suplementacja pod sztuki walki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a po co ci bialko przed treningiem? bcaa biore, zeby mi rano miesni nie zjadalo za bardzo, a po treningu bialko+wegle na odbudowe.a bcaa nie bierze się przypadkiem po tre? przed tre białko, np wpc?
te 8:1:1 to pierwszy raz slysze, a to drugie ma niepotrzebnie wg mnie tyle witamin. wole po prostu bcaa+glutamine.te moje nie mają czasem troche lepszego składu ?
Napisano Ponad rok temu
je ktoś przedtrenigówkę od Mameda Ch? jakie wrażenia?
mój znajomy to żarł, jeśli chodzi o efekty, to mówił, że całkiem w porządku. Jednak dał mi to raz spróbować i straszny smak to miało, jak jakiś marcepan, strasznie słodkie aż mdli, nie wiem czy to ma różne smaki, ale ten akurat, który mi dane było spróbować, wykręcał żołądek na lewą stronę.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zamiast wybierac po nazwie, sponsorze czy producencie, to po prostu poswieccie chwilke, przemyslcie co chcecie osiagnac, jaki srodek ma wam w tym pomoc i pod tym katem dobierajcie suplementy, a nie bierzecie cos co sie ladnie nazywa, i patrzycie czy sklad daje rade
bron boze nie chce na nikogo tutaj najezdzac, ale najpierw wydawanie kasy a pozniej pytanie czy sprzet sie nadaje do czegos jest duzym ryzykiem wywalenia kasy w bloto.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chodiz mi to skonczylem trening wzielem BCAA i co po jakim okresie od wziecia moge sobie wypic piwo czy troche whiskacza? czy to w ogole nie ma znaczenia? znojomy mi powiedzial ze alkohol bedzie powodowal strate tego BCAA
czy to prawda?
Napisano Ponad rok temu
O stracie bcaa to moim zdaniem brednia bo nie bardzo widzę w jaki sposób miało by to bcaa się nie wchłonąć poprzez alkohol?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cytat z wikipediDenaturacja białka – zmiany w II, III- i IV-rzędowej strukturze białka natywnego, które prowadzą do utraty aktywności biologicznej lub innej indywidualnej cechy charakterystycznej przy zachowaniu sekwencji aminokwasów.
Podczas denaturacji niszczone są wiązania wodorowe, a w obecności odczynników redukujących zerwaniu ulegają mostki dwusiarczkowe.
Denaturacja jest procesem nieodwracalnym. Przejście od natywnego, niskoenergetycznego stanu do formy zdenaturowanej związane jest ze wzrostem nieuporządkowania łańcucha, której to przemianie towarzyszy wzrost entropii. Uporządkowanie najbliższych cząsteczek wody wzrasta jednak, w wyniku hydratacji grup hydrofobowych łańcuchów bocznych uwolnionych podczas denaturacji.
Podczas denaturacji zachodzą także zmiany rozpuszczalności i przesunięcie punktu izoelektrycznego. Rozwinięcie łańcucha peptydowego może prowadzić do wzrostu lepkości, a także zmian absorpcji w nadfiolecie. Obserwuje się również często procesy agregacji i wytrącania, co jest związane ze zmianami stopnia hydratacji i rozpuszczalności białek.
...
Denaturacja chemiczna zachodzi pod wpływem związków, które są zdolne do rozerwania wiązań wodorowych, na przykład ...
nie wiem czy coś odkryli przez ostatnie 5-6lat kiedy ostatnio interesowałem się takimi rzeczami jak robiłem kg ale pamiętam, że na forach kulturystycznych itp alkohol był bee
Napisano Ponad rok temu
Jeśli aminokwasy są zachowane to nie szkodzi ale nie jestem pewien czy to dokładnie to oznacza ?(...) przy zachowaniu sekwencji aminokwasów (...)
Moim zdaniem jednak mówimy o tym samym ścinaniu/denaturacji białek. Może ją wywołać również temperatura, za wiki:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników](...)Białka nie posiadają charakterystycznej dla siebie temperatury topnienia. Przy ogrzewaniu w roztworze, a tym bardziej w stanie stałym, ulegają, powyżej pewnej temperatury, nieodwracalnej denaturacji (ścinanie się włókien białka) – zmianie struktury, która czyni białko nieaktywny(...)
Napisano Ponad rok temu
biogenix = olimpa co sądzicie o tym produkcie, może ktoś już to testował????????
