suplementacja pod sztuki walki
Napisano Ponad rok temu
a probowal ktos rozne smaki? naturalny? jest na prawde naturalny czy szit jakis i waniliowy bedzie berdziej "naturalny"?
Napisano Ponad rok temu
a bulk to niby co? przeciez to bialko:wegle 1:2 jak nie wiecej.no... ale po treningu nie bede mielił owowcow zanim nie wroce do chaty. a chce cos przjac bezposrednio po treningu. wymyslilem ze bulka jakiegos bo treningi pozno i wegle na noc nie najlepiej mi zrobia. czyli kakao zalatwi sprawe?
a probowal ktos rozne smaki? naturalny? jest na prawde naturalny czy szit jakis i waniliowy bedzie berdziej "naturalny"?
smak "naturalny" tzn bez dodatkow smakowych, tzn czyste bialko jest obrzydliwe ale kakako pomaga zabic smak, a chemii mniej.
Napisano Ponad rok temu
mimo chemii wezme w takim razie waniliowe bo smak odgrywa dla mnie wazna role.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chociaż ostatnio znajomy brał BCAA w dużo większych dawkach rzędu kilkudziesięciu g dziennie i był bardzo zadowolony z efektów. Głównie w postaci czystej jakości mięska.
Jeśli szukasz czegoś typowo na spalanie to są lepsze produkty :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Ale kto każe miksować owoce? Możesz wypić białko i zagryźć bananem itp.
PZDR
no moge tez wziac ryz i gotowanego kurczaka w pudelku i zjesc po treningu. jak ktos mnie spyta co jem odpowiem bulka bo bedzie mial wegli i bialka 50:50
Napisano Ponad rok temu
Jeśli już to nieznacznie. Ja tego nie odczułem. Brałem BCAA w dawkach zalecanych przez producenta.
Chociaż ostatnio znajomy brał BCAA w dużo większych dawkach rzędu kilkudziesięciu g dziennie i był bardzo zadowolony z efektów. Głównie w postaci czystej jakości mięska.
Jeśli szukasz czegoś typowo na spalanie to są lepsze produkty :wink:
PZDR
wiem wiem, ale nie chce brac fatburnerow a z tego co pamietam to mi sie troche metabolizm przyspieszyl po bcaa
Napisano Ponad rok temu
no moge tez wziac ryz i gotowanego kurczaka w pudelku i zjesc po treningu. jak ktos mnie spyta co jem odpowiem bulka bo bedzie mial wegli i bialka 50:50
A uważasz, że bulk jest lepszy od kurczaka z ryżem?
Roboy - spróbuj z BCAA. Zwłaszcza, że Tobie metabolizm przyspieszają.
Chociaż spalacze też są OK :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dodatkowo wielu ludzi korzysta z plastikowych pudełek i nosi żarcie do szkoły/pracę/na uczelnię itp. Kwestia chęci, a nie braku możliwości :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Możesz też zaopatrzyć się w MHP Up Your Mass - chociaż to też tani produkt nie jest.
Innych gainerów/bulków nie polecam - węgle w nich to przeważnie cukry, maltodekstryny i inne badziewie - to nie jest "porządne żarcie".
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Coś o Białku Sojowym z grudniowego wydania FLEX'a
UWAGA: Ważna substancja dla kulturystów z złym image.
Cala prawda o białku sojowym.
Białko sojowe jest zle rozumiane przez wielu kulturystów i niedoceniane na ryku odżywek.
Jeżeli również i WY zostaliscie zarażeni ta błędną informacja, i będziecie uważać ze jest to jakiś żart, nie to nie żart tylko prawda o bardzo skutecznym białku do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Większość badan o soi zostało przeprowadzone o jej pro zdrowotnych właściwościach, w szczególności dla kobiet, niestety nie skupiono się na tym, ze soja nie oddziaływa negatywnie na poziom testosteronu i dodatkowo posiada anaboliczne właściwości do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Jestem przekonany ze Państwo nie doceniali soi, dlatego najwyższy czas poznać prawdę o soi!
Perfekcyjne właściwości soja jest białkiem roślinnym, reguła mówi ze białko roślinę nie jest pełno wartościowe, nie posiada wszystkich aminokwasów niezbędnych do budowy mięśni i innych procesów w organizmie. Lecz soja nie jest zwyczajnym białkiem roślinnym, ponieważ soja posiada wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawartość metioniny nie jest zbyt duża, ale białko serwatkowe niema wcale niewiadomo ile więcej tego essencialnego aminokwasu. Jeżeli porównamy właściwości soi z serwatka o wchłanianie białka przez organizm, czyli ile aminokwasów z białka zostanie prawidłowo strawione, przetransportowane aminokwasy do komórek mięśniowych gdzie zostaną wykorzystane przez organizm do budowy masy mięśniowej, oby dwa białka dochodzą do 100%.
