Dziennik treningowy . Nemenis
Napisano Ponad rok temu
Po dlugich przemysleniach postanowilem stworzyc wlasny dziennik . Dlaczego ? Poniewaz widze jedynie korzysci plynace z prowadzenia takiego o to dzienniczka .
Najwiekszym dobrem jest to , ze jest tu grono ludzi majacych "jakies" pojecie oraz doswiadzczenie w danej tematyce , od ktorych chetnie wyslucham rad i sugestii .
Poza tym nie potrzeba zapisywac wszystkiego na innych kartkach zeszytach itp . wszystko w jednym dzienniku .
I oczywiscie MOTYWACJA ! Poprzez porownywanie czego sie dokonalo przez ostatnie dni/tygodnie/miesiace/lata (mam nadzieje )
Mozna tego pisac i pisac ... wiec napisze cos wkoncu o sobie
Moje doswiadczenie z ciezarami jest praktycznie zerowe . Nigdy jakos nie ciaglo mnie na silownie , az po dzis ...
Przychodzi taki dzien , kiedy to czlowiek postanawia cos ze soba zrobic . Tak bylo i w moim przypadku . Obecnie mam 23 lata 172cm i 66kg wagi , (kolosem to nie jestem =]) wiec trzeba bedzie trooooche przybrac tylko tej beztluszczowej masy Wymiary podam jutro postaram sie tez wrzucic jakies fotki . Celem tego dziennika jest udowodnienie sobie (i nie tylko) ze da sie zbudowac ladna i zdrowa sylwetke zaczynajac jako zoltodziub i to bez zadnego dopingu (ktorego jestem zdecydowanym przeciwnikiem) . A wiec do dziela !
Trening Diete oraz Suplementy ulozylem dzieki waszej pomocy Planuje zaczac wszystko od jutra t.j 05.08.12 (niedziela) . Trening bede odbywal na silowni publicznej dlatego plan cwiczen ukladam tak zeby miec sprzet dla siebie np Klata - Bic w niedziele gdzie 90% robi w poniedzialek itp ...
Jutro wypisze miche wymiary oraz wrazenia z pierwszego treningu .
Jezeli ktos ma jakies pytania co do mojej osoby chetnie odpowiem .
Pozdrawiam !
Napisano Ponad rok temu
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
i będe tu zaglądał oczywiście
Guest_tmnt_*
Napisano Ponad rok temu
sluzymy rada , pozdro
Napisano Ponad rok temu
Dzieki chlopaki postaram sie prowadzic dziennik systematycznie . Wrzucam reszte :
Mierzylem siebie bez zadnej pompy spiny itp wszystkie wymiary sa ze tak powiem na luzie i na czczo :
Waga : 65
Pas : 80
Klata : 94
Przedramie : 26.5
Bic : 28
Udo : 52
Łydka : 35.5
Jak widac szalu nie ma ale jak juz wspominalem jestem nowy i na silownie nigdy nie uczeszczalem . Niech to bedzie dla innych dowodem , ze zaczynam od zera .
DIETKA :
1 Posiłek
25 gram Isolate
Płatki owsiane (100g) + mleko 2% (300ml) + banan (B42 W97.9 T15.8 KCAL 705)
3 kaps FA AM + 1 kap Omega-3
2 Posiłek
Makaron (100g) z sosem (300ml) + 2 jajka + jablko (B34.7 W100 T24.4 KCAL 705)
1 kap Omega-3
3 Posiłek
Wafle ryzowe z maslem orzechowym (B16 W25.8 T27.3 KCAL 416)
4 Posiłek (przed treningiem 1.5 h)
Ryz (100g) + piers (150g) + warzywa (B41 W78.8 T2.8 KCAL 505) + warzywa
10g BCAA
TRENING !!!!!
10g BCAA + 50g Vitargo = (B15 W45.5 T0 KCAL 241)
5 Posiłek po treningowy
Ryż (100g) + Piers (150g) + warzywa (B41 W78.8 T2.8 KCAL 505) + warzywa
6 posiłek przed snem
Twarog chudy 100g (B19.8 W3.5 T0.5 KCAL 99)
3 kaps FA PM
B~209.5 / W~430.3 / T~73.5 / KCAL~3176 + warzywa
Jest to schemat ktorego chce sie trzymac . Co prawda nie licze co do grama ale postaram sie zachowac jakies proporcje .
Suplementy :
Fa MultiVitamin AM + PM Formula 2x90
Olimp Gold Omega-3 Plus 60 kaps
Fitmax Bcaa stack II + eaa 600 g
Trec Vitargo 2100 g
Scitec Nutrition 100% Whey Isolate 2000 g
Taki zestawik na poczatek . Glownie do uzupelnienia brakow w diecie . Vitargo bedzie dopiero we wtorek reszta juz jest.
