Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Napisano Ponad rok temu
-no wiec 4 ugotowane na twardo jajeczka
-2 duze lyzki majonezu
-szczypiorek sol pieprz czarny wedlug wlasnego smaku
Jajeczka siekamy najdrobniej jak sie da do tego dwie lyzki majonezu pieprz sol szczypiorek dokladnie mieszamy noi mozemy wcinac same jesli nas nie mdli badz tez kladac na chlebek od siebie dodam ze najlepiej smakuje z chlebkiem opieczonym w tym tosterze w ktorym dwa kawalki wyskakuja do gory... smacznego :wink:
Napisano Ponad rok temu
Na srednia patelnie wbijamy 3-4 jajka,jak tylko bialko zacznie sie scinac kladziemy cienkie plasterki sera mozzarella,suszone ziola takie jak : bazylia,oregano,natka pietruszki etc.Przykrywamy pokrywka i zestawiamy z palnika aby ser sie dobrze rozpuscil ale jajka nie zaczely przypalac.Po kilku minutach gotowe do jedzenia.Dla lasuchow polecam ten sam przepis z tym,ze na samym koncu dodac 2 lyzeczki majonezu i odstawic do zapieczenia:) Bomba!
smacznego.
Napisano Ponad rok temu
Skład:
- 3 jajka
- 5 kromek chleba(to zależy ile kto zje, ktoś zje 7 to o 2 jajka więcej )
- przyprawy ( ja używam oregano )
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jajka wlać do jakiejś miski, rozmieszać (tak jak do kotletów) , następnie wymoczyć w nich chleb posypać solą, pieprzem i przyprawami ... wrzucić na patelnię (najlepiej na rozgrzaną oliwę nie olej ) , jak ktoś lubi można położyć żółty ser.. smażyć do zarumienienia .. po włożeniu na talerz można posmarować ketchupem smacznego..
Napisano Ponad rok temu
Czas wykonania:
Trudność: bardzo łatwe
Ocena przepisu [1-10]: 5
Typ potrawy: Potrawy mączne
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wykonanie:
1/2 szklanki mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo,
1 i 1/2 szklanki ugotowanej gęstej owsianki,
1/2 szklanki mleka,
1/4 szklanka wody,
2 łyżki stopionego masła,
sól
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Jajo roztrzepać, ubić z owsianka, mlekiem z puszki, wodą i masłem na jednolitą masę. Masę wymieszać z mąką. patelnię o grubym dnie posmarować masłem lub smalcem, smażyć małe placki 2-3 min na ciemnozłoty kolor, obracać, smażyć z drugiej strony 2 min.
From Z.Wodecki
Ja ide na łatwizne- mieszam tylko płatki owsiane i białka z jajek, bez tej całej reszty - jest OK, smacznie i zdrowo i szybko.
Solidna porcja węglowodanów , błonnika i białka na śniadanie.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
Napisano Ponad rok temu
To ma byc zdrowy przepis? Wyrzuciles z niego mleko i jajka, a za to wiekszyles ilosc wody i maki. No i w tym posilku nie ma bialka. :roll: Przepis dobry dla dziecka, ale nie dla sportowca. Zreszta 95% przepisow tu podawanych jest g. warta. .
Ja na sniadanie polecam taki placek: kilka jajek (np 3 jajka i 7 bialek) wymieszac (zmiksowac) z platkami owsianymi i na patelnie. Gotowe.
to jest sniadanie championow
Napisano Ponad rok temu
cukinię- przekroić wzdłuż i wydrążyć ( miejsce na nadzienie)
dodać trochę pieprzu, soli, wypelnić twarożkiem ( albo jak kto woli plastrami pomidorów) dodac trochę majeranku albo bazyli posypać tartą mozarellą. Zapiec w piekarniku (ok. 10 min)
Napisano Ponad rok temu
No to może jakiś deserek ??
