suplementacja pod sztuki walki
Napisano Ponad rok temu
moje wątpliwości polegają na tym, czy biorąc kreatynę nie zacznę tyć i na nowo obrastać tłuszczem... czy kredka wspomaga jedynie rozwój "mułów" i nie "pomoże" tłuszczykowi wracać na mój ciężką pracą zmniejszany bęben ?
nie będę ćwiczył na siłce jak na razie, bo nie ma już na nią czasu. priorytetem jest bjj i zbijanie wagi.
pisząc aeroby miałem na myśli też interwały (bieganie i skakanka, pajacyki, etc...) - działają, waga ładnie spada.
Napisano Ponad rok temu
przy takim wysilku bedzie raczej wspomagala regeneracje i moze nieco wplynac na mniejsza utrate miesnia.
ew zamiast niej jakiegos solidnego burnera pokroju scorcha czy tighta, ale to troszke drozsza sprawa niz kretki puszka no i tam straty miesnia byly by wieksze.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o twoje cele, to kreatyna raczej nie pomoże. Lepiej ją sprzedaj i kup sobie garnek do gotowanie na parze.
Kofeina ma wpływ na wchłanianie kreatyny, ale niewielki. Mówi się, że 400mg kofeiny dziennie to limit, poniżej którego nie odczuje się wpływu na kreatynę. Nie wiem, ile jest kofeiny w zielonej herbacie i nie mam czasu teraz szukać. Zresztą kreatyna i tak nie jest ci potrzebna, więc możesz spokojnie pić tą herbatę (chociaż ja bym się ograniczał raczej do max. 1 litra dziennie).
Poza tym skoro waga spada, to jest dobrze i na razie nie masz co się martwić dodatkowymi suplami.
Napisano Ponad rok temu
moja dieta to wzasadzie wyglada w ten sposob: 6 posilkow dziennie
rano: platki z mlekiem/ kromki z ciemnego pieczywa z szynka/ jakas salatka/ ogolnie bardzo roznie staram sie na pierwsyz posilek troche wiecej wegli zjesc
II posilek: to sa zawsze 2 kanapski z ciemnego pieczywa z pomidorem i szynka/ serem
III posilek przed treningowy: jakis kurczak z ryzem/ zapiekanka/ ryba smarzona/ ogolnie to do tego posilku zawsze ryz ziemniaki i jakas surowka.
IV posilek po treningowy: jakis serek wiejski nie raz kurczak z warzywami/ koktajl z jogurtu mleka pol tlustego i banana. Co 2 dzien jajka w roznych wydaniach
V posilek: to jest wlasciwie taka przekaska jak czytam albo cos w tym stylu orzechy albo jakies tam inne do podziabania:)
VI posilek: jogurt z blonnikiem/ nieraz sledzik/ czasem tez jajko.
Staram sie wszystkie posilki ktore maja wieksza ilosc wegli wpieprzych tak do godziny 16 a reszte posilkow robie bardziej bailkowych. Nie wiem czy to jest dobre skorygujcie mnie. Moim celem jest zrzucenie sadla bez duzej straty masy miesniowej. No i nie chcial bym jakos bardzo zmieniac treningow bo i tak uwazam ze sa mocno zroznicowana a trenuje po to zeby byc lepszym w sw.
No niestety nie wygląda to dobrze :wink: Chcesz palić tłuszcz - a im bardziej sztywna, rygorystyczna dieta tym efekty lepsze i szybsze. Poczytaj jeszcze troszkę o dietach, ułóż coś nowegoi jeśli masz ochotę wklej tu potem do oceny.
ze jak? nie kumam. ja bialko i wegle jak substytuty? ale czego?:>Ale nie traktuj węgli i białka jako substytutów (w sensie jak tego mniej to tamtego dołożymy) bo to dwa różne składniki o całkiem innej funkcji.
Nawiązywałem do tego :wink:
link troszke nie na temat ale bardzo ciekawy
bialko jest drogie w porownaniu do wegli, ale lepiej jak dla mnie miec te 2.2 g bialka (przynajmniej przy mojej genetyce) i ciac z wegli niz mniej bialka i uzupelniac weglami.
Partyzant - ogólnie polecałbym Ci kreatynę w treningach SW, ale pisałeś, że masz tego na jakieś 3 tygodnie - szkoda towaru bo wtedy kreatynka nawet się porządnie rozkręcić nie zdąży.
Tak czy inaczej łączeniem kofeiny z kreatyną się nie przejmuj. To mit, ze jedno szkodzi drugiemu.
