Cześć
Mam prośbę abyście ułożyli dla mnie plan treningowy z gryfem prostym i hantlami.Chce trenować 5 razy w tygodniu
Napisano Ponad rok temu
Cześć
Mam prośbę abyście ułożyli dla mnie plan treningowy z gryfem prostym i hantlami.Chce trenować 5 razy w tygodniu
Napisano Ponad rok temu
na początek podaj info o sobie, ile trenujesz, czy wgl trenujesz, jak trenowałeś, twój wzrost, waga, wiek, tu na forum nie układamy planów, jedynie pomagamy ułożyć i wprowadzamy ewentualne poprawki, ale będe dobry i podam ci przykładowe ćwiczenia które możesz wykonywać w domu,
na początek proponuję trenować nie 5, a 3 razy w tygodniu, na początek FBW wystarczy, kolejność partii + moje propozycje ćwiczeń:
nogi - przysiad z hantlami, wykroki z hantlami,
łydki - wspięcia na palce z hantlami
klata - wyciskanie sztangi leżąc, wyciskanie hantli leżąc,
plecy - podciąganie na drążku, martwy ciąg z hantlami, wiosłowanie hantlą w opadzie,
barki - wyciskanie hantli w góre siedząc, unoszenie hantli na boki,
biceps - uginanie z supinacją, uginanie w oparciu o kolano,
triceps - francuskie wyciskanie hantli, pompki w podporze tyłem,
brzuch - hollow body, unoszenie bioder w leżeniu, uginanie kolan w zwisie,
to są jedynie moje propozycje na podstawie których możesz ułożyć swój plan treningowy, wkleić go tutaj i my ocenimy czy dobrałeś odpowiednio ćwiczenia, czy plan będzie dobry i wgl ... powodzenia w układaniu planu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o FBW, to ja bym dał najpierw nogi, potem plecy, potem klatkę, potem barki, potem ramiona, potem przedramiona, potem brzuch.
W typowych planach FBW przeznaczonych dla osób początkujących w zasadzie nie występują ćwiczenia na łydki.
Natomiast zgodzę się co do jednej rzeczy - wystarczy trenować 3 razy w tygodniu, co drugi dzień.
No i oczywiście jeśli danego dnia robi się wykroki ze sztangielkami, to nie robi się w planie FBW dla początkujących w tym dniu innego ćwiczenia na nogi, np. przysiadów ze sztangą.
Co do wiedzy na temat treningów polecam książkę autorstwa Joe Weidera pt. "Kulturystyka - system Joe Weidera".
Można ją albo kupić w serwisach aukcyjnych, np. allegro, albo ściągnąć z internetu.
Polecam pierwsze rozwiązanie czyli zakup - wiedza czytana z papierowej książki lepiej się przyswaja niż z ekranu komputera.
Do tego książka "Atlas treningu siłowego" autorstwa Frederica Delaviera (można ją kupić na Allegro) i to na początek w kwestii wiedzy treningowej powinno wystarczyć.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Ocena planu treningowego |
Trening dla średniozaawansowanych |
|
|
||
Mistrzowie Drugiego planu |
Humor |
|
|