owszem 16 ale przy wiekszym starzu niz masz Ty i na duze partie miesniowe:)Przy treningu na mase ilosc serii powinna wynosic 12-16
Dziennik un_ix'a
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-> hehe.. rzecz jasna, ze na duze partie miesnioweplecy = najszersze + prostowniki i do tego licze 12 serii
owszem 16 ale przy wiekszym starzu niz masz Ty i na duze partie miesniowe:)Przy treningu na mase ilosc serii powinna wynosic 12-16
ja jednak jestem za podzialem plecow i tak to licze. dlaczego mialbym liczyc jako calosc? hehe.. to tak samo, jakbym ramie robil bez podzialu na bica i trica.
poza tym, trening jest bardzo indywidualna sprawa. dlatego mowie, ze nie odrazu dokonam zmian w swoim planie treningowym, ale napewno nie omieszkam wprowadzic i wyprobowac podane wskazowki. dziekuje.
--
pozdrawiam
un_ix
Napisano Ponad rok temu
grzbiet to serii 12-15 mozesz spokojnie robic
jutro ocenie ci diete bo dzisiaj juz mi sie niechce - sorki :-)
pozdro
Napisano Ponad rok temu
poprawie dzisiaj plan treningowy i w calosci wstawie go na forum.
--
pozdrawiam
un_ix
[ Dodano: 08-06-2005, 10:22 ]
7.06.2005
Dzisiejszy dzien jest dniem beztreningowym. Okres regenaracji i odpoczynku dla organizmu. Kojeny dzien 6 Weidera (dzien 7).
Moje dzisiejsze posilki:
- 6:10 - jaja kurze (zoltko + bialko)
- 7:00 - platki kukurydziane + mleko
- 10:30 - chleb razowy + szynka
- 12:30 - chleb razowy + szynka
- 15:00 - ryz z zupa pomidorowa
- 18:00 - ryz + udko z kurczaka
- 21:00 - makaron + gulasz wiepszowy z papryka i sosem
- 22:00 - bialko 3D Protein (Trec) + mleko
Heh.. konczy mi sie odzywka bialkowa. Zostaly mi z 3-4 ostatnie dawki. Poranna dawke zastepuje teraz dwoma surowymi jajkami, a wieczorem normalnie bialko + mleko. Bede musial pokombinowac cos i jak najszybciej zakupic bialko do uzupelnienia mojej codziennej diety.
---
8.06.2005
Dzisiejszy dzien jest dniem treningowym. Podczas dzisiejszego treningu na silowni meczylem: najszersze i prostowniki grzbietu, bica, przedramie. Dodatkowo w domu wykonywalem 6 Weidera (dzien 8, jest niezle)
Moje dzisiejsze posilki:
- 15:00 - ryz z zupa pomidorowa
- 17.00 - ryz + udko z kurczaka
- 21:30 - makaron + bitki wiepszowe z sosem
- 22:30 - bialko 3D Protein (Trec) + mleko
Moj dzisiejszy plan treningowy:
NAJSZERSZE GRZBIETU:
- siedzac przodem do wyciagu gornego - sciaganie drazka do karku stosujac szeroki nachwyt 4x 12-12-10-8
- siedzac przodem do wyciagu gornego - sciaganie drazka do klatki piersiowej stosujac szeroki chwyt neutralny 3x 12-12-10
- stojac w podporze kolanem o lawke pozioma - wioslowanie ze sztangielka trzymana chwytem mlotkowym 3x 12-10-8
PROSTOWNIKI GRZBIETU:
- wyprosty tulowia na specjalnej maszynie 3x 12-12-10
- stojac - sklony tulowia w przod (sklony "dzien dobry") ze sztanga 3x 12-10-8
BICEPS:
- stojac - uginanie przedramion ze sztanga trzymana w srednim uchwycie (podchwyt) 3x 12-10-6
- siedzac na lawce poziomej, ramiona ze sztangielkami opuszczone w dol - naprzemienne uginanie przedramion ze skretem 3x 12-10-8
- siedzac - uginanie przedramiona na modlitewniku ze sztanga trzymana w waskim uchwycie (podchwyt) 3x 12-10-8
PRZEDRAMIONA:
- siedzac - zginanie nadgarstkow ze sztanga trzymana podchwytem w oparciu przedramion o lawke pozioma 3x [do pieczenia]
- siedzac - zginanie nadgarstkow ze sztanga trzymana nachwytem w oparciu przedramion o lawke pozioma 2x [do pieczenia]
- stojac - uginanie przedramion z drazkiem wyciagu dolnego trzymanym nachwytem 3x 12-10-8
Dzisiaj, tak samo jak ostatnio, wszystko bardzo fajnie wchodzilo. Chyba jakas zwyzka formy Jestem zadowolony z dzisiejszego treningu.
