Skocz do zawartości

Zdjęcie

suplementacja pod sztuki walki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1432 odpowiedzi w tym temacie

budo_sheepman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1419 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/SF

Napisano Ponad rok temu

Re: suplementacja pod sztuki walki
te moje nie mają czasem troche lepszego składu ?
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

a bcaa nie bierze się przypadkiem po tre? przed tre białko, np wpc?

a po co ci bialko przed treningiem? bcaa biore, zeby mi rano miesni nie zjadalo za bardzo, a po treningu bialko+wegle na odbudowe.

te moje nie mają czasem troche lepszego składu ?

te 8:1:1 to pierwszy raz slysze, a to drugie ma niepotrzebnie wg mnie tyle witamin. wole po prostu bcaa+glutamine.
  • 0

budo_emkade
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 182 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

je ktoś przedtrenigówkę od Mameda Ch? jakie wrażenia?

mój znajomy to żarł, jeśli chodzi o efekty, to mówił, że całkiem w porządku. Jednak dał mi to raz spróbować i straszny smak to miało, jak jakiś marcepan, strasznie słodkie aż mdli, nie wiem czy to ma różne smaki, ale ten akurat, który mi dane było spróbować, wykręcał żołądek na lewą stronę.
  • 0

budo_kris84
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

a co sądzicie o tym produkcie, może ktoś już to testował????????
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_ry-you
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 688 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nigdzie się jeszcze z tym nie spotkałem. Jeśli chodzi o witaminy i minerały to te olimpu dla sportowców są naprawde dobre ale tutaj widzę, że są jeszcze inne domieszki, ekstrakty itd.
  • 0

budo_balofy
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1592 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

w ogole to mam wrazenie ze wy z tymi suplami od konca zaczynacie.
zamiast wybierac po nazwie, sponsorze czy producencie, to po prostu poswieccie chwilke, przemyslcie co chcecie osiagnac, jaki srodek ma wam w tym pomoc i pod tym katem dobierajcie suplementy, a nie bierzecie cos co sie ladnie nazywa, i patrzycie czy sklad daje rade :)
bron boze nie chce na nikogo tutaj najezdzac, ale najpierw wydawanie kasy a pozniej pytanie czy sprzet sie nadaje do czegos jest duzym ryzykiem wywalenia kasy w bloto.
  • 0

budo_ry-you
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 688 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no dobra a kto tak robi? Jak do tej pory jedna osoba zapytała się o dawkowanie suplementu bo już zakupiła i nie wie jak brać.
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ja bym mial inne pytanie: BCAA a piwo czy cos ciezszego np whiskey?

chodiz mi to skonczylem trening wzielem BCAA i co po jakim okresie od wziecia moge sobie wypic piwo czy troche whiskacza? czy to w ogole nie ma znaczenia? znojomy mi powiedzial ze alkohol bedzie powodowal strate tego BCAA
czy to prawda?
  • 0

budo_jerz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3372 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Luta Livre

Napisano Ponad rok temu

Ja bym pił whisky z uwagi na upodobania i na to że w whisky mniej węgli.
O stracie bcaa to moim zdaniem brednia bo nie bardzo widzę w jaki sposób miało by to bcaa się nie wchłonąć poprzez alkohol?
  • 0

budo_kubas§
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

olewałem chemie itd ale czy aminokwasy [bcaa] nie budują białek, -> alkohol ścina białka -> nie są wchłonięte [ to teraz pytanie jak szybko się wchłaniają ]
  • 0

budo_jerz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3372 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czyli ścięte białko z jajka do niczego się już nie nadaje ? Czy o innym ścinaniu mówimy ? Podobnie z smażeniem gotowaniem mięsa?
  • 0

budo_kubas§
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

innym ścinaniu : D nie temperaturą lecz alkoholem co prowadzi do

Denaturacja białka – zmiany w II, III- i IV-rzędowej strukturze białka natywnego, które prowadzą do utraty aktywności biologicznej lub innej indywidualnej cechy charakterystycznej przy zachowaniu sekwencji aminokwasów.
Podczas denaturacji niszczone są wiązania wodorowe, a w obecności odczynników redukujących zerwaniu ulegają mostki dwusiarczkowe.
Denaturacja jest procesem nieodwracalnym. Przejście od natywnego, niskoenergetycznego stanu do formy zdenaturowanej związane jest ze wzrostem nieuporządkowania łańcucha, której to przemianie towarzyszy wzrost entropii. Uporządkowanie najbliższych cząsteczek wody wzrasta jednak, w wyniku hydratacji grup hydrofobowych łańcuchów bocznych uwolnionych podczas denaturacji.
Podczas denaturacji zachodzą także zmiany rozpuszczalności i przesunięcie punktu izoelektrycznego. Rozwinięcie łańcucha peptydowego może prowadzić do wzrostu lepkości, a także zmian absorpcji w nadfiolecie. Obserwuje się również często procesy agregacji i wytrącania, co jest związane ze zmianami stopnia hydratacji i rozpuszczalności białek.
...
Denaturacja chemiczna zachodzi pod wpływem związków, które są zdolne do rozerwania wiązań wodorowych, na przykład ...

