po to zeby to sie zmienilopo co dawac przepisy jak sie okazalo ze 3/4 chlopakow potrafi tylko pizze sobie zamowic albo jajecznice zrobic
Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
MAKARON Z JAJKIEM
wykonanie banalne.z gory zaznaczam ze nie jest to dietetyczne danie wrecz odwrotnie,strasznie syte wiec:
gotujemy makaron(najlepiej jak sobie postoi ok 12 h w lodowce)smazymy na oliwie z oliwek do tego 2 jajka(na 1 porcje)i smazymy wedle uznania az do uzyskania odpowiedniej konsystencji.dla urozmaicenia mozemy dodac zolty.
PIERS W SOSIE SMIETANOWY
Jedno z moich ulubionych dan:
Smazymy piers z kurczaka na oliwie z oliwek LEKKO sypiemy vegeta.po usmazeniu wrzucamy do rendelka ze smietana(ok.1,25 smietany na 2 piersi z kurczaka)doprawiamy minimalnie poniewaz sam kurczak zawieral juz vegete,gotujemy az do uzyskania odpowiedniej konsystencji smietany
jako dodatek witaminowy:surowka z bialej kapusty
podajemy z ryzem
smacznego
Napisano Ponad rok temu
składniki:
-ziemniaki
-ogórek zielony
-ocet
-pieprz
-sól
-gałka muszkatołowa (jak kto woli)
Wykonanie:
Gotujemy ziemniaczki normalnie tak jak na obiadek . Puzniej odcedzamy oczywiscie i rozgniatamy takim rozgniataczem . Kroimy oggórek zielony w plasterki i wrzucamy do garnka z pogniecionymi juz ziemniaczkami, teraz sól pieprz i jak kto woli mozna jeszcze inne przyprawy dodac, no i nie zapominamy oczywiscie o occie bo bez niego to nie wyjdzie, skrapiamy octem mieszamy jeszcze traz skrapiamy nie za duzo nie za malo, po prostu proporcjonalnie.
Powiem wam ze baaaardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mozna podawac normalnie do obiadu zamiast zwykłych ziemniaczkow. Polecam wszystkim.
Napisano Ponad rok temu
1) kanapka z maslem orzechowym i dzemem - jadl ktos cos takiego ? wbrew pozorom suuuuper sprobujcie
2) chleb czosnkowy - tez super proste - zabek czosnku wycisnac , dodac do masla , bardzo dobrze wymieszac , na chleb i do piekarnika ... mniem ...
3) spagetti z tunczykiem - patelnia + oliwa z oliwek , podsmarzyc troche czosnku, wrzucic puszke tunczyka i ... sos opcja dla leniwych - ze sloika 8) dla ambitnych - czarujcie z przecerem pomidorowym , papryka , cebula innymi warzywami (marchewka etc)
smacznego
Napisano Ponad rok temu
Proporcje - pol szklanki soku grejfrutowego (lepiej z "zywego" owocu niz kartonu), pol szklanki wody mieneralnej niegazowanej i doslownie - szczypta soli.
K_P
PS. Przepis na naturalna odzywke jutro.
Napisano Ponad rok temu
hehehe
to takie męskie Cosmopolitan...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. Przepis na naturalna odzywke jutro.
Kubuś Puchatek, kiedy ten przepis
Napisano Ponad rok temu
Naturalne HMB ... dziala
co to poka poka
Napisano Ponad rok temu
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska + miód
Kategoria: desery i łakocie
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
Orzechy
Miód
Wiórki kokosowe
Przepis:
Orzechy prażyć na suchej patelni, potem je zmielić. Dodać miód tyle by można było formować kulki. Podawać schłodzone z lodówki.
2. Baton energetyczny
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: desery i łakocie, poza domem, przekąski
Składniki:
Garść rodzynek
Garść fig suszonych
Garść daktyli
Garść orzechów włoskich
Garść suszonych owoców, jak np. wiśnie, żurawiny, jagody, morele etc.
Przepis:
Powyższe składniki zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Rolować małe kulki w lekko wilgotnych dłoniach.
