Skocz do zawartości


Zdjęcie

Smacznie i zdrowo czyli przepisy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

budo_robot
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 554 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
wiesz...salatka z ...dwoch skladnikow? :) na cieplo bo w temp pokojowej? :) hehehhehehe


a nie sorry to nie salatka bo jest na cieplo. salatka powinna byc na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

to co to jest jak nie salatka?
jak sie taka potrawa nazywa? Zupa na pewno nie.
  • 0

budo_wojtt
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1078 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Scotland

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
rozbawila mnie ilosc skladnikow,sposob wykonania no i to na cieplo :) (zrezta zdziwilbym sie gdybys tunczyka i kukurydze trzymal w lodowce :wink: ) moze kiedys sie skuszcze zeby sobie rzobic takie cudenko no ale nie robmy juz off topa tylko wrzucajmy kolejne przepisy :-)

pozdrawiam
  • 0

budo_pajda
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
GOTOWANY KURCZAK Z ANANASEM

- podwójna pierś z kurczaka
- 3, 4 średnie cebule
- puszka ananasów w syropie

Piersi z kurczaka kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą lub wegetą. Kroimy cebulę w talarki które palcami rozbijamy na krążki . Pokrojone mięso układamy na dnie garnka, na niego wrzucamy krążki z cebuli. Na tym układamy ananas. Żeby ananasa było go więcej plastry można pokroić na ćwiartki. To wszystko zalewamy całym sokiem z puszki i dolewamy wody tak żeby ananasy nie były zanurzone. Gotujemy ok. 20 min aż mięso będzie miękkie. Można podawać z ryżem: gotujemy ryż, kiedy jest jeszcze troszkę twardy odcedzamy dodajemy duża łyżkę masła i cury. Mieszamy tak żeby masło się rozpuściło i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

SAŁATKA

- puszka czerwonej fasoli
- puszka ananasów
- puszka kukurydzy
- 5 jajek
- 10 cm białej części pora
- 20 dag żółtego sera
- papryka konserwowa
- majonez Helmans Babuni
- sól, pieprz

Pora kroimy w krążki, jajka gotujemy na twardo ser ścieramy na grubej tarce. Wszystko kroimy w grubą kostkę, mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ważny jest majonez właśnie ten :)
  • 0

budo_kubas§
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 580 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
niechciałem zakładać nowego tematu i niechciało mi sie szukać a mam takie pytanie:
Czy oliwy z oliwek można używać do smażenia? Bo wiem że do sałatek itp. ale właśnie nie wiem czy można na niej smażyć :?
  • 0

budo_tae tad
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2258 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Szczecin
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
mozna mozna
  • 0

budo_hszanek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 188 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdańsk

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
a moze zarzuciłby ktoś przepisem na jakąś potrawe dobrą przed treningami jakichś MA(np MT :P ) któe posiadałyby jakieś skłądniki sprzyjające wysiłkowi fizycznemu. Również co zjeść po treningu i w jakim odstępie czasu żeby uzupełnić to co sie na nim straciło
  • 0

budo_hszanek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 188 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdańsk

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
dodam przepyszne danie, które właśnie wpitalam, i którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu:

Składniki:
-płatki musli(płatki owsiane, suszone owoce, orzechy)
-jogurt
-banan

Sposób przygotowania:
Płatki zalać gorącą wodą(nie za dużo tak aby zmiękły i napęczniały. Banana pokroić w plasterki i dodać do płatków, a następnie wszystko zalać jogurtem. Wziąć łyżkę w ręke i niewielkimi porcjami dozować to buzi:P
  • 0

budo_r0bak
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 413 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Kędzierzyn/Wrocław
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
No bez jaj...
Chelb z szynka i serem:
1)Pokroic kilka kromek chleba
2)pokrojone kromki posmarowac maslem
3)dodac plasterki szynki
4)na plasterki szynki polozyc plasterki sera
5)otworzyc buzie i zjesc ;)

ps. do smaku mozna na ser dodac ketchup.
ps. jak ktos lubi zdrowo to mozna dodac mleko:
1) otwieramy karton nozem w wyznaczonym do tego miejscu
2) przygotowujemy szklanke
3) do przygotowanej szklanki wlewamy mleko
ale jak ktos lubi cieple mleko lub kakao to mozna mleko wczesniej zagotowac...
  • 0

budo_p-chan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 848 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Łódź
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Placki ziemniaczane by P-Chan. :wink: Ilosc porcji: 1. Ilosc plackow: 10.

