suplementacja pod sztuki walki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiec ja i prorock ci odpowiedzielismy: nie, nie niszczy. ale jak podaje papier wklejony przez prorocka, poprzez inne mechanizmy zmniejsza ich wchlanianie nawet o 80%.
dziekuje za logiczna odpowiedz,
z mojego laika punktu widzenia jak nie wchlania 80% tzn ze jakby niszczy te 80% ten sam efekt dla mnie
Napisano Ponad rok temu
chcialem wrzucic cos na regeneracje i zeby troche sily i miesni przybylo
w tej chwili robie 3x w tygodniu grappling (a po - drazek), a w pozostale dni grappling circuit w domu.
myslalem, zeby glutamine kupic, do tego jakas kreatyne, ale jestem otwarty na sugestie, no i jesli juz jakis suplement to jakiej marki, bo sie nie znam
z gory dzieki, pozdr
Napisano Ponad rok temu
Kreatyna która jako jedna z niewielu ma doświadczalnie udowodnione działanie.
BCAA przed i po treningu podobno naprawdę działa... ja nie wiem, biorę na razie jak się skończy to raczej nie kupię więcej.
Magnez na sen.
Tran na pewno nie zaszkodzi.
Napisano Ponad rok temu
tak przy okazji, ma to jakies wieksze znaczenie czy wezme monohydrat czy jablczan kreatyny?
poleci ktos jakies marki sprawdzone? nie chce losowo wybierac, bo sie nie znam
chyba zamiast bcaa sprobuje ZMA na sen, bo pomimo 8 godzin snu, (23 - 7) i tak nie czuje sie wyspany i wypoczety
Napisano Ponad rok temu
sen i nadwyzka kalorii sa najlepsze na regeneracje.
Napisano Ponad rok temu
Monohydrat jakiejś dobrej firmy, nie wiem która dobra więc nie doradzę
Niczym też nie zastąpisz odpowiedniej ilości snu tak jak pisze Novo.
Napisano Ponad rok temu
i samo zma ma 30mg + nie licze ile pochłaniam w diecie. co sądzicie?
a i tobie zao polecam lekkie bieganie. 15-20min bardzo spokojnym tempem.
Napisano Ponad rok temu
jak cos wyczytales, to daj linka od razu, nie bedziemy musieli zgadywac, co tam napisali.
Napisano Ponad rok temu
i mniej więcej dokładnie to co napisałem, nie mogę teraz tego znaleźć.
z ciekawostek to największe zapotrzebowanie na cynk jest u kobiet karmiących piersią i wynosi.. 21mg.
Napisano Ponad rok temu
Warszawa 1997 Prószyński i S-ka
pamietaj tez, ze to, ze w tabletce jest 30mg nie znaczy, ze tyle zostanie zaabsorbowane. z tego jak sie 10 wchlonie, to mysle bedzie dobrze (wziete z kosmosu, nie mam pojecia, ile sie wchlonie..)
Napisano Ponad rok temu
poza tym - sam znalazłeś w wiki to o czym mówiłem. nie wiem ile się wchłonie, ale w połączeniu z cynkiem z diety wychodza raczej duże liczby. i nie wiem czy jest sens tak się tym ładować a rano na wszelki wypadek jeszcze ładować miedź. to nie lepiej po prostu zmniejszyc podaż cynku?
Napisano Ponad rok temu
ale sporo ludzi ma niedobor cynku, dlatego zma dziala.
Napisano Ponad rok temu
I pierwszy raz albo po dłuższej przerwie polecam fazę ładowania małymi dawkami. Np. 5* dziennie po 1-2,5g przez kilka dni, a potem 3-5g dziennie. Badania twierdzą, że potem 1*3g wystarczy, ale człowiek woli "nie ryzykować" Fazy ładowania 4*5g czy jakieś dzikie dawkowanie to wymysł, który ma szybciej zmusić do kupienia nowej puchy.
Co do BCAA to raz z ciekawości kupiłem, powiem szczerze, że nie czuję różnicy i biorę tylko przed jakimiś dłuższymi przebieżkami.
Dla mnie złoty środek na regenerację to szybkie carbo z kreatyną, niedługo potem białko i co najważniejsze szybki powrót do domu i nie przeciąganie pójścia spać. Zamiast carbo czasem robię białko z bananami i mlekiem. Jak ciężki trening to jakieś węgle 30 minut przed. Nigdy nic lepszego nie spotkałem, ale niewiele rzeczy jeszcze przerobiłem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie upieram się przy tym żeby tak robić, ale widziałem już niezłe nagonki na "fazę ładowania" na forach i z ciekawości sprawdziłem czy faktycznie to jest bez sensu. Badania z lat 90. pokazują, że wręcz przeciwnie. Nowszych nie znam i nie chce mi się szukać, ale jeśli nie mam racji, to na pewno znajdzie się ktoś, kto to sprostuje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
od 97 to już 25 lat? kurfa to ci dopiero ;-)
miałem to samo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dla rozjaśnienia: szukam zamiennika do tego:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]