novocaine: trening, dieta, etc
Napisano Ponad rok temu
wiec rzuce sie na pierwszy ogien.
dzien 1: sila
trening A:
rwanie 10x2 (5 serii zwiekszajac ciezar, 5 serii ciezkich)
zarzut i (podwojny) podrzut 10x1 (tak samo, 5 ciezkich)
siad przedni 5x5 (1 seria ciezka)
glute-ham raise 4x kilka :wink:
podciaganie +lydki
pompki na poreczach +lydki
trening B:
a1: martwy ciag
a2: podciaganie
b1: siad tylni
b2: pompki na poreczach
c1: wioslowanie sztangielka
c2: wyciskanie sztangielki lezac
serie i powtorzenia bede zmienial; od 3x8, przez 5x5 do 8x3.
dzien 2: kondycja
Magic 50, WC 101, Fran (Ross i Crossfit; 10-20min max z duza intensywnoscia)
dzien 3: aktywny odpoczynek
basen. 30-60 minut, powoli ale bez przerw. klasyczny i kraul.
wygladaloby to tak:
1a,2,3,1b,2,3,1a,2,3, cont.
do tego na brzuch ab wheel, planki, russian twists i mostki na kark.
Napisano Ponad rok temu
a co. zblizaja sie wakacje, trzeba zaczac cos nowego (albo przynajmniej poudawac :wink: )
wiec rzuce sie na pierwszy ogien.
dzien 1: sila
trening A:
rwanie 10x2 (5 serii zwiekszajac ciezar, 5 serii ciezkich)
zarzut i (podwojny) podrzut 10x1 (tak samo, 5 ciezkich)
siad przedni 5x5 (1 seria ciezka)
glute-ham raise 4x kilka :wink:
podciaganie +lydki
pompki na poreczach +lydki
trening B:
a1: martwy ciag
a2: podciaganie
b1: siad tylni
b2: pompki na poreczach
c1: wioslowanie sztangielka
c2: wyciskanie sztangielki lezac
serie i powtorzenia bede zmienial; od 3x8, przez 5x5 do 8x3.
Widzę, że plan A poświęciłeś bardziej pod dynamikę. Ja osobiście bym to poprzeplatał - elementy dynamiczne zarówno w planie A jak i B chociaż w tym wypadku to kwestia komfortu :wink:
Tutaj nie bardzo kumam. Jak rozumiem zarzut polega na... zarzucie sztangi "na barki". Z kolei podrzut to zarzut+ wybicie. Wiec to takie dublowanie ćwiczeń... chyba, że interpretowałeś podrzut właśnie jako to wybicie nad głowę :wink: W takim wypadku podwójny oznacza, że ze po jednym powtórzeniu zarzutu wykonujesz dwa wybicia?zarzut i (podwojny) podrzut
Podciąganie wąsko, szeroko, podchwyt, nachwyt?
Wiosło sztangielką zastąpiłbym wiosłem pół-sztangą. Większy hardcore :wink:
dzien 2: kondycja
Magic 50, WC 101, Fran (Ross i Crossfit; 10-20min max z duza intensywnoscia)
Tutaj przyznaje się, że nie wiele mi to mówi więc się nie wypowiem :wink:
dzien 3: aktywny odpoczynek
basen. 30-60 minut, powoli ale bez przerw. klasyczny i kraul.
wygladaloby to tak:
do tego na brzuch ab wheel, planki, russian twists i mostki na kark
Basen super sprawa, od czasu do czasu mógłbyś się pokusić o HIIT :-)
Życzę wytrwałości w treningu i powalających efektów
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
masz racje, tylko i wylacznie komfort. wole sie skupic albo na maksymalnej, albo na dynamicznej.Widzę, że plan A poświęciłeś bardziej pod dynamikę. Ja osobiście bym to poprzeplatał - elementy dynamiczne zarówno w planie A jak i B chociaż w tym wypadku to kwestia komfortu
pff po angielsku to latwiej sie nazywa
masz racje, chodzi mi o jeden zarzut i dwa wybicia. chce dodac troche na ramiona, jako ze nie robie nigdzie wyciskania.
sztangielka, bo jesli sie zdecyduje na robienie martwego i siadow w jeden dzien to dolne plecy beda juz zmordowane. (a na pewno zmienie na przysiady pierwsze, potem martwy).
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
kondycja = HIIT
Napisano Ponad rok temu
sztangielka, bo jesli sie zdecyduje na robienie martwego i siadow w jeden dzien to dolne plecy beda juz zmordowane. (a na pewno zmienie na przysiady pierwsze, potem martwy).
mea culpa nie zwróciłem na to uwagi.
Dzięki za linki. Trening kondycyjny nieźle się prezentuje W takim wypadku faktycznie, HIIT na basenie niepotrzebny
Łydki jak się domyślam palisz ze sztangą, nie na maszynce? :wink: Od siebie dodam, że w wypadku łydek najlepiej się sprawdza min. 25powtórzeń w serii.
nie zapomnij o regeneracji :wink:wygladaloby to tak:
Napisano Ponad rok temu
nu ba w dzien A mysle robic bez obciazenia, a w dzien B dodac na koncu. jak robilem ostatnio to robilem tak:Łydki jak się domyślam palisz ze sztangą, nie na maszynce? :wink: Od siebie dodam, że w wypadku łydek najlepiej się sprawdza min. 25powtórzeń w serii.