-serek Valbon śmietankowy pokroić na małe kawałki, wrzucić do salaterki
-dodać pokrojone kawałki winogron,
-wrzucić orzechy laskowe, włoskie, rodzynki i ziarna słonecznika, troche cynamonu
-dodac duuużo konfitury- najlepiej malinowej, albo soku
- dodać dużą łyżkę wiórków kokosowych
Napisano Ponad rok temu
Ogień-zagotować wodę
Ziemia-wsypać trochę płatkow migdałowych ( uwaga: minimalny ogień bo lubi kipieć ),
Ziemia- dodać szczyptę cynamonu (mielonego)
Ziemia -można dodać orzechy włoskie
Ziemia -posłodzić cukrem trzcinowym ( najlepiej brązowym nie krystalizowanym- kupisz w każdym supermarkecie)
Metal-wsypać płatki owsiane i jak masz- szczyptę mielonego kardamonu,
Woda- dodać parę kropli wody zimnej albo jesli wolisz owsiankę na słono nie dodawaj cukru ale dodaj teraz soli,
Drewno-dodaj kawałek (wg smaku) pokrojonego jabłka, najlepiej kwaskowego.
Jeśli się zdecydujesz na taka owsiankę daj znać czy smakowała
Wygląda może trochę skomplikowanie, ale szybko się przyrządza no i można trochę odmienić smakowo a poza tym może to być pierwszy Twój posiłek wg pięciu przemian
Napisano Ponad rok temu
Kazama- tutaj ten przepis na owsiankę:
Ogień-zagotować wodę
Ziemia-wsypać trochę płatkow migdałowych ( uwaga: minimalny ogień bo lubi kipieć ),
Ziemia- dodać szczyptę cynamonu (mielonego)
Ziemia -można dodać orzechy włoskie
Ziemia -posłodzić cukrem trzcinowym ( najlepiej brązowym nie krystalizowanym- kupisz w każdym supermarkecie)
Metal-wsypać płatki owsiane i jak masz- szczyptę mielonego kardamonu,
Woda- dodać parę kropli wody zimnej albo jesli wolisz owsiankę na słono nie dodawaj cukru ale dodaj teraz soli,
Drewno-dodaj kawałek (wg smaku) pokrojonego jabłka, najlepiej kwaskowego.
Jeśli się zdecydujesz na taka owsiankę daj znać czy smakowała
Wygląda może trochę skomplikowanie, ale szybko się przyrządza no i można trochę odmienić smakowo a poza tym może to być pierwszy Twój posiłek wg pięciu przemian
A próbowałaś jak smakuje np z mlekiem ? od razu bardziej urozmaicone śniadanko w białko
Napisano Ponad rok temu
Piotr Z.- ogień, ziemia itd. to taki sposób chińskiego liczenia do pięciu
jeden - ogień, dwa- ziemia.....pięć-drewno. Ale może też być: jeden - ziemia, dwa- metal... pięć-ogień.
Czyli jak nie liczysz doliczasz tylko do pięciu Proste, prawda?
Nie oznacza to, że trzeba do zupy wrzucić np. kawałek metalowej balustradki
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
jak się wie, to proste. ach, urok szyfrów z podwórkowych latPiotr Z.- ogień, ziemia itd. to taki sposób chińskiego liczenia do pięciu
jeden - ogień, dwa- ziemia.....pięć-drewno. Ale może też być: jeden - ziemia, dwa- metal... pięć-ogień.
Czyli jak nie liczysz doliczasz tylko do pięciu Proste, prawda?
Napisano Ponad rok temu
Polecam przecudne w smaku kawałeczki kurczaka z warzywami (akurat kilka dni temu zrobiłem na szybkiego z warzywami, ale chyba najlepiej smakują podawane oddzielnie do ryżu z sosem słodko kwaśnym)
Zatem...
- skombinujcie sobie pitki do kebabów, pasują do całości.
- przyprawa gyros PRYMAT
- panierka ostra KAMIS
- dwie piersi z kuraka
- jajko
- garczek z olejem (może być po frytkach już używany)
- warzywa na patelnię hortex (te z ziemniaczkami i ogórkami)
- jogurt naturalny, majonez, czosnek, szczypiorek
- piwo (z lodówki)
Przyprawę gyros mieszamy na jednym talerzu z panierką (przewaga panierki)
Pierś kroimy na plasterki grubości ok 2-3 cm rozmiarów gdzieś tak 4x4 cm ... jak kto woli. Tylko, żeby nie były za cienkie, bo cały sok ucieknie. Wkładamy do talerza z rozbebłanym jednym jajkiem. Trzymamy parę minut, odwracamy na drugą stronę. Pojedynczo obtaczamy w panierce. Polecam dociskać mocno, wtedy panierka będzie ostrzejsza i bardziej chrupiąca (zasadą im więcej, tym lepiej). Po odwróceniu najlepiej czymś dociskać, żeby mokrymi paluchami nie zgarnąć z górnej warstwy połowy dopiero co wciśniętej panierki. Tak przygotowane mini kotleciki ułożyć na deseczce.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wsypać bez rozmrażania 3/4 torebki warzyw. grzać na dużym ogniu przez 2 min mieszając. Potem obniżyć ogień do minimum, dodać przyprawy z torebki i przykryć przykrywką na 4 min.