Potrzebne jest tak:
-10 ziemniakow
-1 jajko
-lyzka maki
-4 szczypty soli
-olej
-cukier (albo tak jak Mann sol :lol: )

Obieramy ziemniaki i scieramy. Rozbijamy jajko i wrzucamy do garnka. Mieszamy. Dodajemy 4 szczypty soli i lyzke maki. Mieszamy. Nalewamy olej na patelke i czekamy az sie tak nagrzeje ze bedzie jak woda. Formujemy placki na patelce. Czekamy chwile jak sie zarumiena na brzegach. Podwazamy (za pierwszym razem, pozniej juz gladko sie lopatke podklada), podosimy i przerzucamy na druga strone. Czekamy chwilke i nakladamy na talez. Dolewamy oleju i formujemy nastepne placki. Idziemy zjesc placka, ktorego wpierw posypujemy cukrem/sola. Wracamy przelozyc smazace sie placki na druga strone. Idziemy zjesc drugiego placka (tez z cukrem/sola). Idziemy po nastepne placki. :P I tak do wyczerpania zapasow. :(

W nastepnym odcinku "Po prostu zryj!" przedstawie Spagethi by P-Chan. :)
  • 0

budo_wojtt
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1078 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Scotland

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Czy ma ktoś może przepisy na koktajle energetyczne które można przygotowac samemu w domu?

pozdro245
  • 0

budo_deriusuzu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 190 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Ja mam przepis na koktajl, ale w sumie tam jest dużo węglowodanów i białka.
  • 0

budo_wojtt
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1078 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Scotland

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Wrzuć go tutaj,przeanalizujemy :-)
  • 0

budo_deriusuzu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 190 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Maślanka - 250ml
Mleko w proszku - 3 łyżki stołowe i 3 czubate
Jajka - 1 z zółtkiem i 2 bez zółtka
Kakao - 2 łyżki stołowe
Płatki owsiane - 3 łyżki czubate
Jogurt owocowy - 150ml


Skład w przybliżeniu:

Białko - 40g
Węglowodany - 45g
Tłuszcz - 15%
----------------------------------------
410kcal


To wsztstko trzeba zmielić razem w mikserze... Smak głównie zależy od jogurtu. Polecam malinowy :)
  • 0

budo_p-chan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 848 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Łódź
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Sałatka z buraków.

1) Wrzucić granat na zebranie Samoobrony... :)

Sorry, ale mi się tak przypomniało. :P
  • 0

budo_g. i. jane
  • Użytkownik
  • Pip
  • 13 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Kolacyjka białkowa
Tuna z puszki (w sosie wlasnym!) po odsączeniu wody mieszamy z koncetratem pomidorowym, można dodać soli, pieprzu, chily według uznania

Serek bialy chudy 100gr miksujemy z 200gr kefiru/maślanki, wkładami do miseczki i wsumamy :-) może być do tego jeszcze jakiś jogurt smakowy
  • 0

budo_wojtt
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1078 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Scotland

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Ryż z mięsem mielonym :

1 duuuuża porcja
-torebka ryżu
-250 g mięsa mielonego
-2 nie duże pomidory
-2 ząbki czosnku
-1/2 średniej cebuli
-sól,pieprz,przyprawy

Gotujemy ryż.W tym samym czasie oblewamy pomidory wrzątkiem,zdejmujemy skórke kroimy w ćwiartki wrzucamy do miski do tego dwa ząbki czosnku,posiekana w dużą kostke cebula sól,pieprz.Wszystko razem miksujemy(
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] :wink: )smażymy mięso aż osiągnie kolor szary,zalewamy mięso wcześniej przygotowanym sosem,dusimy przez ok 20 min aż wyparuje woda.Na koniec dodajemy do ryżu duszone mięso,dodatkowo możemy pokroic papryke(najlepiej różne kolory)w paski i podsmażamy chwile na tym samym tłuszczu.Układamy w ładne słoneczko na góre listek bazylii.
Smacznego
  • 0

budo_blackgirl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 456 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Ankh-Morpork

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Ktos (dluzsza,ale nie zagladalam tutaj) chwile temu pytal o sernik na zimno.. przepis banalny,co swieta wykonuje takowy dla diabetyka..potrzebujemy
1 kg sera bialego (najlepiej mielonego juz,bedzie wygodniej)
4 galaretki (najlepiej roznokolorowe,bedzie ladniej wygladalo)
mikser,tortownice (szczelna!!!)