40kg 20 powtorzen, 1 seria proste kolana, jedna zgiete, z palcami na podwyzszeniu
60kg x20x2
80x15x2
plus na koniec 30 "glupich krokow", czyli stapanie na palcach.
ten basen ma byc "aktywna regeneracja", ale jesli poczuje, ze potrzebuje wiecej, to zawsze moge po basenie wziac dzien wolny.nie zapomnij o regeneracji :wink:
Napisano Ponad rok temu
I ja robie to dość prosto- po przysiadach dokładam do wyniku z ostatniej serii 20 kg na sztangę, sztanga ląduje na bareczkach i wspięcia do całkowitego załamania (najczęściej w okolicach 50). Tylko jedna seria na jeden trening.
Efekt?
Łydka jest jedynym mięśniem z którego jestem na prawdę zadowolony
Spróbuj w wolnej chwili może też Ci przypadnie do gustu, polecam
ten basen ma byc "aktywna regeneracja", ale jesli poczuje, ze potrzebuje wiecej, to zawsze moge po basenie wziac dzien wolny.
To niezły dzik jesteś, gratuluję :wink: Ja po 60 minutach nieprzerwanego pływania raczej nie czułbym się zregenerowany :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
( o ile się nie mylę one arm barbell row)
to z atlasu ćwiczeń o dupe potłuc :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mi to ćwiczenie wcale do gustu nie przypadło. Takie właśnie... chamsko "izolowane" (chociaż jakbym miał stwierdzić, że to ćwiczenie zalicza się do tzw izolowanych to przegięcie :wink: )
Tym bardziej, że u mnie na siłowni sztangielki są chyba do 45-50 kg jedynie.
A przy konkretniejszym wiośle to może być zbyt mało :wink:
Wiosłowanie sztangą w opadzie
Wiosłowanie jednorącz pół-sztangą
Podciąganie na drążku
Martwy ciąg
IMO najlepsze ćwiczenia angażujące mięśnie pleców
Napisano Ponad rok temu
jestem mile zaskoczony, ze jak na razie nikt nie napisal "nie masz nic na biceps i triceps"
Napisano Ponad rok temu
ale o ile robienie przysiadow i martwych w jednej sesji jest srednio madre, to dolozenie do tego wioslowania jest juz bardzo niemadre. dlatego ide na kompromis. do takiego "konkretnego" wiosla to tez mi troche brakuje :wink:
Tradycyjnie pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić :wink: - wszystko zależy od planu, objętości (liczba serii, powtórzeń), stosowanej metody, długości stosowania treningu, czynników "osobistych" itp i innych.
Nie mniej w Twoim przypadku (niemała liczba serii + duże ciężary) według mnie jest dobrze jak jest.
Napisano Ponad rok temu
Wiosłowanie półsztangą jest konkretne.
Gubrin
PS: Apropo bica i trica u mnie same ćwiczenia złożone się nie sprawdziły. Zostały w tyle i dopiero sztangielki pomogły.
PS2: Nie widze też nic na klate oprócz pompek na poręczach więc rozumiem, że z obciążeniem ?
Napisano Ponad rok temu
na klatke sa porecze (bede robil rotacje, od duzej liczby powtorzen bez ciezaru, przez srednie powtrzenia/sredni ciezar do malej liczby powtorzen/duzego ciezaru) i wyciskanie sztangielki lezac. to moze sie wydaje lekkie, ale jak sie takie 40kg wezmie (przy 80 na sztandze normalnie) to reke wyrywa, a i korpus mocno pracuje nad stabilizacja. ew jak nie zobacze efektow to wezme sztange. ale klatka to jest 2 czy 3 w kolei waznosci.
Napisano Ponad rok temu
tera robie
tren a
przysiad z sztanga z przodu
wyciskanie w lezeniu
wiosłowanie(raz sztanga raz sztangielka)
szruksy z sztanga nad głową
8-6-4 powt.
tren b (nogi w zwisie+ kolanko łokiec i takie tam..planki )
martwy ciąg 2x 10 , 1x 5 cięzko.
pompki na poreczach tak samo jak TY raz ciezar raz bez etc.
podciąganie z obciazeniem
no i niejednokrotnie dokladam cos na stozki rotatorów i bicka bo ..em nienawidze go cwiczyc a tak jak u Grubina nie rósł i zostal w tylcu;)
kondycja? dwa razy w tyg szybki bieg 600m x 6 (nie dam rady wiecej. ) plus warrior challenge ew magic 50 lub 100 powstan padnij tudziez burpees.
Napisano Ponad rok temu
no i podoba mi sie to ulozenie pionowy ciag x2, pionowe pchanie x2 i poziomy ciag/pchanie x1 (pull-push, vertical-horizontal dla obeznanych).
brzuch robisz przed martwym? ja bym nie robil, oslabiasz sobie stabilizacje.
jak mi sie bedzie nudzic to moze czasem zastapie siad tylni siadem ze sztanga nad glowa (overhead squat).
Napisano Ponad rok temu
mnie na bicu i tricu tak naprawde nie zalezy, tak dlugo, jak beda spelniac swoje zadanie. moze, jesli bedzie mi sie nudzic, to na koniec treningu B doloze biceps.
Zostały z tyłu również siłowo co sie odbijalo negatywnie na innych ćwiczeniach.
na klatke sa porecze (bede robil rotacje, od duzej liczby powtorzen bez ciezaru, przez srednie powtrzenia/sredni ciezar do malej liczby powtorzen/duzego ciezaru) i wyciskanie sztangielki lezac. to moze sie wydaje lekkie, ale jak sie takie 40kg wezmie (przy 80 na sztandze normalnie) to reke wyrywa, a i korpus mocno pracuje nad stabilizacja. ew jak nie zobacze efektow to wezme sztange. ale klatka to jest 2 czy 3 w kolei waznosci.
Nie zauważyłem wyciskania, jest luz.
Gubrin