Soja posiada bardzo podobny profil aminokwasów do serwatki, soja posiada więcej argininy i glutaminy.
Arginina jest ważna do stymulacji NO, dzięki czemu nastepuje lpszy dopływ krwi do komórek mięśniowych, co powoduje lepsze zaopatrzenie mięśni w substancje odżywcze, hormony anaboliczne i tlen, dzięki czemu jest lepsza regeneracja i synteza białkowa, dodatkowo może arginina stymulować wytarzanie hormonu wzrostu.
Również glutamina ma skuteczne właściwości np. działanie anaboliczne i antykataboliczne, wzmacnia system immunologiczny, zmniejsza zmęczenie podczas treningu a nawet wspiera spalanie tkanki tłuszczowej.
Analizy mówią mimo bardzo dobremu profilu aminokwasów, zawsze była sprzeczna dyskusja o efektywnym oddziaływaniu soi na syntezę białkową czyli wzrostu masy mięśniowej. Wiele analiz potwierdzają taka sama skuteczność białka sojowego i serwatkowego w budowie mięśni.
Przeprowadzona analiza w 2004 w Ohio State University udowodniała ze, mężczyźni, którzy uzupełnili swoja dietę o 33g białka sojowego lub serwatkowego w formie batonu białkowego, zwiększyli, po 9 tyg testu wspomaganym treningiem siłowym, swoja masę mięśniową. Mężczyźni, którzy nie używali soi ani serwatki nie odnotowali żadnego wzrostu masy mięśniowej.
Następna analiza opublikowana w 2005 na Experimental Biology Konferenz w San Diego, ze kulturyści trenując i spożywając dwa razy dziennie albo Sojakoncentrat, Sojaisolat, mieszankę Soja/Serwatka, Koncentrat Serwatki, Isolat Serwatki, przez 12 tygodni badan wszyscy uzyskali podobne wyniki w wzroście masy mięśniowej.
Funkcja ochronna oprócz rewelacyjnych właściwościach stymulacji syntezy białkowej naukowcy udowodnili właściwości antyoxidacyjne soi co powoduje lepsza regeneracje. Mężczyźni spożywający soje sa lepiej chronieni po treningu przeciw wolnym rodnikom, co również wiąże się z szybszym wzrostem mięśni.
Następne opublikowane badania w 2004 w International Journal of Sports Nutrition and Exercises Metabolism mówią ze mężczyźni, którzy przez 4 tyg spożywali 40 g białka sojowego po treningu siłowym, mieli lepsza ochronę przeciw wolnym rodnikom niż mężczyźni spożywający białko serwatkowe.
Dla osób, które nie mogą spożywać laktozy, białko sojowe jest niezwykłym darem. Laktoza jest węglowodanem występującym w mleku i przetworach mlecznych, niestety dużo osób ma problem z trawieniem laktozy.
Serwatka i kazeina jest wytwarzana z mleka, dlatego tez niektóre osoby maja problem z trawieniem tego białka.
W tym wypadku również białko sojowe stanowi rewelacyje źródło białka do zwiększenia masy mięśniowej.
Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości.
Naukowcy potwierdzają, ze ten antyoxidant zwalcza niektóre rodzaje raka, zmniejsza poziom cholesterolu.
Mężczyźni obawiają się ze flavonina może zmniejszyć poziom testosteronu, dobra wiadomość: Nic z tego nie jest prawda! Wszystkie przeprowadzone badania udowodnili ze mężczyźni, którzy spożywali białko sojowe mieli podobne efekty do mężczyzny spożywających białko serwatkowe. Ten wzrost mięsni nie był by możliwy przy zmniejszonym poziomie testosteronu. W analizie z 2005 z Experymental Biology Studie, w której przez 12 tyg kulturyści spożywali 2 razy dziennie albo białko sojowe, serwatkowe , mieszankę soja/serwatka nie odnotowali żadnych zmian w stosunku Testosteron-Estrogen.
Twoja przewaga naukowcy nie daja wątpliwości, co do skuteczności białka sojowego, dlatego tez powinni Państwo uzupełnić swoja dietę o białko sojowe aby skorzystać z anabolicznych właściwości białka sojowego.
CZAS NA BIALKO SOJOWE
Białko sojowe tak jak serwatkowe jest szybko wchłanianym białkiem. Tak jak białko serwatkowe to i białko sojowe zwiększa syntezę białkową i stymuluje insulinę. Dodatkowo białko sojowe wzmacnia profil aminokwasów białka serwatkowego. Do maksymalnej stymulacji syntezy białkowej powinni Państwo następująco spożywać serwatkę i soje.