Rolować w ziarnie sezamowym, żeby się nie kleiły. Zawijać jak cukierki w pergamin. Można spłaszczać kulki czy formować batoniki.
Wskazówki i uwagi:
Jest to bardzo wysoko kaloryczny przysmak, który łatwo jeść w drodze. Taki hipisowski przysmak z późnych lat 60tych.
3. Placek z dżemem
Wartości odżywcze:
węglowodany - ok. 100g
białko - 30-40g
tłuszcze - ok. 10g
Składniki:
100gr płatków owsianych
2 jajka
3 białka z jaj
ok. 20 gr. Dżemu
Przepis:
Jajka i płatki miksujemy kilkanaście sekund. Powstałą masę wlewamy na rozgrzany teflon i przykrywamy. Po kilku minutach obracamy na 2 stronę. Gotowego placka smarujemy dżemem (np. truskawkowym).
4. „Papka”
Wartości odżywcze:
Białko - 30g
Węglowodany - 30g
Tłuszcze - 1g
Składniki:
150gr. białego sera
Banan
Jogurt bądź mleko
Przepis:
Ser i banan (pokrojony w drobną kostkę) zmieszać i polać paroma kroplami jogurtu bądź mleka. Rozgnieść do jednolitej masy. „Papkę” rozprowadzić na bułce bądź chlebie (razowym).
5. Sałatka z tuńczykiem
Wartości odżywcze:
Białko - ok. 60gr
Węglowodany - ok. 35gr
Składniki:
5 jajek
Puszka tuńczyka
Puszka kukurydzy
Łyżka majonezu
Przepis:
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Wymieszać z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem.
Wskazówki i uwagi:
Można również zrobić wersje śniadaniową, czyli zamiast jajek dodać 100-125gr ryżu. Otrzymamy ok.40gr białka i 110 gr. węglowodanów.
6. Placek z bananami
Składniki:
4 jajka
Dwa utarte banany
Płatki kukurydziane
Łyżka mąki
Rodzynki
Szczypta soli
Proszek waniliowy
Woda
Przepis:
Wymieszać wszystkie składniki i wrzucić na patelnię. Po kilku minutach odwrócić na drugą stronę. Gotowy placek można posmarować dżemem.
7. Placek
Składniki:
100gr. płatków owsianych
4 białka jaj
1 jajko
jogurt (np. o smaku kiwi)
Przepis:
Płatki, jajko i białka wymieszać, zmielić i wrzucić na patelnię. Gotowy placek polać jogurtem.
8. Omlet amerykański
Wartości odżywcze:
Białko – 5,9gr.
Tłuszcz – 29,3gr.
Węglowodany – 2,8gr.
Składniki:
8 żółtków
4 łyżki gęstej śmietany
100gr. słoniny
4 pomidory
łyżeczka szczypiorku
łyżeczka estragonu
pieprz
sól
Przepis:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni zarumienić pokrojoną w cienkie plasterki słoninę oraz dodać pomidory i przyprawy. Żółtka lekko roztrzepać ze śmietaną, wlać na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu.
9. Prowansalskie monosquins
Wartości odżywcze:
Białko - 5,1g
Tłuszcz - 20,2 g
Węglowodany - 1,4g
Składniki:
9 żółtek (180g)
6 dużych pieczarek (430g)
mała cebula (60g)
2 ząbki czosnku (220g)
50g twardego, żółtego sera
80g słoniny/oliwy z oliwek
2 łyżki masła (40g)
przyprawy: łyżeczka natki pietruszki i szczypiorku, łyżeczka posiekanych listków estragonu, łyżeczka pasty anchois, bułka tarta, sok z cytryny, pieprz, sól
Przepis:
Pieczarki umyć, wykroić ogonki, kapelusze wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Osączyć na sicie, przelać zimną wodą, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Drobno pokrojoną słoninę (oliwę) stopić (podgrzać) na rozgrzanej patelni, następnie lekko przestudzić i połączyć z zieleniną, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, odrobiną tartej bułki i 3 żółtkami na twardo. Powstałą masą nadziać kapelusze pieczarek. Utrzeć masło z anchois i położyć po kawałeczku tego masła na każdej pieczarce. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem i ułożyć w nim pieczarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut.