Zielona herbata - też chlam nałogowo :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
i swoja droga przesada ze sie nie zdazy rozkrecic. Nawet 4 tygodniowy minicykl sporo juz daje, przynajmniej w czysto silowym treningu. Z kolei wiecej niz 6 tygodni okolo to juz jak dla mnie za dlugo, a w stala suplementacje jakos nie wierze
Napisano Ponad rok temu
noo taa, ale ja pisalem przeciez o dobowym zapotrzebowaniu, i chodzilo o uzupelnianie tego zapotrzebowania kaloriami z wegli. myslalem ze to oczywiste
Spoko, źle zrozumiałem :wink: Tak czy inaczej ten deficyt kaloryczny, który wynikł ze zmniejszonej podaży białka możesz zastępować tłuszczami, a nie węglami. IMO lepsze wyjście :wink:
i swoja droga przesada ze sie nie zdazy rozkrecic. Nawet 4 tygodniowy minicykl sporo juz daje, przynajmniej w czysto silowym treningu. Z kolei wiecej niz 6 tygodni okolo to juz jak dla mnie za dlugo, a w stala suplementacje jakos nie wierze
No ja z kolei nie stosuję krótszych niż 6 tygodni. Nie widzę sensu przerywania suplementacji w momencie, gdy działanie kreatyny nie słabnie tylko wręcz przeciwnie.
I nie mam na myśli tego, że cykl 3-4 tygodniowy nic nie da. Da, pewnie, że da ale ja proponowałbym dokupić troszkę więcej krety i pociągnąć do tych 6 tygodni.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i tnij wegli, to najgorszy wrog przy walce z tluszczem jak dla mnie.
wookash:
ja teraz na pi razy drzwi ale low carbie jade, wiec zdecydowanie, energie staram sie dostarczac z tluszczy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moja dieta to wzasadzie wyglada w ten sposob: 6 posilkow dziennie
rano: platki z mlekiem/ kromki z ciemnego pieczywa z szynka/ jakas salatka/ ogolnie bardzo roznie staram sie na pierwsyz posilek troche wiecej wegli zjesc
II posilek: to sa zawsze 2 kanapski z ciemnego pieczywa z pomidorem i szynka/ serem
III posilek przed treningowy: jakis kurczak z ryzem/ zapiekanka/ ryba smarzona/ ogolnie to do tego posilku zawsze ryz ziemniaki i jakas surowka.
IV posilek po treningowy: jakis serek wiejski nie raz kurczak z warzywami/ koktajl z jogurtu mleka pol tlustego i banana. Co 2 dzien jajka w roznych wydaniach
V posilek: to jest wlasciwie taka przekaska jak czytam albo cos w tym stylu orzechy albo jakies tam inne do podziabania:)
VI posilek: jogurt z blonnikiem/ nieraz sledzik/ czasem tez jajko.
Staram sie wszystkie posilki ktore maja wieksza ilosc wegli wpieprzych tak do godziny 16 a reszte posilkow robie bardziej bailkowych. Nie wiem czy to jest dobre skorygujcie mnie. Moim celem jest zrzucenie sadla bez duzej straty masy miesniowej. No i nie chcial bym jakos bardzo zmieniac treningow bo i tak uwazam ze sa mocno zroznicowana a trenuje po to zeby byc lepszym w sw.
I POSIŁEK: wywal mleko, daj jaja z warzywami (omlet, jajecznica) ewentualnie dodaj trochę płatków ale owsianych ; dla urozmaicenia możesz tu stosować np odżywkę białkową (na wodzie) z owsianymi i jakimiś owocami
II POSIŁEK: Cienko. Raz na czas może być pieczywo pełnoziarniste z jakąś polędwicą, żółtym serem i warzywami, ale lepsze będzie standardowe rozwiązanie -> mięso/drób/ryba + warzywa + oliwa z oliwek
III POSIŁEK: Jest OK o ile kurak jest pieczony, gotowany, smażony na teflonie. Ryba też spoko tylko nie smaż na oleju czy innym badziewiu :wink: Zapiekankę wywal
IV POSIŁEK: Standard Kurak + warzywa + ryż lub oliwa (w zależności od predyspozycji). Mleko bye bye, jogurt też. Wiejski może też być ale również z warzywami /owocami
V POSIŁEK: No tutaj nic się nie wymyśli nowego :wink: Wszystko jak wyżej. Jeśli to potreningowy to nie zapomnij o węglach
VI POSIŁEK: Ser twarogowy chudy, warzywa, oliwa / orzechy np. Możliwości sporo ale też bez jogurcików.