Galaretki rozrabiamy wg przepisu,ale w 3/4 podanej ilosci wody,czekamy az wystygna. Ser dzielimy na 3 czesci. Do miksera wrzucamy jedna czesc sera, wlewamy zimna galaretke,miksujemy,wlewamy do tortownicy i do lodowy az stezeje. Z pozostalymi czesciami robimy to samo. Gdy trzecia czesc stezeje lejemy sama galaretke (mozna wrzucic wczesniej na wierzch jakies owoce) i znow do lodowy. Gry stezeje wyciagamy i wcinamy :-)

Aktualnie pamietam jeszcze jeden przepis dla lasuchow, na ciasteczka owsiane. Tu potrzebne nam:
1 szklanka miodu
1 kosta roztopionego masla
2 jajka
1 szklanka maki
4 szklanki platkow owsianych (szklanke mozna zastapic np. bakaliami)
Miod, maslo i jajka wymieszac,dodac do tego wymieszane z maka platki. Jeszcze raz wymieszac ;) piec w piekarniku w temp. ok. 190 stopni do zlotego koloru ;) Szybko,sprawnie i pysznie :-)

Smacznego :-)

edit: OT. Wojtt, ja wiem,ze z Lodzi jestes,ale jak przeczytalam "po prawo" to mnie skrecilo ;) a tylko to mi sie rzucilo w oczy ;)
  • 0

budo_wojtt
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1078 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Scotland

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Naleśniki ze szpinakiem :

ciasto naleśnikowe: mąka,woda,jaja,sól

Farsz: szpinak smażymy na wolnym ogniu,dodajemy przyprawy:cury(koniecznie!!)sól,gałka muszkatałowa,do tego 2 ząbki czosnku.Gdy mam juz kilka nasmażonych naleśników kładziemy farsz na środku i zawijamy w kształt koperty.Na łączeniu naleśników sypiemy starty ser żółty i wrzucamy do piekarnika na kilka min.Jest to przepis typu:SST (Szybko Smacznie Tanio :) :) )
  • 0

budo_dedoverde
  • Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Sieradz

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
fajnie by było jakbyscie podawali ile to ma kalorii
  • 0

budo_lionus
  • Użytkownik
  • Pip
  • 47 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:stolica "Polski B"

Napisano Ponad rok temu

Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
To i ja się dorzucę. Co prawda to moja luba kucharzy, nie ja (a zna przepisy, że ho, ho! - jak każda właściwie Kobieta), ale od wielkiego dzwonu coś tam upichcę...

KURCZAK PIECZONY W SOSIE KOPERKOWO-CHEDDAROWYM - przepis zmodyfikowany ;)

Przepis na 4 porcje
1 porcja = 338 kcal; 37g białka, 18g tłuszczu, 5g węglowodanów, 13 mg cholesterolu, 301mg Na+

składniki:
- 4 połówki piersi kurczaka bez skóry i kości (łącznie 580g)
- 1.5 łyżki posiekanego kopru (‘żywego’) lub 1 łyżeczka suszonego
- 0.5 szklanki posiekanego szczypiorku (‘żywego’, jeśli brak użyć mniejszej ilości suszonego)
- 3 łyżki masła
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 0.25 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1.5 łyżki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mleka (dobrze jest mieć więcej pod ręką)
- 0.5 szklanki startego sera cheddar (ser ten dość trudno dostać, używam jakiegokolwiek sera żółtego - ponoć cheddar to ser przypominający serek topiony, ale przepis świetnie wychodzi na twardym żółtym serze)
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu

1. Rozgrzej piekarnik do T=200 st. C. Wyłóż blachę folią aluminiową.
2. Posiekaj koper i odstaw. Drobno pokrój szczypiorek.
3. Przygotuj masło ziołowe (abstrahując od tego przepisu - jest ono bardzo smaczne i nadaje się jako samodzielne smarowidło):
- w małym rondlu roztop 2 łyżki masła
- dodaj połowę szczypiorku, czosnek i czarny pieprz
4. Ułóż kurczaka na blasze i pędzelkiem rozprowadź na nim połowę masła ziołowego. Piecz mięso przez 7 minut. Przewróć kurczaka na drugą stronę, posmaruj pozostałym masłem i piecz 7 minut, aż mięso będzie miękkie.
5. Przygotuj sos koperkowo-cheddarowy (i znów - nadaje się on jako sos do innych potraw, jest po prostu pyszny):
- w małym rondlu roztop na średnim ogniu pozostałą 1 łyżkę masła
- dodaj mąkę i mieszaj ok. 30 sekund, aż mąka całkowicie się wchłonie
- stopniowo dolewaj mleko i mieszaj, aż zasmażka osiągnie jednolitą konsystencję (ma być konsystencja pasty, uważać aby nie pojawiły się grudki, dobrze dodać nieco więcej mleka, a później odparować)
- doprowadź do wrzenia
- zmniejsz ogień i dodaj cheddar (albo inny, starty ser), koper, pozostały szczypiorek sól i biały pieprz (uwaga nie przesadzić z ilością białego pieprzu - w dużych ilościach ma wstrętny smak)
- mieszaj, aż ser się roztopi, następnie zdejmij sos z palnika (gdyby sos był zbyt gęsty dobrze dolać więcej mleka, uwaga - po ostygnięciu sos ma tendencje do zestalania się - przy odgrzewaniu podlać mlekiem ew. wodą i dokładnie mieszać)
- kiedy kurczak się upiecze dolej sos z blachy do sosu serowego
6. Podawaj kurczaka polanego sosem.

