suplementacja pod sztuki walki
Napisano Ponad rok temu
Wiem że białko z suplementów powinno być dodatkiem do diety a nie substytutem białka branego z jedzenia. Moje zdziwienie wzięło się stąd że nie spotkałem dotąd by producent pisał by brać jego białko raz dziennie.
Ja nie biorę białka "non stop",raczej cyklicznie jak finanse pozwalają, a kiedy biorę to starałem się by było to 50 do 50 %normalnej dawki jaką sobie określiłem i wychodzi na to że pozostanę przy tym (czyli będzie dwie porcje bialka z supli)
Napisano Ponad rok temu
wszedzie czytalem ze diety dla kulturystow, ludiz zajmujacych sie ogolnie sila wskazane jest dawkowanie 2-2.2 g/kg ciała, 3g wydaja sie mi za duzo? masz jakies info na ten temat?
Napisano Ponad rok temu
Poncho zakładając że osobnik będzie chciał jeść 90g białka dziennie możemy założyć że waży 30 kilogramów.
Uprawiając i sporty walki i podnosząc ciężary 3g/kg masy ciała nie jest niczym niezwykłym. Ciężko dostarczyć tyle z diety.
Jem kurczaki, wołowinę, jaja, sery białe itd itp w dosyć dużych ilościach ale mimo to uzupełniam braki koktajlami białkowymi.
Jem białka różne od kilku lat. Oczywiście są okresy kiedy pije 3 koktajle 7 dni w tygodniu a są takie w którym pije tylko 1 wieczorem.
Wszelkie problemy żołądkowe związane z białkiem są spowodowane jego składem, jakością i stopniem przyswajania.
Można kupić całkiem dobre białko w cenie 120 zł za 2,2 kg zamiast jedzenia ostrowji i problem się rozwiąże.
- Pozdrawiam J.
Ps. Moim zdaniem cykliczność jedzenia białka w jakiś logiczny sposób może się wiązać tylko i wyłącznie z tym że w pewnych okresach naszego życia mamy mniej czasu na dostarczanie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości białka bądź węgli i wtedy się w taki sposób wspomagamy.
3g/kg to dużo, nawet jak na kulturystę. Według tego co czytałem, zalecana dawka dla zawodników sportów siłowych to 2-2,3g/kg.
I jeszcze badanie znalezione w necie:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W skrócie: sportowców uprawiających sporty siłowe podzielono na 3 grupy. Pierwsza jadła 0,86g/kg, druga 1,4g/kg i trzecia 2,4g/kg. Po 13 dniach osoby z pierwszej grupy miały obniżony poziom syntezy białka, osoby z drugiej miały podwyższony poziom syntezy białka, osoby z trzeciej grupy miały taki sam poziom syntezy białka jak osoby z drugiej i do tego mocno podwyższony poziom utleniania leucyny, który wskazuje na nadmiar składników pokarmowych.
Jeśli o mnie chodzi, to jem teraz ok. 180g białka dzienie z czego 150 pochodzi z normalnych posiłków. Koktajl białkowy piję tylko raz dziennie przed snem.
Napisano Ponad rok temu
Słuchajcie możliwe że takie pytanie już padło ale jak mi Armbar Fedora miły, użyłem googla i searcha a wyniki mnie nie zadowalaja. Jesli post zasłuży na gniew modów i starych wyjadaczy tego forum to proszę o bana na 24 h i usunięciue go w cholere.
A do rzeczy.
Mam 20 lat, 178cm wzrostu wazę 66 kg. Ćwiczę od tygodnia muay thai w wydaniu 3xtydzień (wcześniej rok 1x na tydzień, sytuacja ode mnei niezależna). Rozważam kupienie sobie tego gainera żeby trochę urosnąć i nie być leszczem przez duże L.
Co o tym sądzicie? To dobry pomysł?
I drugie pytanie-trochę krępujące ale muszę je zadać- czy od wcinania gainera nie bede mieć zaburzeń funkcji seksualnych (niedobory testosteronu, problemy z erekcją)?
Napisano Ponad rok temu
A skąd Ci to przyszło do głowy?I drugie pytanie-trochę krępujące ale muszę je zadać- czy od wcinania gainera nie bede mieć zaburzeń funkcji seksualnych (niedobory testosteronu, problemy z erekcją)?
Nie słyszałem, żeby ktoś miał jakiekolwiek zaburzenia inne niż rozwolnienie czy zatwardzenie.
Zresztą z tak małym stażem i treningami 3 razy w tygodniu daruj sobie suple i po prostu zacznij więcej i lepiej jeść (warzywa, mięso, ryby, nabiał, owoce, orzechy).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak będziesz przy braniu gainera ćwiczył intensywnie to twój poziom teścia jedynie wzrośnie.I drugie pytanie-trochę krępujące ale muszę je zadać- czy od wcinania gainera nie bede mieć zaburzeń funkcji seksualnych (niedobory testosteronu, problemy z erekcją)?
Napisano Ponad rok temu
A jak z skutkiem docelowym (a nie ubocznym:)? da coś to gainerowanie?
Napisano Ponad rok temu
W skrócie - wszystko zależy od
diety,
treningu,
regeneracji.
Gainer jest małą częścią składową tego pierwszego.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Tyle samo co normalne posiłki, albo nawet więcej, jeśli dodać wszystkie witaminy i minerały ze zdrowego jedzenia.okej, dziekuję Wam bardzo za pomoc. tyle tytułem teścia.
A jak z skutkiem docelowym (a nie ubocznym:)? da coś to gainerowanie?
Węgle są prawie wszędzie: warzywa, owoce, pieczywo, makarony, ryż, kasze, płatki zbożowe itd. Nie widzę sensu brania gainera przy takiej intesywności treningów.
Napisano Ponad rok temu
Czy gainer można stosować jako substytut posiłku, na który nie mam czasu w ciągu ciężkiego dnia, kiedy nie mam ani gdzie ani kiedy zjeść czegoś normalnego w porze obiadowej? Chodzi mi o zażywanie tego nieregularnie, tylko w te cięższe dni.
Napisano Ponad rok temu
Osobiście odradzam "standardowe" gainery, polecam za to te lepsze typu Up Your Mass.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Niektóre nazwy supli (i opakowania, chociaż akurat nie w tym przypadku) są naprawdę głupie. Aż wstyd trzymać takie coś na półce.Up Your Mass.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze ejdno, który z tych gaineró byście polecili?
Może jakiś inny?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak ma sie ten sklad do tych polecanych przez was gainerow?
Napisano Ponad rok temu
PZDR
Napisano Ponad rok temu