Witam
Od równego tygodnia jestem na diecie. Moje dzienne zapotrzebowanie wynosi około 2100 kcal (po obcięciu). Po każdym posiłku obliczam spożytą przeze mnie ilość białka (30%), węglowodanów (50%) i tłuszczy (20%), by zorientować się, co mogę zjeść i jak dużo. Dodatkowo ćwiczę 3 razy w tygodniu po około 1h (aeroby) + 20min (ćwiczenia siłowe, nie wiem czy to jakoś mi pomaga, ale lepiej się po nich czuje). Jak narazie, udało mi się schudnąć około kilogram. Wiem, że tydzień to trochę mało, by oceniać czy dieta jest dobra, ale spodziewałem się lepszych efektów.
Mój przykładowy dzień:
śniadanie płatki: owsiane (80g), banan, łyżeczka kakao
drugie śniadanie (posiłek przedtreningowy): 2 kromki chleba razowego z szynką z drobiu, kilka plastrów pomidora
obiad (posiłek potreningowy): 150g grillowanej piersi z kurczaka, 100g warzyw na parze, 1-2 banany
podwieczorek (moment w którym dokładnie sprawdzam co mogę zjeść, ile brakuje mi białka, tłuszczy itd.): zazwyczaj jadam owoce, 80g borówek, 1 brzoskiwnia
kolacja: jajko na miękko, kilka plastrów pomidora i ogórka, 80g grillowanej piersi z kurczaka
Po obliczeniu mojego dziennego spożywania kalorii, zazwyczaj wychodzi mi około 1500, maks 1800. Wiem, że to trochę za mało, ale nie potrafię tego skorygować lepiej.
Oczywiście piję dziennie około 3-4 litry wody, ograniczam mocno sól, nie używam cukru. Proszę o ocenę diety, co powinienem zmienić by szybciej zrzucać zbędne kilogramy?
Brak większych efektów diety
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze szybciej niż 1kg przez tydzień? Nie przesadzaj gościu i jedz więcej kalorii, żeby nie gubić aż tyle w tak krótkim czasie.
Napisano Ponad rok temu
Na takiej beznadziejnej diecie razem ze smalcem spalisz wszystkie mięśnie jakie tam ci sie zdołały do tej pory uchować. Gratuluję
PS: optymalna utrata wagi (wagi czyli tłuszczu i wody a nie mięśni i tłuszczu) to około 500g tygodniowo.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Wszystko a przede wszystkim nabranie wiedzy czyli przeczytanie podstaw jak jeść i ćwiczyć
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Przeczytał ogrom materiału, rozumiem, że mogą być błędy, ale bez przesady.