Ćwiczyć codziennie czy co 2 dzień??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pod pojęciem 'trening' może się kryć wiele rzeczy, musiał byś rozwinąć co chcesz rozwijać i w jaki sposób, szczególnie że "wyposrodkowanie efektu przyrostu masy, do wytrzymalości jak i tzw. wyżyłowania" cholernie trudno osiągnąć, dużo łatwiej ustalić sobie jakiś średnioterminowy priorytet i periodyzować trening.
Tak jak @novocaine Ci napisał, ćwicz z intensywnością na którą pozwala Twój organizm, nie obijaj się, ale też nie trenuj gdy Twój organizm nie zregenerował się po poprzednim treningu.
Napisano Ponad rok temu
Skąd koleś, który nie jest zaowdowcem i pracuje fizycznie ma wiedzieć kiedy jest zregenerowany a kiedy nie?
no skąd?
po pracy fizycznej może być zmęczony codziennie, czyli można poqwiedziec, ze nigdy w ciągu tygodnia nie będzie odczuwał pełnej regeneracji-
Włąsnie trafiłem do lekarza z bólami mięsniowymi i dostałem kupę leków rozkurczowych i przeciwzapalnych( takich na stwardnienie rozsiane)
i dopiero po ich zażyciu zorientowałem się, że przynajmniej od pół roku miałem permanentnie spięte mięsnie przy 2 chałupniczych treningach siłowych w tygodniu i 2bjj- organizm nie nadązal z regeneracją, mimo, że to wychodziło co drugi dzień
a najlepsze, że byłem pewien, że dbam o regenerację
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
akurat u mnie bylo tak, że bóle zaczęły się po tygodniowej przerwie od treningów
np...ło mnie wszystko-przez prawie miesiąc- a przestało na chwilę tydzień temu jak nosiłem 40 balie z gruzem przez dwa dni ( mam remont mieszkania)
lekarz reumatolog powiedział ,że to normalne i podał kilka przykładów jak to ludzie zaczynali cierpiec własnie po zrobieniu sobie kilku dni przerwy.
m. in przykład kolarza, który po urodzeniu dziecka przez jego żonę i kilkumiesięcznej przerwie w karierze związanej z nowymi obowiązkami przestał chodzić a zaczał dopiero jak wocił na rower.
osboiscie uważam, że należy zapomniec o takich bzdurkach w stylu- "czuję sie zregenerowany- moge ćwiczyć"
oczywiście należy pamiętac o rozciaganiu i rozgrzewce ale przede wszystkim trening powinien byc róznicowany i nie powinno się cały czas napieprzac na maksa- nawet jak dobrze nam idzie
nalezy zaprzestać w pewnym momencie progresji i nei przekraczac cyklu ćwiczweń powyżej 8 tygodni.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sądzę, że niezależnie jak trenujesz, to jeśli będziesz robić to długo i konsekwentnie - przyzwyczaisz organizm Najtrudniejsze pewnie pierwsze pół roku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zaręczam ci , ze za 5 latek takiego treningu jaki opisujesz zaczną ci wychodzić rózne dziwne kontuzje
ja jeszcze 2 lata temu jeszcze uważałem się za niezniszczalnego i np dokończyłem sparing z połamanymi zebrami .
kazdy wykonywany czesto lub z dużą siłą ruch, jeśli jest powtarzlany i nie ma długich okresów regeneracji ( kilka tygodni) po paru latach prowadzi do zwyrodnień i przeciążeń
paradoksalnie im jwesteś silniejszy tym większych, bo mikrouszkodzenia kompensują inne mięśnie i stawy obok uszkodzonych a sam mięsień poddany obciążenieom grubieje i sie skraca
co powoduje uciski na okoliczne nerwy i naczynia krwionośne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skąd koleś, który nie jest zawodowcem i pracuje fizycznie ma wiedzieć kiedy jest zregenerowany a kiedy nie?
no skąd?
po pracy fizycznej może być zmęczony codziennie, czyli można podpowiedzieć, ze nigdy w ciągu tygodnia nie będzie odczuwał pełnej regeneracji-
Z jednej strony to po prostu kwestia praktyki, mniej więcej każdy z nas pewnie ma nieraz tak że przychodzi na trening i dynamiki jakby mniej, precyzja do niczego i kondycja ucieka więc wiemy że trzeba odpuścić.
Z drugiej strony masz rację że często przesadzamy nie zdając sobie z tego sprawy. Mam nieraz takie okresy w roku że kilka dni pod rząd spędzam cały dzień w pracy i 0 treningów wtedy; dwa razy w roku (wakacje i okolice sylwka) robię sobie tydzień przerwy bez treningów, biegania i siłowni - po takiej przerwie dosłownie czuje uroki superkompensacji, mam więcej energii, mogę ćwiczyć 2xwięcej, a na siłowni biję rekordy. Zawsze się zastanawiam czy nie mądrze byłoby robić sobie takie przerwy częściej, ale w człowieku siedzi takie dziwne coś że głupio tak się obijać kiedy można cokolwiek robić.
Co do pracy, jaki by nie był to wysiłek, dzień w dzień jest na takim samym poziomie i organizm się w miarę szybko adaptuje, po prostu trzeba ten dodatkowy wysiłek wkalkulować w regenerację i odżywianie.
Napisano Ponad rok temu
Osobiście, ponieważ pracuję stosunkowo niewiele (nad czym boleję) ćwiczę dużo (nad tym nie boleję), w sumie ok 9 treningów w tygodniu, z czego 3 treningi z ciężarami rano (siady, martwe, zarzuty, rwanie podrzuty itp), 2-3 gimnastyczne (drążek, flaga, planche, niedługo kółka) po południu, w pozostałe dni kondycyjnie różnymi metodami, rano. Kondycha zajmuje 10-30 min, ale jest na full intensywności. Obecnie nie ćwiczę SW.
Jem bardzo dużo, często, w średnio dużych porcjach (ok 0,5l objętości). Staram się wysypiać, ale nie wylegiwać. Raz na te 6-8 tygodni dociera do mnie, że czas wyluzować, drastycznie zmniejszam intensywność i objętość treningów na ok tydzień. Mam 32 lata, forma życiowa, idzie powoli w górę, chociaż na Olimpiadę to mnie nie wezmą . Nie spinam się na wynik, co nie znaczy, że jadę na mientko.
Pozdro