W garnku zagotować olej, musi być bardziej gorący niż temp. do której podgrzewacie na frytki. Wrzucacie kotleciki na hurra. Muszą pływać w oleju. Po 2 minutach wyciągacie kotleciki.
Podajecie z warzywami, do kurczaczka dostawiacie dip dr. oetkera, albo wymieszany czosnek z posiekanym szczypiorkiem, jogurtem naturalnym i majonezem.
Kurczak jest rewelacyjny. Na wierzchu lekko ostrawa, kebabowa panierka, w środku wręcz wylewa się sok z bieluśkiego mięsa. Pyszne osiągnięcie kulinarne, jak na takiego nieuka, jak ja.
aaaa, do tego lodowate piwo
Napisano Ponad rok temu
Chłodnik pomidorowy (porcja dla 2-3 osó
Składniki:
500 ml kefiru lub zsiadłego mleka,
Pęczek koperku,
2-3 ząbki czosnku,
Puszka krojonych pomidorów lub kilka świeżych, dojrzałych pomidorów (2-3)
4 jajka
Sól, pieprz
Ewentualnie keczup lub koncentrat pomidorowy.
Przygotowanie:
Koperek umyć, posiekać i wrzucić do dużej miski. Dodać zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek i pomidory z puszki. Zamiast pomidorów z puszki można dać kilka świeżych, obranych ze skórki i drobno pokrojonych pomidorów. Jeśli używamy świeżych pomidorów dla wzmocnienia smaku można dodać łyżkę keczupu lub koncentratu pomidorowego. Zalać kefirem lub zsiadłym mlekiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić na przynajmniej godzinę do lodówki. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w cząstki. Dodać do chłodnika tuż przed podaniem. Podawać z ziemniakami z wody.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chłodniki rządząPrzetestowany i wielokrotnie używany przepis na rewelacyjny (przynajmniej wg mnie rewelacyjny) chłodnik:
Chłodnik pomidorowy (porcja dla 2-3 osó
pomidorowego nie próbowałem, ja robię z buraków
żeby był dietetyczny używam jogurtu niskotłuszczowego
do tego
tarte buraki
drobno pokrojona rzodkiewka
-/- ogórek
posiekany szczypiorek
proporcje na wyczucie. doprawić do smaku (kwestia gustu, polecam oprócz soli trochę soku z cytryny i estragon). no i gotowane jaja.
powinien trochę odstać w lodówce żeby się "przegryzło"
Napisano Ponad rok temu
obieramy pieczarki i odzielamy od nozek smarzymy to na masle i duzym ogniu aby byly ladne zlote( pieczarek nie kroimy) przyprawiamy to jak kto lubi bardziej na ostro ja osobiscie wole lekko slone. W miedzy czasie gotujemy ryz studzimy i odsmazamy na patelni ktorej uzywalismy do pieczenia pieczarek. Robie to jak nie ma nic w lodowce i jakos zyje polecam chociaz sprobowac:);p
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
prosba o usystematyzowanie nazw stali - czyli co do czego... |
MASTERS Of STEEL |
|
|
||
Sulbutiamina czyli o pochodnej witaminy B1 |
Suplementy |
|
|
||
UFC, PrideFC->kopanie->obuwie->przepisy |
MIXED-MA |
|
|
||
bull terminator czyli cos dla miłosników stali |
WALKA NOŻEM, BROŃ |
|
|
||
Czerwone piaseczniki czyli relacja Ińsko 2006 |
AIKIDO |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gazelle FreeStyle?
- Ponad rok temu
-
Kalkulator zywieniowy + tabelka
- Ponad rok temu
-
Ciekawe tematy
- Ponad rok temu
-
Kontuzja mięśni grzbietu!
- Ponad rok temu
-
Dieta a masa ciała
- Ponad rok temu
-
Suplementacja w MA
- Ponad rok temu
-
Dane
- Ponad rok temu
-
Linki do stron o kulturystyce
- Ponad rok temu
-
Trening bez obciążeń
- Ponad rok temu
-
zbicie wagi naturalnymi sposobami:-)
- Ponad rok temu