Moje uwagi:
- przepis pochodzi z książki „Łatwe i pyszne dania w kilka minut” (wyd. Amber, 1999)
- czas przyrządzania 20 minut - tyle wg książki, co jest totalną bzdurą; za pierwszym razem robiłem to ok. 2-3 godzin, obecnie zajmuje mi to jakieś 40 minut
- w książce napisali, że 1 porcja = 338 kalorii, ale to pewnie bzdura i miało być kilokalorii (kcal)
- staramy się nie przegotować sosu z serem, może wtedy zacząć się ciągnąć (ale i tak jest smaczny, co najwyżej głupio wygląda...)

Przepis ten najczęściej łączę z kolejnym, na makaron:

FETTUCCINE SZPINAKOWE Z SOSEM CHEDDAROWO-KALAFIOROWYM

Przepis na 8 porcji (:?: chyba dla krasnoludków :twisted: )
1 porcja = 384 kcal; 16g białka, 19g tluszczu, 39g węglowodanów, 90mg cholesterolu, 516mg Na+

składniki:
- 350g fettucine szpinakowego (można użyć dowolnego makaronu w formie wstążek, najlepiej szerokich - ok. 1-2cm, nie musi być szpinakowy, może być zwykły, biały)
- 1 mały kalafior (ok. 1 kg)
- 230g tartego sera cheddar (jak w poprzednim przepisie: ser ten dość trudno dostać, używam jakiegokolwiek sera żółtego - ponoć cheddar to ser przypominający serek topiony, ale przepis świetnie wychodzi na twardym żółtym serze)
- 4 łyżki masła
- 0.333 szklanki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone
- 0.5 szklanki wywaru z kurczaka (można użyć po prostu 0.5 szklanki rosołu z kostki rosołowej)
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki musztardy Dijon (można użyć dowolnej, lepiej delikatniejszej, o pełniejszym bukiecie ;) i mniej ostrej niż sarepska ;) )
- 0.25 łyżeczki pieprzu

1. Zagotuj wodę w dużym garnku
2. Podziel kalafior na różyczki (znaczy połamać na drobniejsze fragmenty wzdłuż łodyg ;) )
3. Włóż makaron do wrzącej wody i gotuj do miękkości 10 do 12 minut lub zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (polecam tą drugą metodę). Po 5 minutach włóż do makaronu kalafior.
4. W niewielkim rondelku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
5. Nieustannie mieszając dodaj mąkę i smaż, aż mąka się wchłonie. Dolej wolno wywar z kurczaka i dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj mleko, cheddar, musztardę i pieprz, mieszaj, aż ser się roztopi. (Uwagi do p. 4-6: p. uwagi do sosu cheddarowo-koperkowego z poprzedniego przepisu. Jeśli makaron ten przygotowyjemy razem z poprzednim przepisem i nie mamy czasu/ochoty tudzież stwierdziliśmy, że już w poprzednim przepisie wspięliśmy się na niebotyczne wyżyny naszej sztuki kulinarnej możemy po prostu zrobić trochę więcej sosu cheddarowo-koperkowego i dać sobie spokój z cheddarowo-musztardowym)
7. Odcedź makaron i kalafior, wymieszaj z sosem serowym.

Moje uwagi:
- przepis również pochodzi z książki „Łatwe i pyszne dania w kilka minut” (wyd. Amber, 1999)
- czas przyrządzania 10 minut (danie gotowe w 20 minut) - tyle wg książki, co jest również totalną bzdurą; za pierwszym razem przygotowywałem to chyba z godzinę (sos serowy!), obecnie 20-30 minut
- w książce napisali, że 1 porcja = 384 kalorii, ale to pewnie bzdura i miało być kilokalorii (kcal)
- również staramy się nie przegotować sosu z serem, może wtedy zacząć się ciągnąć (ale i tak jest smaczny, co najwyżej głupio wygląda...)

Przepisy wbrew pozorom są proste w wykonaniu (ale efektowne) - zatem każda męska noga kuchenna może im podołać, wywołując na oczach swej lubej łzę wzruszenia i kółko zdziwienia na ustach (Oo.).
  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024