Trening a wiek (39lat)
Napisano Ponad rok temu
Mam jedno zasadnicze pytanie do kolegów. Czy rozpoczęcie treningów siłowych w wieku 39 lat ma jakis sens pod wzgledem kształtowania masy mięśniowej? pomijam aspekt zdrowotny. Kilkanaście lat temu uprawiałem czynnie sport głównie piłka nozna a potem kolarstwo . Liznąłem tez troche siłowni , jednak był to raczej trening na rozwój siły niz masy. Teraz chciałbym powrócic na siłownie i spalić trochę tłuszczu, zwiekszając masę mięsniową. Czy jest to mozliwe aby w tym wieku powiekszyć masę mięśniową. Przyznam sie że rozpocząłem już troszkę zabawy ze sztangą, ławeczką i wyciągiem Jednak chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej ( plan treningu , dieta, jakieś suplementy ) Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i instrukcje. Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
2,5-3g na kg swojej masy, węglowodany ogranicz do 4g, a tłuszcz do 1g (orzechy, oliwa, ryby).Wszystko jest w tematach podklejonych.
Jeżeli zauważysz że obrastasz w tłuszcz to możesz obciąć trochę węglowodanów ze swojej diety a dołożyć białka a jeśli na odwrót to dołóż węgli (ale wątpię)
Możesz też biegać w dni nietreningowe oraz ćwiczyć brzuch.
Napisano Ponad rok temu
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
Ja tylko napiszę że w każdym wieku jest sens ćwiczyć
napraswde ma szanse na zwiekszenie masy miesniowej,,,,czy tylko na utwardzenie juz powstalych miesni??????
Napisano Ponad rok temu
napraswde ma szanse na zwiekszenie masy miesniowej,,,,czy tylko na utwardzenie juz powstalych miesni??????
Masz szansę, tylko trzeba się postarać (ewentualnie później można się zaopatrzyć w jakieś suplementy np. buzery testosteronu)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jak widzisz na trening nigdy nie jest za pozno, a nawet jesli nic z teego nie bedzie, to wierz mi, ze warto sporbowac
Napisano Ponad rok temu
apropo Twojego pytania o wiek:
jak widzisz na trening nigdy nie jest za pozno, a nawet jesli nic z teego nie bedzie, to wierz mi, ze warto sporbowac
czyli nawet po 40 mozna zrobic niezła mase....ale czy zbudowac od podstaw w takim wieku????chodzi mi o kogos kto nigdy nie cwiczył???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu