novocaine: trening, dieta, etc
Napisano Ponad rok temu
Ale faktycznie, kiedyś czytałem o tej metodzie. IMO chodzi tu o wprowadzenie elementów izometryki (wspomnianej w innym temacie), czyli by utrzymać napięcie mięśni przez dłuższy czas.
Może to i dobre rozwiązanie - w zależności co jest Twoim celem. Jeśli chcesz poeksperymentować pod względem kulturystycznym - próbuj. Przytrzymanie w szczytowej fazie i wolny, kontrolowany ruch może mieć też znaczenie siłowe (o ile mnie pamięć nie myli widziałem dzienniki paru osób na innych forach wykonywujące ćwiczenia w ten sposó.
Jak dla mnie - jako siłówka pod SW nie sprawdzi się, bo metoda uniemożliwia dynamiczne ruchy.
PZDR
P.S.
Nie kupuj MH :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zle opisalimam pytanie w nowym mh jest przedstawiony trening HIT i wyglada to u nich tak:
system HIT mozna zastosowac w prawie wszystkich cwiczeniach regula jest taka wykonujemy 8-10 powtorzen nigdy nie wiecej trzeba wiec dobrze dobrac ciezar. Powtorzenie trwa 7 sekund kazde - 2sekundy podnosimy, 1 sekunde przytrzymujamy, 4 sekundy opuszczamy.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
co do powolnego opuszczania; GSP trenowal w ten sposob, ze no podciagal sie do gory dynamicznie, a opuszczal powoli, czy robil wyciskanie lezac wyciskajac dynamicznie, a opuszczajac powoli, takie cos ma sens, ale nie podnoszac 2s (tzn kulturystycznie ma).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Siłowo też ma sens. Im większa szybkość ruchu, tym mniej siły rozwija mięsień, i odwrotnie. W warunkach izometrycznych mięsień rozwija dużo większą siłę niż w warunkach koncentrycznych, a w ruchu ekscentrycznym jeszcze większą.
eee ze co?? ma sens jak chcesz byc wolniejszy...
w jakiej logiki w ogole to bierzesz? rozumiem ze ekscentryczny przedluzony moze pomagac, ale nie koncentryczny, moze tu cie po prostu nie zrozuemialem...
dwuboisci to co robia?
trobjoisci, szczegolnie ze szkoly westside, robia "speed days", gdzie podnosza lekko i szybko. a jak podnosza max to tez jak najszybciej (a ze wyglada ze wolno, to juz inna sprawa).
Napisano Ponad rok temu
Według mnie sztangiści i trójboiści podnoszą ciężary jak najszybciej właśnie dlatego, że jest to najłatwiejsza/najskuteczniejsza metoda. Spowolnienie ruchu nie pozwala na rozpędzenie ciężaru, przez co mięśnie muszą rozwinąć większą siłę, żeby go podnieść.
Nie twierdzę, że przedłużanie ruchu jest lepszym sposobem podnoszenia ciężarów, ale że może pomóc w rozwijaniu siły mięśni, która potem się przyda do dynamiczniejszych ruchów.
Spięcia izometryczne też są bardzo skuteczne w budowaniu siły (vide: Max Sick) podobnie jak ruchy ekscentryczne (powtórzenia negatywne).
Napisano Ponad rok temu
ja postanowilem sie wziac w koncu i skupic na kilku tylko rzeczach
bede robil
mma
dwuboj*+ finisher na kondycje
bieg+ plywanie
podstawy gimnastyki+ rozciaganie
plan juz mam, musze tylko poczekac az mi sie kontuzje zalecza.
*i bede na kazdym treningu robil tylko 1 boj+ 1 rodzaj przysiadow+ 1 cwiczenie dodatkowe+ 10 minut HIIT typu burpees/swings
Napisano Ponad rok temu
trzeba umiec walczyc, podnosic ciezkie rzeczy, biegac, plywac i sie wspiac
poza tym, biegac bede roznie:
bieg / odpoczynek
30s / 60s x10
3min / 60s x5
9min / 120s x2
27min x1
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie pomylilem zatiorskiego z verhoshanskim
ja nie kojarze ani jednego ani drugiego
plywania tez u mnie brakuje. w ogole to u mnie pieta achillesowa
Napisano Ponad rok temu
dzien: rano / wieczor
nd: aquathlon* / gimanstyka
pon: 2boj / mma
wt: thlon / gimn
sr: 2boj / mma
etc...
sob dzien wolny.
aquathlon, czyli bieg+ basen. chcialbym kiedys jakis zrobic, 1km plywania i 5km bieg. to bedzie maks mojego "dlugiego dystansu"
a z gimnastyki bede glownie staral sie cwiczyc stanie/chodzenie na rekach, planche, front/back lever + podciaganie/dipsy na kolkach. i troche rozciagania na koniec. nie do szpagatu, bardziej pod grappling.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]oczywiscie pomylilem zatiorskiego z verhoshanskim
ja nie kojarze ani jednego ani drugiego
dwie biblie treningu supertraining bede niedlugo kupowal.
ale na wszystkie mnie nie stac ;(
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps.
na demonoid jest jeszcze William J. Kraemer, Strength Training for Sport jak ktos chec na pm to posse
Napisano Ponad rok temu
ja wymyslilem tak:a ja ostatnio kozystam z bierzni w szkole i sobie robie takie sety: 400m chwila odpoczynku dociagnac sie 300m znowu rozciagnac sie 200m znowu dociagnac sie 150m ponownie rozciaganie 100m. i w gore do 400m ponownie rozciagajac lydki i uda w chwilach odpoczynku. Na koniec robie kilometr truchcikiem zeby dobrze odpoczac.
miedzy bramkami do rugby jest jakies 100m. robie piramidki: 1-2-3-2-1 dlugosci (mam nadzieje dojsc kiedys do 4 )
Napisano Ponad rok temu
Jak dorosnę to chcę być taki jak Ty!
Napisano Ponad rok temu
Jak dorosnę to chcę być taki jak Ty!
gleba 8O
wiem ze jako mod nie powinienem tak reagowac ale nie dalem rady. oplulem monitor spadajac z krzesla
PS. Milo Cie znowu widziec na forum SSJ7. nudno bylo bez Ciebie 8)