--
pozdrawiam
un_ix
Napisano Ponad rok temu
jednak jak ją dogłebnie zanalizowalem wyszlo mi:
Białka: 209g [2.78g/kg
Tluszcze: 53g [0.7g/kg]
Weglowodany: 558g [7.4g/kg]
kcal: 3424
Jak widzisz masz za duzo bialka w diecie co najmniej o ok 60g!
-rezygnuj z jajek na sniadanie
-w IV posilku dodaj jakies zrodlo bialka np. 50g sera twarogowego chudego ew. 15g odzywki bialkowej z 200ml mleka]
- jedz mniej makaronu - max 100g
- zrezygnuj z porannej porcji odzywki
dodaj do diety 30-40g oliwy z oliwek
np. do kazdego posilku po 10g [1 duza lyzka]
Pozdrawiam
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fajne ciałko Unix masz ale strasznie wychudzone i mało jeszcze mieśni masz zbudowanych.
Napisano Ponad rok temu
Co do bialka, to pisalem w poprzednim poscie (przy relacji z dnia 7.08.05), ze konczy mi sie wlasnie odzywka. Heh.. wlasciwie nie konczy, a juz sie skonczyla. Dzisiaj wieczorem poszla ostatnia dawka. Wobec tego, rano pozostane przy jajkach, a wieczorem zarzuce twarog chudy, dopoki nie zakupie odzywki bialkowej. Po zakupieniu pozostaje jeszcze sprawa dawkowania. Rowniez wydawalo mi sie, ze poranna dawka jest najwazniejsza. Moze poranna dawke odzywki pozostawic, jajka z ranca wogole wyrzucic i ewentualnie zmniejszyc wieczorna dawke?
Dalej.. dodam do IV posilku na razie twarog. Z czasem, gdy bede dysponowal kasa, zakupie gainera Mass XXL Trec'a i bede go popijal do tego posilku, zamiast twarogu. Mysle, ze bedzie pasowal ze wzgledu na 20% zawartosc bialka. Dobry pomysl? Zawsze jakas opcja.
Ilosc makaronu zmniejsze, powiec mi tylko, dlaczego radzisz max. 100g? Co do oliwy z oliwek, to pilem przez pewien okres, ale zaprzestalem, skonczyla sie Ale powroce do tego, wedlug Twoich zalecen, czyli 1 lyzka do posilku.
a@ - heh.. nie przesadzasz czasem? Strasznie wychudzone cialo? Jesli tak uwazasz, to chyba "strasznie wychudzonej" osoby na oczy nie widziales.. Moze po prostu szczuple cialo.. Jakos tak ladniej i przyjemniej Trzeba bylo mnie widziec 5 miesiecy temu. W pierwszym poscie tego tematu masz moje wymiary z tamtego okresu. Hehe.. myslisz, ze po co zaczalem chodzic na silke? Zeby przybrac na masie, ale tak mnie to wciagnelo, ze teraz silownia jest moim sposobem na zycie
Poza tym jestem un_ix, a nie unix
--
pozdrawiam
un_ix
Napisano Ponad rok temu
wiec nie gadajcie durnot - bo rownie wazna jest porcja odzywki przed treningiem, po treningu jak i przed snem - idac waszym tokiem myslenia skoro dawka jest wazna to nalezy ja przyjac - czyli [standardowa porcja bialka 30g na raz] 30gx4 daje nam 120g [jego dzienne zapotrzebaowanie to max 150g bialka]
czyli z calego swojego jedzenia w ciagu dnia [poza odzywkami] musial by dostarczyc 30g bialka. Hiperbolizuje ?? owszem, ale przez to mysle lepiej zczaicie o co mi chodzi ;-)
zgadza sie !! ale bialko to odzywka czy suplement??Siema Anar jestem nowy może mnie opierdzielisz może nie. Zawsze się powinno brać suplementy z rana, a potem najwyżej odpuścić takie jest moje zdanie
Moim zdaniem z poranej porcji odżywki nie powinieneś rezygnować ponieważ właśnie z rana najlepiej są przyswajane suplementy, a zwłaszcza związki odżywcze i białko.
