Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Napisano Ponad rok temu
Żołnierska papa by Itosu, czyli zajebiście tanie, smaczne, pożywne, łatwe, szybkie do zrobienia i od A do Z staropolskie żarcie.
Jedziemy.
Składniki:
Kasza gryczana (100g)
Kiełbasa (150 g)
Średnia cebula
Łyżka oleju do smażenia
Łyżeczka soli
Zioła
Procedura:
1. Gotujemy kaszę w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na kartonie :wink:
2. W tym samym czasie kroimy kiełbasę na plasterki i wrzucamy na patelnię. Ja smażę na oleju ale jak kto woli.
3. Jak się kiełbaska lekko zarumieni dokładamy pokrojoną (ja wole grubo) cebulę i smażymy aż do osiągnięcia pożądanego efektu.
4. Ugotowaną kaszę wysypujemy na talerz i na to dokładamy dobrze usmażone plasty kiełbasy z cebulką. Wszystko polewamy sosikiem z patelni.
Zioła i przyprawy to rzecz gustu indywidualnego.
Smacznego.
Patent by Itosu. 1st made 1 dekada 2007 mieszkanie studenckie koło polibudy wrocławskiej.
Pozdr 8)
PS. Podane ilości dotyczą porcji dla jednego niezbyt głodnego osobnika :wink:
Napisano Ponad rok temu
Skladniki:
-4 jaja kurze
-jakas zieleninka moze byc pietruszka co kto woli
-maka
-troche soli i pieprzu
sposob przygotowania:
oddzielamy bialk od zoltek. Bialka ubijamy na sztywno do tego dodajemy lyzke stolowa maki, troche soli i pieprzu dodajemy drobno pokrojonej pietrzuszki ( ja lubie wsypac jeszcze odrobine bazyli) dodajemy conajmniej 2 zoltka i mieszamy. Smazymy na malym ogniu przed kilka minut obustronnie.
Jesli ktos lubi z mieskiem to moze wczesniej podsmazyc sobie jakies bardzo drobno pokrojone kawalki kurczaka, kielbase i rozsypac na jeszcze nie upieczony omlet ktrory znajduje sie na rozgrzanej patelnni;p
Napisano Ponad rok temu
Sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami
Składniki:
1 kg ryżu brązowego, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka zielonego groszku, 0, 5 kg piersi z kurczaka, 4 kostki bulionowe "knorr" lub inne, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i inne przyprawy wedle uznania, a i jeszcze ewentualnie jakiś sos jak ktoś lubi:)
Przygotowanie
Ugotować ryż, po odsączeniu i wystygnięciu przesypać go do głębokiej miski, odsączyć groszek i kukurydzę i dodać do ryżu, do 2 l wrzącej wody wrzucić 4 kostki bulionowe "Knorr" i przygotować wywar, pierś z kurczaka umyć, pokroić w dość drobną kostkę. Kawałki kurczaka wrzucić do wrzącego bulionu i odczekać aż się "zetną" i wypłyną na wierzch, gdy tak się stanie należy szybko wyjąć kurczaka z bulionu i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać kurczaka do ryżu i warzyw, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i starannie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawami do smaku wedle uznania.
Danie podawać z sosem, również wedle uznania, jaki kto lubi.
Danie można spożywać również na zimno, to dla tych, którzy dużo i ciężko pracują
Rada: Pierś kurczaka należy tylko ściąć w gorącym bulionie. NIE GOTOWAĆ! Ponieważ im dłużej się ją gotuje tym mniej ma w sobie przyswajalnego białka, gorąco zabija białko.
Nigdy nie smaż piersi z kurczaka, wiem jest dobra smażona, jako kotlet np., ale wtedy ma 0 substancji odżywczych.
Życzę smacznego
Napisano Ponad rok temu
Nigdy nie smaż piersi z kurczaka, wiem jest dobra smażona, jako kotlet np.Smile, ale wtedy ma 0 substancji odżywczych.
Chyba zartujesz... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Nigdy nie smaż piersi z kurczaka, wiem jest dobra smażona, jako kotlet np.Smile, ale wtedy ma 0 substancji odżywczych.