1. od razu po przebudzeniu: soja dostarczy szybko wchłaniane białko, co zapobiegnie katabolizmowi, dodatkowo wysoka zawartość argininy zwiększy NO. Po przebudzeniu 10-20g białka sojowego+10-20g białka serwatkowego
2. przed treningiem: szybko wchłaniane białko sojowe zapobiega katabolizmowi podczas treningu i zwiększa syntezę białkową. Dzięki właściwości NO jest lepsze ukrwienie mięśni podczas treningu.
Około 30 min przed treningiem 20g białka sojowego + 20g białka serwatkowego
3. bezpośrednio po treningu: dostarczenie szybko wchłanianych białek po treningu zwiększa syntezę
białkową i wzrost masy mięśniowej, dodatkowo soja ma bardzo dobre właściwości antykataboliczne
po treningu 20g białka sojowego + 20g białka serwatkowego
INFO O SOI
Białko sojowej występuję w dwóch rodzajach.
Koncentrat soi: zawiera 70% białka resztę stanowią tłuszcze i węglowodany. Przez dużą zawartość węglowodanów powoduje u niektórych osob wzdęcia.
Isolat soi: zawiera ponad 90% białka wszystkie węglowodany i tłuszcze usunięte, nie wywołuje żadnych wzdęć
Najlepsze białko oraz alternatywa dla jaroszy i kulturystów.
Źródło :
Na podstawie artykułu: FLEX 12, 2007 str 70- 74 Das Geheimnis von Soja
ja właśnie myslę nad własnym tanim miksem. 1,8 kg Ostrowii + 0,75 kg soji. generalnie bialko to droga sprawa a ostatnimi czasy nie przelewa mi sie zbytnio. art powyzej moim zdaniem ciekawy.
pytanie czy bialko sojowe podchodzi pd produkt genetycznie modyfikowany ?
Napisano Ponad rok temu
pytanie czy bialko sojowe podchodzi pd produkt genetycznie modyfikowany ?
"Artykuł" wygląda bardzo kiepsko i jest napisany nie po polsku, ale po polskawemu. Nie przekonał mnie i zostaję przy swoim aktualny zdaniu- białko sojowe jest kiepskie.
Wiecie czemu tak się forsuje soję? Bo w przeciwieństwie do innych roślin, soja daje podwójny zysk- przede wszystkim jest to roślina oleista (jak np. rzepak, słonecznik), ale posiada również sporo białka (co jest ewenementem u roślin). Tak więc aby wydobyć z soi podwójną kasę (olej i białko) wciska się ludziom nie wiadomo jakie kity. Nie mówię, że soja bebe i samo zło, ale nie wierzę w cuda.
Na studiach wiele razy mi mówiono- białko soi jest niepełnowartościowe, słabo strawne i niezbyt dobrej jakości.
ps. soja to główna białkowa pasza dla zwierząt, resztę sobie dopowiedzcie.
Co do gmo- zależy czy białko sojowe o którym mowa pochodzi z roślin modyfikowanych- tak było w przypadku większości pasz. Podejrzewam, że się nie dowiesz.
Napisano Ponad rok temu
i tez nie wierze w soje.
azjaci uzywaja tylko jako dodatka smakowego, a jakie maja male fiutki :wink:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
azjaci uzywaja tylko jako dodatka smakowego, a jakie maja male fiutki :wink:
dlatego tak latwo wyrwac azjatke
Napisano Ponad rok temu
Polkę jeszcze łatwiej. Powód pewnie ten sam. :wink:
dlatego tak latwo wyrwac azjatkejakie maja male fiutki :wink:
Napisano Ponad rok temu
Polkę jeszcze łatwiej. Powód pewnie ten sam. :wink:
Tego niestety potwierdzić nie mogę
Co sądzicie o tym:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W ramach żartu :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Czy doszło do walki Bass'a Rutten'a z Ricksonem Gracie ? |
MIXED-MA |
|
|
||
Śmiać się, płakać czy podziwiać?? |
CAPOEIRA |
|
|
||
Feromony na podryw dziewczyn |
Rozmowy nie na temat |
|
|
||
Do walki mieczem najważniejsza jest WYOBRAŹNIA |
MIECZ i SZTUKA WALKI MIECZEM |
|
|
||
Sztuka walki dwiema katanami |
MIECZ i SZTUKA WALKI MIECZEM |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 8
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)
10 następnych tematów
-
Chudniemy!!
- Ponad rok temu
-
Kompedium wiedzy-silownia
- Ponad rok temu
-
Aminokwasy, a zbieranie sie gazów ;|
- Ponad rok temu
-
Smacznie i zdrowo czyli przepisy
- Ponad rok temu
-
Gazelle FreeStyle?
- Ponad rok temu
-
Kalkulator zywieniowy + tabelka
- Ponad rok temu
-
Ciekawe tematy
- Ponad rok temu
-
Kontuzja mięśni grzbietu!
- Ponad rok temu
-
Dieta a masa ciała
- Ponad rok temu
-
Suplementacja w MA
- Ponad rok temu