novocaine: trening, dieta, etc
Napisano Ponad rok temu
:wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
myslalem, ze spytasz o sekret tworzenia legendy przez internet :wink:Novo, powiedz nam jakie to uczucie być idolem?
:wink:
PZDR
poza tym, komentarz SSj7 trzeba brac z przymrozeniem oka. mam nadzieje.
Napisano Ponad rok temu
poza tym, komentarz SSj7 trzeba brac z przymrozeniem oka.
Nie bądź taki skromny :wink:
Ok teraz ja podczepię się pod temat i opiszę swój plan treningowy. Chwilowo jestem bezrobotnym, zaocznym studentem i mam dość dużo wolnego czasu - postanowiłem wykorzystać okazję na solidny trening i powrót do formy.
Wyglądać to będzie tak:
rano / wieczór
PON: siłowy / sw
WT: kondycja / sw
ŚR: siłowy / sw
CZW: kondycja / sw
PT: siłowy / sw
SOB: regeneracja / basen
NIEDZIELA: regeneracja
Jeśli chodzi o sw - to jest to zamiennie tajski i ememej.
Trening kondycyjny - tutaj różnie. Przy dobrej pogodzie bieg jednostajnym tempem. Przy kiepskiej pogodzie trening w domu - najczęściej różne warianty planów Rossa. Może dodam coś jeszcze na core.
Jeśli chodzi o trening siłowy - jest to 6-8 tygodniowy wstęp do "mocniejszej" siłówki, którego celem jest głównie wytrzymałość. Ćwiczenia w 3 seriach po ok 15 powtórzeń.
1a. Wymachy sztangielką
1b. Wyciskanie sztangielki leżąc jednorącz
2a. Siady bułgarskie ze sztangielkami
2b. Wyciskanie sztangielek stojąc
3a. Wiosłowanie sztangielką
3b. Ćwiczenia na brzuch
oznaczenia "a" i "b" oznaczają serie łączone. Trening odbywa się w domu jedynie z użyciem sztangielek więc dobór ćwiczeń nieco ograniczony.
Basen - co drugą sobotę.
WAŻNE- poranne treningi ( a więc siłówka i kondycja) staram się robić w miarę lekko, rozruchowo. Jak poczuję, że nie mam problemów z regeneracją zacznę pracować ostrzej.
Do tego dochodzi dieta - bazuję głównie na odżywkach białkowych, mięsie, rybach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach. Od czasu do czasu sery, jajka, natomiast ryże, makarony itp baaardzo rzadko.
Z supli obecnie łykam Animal Flexa i Animal Paka (1 pakiet co drugi lub 3 dzień) oraz omege3, zma (nieregularnie, w zależności od tego czy czuję potrzebę :wink: )
Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi, poprawki a zwłaszcza świeże, nowe pomysłu :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
przyznaj sie tez chcesz byc idolem
Wiedziałem, że też ktoś to napisze
Ale niestety.
Też podziwiam Novo:*
Staram się go naśladować :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
nie masz drazka w domu?1a. Wymachy sztangielką
3b. Ćwiczenia na brzuch
inna propozycja (dla urozmaicenia):
1 rwanie+wyciskanie stojac (rwiesz; opuszczasz do ramienia; wyciskasz; opuszczasz do ramienia; opuszczasz do ziemi; rwiesz... mega burn :twisted: )
2 przysiady na jednej nodze / bulgarskie
3a wioslowanie
3b wyciskanie lezac
4 wymachy
5 brzuch
Napisano Ponad rok temu
Rozciąganie lepiej przeplatać z ćwiczeniami siłowymi, czy robić je po?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie masz drazka w domu?
inna propozycja (dla urozmaicenia):
1 rwanie+wyciskanie stojac (rwiesz; opuszczasz do ramienia; wyciskasz; opuszczasz do ramienia; opuszczasz do ziemi; rwiesz... mega burn :twisted: )
2 przysiady na jednej nodze / bulgarskie
3a wioslowanie
3b wyciskanie lezac
4 wymachy
5 brzuch
Drążka jeszcze nie mnam.
Rwanie + wyciskanie - wiem, że super sprawa :wink: tylko, że planuję to włączyć na bardziej siłowy trening - w zakresie powiedzmy 6 powtórzeń za jakies 6-8 tygodni. Teraz wolę odpuścić by potem było jakieś urozmaicenie.
Wymachy z kolei chciałbym robić jako pierwsze - raz że dynamiczne ćwiczenie które potrafi zmęczyć, a dwa, że nieźle rozgrzeje przed resztą.
