jakies tam drobne kawalki, czosnek - lepiej pokroic, nie wycisnąc (tym takim wyciszkaczem) wtedy calosc nie robi sie mega czosnkowa tylko ma taki posmaczek.. dodac przyprawy - bazylie, oregano i...mięte(sic!) szczypta miety bardzo poprawia smak całosci. sól pieprz.
mieszanka ta ma bardzo intensywny smak ale jest przezajebista
podawac na chlebie.. jakby bylo za suche dodac oliwy z oliwek
Napisano Ponad rok temu
niby oczywiste - łącząc te składniki musi wyjasc cos dobrego
jednak napisze jakby ktos na to nie wpadl
puszka tunczyka w oliwie (ja lubie "kawalki" a nie "salatkowy")
oliwki, kapary, cebula, czosnek, przyprawy
zaczynamy od pokrojenia cebuli nastepnie wrzucamy do miski i delikatnie skraplamy octem balsamicznym (robi sie delikatniejsza a zarazem ma bardziej aromatyczny smak - tylko nie przesadzic z iloscia!) kroimy oliwki i kapary na jakies tam drobne kawalki, czosnek - lepiej pokroic, nie wycisnąc (tym takim wyciszkaczem) wtedy calosc nie robi sie mega czosnkowa tylko ma taki posmaczek.. dodac przyprawy - bazylie, oregano i...mięte(sic!) szczypta miety bardzo poprawia smak całosci. sól pieprz.
mieszanka ta ma bardzo intensywny smak ale jest przezajebista
podawac na chlebie.. jakby bylo za suche dodac oliwy z oliwek
Napisano Ponad rok temu
- mrożone warzywa na patelnie ( np.9 róznych Hortex)
- ryż na każdą osobę po jednej torebce
- pomidory w puszce
- przyprawy sól, pieprz , oregano
Sposób przygotowania : wstawiamy ryż do gotowania w między czasie na patelni podsmażamy warzywa ,gdy będą juz miękkie to dodajemy pomidory i przyprawy . Do ugotowanego ryżu dodajemy warzywa ,mieszamy i ewentualnie posypujemy tartym serem. Smaczne ,zdrowe i bardzo przydatne gdy ktos chce nabrać masy z minimalnym udziałem tłuszczu
Napisano Ponad rok temu
(wiem ze niezbyt zdrowe ale pyszne:))
chlopie - co Ty opowiadasz - pzreciez to zarcie wlasnej roboty i jedynym skladnikiem ktory niekoniecznie jest dobry dla zdrowia jest olej ale zwroc uwage na to ze cokolwiek w dzisiejszym swiecie "idzie" do zjedzenia to sama chemia .
Wlasnie zrobilem Twoja pizze i o dziwo bardzo fajna i smaczna z niej potrawa jak na domowej roboty
Napisano Ponad rok temu
Kolejne tuńczykowate danie, idealne na kolację
- puszka tuńczyka ( obojętnie w czym :wink: )
- garść zielonego groszku z puszki
- garść kukurydzy z puszki
- świeża cebulka + świeży szczypiorek z tejże cebulki
- pół pomidorka
- sok z cytryny, sól, pieprz
Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec skraplamy cytrynką.
Podawać z chlebem.
Smacznego
Napisano Ponad rok temu
Składniki:
-puszka tuńczyka w oleju
-2 jajka
-1 ogórek kiszony
-pół cebuli
- łyżka stołowa majonezu
-szczypta pieprzu i soli
Przygotowanie:
tuńczyka odsączamy z oleju, np. na sitku. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, jak zresztą reszte składników(kroimy nie gotujemy ). Wszystko dodajemy do miski, ładujemy do środka majonez i doprawiamy. Jeść z chlebem, smacznego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sałatka grecka
- Pomidor
- Ogórek
- Cebula
- Feta
- Oliwki czarne i zielone
- Oregano
- Oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia, oczywiście)
Ilość składników wedle uznania i ilości osób, jednak pomidorów, ogórków i fety powinno być mniej więcej tyle samo. Kawałki powinny być duże (ćwiartki pomidorów, grube plastry ogórków, itd. - w szczególności feta grubo ciosana). Pomidory, ogórki, cebulę i fetę pokroić i wrzucić do miski. Dodać oliwki w całości, posypać szczyptą oregano i obficie zalać oliwą (w greckim zwyczaju jest maczanie bułki w pozostałej oliwie, kiedy już sama sałatka zostanie zjedzona - i to zanim podadzą danie główne ). Delikatnie wymieszać, nie musi być super dokładnie, ważne, żeby nie zrobić papki. Sałatka świetnie nadaje się na kolację, najlepiej smakuje ze świeżą bułką (idealnie z bagietką, ale może być też np. bułka wrocławska) maczaną w oliwie.
