to cos wiecej wiesz:?
PoMocny - dziennik treningowy
Napisano Ponad rok temu
Coś tu cicho się zrobiło...
Więc odświeżę temat zadając pytana odnośnie aerobów, a raczej interwałów, bo te raczej zalecałeś na jednym z filmików będąc na IF'ie...Mówisz że 2, 3 razy w tygodniu po 15-20 min góra,po treningu siłowym, tak :>
Jak to w ogóle widzisz i jak sam stosujesz te interwały?Zakładamy ze ktoś zaczyna od 2 sesji interwałów po 15 min w tygodniu, jak by miał to robić? Najpierw 5 min ''rozgrzewki'' stałym średnim tempem, potem kilka interwałów (intensywne, hiit) X sekund na X sekund i na koniec znowu spokojnie 5 min na ''schłodzenie'' czy po prostu przez cały ten okres 15 min cisnąć interwały? Jak czasowo by miały wyglądać fazy sprintu i truchciku/marszu wtedy ?
Interwały czy HIIT a kto woli to ciężki temat, każdy musi wyczuć na swoim ciele a ile może sobie pozwolić i jak mocno to robić. Wiadomo że uderzenia mają by jak najmocniejsze ale kwestia wkręcenia się w robienie tego rodzaju treningów jest indywidualna. Fazy sprintu max 1 minuta, z resztą cisnąć na maksymalnych obrotach nie da się więcej. Marsz czyli odpoczynek 2-4 minuty w zależności od kondycji, tak aby puls spadł w te fazie do aerobowego czyli 65-70% maksymalnego.
Z początku każdy sam wyczuje na ile nam pozwoli kondycja ale nigdy więcej niż 15-20 minut przeplatanego wysiłku 2-3 razy w tygodniu .
Napisano Ponad rok temu
Kolega PoMocny chyba już raczej nie będzie prowadzić dziennika
Akurat dziennik zamierzam prowadzic nadal bo wiem że sporo ludzi interesuje się mniej konwencjonalnymi metodami treningu oraz żywienia
Napisano Ponad rok temu
No to dobrze bo myślałem już ze nas opuściłeś
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Opiszę wam z grubsza jak wyglądało moje lekkie odwodnienie przed pokazem, lekkie ponieważ nie ścinałem aż tak węglowodanów jak przed zawodami.
POkaz był w sobotę więc dodałem więcej wody we wtorek i środę, tutaj było po 10-11 litrów wody, normalne solenie oraz węglowodany na poziomie 100g, dla porównania przed zawodami w te dni ścinam już węglowodany do 20-30g i więcej solę. Sól w połączeniu z dużymi ilościami wody oraz tak małą ilością węglowodanów powoduje że więcej wody wyrzuca organizm.
W czwartek około 30 g ww i tylko 2,5 litra wody, lekko posolony tylko poranny posiłek. Tu przed zawodami z reguły daję już zero węglowodanów
W piątek bez solenia, bez węglowodanów, tylko trochę białka i tłuszczy oraz około 0,7 litra wody.
W sobotę od rana ładowanie ok 500g węglowodanów z różnych źródeł, tutaj poszło 250g ryżu, 500ml lodów, 100g żelek, 350 ml wódki, baton energetyczny, jabłko, gruszka i parę mandarynek. Wiadomo nie wszystko na raz, spokojnie rozkładałem sobie to na około 5 godzin jedzenia. Ryż normalnie posolony, baton energetyczny też miał trochę więcej sodu. Dodatkowe płyny poza wódką oraz wodą zawartą w ryżu i owocach to 0,5 litra coli zero i 300 ml powerade.
Tak to wygląda z grubsza. Dodatkowo w sobotę do tych węglowodanów dołożyłem 4 całe ugotowane jajka zeby dodać trochę tłuszczu oraz białka dobrego jakościowo w łatwo strawnej postaci
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za odpowiedź, jak zwykle pomogłeś
Git że dalej będzie prowadzony dziennik, przy okazji można się czegoś ciekawego dowiedzieć jak np. powyższy sposób odwodnienia
Zamierzasz niebawem zrobić i wrzucić filmik o tylnym aktonie naramiennych, jak i o pozostałych partiach których jeszcze nie omówiłeś na kanale yt ?
Napisano Ponad rok temu
Dietę prowadzę cały czas tak samo IF na dwie fazy, od niedawna rozpocząłem redukcję bo jak wiecie wiosenny okres startowy już trwa. Pierwsze zawody mam 2 maja ale docelowo 16 maa MP NAC które są eliminacjami do mistrzostw świata. Znowu będę prezentował formę w kulturystyce klasycznej i postaram się zrobić jeszcze lepszą niż była na Pucharze Polski w jesieni, oby się udało. Będę c jakiś czas wrzucał tu zdęcia progresu
Napisano Ponad rok temu
Zastanawia mnie, w jaki sposób modyfikujesz swoją dietę w zależności od dziennej aktywności.
Masz jakiś schemat ile kalorii dodajesz, a ile ucinasz w zależności od aktywności danego dnia?
Drugie pytanie, jakbyś polecał przejście z masy na redukcję, jeżeli np. obecnie na masie jem 4000 kcal?
Napisano Ponad rok temu
Odświeżamy
Jak się ma to że będąc na IF'ie najkorzystniej robić interwały 2-3 razy w tyg po 15-20 min maks do tego że teraz sam kręcisz cardio nawet 2 razy dziennie, praktycznie codziennie ?
Napisano Ponad rok temu
No PoMocny chyba zrezygnował na dobre
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Pisał że ma zamiar prowadzić cały czas, być może aktualnie zawalony innymi obowiązkami... ale liczmy że wróci, bo zawsze się czegoś nowego można od niego dowiedzieć
Napisano Ponad rok temu
Spokojnie, zmieniam tylko formę prowadzenia:
Napisano Ponad rok temu
Wczoraj święta ale nie każdy świętować może jak jest robota do zrobienia:
Napisano Ponad rok temu
Odpowiesz w wolnej chwili na powyższe pytanie/a ?
Napisano Ponad rok temu
Zapraszam do przeglądania, wypowiadania się oraz poprawiania moich błędów.
Zapamiętaj! Każdy uczy każdego, a WIEK to tylko liczba!
Powracam!
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Zastanawia mnie, w jaki sposób modyfikujesz swoją dietę w zależności od dziennej aktywności.
Masz jakiś schemat ile kalorii dodajesz, a ile ucinasz w zależności od aktywności danego dnia?
Drugie pytanie, jakbyś polecał przejście z masy na redukcję, jeżeli np. obecnie na masie jem 4000 kcal?
Wszystko stopniowo na zasadzie obserwacji, w tym sporcie nie ma żadnych ścisłych wyliczeń. Ucinasz stopniowo zmniejszając ilość tłuszczu w diecie, a potem węglowodanów.
Napisano Ponad rok temu
Kolejny dzień treningów i diety:
Użytkownik PoMocny edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Odświeżamy
Jak się ma to że będąc na IF'ie najkorzystniej robić interwały 2-3 razy w tyg po 15-20 min maks do tego że teraz sam kręcisz cardio nawet 2 razy dziennie, praktycznie codziennie ?
:>
ciekawość nie daje mi spokoju xD ;p