Chyba zartujesz... :roll:
No bzdura straszna. Tzn. smażenia też nie polecam, ja w piekarniku robię
Napisano Ponad rok temu
-zagotować wodę- powiedzmy 1/2 litra
-wsypać szczyptę suszonego majeranku
- jak jest kawałek kostki/albo mięsa np. wołowego- pogotować w tej wodzie
( jak sie wygotuje- dolac wrzątku)
- jak nie ma mięsa/kostki do wrzątku wsypać 1/2 paczki soczewicy zielonej albo czerwonej
- można wrzucić trochę pokrojonej drobno marchwi
-wsypać szczyptę suszonej papryki, troche imbiru (pieprzu), doprawić solą ( lepiej sosem sojowym)
- wsypać pokrojoną natkę pietruszki ( może być dość dużo)
-gotować ok 40 min na małym ogniu, aż soczewica rozgotuje się
( można doprawić wg smaku bardziej na słono, ostro lub zostawić łagodną w smaku )
Napisano Ponad rok temu
Kładziemy 2-3 plasterki na kromkę chleba, zapiekamy, polewamy ketchupem i voila!
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio odkryłem w Biedronce fajny ser wędzony: Rolada Ustrzycka (Światowid). Całkiem dobre w smaku, ma 29 g białka, 0 węgli i 14 g tłuszczu.
Kładziemy 2-3 plasterki na kromkę chleba, zapiekamy, polewamy ketchupem i voila!
:wink:Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Napisano Ponad rok temu
Poza tym jem go chyba od 2 miesięcy i na zdrowie, masę ani ilość sadła nie narzekam.
Napisano Ponad rok temu
Ryż, kurczak, fasola czer., fasola zielona, kukurydza, papryka i o dziwo naprawdę dobre.
Napisano Ponad rok temu
a stosunek to sobie miej jaki chcesz, "chleb z serem i keczupem" nie jest i nigdy nie bedzie czyms godnym polecenia jako "zdrowe danie"To znajdź mi inny ser z podobnym stosunkiem białka do tłuszczu.
Poza tym jem go chyba od 2 miesięcy i na zdrowie, masę ani ilość sadła nie narzekam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest taka wersja szybka, prosta, dobra też dla osób, które nie czują sie dobrze w "gotowaniu" :wink:
Paczki soczewicy sa najczęście 300- 400 gramowe. Sypiesz około połowy, żeby zupa nie była za rzadka. Jak chcesz jeszcze cos dodać innego z warzyw też spokojnie możesz, tylko wtedy trochę więcej czasu Ci zajmie jej przygotowanie. A jesli Ci się zbyt nie spieszy- możesz pogotować dłużej. Będzie lepsza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wracając do zupy. Zagotować wrzątek- oczywiście ok 1 1/2 litra a nie pół litra .. Zgubiłam "1"
Nie takie "oczywiscie" dla niektorych xD
Dzieki za rady, robie zupczjo w te sobote pewnie xD
To bedzie pierwsza zupa jaka w zyciu zrobie ;]
Napisano Ponad rok temu
btw soczewica w sumie nie ma wyraznego smaku, wiec mozna do zupy dorzucic cokolwiek, ja wrzucilem jeszcze kukurydze, czerwona fasole i cos tam jeszcze.
A w ogole oberajcie ten temat od poczatku, przepisy od Tae Tada wymiataja (np KRUSZONIEC PAROWY xDD), przepis na papke tez niezly xD
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
AW6 Czyli 6 Weidera !!! |
Inne sporty |
|
|
||
Przepisy dotyczące noży w Rosji, Mongolii, Chinach??? |
MAGIA STALI |
|
|
||
'Hej su***i, znamy wasze sztuczki' czyli BJJ/MMA w bikini |
MIXED-MA |
|
|
||
Gdzie oni się tego nauczyli? |
KUNG-FU/WUSHU |
|
|
||
zapalenie miesni, stawow czyli polamalo mnie |
Inne sporty |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gazelle FreeStyle?
- Ponad rok temu
-
Kalkulator zywieniowy + tabelka
- Ponad rok temu
-
Ciekawe tematy
- Ponad rok temu
-
Kontuzja mięśni grzbietu!
- Ponad rok temu
-
Dieta a masa ciała
- Ponad rok temu
-
Suplementacja w MA
- Ponad rok temu
-
Dane
- Ponad rok temu
-
Linki do stron o kulturystyce
- Ponad rok temu
-
Trening bez obciążeń
- Ponad rok temu
-
zbicie wagi naturalnymi sposobami:-)
- Ponad rok temu