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
bcaa to monopeptydy. nie da sie ich "sciac", musialbys zniszczyc ich struktore molekularna.
a co do tego jak to sie odnosi do przysawjalnosci, to juz chyba inna historia, bo np bialka jajka sa lepiej przyswajalne po zagotowaniu. ale nie wiem, czy to nie ma zwiazku ze struktorami wyzszego rzedu? ktore moglyby ograniczac aktywnosc enzymow trawiennych..
w kazdym razie, teoretycznie, czlowiek moglby zyc na czystych aminokwasach.
Napisano Ponad rok temu
aminokwasy (peptydy) tworza lancuchy (polipeptydy) tworza bialka (polipeptydy ze struktura 3 lub 4 stopnia). sciecie bialka nie niszyczy aminokwasow tylko co najwyzej strukture bialka. bialka sa "dzielone" na aminokwasy przez nasz organizm. nie korzystamy z "bialek", bialka (polipeptydy) sa zawsze tworzone od nowa z pojedynczych aminokwasow.
bcaa to monopeptydy. nie da sie ich "sciac", musialbys zniszczyc ich struktore molekularna.
a co do tego jak to sie odnosi do przysawjalnosci, to juz chyba inna historia, bo np bialka jajka sa lepiej przyswajalne po zagotowaniu. ale nie wiem, czy to nie ma zwiazku ze struktorami wyzszego rzedu? ktore moglyby ograniczac aktywnosc enzymow trawiennych..
w kazdym razie, teoretycznie, czlowiek moglby zyc na czystych aminokwasach.
czyli mowisz ze mozna wziasc BCAA i niedlugo po tym pic alkohol, tak?
Napisano Ponad rok temu
Nie. Zagadnienie picia alkoholu po wzięciu BCAA nie ma związku z zagadnieniami opisanymi przez Novocaine.aminokwasy (peptydy) tworza lancuchy (polipeptydy) tworza bialka (polipeptydy ze struktura 3 lub 4 stopnia). sciecie bialka nie niszyczy aminokwasow tylko co najwyzej strukture bialka. bialka sa "dzielone" na aminokwasy przez nasz organizm. nie korzystamy z "bialek", bialka (polipeptydy) sa zawsze tworzone od nowa z pojedynczych aminokwasow.
bcaa to monopeptydy. nie da sie ich "sciac", musialbys zniszczyc ich struktore molekularna.
a co do tego jak to sie odnosi do przysawjalnosci, to juz chyba inna historia, bo np bialka jajka sa lepiej przyswajalne po zagotowaniu. ale nie wiem, czy to nie ma zwiazku ze struktorami wyzszego rzedu? ktore moglyby ograniczac aktywnosc enzymow trawiennych..
w kazdym razie, teoretycznie, czlowiek moglby zyc na czystych aminokwasach.
czyli mowisz ze mozna wziasc BCAA i niedlugo po tym pic alkohol, tak?
Napisano Ponad rok temu
Zarówno droga alkoholu jak i peptydów w organizmie jest złożona, więc trudno przewidzieć o co mogło chodzić koledze Tomasza. Może o to, że spożycie alkoholu zmienia wchłanianie w jelitach?A coś więcej?
Pierwszy z brzegu artykuł sprzed pół wieku: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Suplementacja w Aikido |
AIKIDO |
|
|
||
Białka - podstawowe informacje |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Walki kibiców na świecie (Hooligans and Thugs) XVID Torrent |
Samoobrona |
|
|
||
III Międzynarodowy Festiwal Sportów Walki – Zapowiedź |
Sztuki walki |
|
|
||
dieta pod cykl |
Dieta |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)
10 następnych tematów
-
Chudniemy!!
- Ponad rok temu
-
Kompedium wiedzy-silownia
- Ponad rok temu
-
Aminokwasy, a zbieranie sie gazów ;|
- Ponad rok temu
-
Smacznie i zdrowo czyli przepisy
- Ponad rok temu
-
Gazelle FreeStyle?
- Ponad rok temu
-
Kalkulator zywieniowy + tabelka
- Ponad rok temu
-
Ciekawe tematy
- Ponad rok temu
-
Kontuzja mięśni grzbietu!
- Ponad rok temu
-
Dieta a masa ciała
- Ponad rok temu
-
Suplementacja w MA
- Ponad rok temu