A z nieco innej beczki, moja najnowsza kulinarna miłość:
Spaghetti aglio e olio (na dwie osoby)
- Spaghetti (ile kto lubi)
- Cztery duże ząbki czosnku
- Jedna papryczka chili
- Pół pęczka natki pietruszki
- Pięć łyżek oliwy z oliwek (tylko z pierwszego tłoczenia!)
- Ser President Corregio (sypany ser żółty, może być też np. parmezan)
- Sól
- Dwa ogórki małosolne
Należy zagotować wodę na makaron, osolić ją, dodać jedną łyżkę oliwy, a następnie wrzucić makaron. Podczas gdy makaron się gotuje (zwykle 5-8 minut), stawiamy patelnię na w miarę małym ogniu i wlewamy cztery łyżki oliwy. Wrzucamy uprzednio drobniutko posiekany czosnek. Oliwa powinna cały czas lekko skwierczeć, ale tylko troszeczkę, bo przy zbyt dużym ogniu wszystko spalimy. Po jakiejś minucie, dwóch dodajemy również drobniutko posiekane chili, mieszamy i smażymy dalej. Po nastepnej minucie czy półtorej dorzucamy na patelnię drobno posiekaną natkę, mieszamy i smażymy jeszcze trochę.
Makaron powinien być mniej więcej gotowy, a czosnek na patelni powinien być złocisty, ale nie ciemnobrązowy - wtedy jest już spalony i choć da się zjeść, to znacznie gorzej smakuje całe danie. Odcedzamy makaron i szybko wrzucamy z powrotem do gorącego jeszcze garnka. Następnie wlewamy do niego zawartość patelni i energicznie wszystko mieszamy. Nakładamy na talerz i posypujemy serem. Ogórek małosolny (np. pokrojony w plastry) doskonale się komponuje z tym daniem.
Napisano Ponad rok temu
Ja dodam coś od siebie
jajecznica z ziołami
składniki (na jedna osobę):
- 3-4 jajka
- szynka
- pomidor
- trochę startego żótlego sera
- zioła (bazylia, oregano, ale możecie eksperymentować ^^)
- szczypiorek
przygotowanie:
najpierw szynke pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie i podsmażyć trochę na oleju, rozbić i przetrzepać jajka, dodać do nich trochę soli. Potem do szynki wrzucić szczypiorek i pomidor (oba pokrojone ), trzymać tak długo aż pomidor zmięknie i puści sok. Potem wlewamy rostrzepane jajko i mieszamy. Następnie dodajemy zioła i trzymamy jajecznice na gazie jak długo trzeba (ja wole mniej wysmażoną). Na koniec wyłączamy gaz, dodajemy ser i mieszamy wszystko, tak żeby ser roztopił sie w gorącej jajecznicy Dla mnie bomba
Napisano Ponad rok temu
NADZIENIE:
makaron canneloni (takie grube rurki, dobre sa np. z lubelli, ale sa jakies włoskie o większej średnicy- łatwiej sie je nadziewa
opakowanie szpinaku mrożonego - rozmrozić chociaż trochę lub połamać na kawałki, będzie szybciej
czosnek min.3. ząbki, ale mozna więcej
cebula mała
pieprz, sól
cebulę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, wrzucamy szpinak i czosnek, dusimy- można dodać ser feta, jeśli się znajdzie w lodówce.
ta papką nadziewamy canneloni- wystarczy do tego mała łyżeczka. jeśli robimy to, gdy szpinak jest gorący, jeden otwór makaronu przykrywam folia aluminiową, wtedy nic nie wycieka i nie parzy.
