Czy siłownia poważnie przeszkadza w treningu SW?
Napisano Ponad rok temu
Niestety bez cwiczen silowych, nie pisze tylko silowni - nie da sie dzis zawalczyc. Oczywiscie, ze nieodpowiednio dobrane cwiczenia, brak wlasciwego rozciagania - moga ograniczyc ruchomosc w stawach - co sie czesto zdarzalo. Zreszta jest taka zaleznosc - im z wiekszymi obciazeniami pracujesz - tym bardziej potrzebujesz streczingu.
K_P
PS. Zawodnicy rosyjscy w zasadzie obywali bez cwiczen kulturystycznych, duzo ciwczyli w terenie, z ciezarem przeciwnika, gumami etc. Zobaczcie jak Karielin cwiczyl z gumami, jest gdzies na necie. Na pewno w wyciskaniu lezac bylo wielu lepszysz na swiecie, ale jego miazdzacym usciskom i rzutom - nikt nie mogl dorownac.
Napisano Ponad rok temu
Tyson nie zrobil tych miesni (zreszta teraz to tluscioch), na silce - on juz w wieku trzynastu lat wazyl okolo 100 kg - to nazywa sie miec predyspozycje do walki w wadze ciekiej. Jedyny zanny mi zawodnik wagi ciezkiej, ktory sie kilka kg spakowal to byl Holly, bo jego waga naturalna oscylowala wokol 90 paru... i potrzeba bylo muz te pare kg, bo byl za lekki do ciezkiej. 90 paru, a nie 60 paru:), plus 40 kg odzywek.
Dla zadnego zawodnika sportow walki zdobywanie masy nie jest celem samym w sobie. Zdobywanie masy nie jest celem sprintera, tylko produktem, ze tak powiem ubocznym. Trening silowy judoki, zapasnika jest diametralnie inny niz tzw. pakera, choc niektore cwiczenia podstawowe sa takie same!
Sprobujcie utrzymac wage, zwlaszcza te zdobyta na silowni, przy treningu nastawionym na sport walki, przy takiej ilosci areobow etc! W sportach walki istotny jest trening techniczny nastawiony na walke, a nie na pokonywanie jak najwiekszych obciazen, choc okresowo mozna i to robic.
Zreszta jak mowia zapasnicy - nie liczy sie masa, ale sila na kg masy.
Pozdrawiam
K_P
nie chce mi sie wierzyc ze te 100 kilo w wieku 13 lat to byly miesnie pewnie duzy procent tego to sadlo bylo...i poporstu cwiczac(na silce. boks ect) uzyskal taka sylwetke
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie wiem kogo chcesz przekonac do swoich wywodow skoro nikt tu nie twierdzi, ze silka jest po to by wrzucic na siebie dodatkowe 20 kg miesni
ja mowilem o rozwinieciu sily miesni a nie robieniu masy za wszelka cene
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam K_P
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Również pozdrawiam.
P.S. Nie robię siłowni, a przynajmniej od kiedy zacząłem robić SW nie robię, nie czuję takiej potrzeby poszedłem raczej w kierunku zrzucania i mieszczenia się w niższej kategorii co nie zmienia tego że jeśli bym czół miażdżącą przewagę siłową osób w mojej kategorii to nie wahałbym się ani chwili z rozpoczęciem takiego treningu.
Napisano Ponad rok temu
ale...
Eric "Butterbean" Esch (zwycięzca) vs. Sean O'Haire - 180cm i 159kg (tłuścioch!) vs. 198cm i 120kg = TKO w 29 sekundzie I-wszej rundy
A może nie mięsnie, szybkość, wytrzymałość, zwinność, a... psychika?
Napisano Ponad rok temu
Miło Cię znów czytać. Z tego co zrozumiałem twój wkład do dyskusji siłownia tak ale z głową i nie jest to podstawa treningu SW tylko jego uzupełnienie (niezbędne czasami) ale tylko uzupełnienie.
A któ mówił, że jest inaczej? Siłownia nie przeszkadza tylko pomaga - dodać trzeba streczing i ćwiczenia na eksplozywność (np. odważniki) i mamy przepis na sukces. To było zdanie jednej strony.