cytat z wikipedi
nie wiem czy coś odkryli przez ostatnie 5-6lat kiedy ostatnio interesowałem się takimi rzeczami jak robiłem kg ale pamiętam, że na forach kulturystycznych itp alkohol był bee
  • 0

budo_jerz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3372 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wiem, dość ciekawym jest ten fragment:

(...) przy zachowaniu sekwencji aminokwasów (...)

Jeśli aminokwasy są zachowane to nie szkodzi ale nie jestem pewien czy to dokładnie to oznacza ?
Moim zdaniem jednak mówimy o tym samym ścinaniu/denaturacji białek. Może ją wywołać również temperatura, za wiki:

(...)Białka nie posiadają charakterystycznej dla siebie temperatury topnienia. Przy ogrzewaniu w roztworze, a tym bardziej w stanie stałym, ulegają, powyżej pewnej temperatury, nieodwracalnej denaturacji (ścinanie się włókien białka) – zmianie struktury, która czyni białko nieaktywny(...)

• 0

budo_silver
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 747 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Combat

Napisano Ponad rok temu

a co sądzicie o tym produkcie, może ktoś już to testował????????

biogenix = olimp
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

aminokwasy (peptydy) tworza lancuchy (polipeptydy) tworza bialka (polipeptydy ze struktura 3 lub 4 stopnia). sciecie bialka nie niszyczy aminokwasow tylko co najwyzej strukture bialka. bialka sa "dzielone" na aminokwasy przez nasz organizm. nie korzystamy z "bialek", bialka (polipeptydy) sa zawsze tworzone od nowa z pojedynczych aminokwasow.
bcaa to monopeptydy. nie da sie ich "sciac", musialbys zniszczyc ich struktore molekularna.

a co do tego jak to sie odnosi do przysawjalnosci, to juz chyba inna historia, bo np bialka jajka sa lepiej przyswajalne po zagotowaniu. ale nie wiem, czy to nie ma zwiazku ze struktorami wyzszego rzedu? ktore moglyby ograniczac aktywnosc enzymow trawiennych..

w kazdym razie, teoretycznie, czlowiek moglby zyc na czystych aminokwasach.
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

aminokwasy (peptydy) tworza lancuchy (polipeptydy) tworza bialka (polipeptydy ze struktura 3 lub 4 stopnia). sciecie bialka nie niszyczy aminokwasow tylko co najwyzej strukture bialka. bialka sa "dzielone" na aminokwasy przez nasz organizm. nie korzystamy z "bialek", bialka (polipeptydy) sa zawsze tworzone od nowa z pojedynczych aminokwasow.
bcaa to monopeptydy. nie da sie ich "sciac", musialbys zniszczyc ich struktore molekularna.

a co do tego jak to sie odnosi do przysawjalnosci, to juz chyba inna historia, bo np bialka jajka sa lepiej przyswajalne po zagotowaniu. ale nie wiem, czy to nie ma zwiazku ze struktorami wyzszego rzedu? ktore moglyby ograniczac aktywnosc enzymow trawiennych..

czyli mowisz ze mozna wziasc BCAA i niedlugo po tym pic alkohol, tak?
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czyli mowisz ze mozna wziasc BCAA i niedlugo po tym pic alkohol, tak?

Nie. Zagadnienie picia alkoholu po wzięciu BCAA nie ma związku z zagadnieniami opisanymi przez Novocaine.
  • 0

budo_jerz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3372 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A coś więcej?
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A coś więcej?

Zarówno droga alkoholu jak i peptydów w organizmie jest złożona, więc trudno przewidzieć o co mogło chodzić koledze Tomasza. Może o to, że spożycie alkoholu zmienia wchłanianie w jelitach?

Pierwszy z brzegu artykuł sprzed pół wieku: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Prorock kpisz??? jak trudno przewidziec o co mi chodzilo??? zadaje proste pytanie czy alkochol niszcze BCAA ktore przed chwila wzielem? czego nie rozumiesz w tym pytaniu????
  • 0