BESZAMEL
mąka 3-4 łyżki
mleko ok.500ml
masło 3 łyżki
w przypadku tego sosu jest podobnie jak z ciastem naleśnikowym: za rzadkie, dodajemy mąki, za gęste mleka. dobry sos ma konsystencję rzadkiej śmietany.
masło wrzucamy na patelnie, dodajemy mąkę i mleko, trzeba cały czas mieszać lub (wersja dla leniwych) skorzystać z miksera. chodzi o to, żeby nie było grudek, co w przypadku tego sosu nie jest łatwe. dodajemy przyprawy:
wersja łatwiejsza: kostka rosołowa, pieprz
wersja bardziej skomplikowana: liście laurowe i ziele angielskie( gotujemy to z mlekiem, później wyjmujemy), gałka muszk., sól i pieprz.
w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem układamy makaron z nadzieniem, polewamy to sosem, posypujemy żółtym serem. najlepsze do tego naczynie jest małe i głebokie, tak, żeby makaron był w całości przykryty sosem, inaczej będzie twardy. pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 180-200st. sprawdzamy widelcem, czy makaron jest już miękki.
danie przepyszne i wbrew pozorom dośc szybkie w wykonaniu.
następnym razem sprzedam wam przepis na nalesniki po meksykańsku, na razie nie chce mi się pisać
Napisano Ponad rok temu
następnym razem sprzedam wam przepis na nalesniki po meksykańsku, na razie nie chce mi się pisać
To ja będę :twisted: i zrobię Ctrl C/V
Naleśniki po meksykańsku
Porcje: 4-5 Koszt: 20 zł Trudność: prosty Czas: 40 min. Kaloryczność: ?
Składniki:
FARSZ:
- ok. 0,5 kg mięsa mielonego,
- puszka fasoli czerwonej,
- 2 koncentraty pomidorowe (pudliszki),
- przyprawa do potraw kuchni meksykańskie KAMIS,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka
- i według uznania inne przyprawy.
NALEŚNIKI:
- 0,5l mleka,
- 1 jajko,
- mąka,
- sól.
Jak przyrządzić?
Mięso podsmażamy, pozbywamy sie oleju, dodajemy koncentraty i fasole, dusimy tak ok. 20 min. i dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze chwilę w trakcie robiąc naleśniki.
Na przygotowane naleśniki nakładamy farsz (forma obojętna), można udekorować śmietaną, a na boku talerza położyć pare plasterków ogórka.
Ten chyba lepszy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Tricolor czyli hidden tang #2 |
MASTERS Of STEEL |
|
|
||
Wujek firefly radzi - dysproporcjeCzyli unikamy i usuwamy |
Artykuły i Ciekawostki |
|
|
||
Mountaineer II, czyli walec z A2 po obróbce :-) |
GALERIA BRONI |
|
|
||
Koktajle odżywcze (jak gainer lub białko) - przepisy! |
Dieta |
|
|
||
Literówkaczyli literowe puzzle |
Rozmowy nie na temat | Guest_Adaś_* |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gazelle FreeStyle?
- Ponad rok temu
-
Kalkulator zywieniowy + tabelka
- Ponad rok temu
-
Ciekawe tematy
- Ponad rok temu
-
Kontuzja mięśni grzbietu!
- Ponad rok temu
-
Dieta a masa ciała
- Ponad rok temu
-
Suplementacja w MA
- Ponad rok temu
-
Dane
- Ponad rok temu
-
Linki do stron o kulturystyce
- Ponad rok temu
-
Trening bez obciążeń
- Ponad rok temu
-
zbicie wagi naturalnymi sposobami:-)
- Ponad rok temu