Druga strona dyskusji twierdzi, że siłka przeszkadza (tu wiele wydumanych powodów dlaczego przeszkadza) --> panowie, lenistwo to niedobra rzecz Spróbujcie a sami zobaczycie.
PS. SOS, mając 16 lat ważyłem 95kg i nie byłem specjalnie tłusty. Niektórzy tak mają ]
PSII. Tyson może i teraz jest tłusty, ale dziewczyny ma takie, że 8O 8O 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powerlift, wielki dzięki za próbę oświecenia tego człowieka, niestety z przyczyn od ciebie niezależnych był to czas zmarnowany(chociaż penie było miło :-) )
Pozdrawiam wszystkich!
Napisano Ponad rok temu
Ale nigdy tak nie bedzie, ze ktos kto uprawia sporty walki bedzie rownolegle uprawial kulturystyke, bo to absurd. Masa nikomu w sportach walki nie jest potrzebna, bo jest podzial na wagi - i byloby absurdem kulturystycznie sie tuczyc, zeby walczyc o trzy wagi wyzej niz wynikaloby to z natury. Raczej jest przeciwnie - kazdy chce wazyc jak najmniej
Kubuś ma sporo racji,ale wspomnieć trzeba ,że budowanie masy ma zastosowanie w wypadkach gdy ważymy za mało. Masa zależy też od wzrostu, istnieje więc prosty sposób obliczenia odpowiedniej wagi. I tak np. mierząc 190cm nie powinniśmy ważyć 70kg. Pamietajmy, że nie każdy rodzi się z odpowiednimi predyspozycjami, takimi jak wspomniany Tyson. Sporty walki są dla wszystkich nie tylko dla tych, którzy w wieku 13 lat ważą już 90kg, bo mięśnie wyrosły im same :-) . Gdyby tak było klubów SW byłoby jak na lekarstwo. A zatem trening ukierunkowany na rozwój masy ma zastosowanie w SW.
Masa jest jednym z głownych czynników decydujących o zwycięstwie, jakkolwiek mniej ważnym niż wyszkolenie i technika. Niedowaga osłabia zawodnika! Dlatego też zdobycie masy jest istotne. Zawodnicy tacy jak Michalczewski robienie masy mają dawno za sobą (chyba, że się z nią urodzili ), a wagę zbijają przed startem. Gdyby każdy chciał ważyć jak najmniej gale sportów walki zdominowałyby sylwetki typu Ausschwitz . Poza tym zbijanie wagi nie oznacza spalania masy mięśniowej, ważne jest zachowanie masy suchej. Nadto jak za dużo stracisz to możesz mieć problemy w walce.
Z kulturystyką masz rację, bo kulturystyka to rozwój mięśni w celach estetycznych (chociaż nie wiem komu się podobają dzisiejsze przerośnięte mutanty ), a fighter ćwiczy w celach nazwijmy to utylitarnych, albo lepiej praktycznych. Cele w sumie rozbieżne, a metody podobne. Trening na siłowni fightera nie oznacza więc treningu kulturystycznego. Zarówno więc siłownia, jak i masa mięśniowa są w sportach walki dość ważne.
Aczkolwiek zgadzam się, że nie powinno się zanadto zwiększać masy. Dawniej mawiano "aurea mediocritas" i na tej myśli poprzestańmy.
To była tylko porcja ogólników, mam nadzieję, że jasnych.
Napisano Ponad rok temu
K_P
PS. Ide na silke, ma teraz u mnie priorytet, mam uszkodzona stope, wiec MMA czeka.
Napisano Ponad rok temu
no ok ale przy jakim wzroscie??
182cm
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli przesadzisz z treningiem to poważnie przeszkodzi.
Jeżeli przesadzisz ze zdobytą masą to poważnie przeszkodzi.
Jeżeli weźmiesz się za sterydy to poważnie przeszkodzi.
Jeżeli zaniedbasz trening SW to poważnie przeszkodzi.
Jeżeli zaniedbasz rozciąganie to poważnie przeszkodzi.
etc.
Prosta sprawa siłownia ma być tylko dodatkiem dla ćwiczącego SW, a nie na odwrót.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kontuzja
- Ponad rok temu
-
FitExpo 2007 Poznan + TTM 2007
- Ponad rok temu
-