Wyjąć i na każdą pieczarkę wbić po żółtku, posypać startym serem. Ponownie wstawić na 5-8 minut do piekarnika.
10. Mieszanka
Wartości odżywcze:
Białko – 30g
Węglowodany – 15g (+ Ew. miód)
Tłuszcz – 5g
Składniki:
100g sera białego chudego
2-3 jajka
Jogurt naturalny ze zbożem, około 150g (może być każdy inny)
Cynamon
Miód
Przepis:
Serek rozdrabniamy widelcem. Żółtka oddzielamy od białek i te ostatnie ubijamy na sztywna pianę. Pianę tę łączymy do pełnego wymieszania z serem. Doprawiamy cynamonem i dodajemy jogurt. Jeśli za mało słodki - odrobinka miodu.
Pozdrawiam,
BoShEnQa
Napisano Ponad rok temu
przepis na sałatke z buraków nie podaje ile czego bo zależy czy robi dla siebie czy dla kilku osob czy ... na zaś, bo moze to stac nawet dwa tygodnie w lodówce i dalej jest smaczne:
potrzebne są
buraki tylko nie cukrowe;-), majonez, chrzan tarty, luskane orzechy wloskie, pieprz sól do smaku
otóż gotujemy buraki ścieramy na tarce jarzynowej
chrzan tarty, kilka kropel soku z cytryny troche soli i odrobina pieprzu
do tego wrzucamy pokruszone ( uwaga pokruszone a nie zmielone) orzechy wloskie i dodajemy troche majonezu light. i hej na prawde dobre.
Zaś jeśli chodzi o szpinak, to jego chyba nikt nie lubi, bo jak mozna lubic cos zielonego co w konsystencji przypomina.... puścmy wodze fantazji.
Otóz mniej wiecej pół roku temu postanowiłem zadarkorzyć i zrobic sobie szpinak. Pomyslałem ze będę tego zalowac do konca zycia ... myliłem sie
składniki:
Opakowanie mrożonego szpinaku
czosnek (według upodobania)
gęsta kwaśna śmietana
lyżka mąki
lyżka masła
pieprz sól
1 jajko
Otóz kupujemy mrozony rozdrobniony szpinak ( Horteksu kosztuje 1,80 za 450 g, czyli jak za darmo) rozmrazamy go- moim zdaniem wazne jest aby go rozmrozic zanim go damy na patelnie zeby nam sie nie gotował zbyt szybko. jak sie rozmrosi wrzucamy go na patelnie zeby odparować z niego wode jak juz jest "suchy" dodajemy troche masła i podsażany dodajemy jajko (najlepiej je wczesniej rozbełtać) czekam aż zgęstnieje dodajemy wyciśniety czosnek (ile kto lubi- ja lubie dużo ;-) ) mąkę mieszamy ze smietaną dodajemy do szpinaku mieszany, solimy, dodajemy troche pieprzu i juz gotowe. Doskonałe jako dodatek do obiadu, tylko troche mdłe w duzych ilościach nie polecam ;-)
a na koniec sosik serkowy dobry do brokółów czy np. gotowanych marchwek (najlepsze są karotki)
pół szklanki bulionu (albo jedna kosta rosołowa), sol pieprz, czosnek - tym razem mało ;-) , serek topiony, lyżka smietany, dwa plasterki szynki albo boczku wedzonego pokrojone na malutkie paseczki,szczypta mąki
Bulion podgrzewany dodajemy serek topiony mieszamy zeby sie nie przypalilo i serek zeby sie rozpuscił dodajemy smietane, czosnek przyprawy do smaku, czekam az ostygnie i zgęstnieje i heja.
a teraz ja ide cosik zjeść
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ooo, przypomniało mi sie coś, co ostatnio zdziałałem.