Jedzenie węgli przed 16 to dobra opcja. Chyba, że po 16 wypada Ci posiłek potreningowy - wtedy trochę węgli Ci nie zaszkodzi. Ogólnie możesz dość często zastępować węgle tłuszczami (oliwa z oliwe, avocado, orzechy itp).
Oczywiście nie katuj się dietę, stosuj urozmaicenia bo to co podałem to aby przykłady. Jednak jeśli chcesz zrzucić tłuszczyku - pamiętaj im ściślej trzymana dieta tym lepsze efekty.
Powodzenia
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak samo tutaj - po pierwsze wapń nie ma aż takich właściwości by naprawdę odczuwać jego zbawienne oddziaływanie na spalanie tłuszczu. Gdyby tak było to wapń byłby główną podstawą wszystkich spalaczy. Po drugie - jogurt sam w sobie jest kiepskim pożywieniem przy redukcji - słabe tłuszcze, słabe węgle...
I w ogóle jak słyszę, że dietetyk na redukcję zaleca jeść DUŻO czegokolwiek to się nóż w kieszeni otwiera. Redukcja polega na jedzeniu mało (mniej):wink: Nikt jeszcze nie wymyślił żywności której jedzenie sprzyjało by bezpośrednio odchudzaniu.
Ja przez całe liceum nosiłem do szkoły żarcie w plastikowym pudełku i jak inni wcinali kanapki to ja jadłem kuraka z warzywami :wink: Kłopotliwe, ale kwestia zaangażowania. Obecnie mi przeszło z takim "fatanyzmem":wink:
Jaja możesz jeść codziennie, ale nie przesadzaj z żółtkami.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja jestem leniwy, i chrzanie "6 posilkow dziennie"moglby ktos wrzucic przykladowy dzien na takiej diecie low carb ja jestem przyzwyczajony do tego ze przychodzac z pracy jem pol kilo spagetti z serem i kielbasa.
przed treningiem: 250ml przecieru owocowego
po treningu: bialko+kakao+woda
30-60min pozniej: ryba+warzywa+3 jajka
przekaska: orzechy (potrafie garsc [~50g] co godzine) albo brokul
przed drugim treningiem: 250ml przecieru
po treningu: bialko+kakao+woda
pozniej: mieso (watrobka/wolowina/kurczak)+warzywa
po prostu, zamiast ryzow, makaronow etc dodajesz warzyw. ich nigdy za wiele.
choc w moim przypadku to wcale nie jest low carb musialbys wywalic przeciery i to kakao zeby byl prawdziwy LOW.
Napisano Ponad rok temu
Ile ważysz?moglby ktos wrzucic przykladowy dzien na takiej diecie low carb ja jestem przyzwyczajony do tego ze przychodzac z pracy jem pol kilo spagetti z serem i kielbasa.
Jak dla mnie w diecie low carb jest jednak za mało węgli, przynajmniej dla osób które intensywnie trenują. Sportowiec potrzebuje energii, a węgle są jej najlepszym źródłem.
Ostatnio staram się ograniczać węglowodany, ale daleko mi do 130 czy nawet 20g dziennie.
Najwięcej węgli jest w produktach zbożowych, więc staram się je ograniczać (tzn. nie unikać, ale jeść mniejsze porcje) a "wolne miejsce" uzupełniać warzywami lub owocami. Czyli np. na uczelni jadłem pierś z kurczaka, 50g kaszy gryczanej i warzywa, później ok. 100g orzechów i banana. Godzinę przed treningiem zjem pół kostki chudego twarogu, kromkę chleba pełnoziarnistego i jabłko, itd.
po prostu, zamiast ryzow, makaronow etc dodajesz warzyw. ich nigdy za wiele.
No właśnie, tylko ja bardzo lubię ryże, makarony i kasze, więc jem ich mniej, ale nie rezygnuje z nich całkowicie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyrzeczeń w chuj, ale za to efekty... nie może się nie udać :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Chronic Kidney Disease? 8OJa się przymierzam, żeby polecieć CKD (zainteresowanych odsyłam do google) i zrobić formę na wakacje.
Wyrzeczeń w chuj, ale za to efekty... nie może się nie udać :wink:
PZDR
a, Cyclical Ketogenic Diet fair enough.
Napisano Ponad rok temu
Ile ważysz?
74 kg przy 180 cm
przeliczylem dzisiaj ile jem bialka i wychodzi ze jakies 80-100 gram. tak szacunkowo licze. malo cos :?
Napisano Ponad rok temu
Jeśli uważasz, że to mało to jedz mniej spaghetti a trochę więcej sera/mięsa/ryb i będzie dobrze.