4-5 posiłków co 2-3 godziny, jak Tobie pasuje, nie ma sztywno ułożonych godzin. Jeść tyle, aby zgadzało się z bilansem kalorycznym i rosnąć
Pojedyncze pytania DIETA
Napisano Ponad rok temu
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi raczej o rodzaj jedzenia czyli np. węgle na wieczór itd. Na co przykładać większą wagę np. przed treningiem lub też na śniadanie/kolację. To mam na myśli.
Napisano Ponad rok temu
W każdym posiłku obowiązkowo węgle, białko, tłuszcze. Najważniejsze węgle złożone i białko przed treningiem, po treningu możesz bezpośrednio węgle proste, a potem białko
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Jasne, a można prosić o rozwinięcie tematu? bądź polecenie kogoś np. osoby chociażby z youtube albo osobę prowadząca bloga, która mogłaby te temat szerzej opisać, bo tyle, żeby w każdym posiłku jeść węgle, tłuszcze i białko to wiem
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jasne, a można prosić o rozwinięcie tematu? bądź polecenie kogoś np. osoby chociażby z youtube albo osobę prowadząca bloga, która mogłaby te temat szerzej opisać, bo tyle, żeby w każdym posiłku jeść węgle, tłuszcze i białko to wiem
Pozdrawiam
Sprawdź podpięte tematy w tym dziale. Znajdziesz tam tak wiele informacji, że nie jeden videoblogger, mógłby się uczyć od tego co nasi użytkownicy wiedzą na temat odżywiania .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli dieta na masę to posiłki dzielisz w ciągu dnia w miarę równo. Śniadanie może być lżejsze, rano trzeba uzupełnić białko. Pamiętaj żeby na 2-1,5 godziny przed treningiem zjeść węgle złożone (makaron razowy, ryż paraboiled/brązowy), po treningu warto dostarczyć cukry proste, ja osobiście 15 minut po treningu jem banana, a godzinę później pełnowartościowy posiłek.
Ciężko mi powiedzieć coś więcej bo nie wiem jaki masz rodzaj pracy, czy uczysz się, o której i jak często trenujesz
Napisano Ponad rok temu
Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć czemu obliczenia na zapotrzebowanie kaloryczne mojego organizmu się różnią ? Wg jednego wzoru przy wadze 78 kg, 172 cm wzrostu, wiek 27 lat mam 3600 Kcal dziennie jeść, a wg innego ok. 2500. Skąd takie różnice ?
Napisano Ponad rok temu
może 2500 kcal to zapotrzebowanie twoje obliczone bez aktywności fizycznej.
a 3600 to z aktywnością fizyczną
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej skorzystać z jednego kalkulatora i układać dietę względem niego. Tym sposobem unikniesz problemów w postaci odmiennych wyników bądź rozbieżności. Wykorzystaj kalkulator BMR na naszej stronie.
Napisano Ponad rok temu
A co jeść żeby faktycznie jeść zdrowo ? Z jednej strony mamy mieć dietę jeść kurczaka, wołowinę, ryby bogate w omega 3 warzywa etc. a z drugiej strony są opinie że za dużo mięsa czerwonego szkodzi, że ryby u przedsiębiorcy w stawach (hodowlane) to nie wiadomo czy nie mają sypanej paszy gmo, czy kurczaki nie dostają lekarstw, pomidory cytrusy pryskane, że tuńczyk żyje 35 lat je toksyny różne i wody są zatrute i te ryby nie są teraz zdrowe. To co w takim razie ? Kupować eko żywność której w moim małym miasteczku nie ma, a nawet jak by była to na polskie warunki płacowe bym poszedł z torbami. Jest sens się tym wszystkim przejmować, czy lepiej podejść na spokojnie i lepiej o tym nie myśleć ?
Napisano Ponad rok temu
Podejdź do tego na spokojnie, zdrowe żywienie znaczy nie obżeranie się fast-foodami, pustymi kaloriami.
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Z takim podejściem nawet powietrze powinno być bezglutenowe i pochodzące prosto z tybetańskich gór gdyż nie ma tam zaniczyszczeń, a jak wiadomo wolne rodniki przyczyniają się do utleniania w naszym ustroju co znacząco upośledza funkcjonowanie naszego metabolizmu w tym syntezę białek mieśniowych....naprawdę lepiej zachować nieco dystansu i zadawać sobie czasami mniej pytań .
Napisano Ponad rok temu
Jesz to co ci nie szkodzi jeśli masz cukrzyce nie możesz węglowodanów itd. Każdy powinien układać dietę pod siebie nie używać takiej samej dla każdego , wszystko w nadmiarze jest nie zdrowe. Dieta pod siebie i dieta do tego co chcesz osiągnąć to moje myślenie.
Napisano Ponad rok temu
Dieta to sprawa czysto indywidualna dlatego jak wspomniałeś - nie ma sensu wykorzystywać cudzych diet. Podobnie jest z planami treningowymi. Od zawsze powtarzam, że pomimo identycznej budowy ciała i fizjologii to tak naprawdę każdy z nas jest zupełnie inny.
Napisano Ponad rok temu
Siemanko
Mam pytanie, czy mogą być takie makro przy takich kaloriach?
3100 kcal (B: 194g, W: 333g, T: 110g)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na pewno najważniejszym posiłkiem będzie ten, który spożywasz przed meczem. Węglowodany złożone, białko i tłuszcze, każde z tych musi być w nim zawarte. Dieta to połowa sukcesu w tym przypadku, poleciłbym także jakiś trening biegowy na wytrzymałość, sam grałem 8 lat w piłkę nożną i preferowałem coś takiego
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Dieta powinna być przede wszystkim bogata we wspomniana węglowodany, które dla piłkarza stanowią priorytetowe źródło energii aniżeli tłuszcze. Oczywiście posiłki powinny być dobrze zbilansowane i prawidłowo dostosowane do całego systemu dietetycznego.
Napisano Ponad rok temu
Czy białko odkłada się w organizmie tak sam jak tłuszcze i węglowodany? Czy jego nadwyżki są wydalane?
Napisano Ponad rok temu
Jest wydalana.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]