Z resztą się zgadzamy. Pewnie tylko odrobinę zmienię kolejność niż podałem w pierwszym planie i dam siady wcześniej.
Dzięki
PZDR
Napisano Ponad rok temu
eee.. jeszcze nie mam planu tzn nic nie robilem na razie.Novo ja mozesz przedstaw mi szczegolowo na czym polega twoj trening gimnastyki bo tez wsumie chcialbym sie tym zajac od dluzszego czasu to planuje ale nie wiem od czego zaczac... i czy kozystasz z jakis filmikow ksiazek?
w planach mam: (uwagam po angielsku, bo mi latwiej )
- muscle up (na kolkach. musze nauczyc sie false grip i transmission tylko, bo sile na pull ups i dips mam bez problemu)
- front i back lever* (tez na kolkach. bede cwiczyl tylko front - podobno trudniejsza od back, a do tego na back jest przelozenie z np rollouts. czyli jesli bede mogl zrobic front lever i sanding rollout to back tez powninenem, bez cwiczenia)
- planche
oczywiscie bede zaczynal od samych podstaw.
mam gymnastic bodies ksiazke, do tego youtube etc i ten [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rollout to jest zwykle ab wheel, czyli to kolko jezdzace po ziemii.
transition to element muscle up, kiedy sie przechodzi z podciagniecia do "wypchniecia" w gore, czyli to co opisales.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chcialem tylko napisac, ze masz jednak 100% racji z wymachami na poczatku. wczoraj robile ten moj trening, z wymachami na koniec. chwyt juz nie ten i wlasciwie nie ma to sensu, caly czas sie balem, ze mi z reki sztangielka wypadnie1a. Wymachy sztangielką
3b. Ćwiczenia na brzuch
a moj trening na silce od jutra tak powinine wygladac:
rwanie lub zarzut
siad ze sztanga z przodu lub siad ze szanga nad glowa
unoszenie grzbietu lub unoszenie nog (reverse hypers)
wioslowanie sztangielka lub wioslowanie na kablu
10 minut kondycji
brzuch i kark
na poczatku nie mialem tego wioslowania, ale jednak przyda sie horyzontalny ciag jakis, i na tylnie aktony barkow cos potrzebuje, bo ich wlasciwie nie mam
a podciaganie i pompki na poreczach mam w inny dzien.
Napisano Ponad rok temu
ciekawe jakie beda efekty, bo go musze pomodyfikowac z racji brakow w sprzecie (domowa silka) i braku mozliwosci wykonywania cwiczen niektorych (rozwalona dozywotnio kostka i zajechane uszkodzone kolana, praktycznie nic na nogi nie moge robic ).
Napisano Ponad rok temu
Jak ćwiczę w domu z własnym cieżarem i hantlami, biorąc na cel wytrzymałość mięśni i kształtność sylwetki, lepiej robić ćwiczenia w "stacyjkach" po krótsze przerwy, czy dzielić normalnie po 4 serie danego ćwiczenia, i kolejne?
Napisano Ponad rok temu
...biorąc na cel wytrzymałość mięśni i kształtność sylwetki, lepiej robić ćwiczenia w "stacyjkach" po krótsze przerwy, czy dzielić normalnie po 4 serie danego ćwiczenia, i kolejne?
Najlepiej raz tak, innym razem inaczej, a jeszcze innym jeszcze inaczej. Pod sztuki walki i ogólnorozwojówke warto katować na milion różnych sposobów.
Ja co trening wprowadzam drobne zmiany w ilosci serii, dlugosci serii, sposobu ich laczenia itd.
Mój wczorajszy trening pod uderzanie:
10 pompek na piesciach (na szerokosc barkow, pelna amplituda ruchu)
20 sekund bokserskie ciosy proste w miejscu z hantlami po 2,5 kg kazda (po okolo 15 uderzen na kazda reke w serii)
wszystko razy 20 bez zadnych przerw (no po 2 sek. na wstanie z pompek i reset minutnika i jazda)
2 minuty przerwy
refleksowka 3 min
refleksowka poldystans (piesci i lokcie) 2 min
skrety tulowia stojac z hantlami po 2,5 kg w kazdej rece 1 min
przerwa 1 min
wszystko razy 2
sanchin kata 1 raz (motyw karatecki )
rozciaganie miesni i sciegien na rekach
warm down
caly trening razem z rozgrzewka trwal 1 godz.
ot taka interwalowka pod uderzanie rekoma
Napisano Ponad rok temu
jet, na ksztaltnosc sylwetki to sa miesnie i brak tluszczu