Suple powinno sie brac rano - oczywiscie!! wtedy mamy pusty zaladek i nic nie przeszkodzi suplom w najlepszym wchlonienciu
ALE bialko tak czy siak ZAWSZE dobrze sie wchlonie
Porcja odzywki rano jest jak najbardziej uzasadniona - ale tak jak mowilem jezeli un_ix spozywa o 60g bialka za duzo to chyba trzeba cos zmodyfikowac :> wywalamy odzywki albo zmieniamy diete :>
looz :mrgreen:-> anar - dziekuje pieknie za analize mojej diety.
Dobra ale tak juz mowiac ok
NIE MASZ ODZYWEK - SPOKO twoja dieta jest ok wiec obejdziesz sie bez nich
1. Wywalasz jajka rano
2. Dajesz w IV posilku 50g twarogu
3. Dodajesz oliwe
4. Nie spozywasz odzywek bialkowych i juz nic nie kombinujesz z dieta :>
I bedzie git!
jak sie za bardzo czepiam to sory ale tak juz mi sie napisalo :roll: pozdro ;]
pozdro
Napisano Ponad rok temu
-> anar - spokojnie bez nerwow, bo mysle, ze sa one tutaj zbedne.[...]
wiec nie gadajcie durnot - bo rownie wazna jest porcja odzywki przed treningiem, po treningu jak i przed snem - idac waszym tokiem myslenia skoro dawka jest wazna to nalezy ja przyjac - czyli [standardowa porcja bialka 30g na raz] 30gx4 daje nam 120g [jego dzienne zapotrzebaowanie to max 150g bialka]
czyli z calego swojego jedzenia w ciagu dnia [poza odzywkami] musial by dostarczyc 30g bialka. Hiperbolizuje ?? owszem, ale przez to mysle lepiej zczaicie o co mi chodzi ;-)
[...]
Chcialem tylko zaproponowac pewne rozwiazanie z odrzucieniem i zmiejszeniem pewnych zrodel bialka, nic poza tym. Tylko proponowalem..
Analizujac, bialka z odzywki jest nie 4x30g [120g], a 2x30g [60g], czyli biorac pod uwage, ze moje zapotrzebowanie to 150g, 90g trzeba dostarczyc z innych zrodel. Moze tutaj jest blad?
anar, jesli mozesz, przeanalizuj ta informacje. Z gory dziekuje i przepraszam za zaistniale zamieszanie. Moj blad..
--
pozdrawiam
un_ix
Napisano Ponad rok temu
chodzilo mi tutaj o to ;] - mowicie ze rano przyjecie odzywki bialkowej jest wazne spoko - ja wam mowie, ze rownie wazne jest przyjecie odzywki przed i po treningu oraz przed snem. Ale to ze jest wazne to nie zaczy ze mozna tak przyjmowac gdyz o duzo za duzo przekroczymy zapotrzebowanie na bialko. Przechodzac do twojego przypadku skoro przyjmujesz za duzo bialka to musisz zredukowac jego ilosc - nie jedzac odzywek odrazu zmniejszasz ilosc bialka o 60g a tym samym do poziomu 2g/kg - czyli iidealnegoAnalizujac, bialka z odzywki jest nie 4x30g [120g], a 2x30g [60g], czyli biorac pod uwage, ze moje zapotrzebowanie to 150g, 90g trzeba dostarczyc z innych zrodel. Moze tutaj jest blad?
mozesz przyjmowac odzywki bialkowe wtedy i tylko wtedy, gdy masz braki w diecie - nadmiar bialka szkodzi w budowie masy
[ Dodano: Pią Cze 10, 2005 11:18 am ]
chcesz przyjmowac odzywki spoko - ale musisz pokombinowac z dieta by spozywac mniej bialka :
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Jednak nie o tym chcialem pisac. Powiec mi tylko czy nie popelniles bledu przy wyliczaniu ilosci bialka w mojej diecie? Z Twojej analizy wyszlo ok. 210g bialka. W pozniejszym poscie piszesz:
Tylko tak jak pisalem w poprzednim poscie, dawek nie bylo 4x30g [120g], tylko 2x30g [60g, rano + wieczor]. 120g - 60g = 60g <- moze to jest problemem naszej dyskusji? Wtedy wychodzi 150g dziennego spozycia, 60g z odzywki i 90g z innych zrodel.[...]
[standardowa porcja bialka 30g na raz] 30gx4 daje nam 120g [jego dzienne zapotrzebaowanie to max 150g bialka]
czyli z calego swojego jedzenia w ciagu dnia [poza odzywkami] musial by dostarczyc 30g bialka.