Zupa cebulowa
Litr wody, 40 dag cebuli, przyprawy (sól, pieprz, czosnek), kostka rosołowa.
Gotujemy wodę wraz z 2 kostkami rosołowymi, w międzyczasie kroimy cebulę na plastry, część można pokroić nieco drobniej. Wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy przyprawy i gotujemy z 30 min. Aż cebula nieco się rozgotuje i zupa zgęstnieje.
Na patelnię wrzucamy nieco masła i pokrojony w kostki czerstwy chleb - robimy grzanki. Jak zupa będzie gotowa, nalewamy ją do miseczek, wrzucamy grzanki i posypujemy tartym serem.
Eee...ta zupa to cos nie taka.To sie robi tak:
woda,cebula,maslo,przyprawy(sol,pieprz,odrobina imbiru)ser zolty,biale pieczywo(najlepiej bulka),ja wole ciemne,razowe,wino biale,marchew
Do gotujacej wody dodajemy maslo(odrobine),na reszcie masla smazymy cebule pokrojona w kostke,marchew pokrojona w dlugie slupki.Po usmazeniu dodajemy do gotujacej sie wody.Doprawiamy do smaku,dodajemy winka.Zpieczywa robimy grzanki smazac je na masle.Kiedy zupke mamy na talerzu dodajemy starty ser zolty i jemy z grzankami. :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam dobre przepisy na ciasta pieczone , jak piekarnik bedzie ci dzialal to sluze pomoca :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Coś na szybko.
Składniki:
- kapusta pekińska
- filet z kurczaka
- kukurydza ( z puszki)
- jogurt naturalny
- suszone zioła - co lubicie
Wykonanie:
Filet z kurczaka gotujemy w bulionie (z kostki) - warto przygotować wcześniej i zapakować do lodówki - znacznie przyśpiesza przygotowanie jedzonka
Siekamy porcję kapusty pekińskiej, posypujemu kukurydzą, na to kładziemy pokrojony w paski filet. Całość polewamu jogurtem nat. i posypujemy ziołami.
Ja to wcinam z pieczywem pełnoziarnistym.
Polecam.
rtx.
Napisano Ponad rok temu
Szklanka kaszy kuskus - wrzucamy do szklanki gorącej wody, mieszamy i przykrywamy pokrywką.
Na patelnię dajemy nieco oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę:
- paprykę
- cebulę
- czosnek (kilka ząbków).
Do tego przyprawy wg uznania. Gdy warzywa nieco się podsmażą, dorzucamy gotową już kaszę (powinna być sypka), mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy i parę kropel soku z cytryny. Wszystko wykładamy na talerz, dorzucamy ser feta pokrojony w kostkę i oliwki.
W sumie jakieś 10-15 min i gotowe.
-------------------
Miód na słodko-kwaśno :wink:
3-4 łyżeczki płynnego miodu mieszamy z 1 łyżeczką soku z cytryny.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Yari - czyli "klasyka" w wykonaniu Gerbera |
GALERIA BRONI |
|
|
||
Mundial 2006- oficjalne rozstawienie. Czyli z kim zagramy? |
Inne sporty |
|
|
||
Wszechwiedzace budo i porady zdrowotne. |
Inne sporty |
|
|
||
Bolesna miłość czyli co mój noż mi zrobił |
MAGIA STALI |
|
|
||
Jak zacząć? - czyli laickie pytanie od kompletnego debiutant |
CROSS-BUDO |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gazelle FreeStyle?
- Ponad rok temu
-
Kalkulator zywieniowy + tabelka
- Ponad rok temu
-
Ciekawe tematy
- Ponad rok temu
-
Kontuzja mięśni grzbietu!
- Ponad rok temu
-
Dieta a masa ciała
- Ponad rok temu
-
Suplementacja w MA
- Ponad rok temu
-
Dane
- Ponad rok temu
-
Linki do stron o kulturystyce
- Ponad rok temu
-
Trening bez obciążeń
- Ponad rok temu
-
zbicie wagi naturalnymi sposobami:-)
- Ponad rok temu