[...]
Prosze, przeanalizuj dzienne spozycie bialka raz jeszcze. Dziekuje.
--
pozdrawiam
un_ix
Napisano Ponad rok temu
bialko liczylem tyle ile masz podane w diecie. Czyli nie 4x a 2x
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Dzisiejszy dzien jest dniem beztreningowym. Okres regenaracji i odpoczynku dla organizmu. Kojeny dzien 6 Weidera (dzien 9).
Moje dzisiejsze posilki:
- 7:00 - platki kukurydziane + mleko + drozdzowka z makiem
- 15:30 - makaron + gulasz wiepszowy z papryka i sosem
- 19:00 - ryz + bitki wiepszowe z sosem
- 21:30 - bialko 3D Protein (Trec) + mleko
Z powodu silnie napiętego planu dnia, musialem pominac jeden z posilkow W takiej sytuacji gainer bylby najlepszym rozwiazaniem.
---
10.06.2005
Dzisiejszy dzien jest dniem treningowym. Podczas dzisiejszego treningu na silowni meczylem: barki, czworoboczne grzbietu, przedramiona, uda. Dodatkowo w domu wykonywalem 6 Weidera (dzien 10).
Moje dzisiejsze posilki:
- 6:00 - jaja kurze (zoltko + bialko)
- 10:30 - chleb razowy + zolty ser
- 12:30 - chleb razowy + zolty ser
- 15:00 - ryz + bitki wiepszowe z sosem
- 17:00 - makaron + bialy ser
- 21:30 - feta z warzywami + chleb razowy
Moj dzisiejszy plan treningowy:
BARKI:
- siedzac na lawce z podparciem plecow (kat 90 stopni) - wyciskanie sztangi zza karku 3x 12-10-6
- stojac tylem do wyciagu bramowego - unoszenie drazka wyciagu przodem w szerokim uchwycie (drazek trzymany nachwytem) 3x 12-10-6
- siedzac na lawce z podparciem plecow (kat ok. 85 stopni) - wyciskanie sztangielek z laczeniem nad glowa 3x 12-10-8
- stojac bokiem do wyciagu bramowego - unoszenie raczki wyciagu trzymanej po krzyzu bokiem 3x 12-8-8
CZWOROBOCZNE:
- stojac przodem do wyciagu dolnego - podciaganie drazka wyciagu wzdluz tulowia 4x 12-12-10-8
- stojac - unoszenie barkow ze sztangielkami 3x 14-12-10
UDA:
- prostowanie podudzi siedzac 4x 12-12-10-8
- wyciskanie nogami na suwnicy skosnej 3x 12-10-8
- uginanie podudzi lezac 4x 12-10-8-4
Dzisiaj, troszke slabszy trening na barki, za co obwiniam zarwana noc i ciezki dzien w szkole (koniec roku, 5 sprawdzianow w ciagu dnia). Skok za to zauwazylem w udach. Zdecydowaniej lepiej wchodza niz przy poprzednich treningach. Ogolnie, jestem srednio zadowolony z dzisiejszego treningu.
---
anar - juz wszystko jasne, moj blad. Ty tylko hiperbolizowales i podawales przyklad Z bialkiem jest juz wszystko jasne. Teraz prosilbym jeszcze o odpowiedz na moje pytanie z jednego z postow, ktore zamiescilem wczesniej, a mianowicie:
Dlaczego tak radzisz? Obawiasz sie, ze moze mi brzuszek urosnac? Prosze, daj znac.[...]
Ilosc makaronu zmniejsze, powiec mi tylko, dlaczego radzisz max. 100g?
[...]
--
pozdrawiam
un_ix
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
http://www.fabrykasi... ... 8&start=20
Pozdrawiam Fox
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio czesto eksperymentuje właśnie ze swoja dietą, zwiekszyłem ilość białka do 3 gramów na kg masy ciała i odziwo zanotowałem nagły wzrost siły, ale spadki masy.
Z moich małych eksperymentów wynika, że dieta trójboisty powinna zawierać o wiele więcej białka niż ,, kulturysty'', oczywiście nie uwzgledniłem tutaj wspomagania SAA.
un_ix, słuchaj anara bo dobrze mówi.
Brzuch ma w dwudziestu pięciu minach.
Biją mu brawo, on się kłania
na odpowiednich witaminach.
Napisano Ponad rok temu
białko przed ćwiczeniami nie
dobrze wziasc bialko przed cwiczeniam :-)) [najlepiej wpc, wpi lubwph]
pozdro