Trening :
Dzien 1 (Klata - Bic - Brzuch)
- Wyciskanie sztangi płasko 3s 10-8-6
- Wyciskanie sztangi glowa ku gorze 3s 10-8-6
- Rozpietki 3s 12-10-8
- Sciaganie linek (brama) 3s 12-10-8
- Uginanie ramion ze sztanga stojac 3s 10-8-6
- Uginanie ramion ze sztangielkami 3s 12-10-8 mlotki
- Modlitewnik 3s 12-10-8
- BRZUCH
Dzien 2 (Nogi - Brzuch)
- Przysiad ze sztanga 3s 12-10-8
- Wypychanie nog na suwnicy 3s 12-10-8
- Prostowanie nog w siadzie 3s 12-10-8
- Uginanie nog w lezeniu 3s 10-8-6
- Wspiecia na palcach 4s 22-20-18
- BRZUCH
Dzien 3 WOLNY
Dzien 4 (Bary - Tric - Brzuch)
- Wyciskanie sztangi zza karku siedzac 3s 10-8-8
- Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia 3s 10-8-6
- Unoszenie sztangielek w opadzie tułowia 3s 12-10-8
- Szrugsy ze sztanga 3s 12-10-8
- Wyciskanie sztangi waskim uchwytem 3s 10-8-6
- Francuskie wyciskanie sztangi lezac 3s 10-8-6
- Prostowanie ramion na wyciagu stojac 3s 12-10-8
- BRZUCH
Dzien 5 (Plecy - Przedramie - Brzuch)
- Podciaganie na drazku 3s
- Martwy ciag 3s 10-8-6
- Podciaganie sztangi w opadzie tułowia 3s 10-8-6
- Ściaganie drazka wyciagu 3s 12-10-8
- Uginanie nadgarstkow 3s 15-13-10 podchwyt i/lub nachwyt
- BRZUCH
Dzien 6 WOLNE
Dzien 7 WOLNE
Mysle ze to wszystko Oczywiscie mile widziane rady i sugestie . Pod wieczor napisze jak wrazenia po 1 dniu
Pozdrawiam
Guest_tmnt_*
Napisano Ponad rok temu
kazdy podaje wymiary z napieciem miesnia kolego .
wedlug mnie w tej diecie jest ok . 110 gram bialka , nie wiem skad te 209 jest naliczone ?
trening bardzo dobry
Napisano Ponad rok temu
Cała masa zbędnych supli.... bcaa nie jest ci potrzebne, to samo izolat o vitargo nie wspominając.
Ułóż cos takiego z ilościami gramów pod siebie oczywiście i kalorycznością... to jest tylko przykład:
1. 100g owsianych + 4 jajka + oliwa
2. 100g cyca + ryż + warzywo + oliwa
3. 100g twarogu + makaron np na słodko
4. po trenie starczy ci baban kolego bezpośrednio
5. potreningowy to kurak + ryż + warzywa + oliwa
6. na noc dowalasz twarogu + oliwa lub masło orzechowe
i cała filozofia, lepiej kasę inwestować w dietę zamiast w zbędne suple których na tym etapie nie potrzebujesz w ogóle poza witaminami.
proponuję:
Klata + tric
Plecy + Bic
Barki + przedramię
Nogi
brzuch wedle uznania
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
DIETA JEST MARNA NIESTETY, LICZYŁ ROŚLINNE A TEGO SIE NIE ROBI.
Jak slusznie zauwazyl grammatik wrzucilem cale bialko do jednego wora (roslinne jak i zwierzece) . Zmienie dietke gotowa wrzuce pod wieczor .wedlug mnie w tej diecie jest ok . 110 gram bialka , nie wiem skad te 209 jest naliczone ?
Jezeli chodzi o suple kierowalem sie maxymalizacja efektow , ale jezeli sadzicie ze sa zbedne na moim obecnym poziomie niech tak bedzie Vitargo i BCAA rozumiem odpuscic . Zostawiam witaminy + omege .lepiej kasę inwestować w dietę zamiast w zbędne suple których na tym etapie nie potrzebujesz w ogóle poza witaminami
Mam pytanie co do bialka . Wnioskujac , bialko zwierzece jest najbardziej wartosciowe (przy budowaniu masy) a jak z reszta bialek ? Jak sie ma to do roslinnego ? a jak z ryb ? Wybaczcie za moja nie wiedze . Moze moje pytania wydaja sie dla was blache ale pytam , zeby nie robic bledow , dlatego tez zalozylem ten dziennik
Dziekuje za rady i sugestie
Napisano Ponad rok temu
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Suple masz super ! Tylko rosnąć !
BIAŁKO ROŚLINNE OKEY ! ale musi być obok niego źródło pełnowartościowego białka (pula wszystkich amin ) wtedy się uzupełnią aminy z tymi roślinnymii i wartość białka znacząco wzrosnie ! Wiec gadanie że białko roślinne jest do dupy to jest nie uzasadnione
Co do diety to rano dorzucić jeszzcze z 2 jajka w kolejnych posiłkach staraj się by było mięso Kurak,indyk,chudy wieprz,wołowina,ryby
Suplementacja okey rozpisana ,po tren możesz dać tą porcje izolatu co masz na śniadanie a na śniadanie daj jajka
Na noc wcale nie musisz się męczyć twarogiem z oliwą ,bo wg nie wyobrażam sobie jak to można jeść ... Tez możesz dac mięso lub jajka ,no chyba że lubis ztwaróg
Wartość kcal podbijaj tłuszczami ,dodawaj je do posiłków np polej gotowany już ryż oliwą z oliwek lub olejem lnianym ,czy też zjadać ozechy ;laskowe,włoskie,brayzlijskie,migdały
Użytkownik kuba1000 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Twaróg można zmiksować na szejka i wypijasz bez problemu każdą ilość więc nie wyobrażam sobie jak można tego nie zjeść.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Ale ty oczywiście nie widzisz różnicy w przenikaniu do krwiobiegu bcaa wolno postaciowego od takich z mięsa czy tez tego twojego twarogu wpierdalanego kilogramami
Twaróg to słabe źródło białka ... chcesz to jedz Różnicy pomiędzy wchłanianiem białka z Izolatu a z żarcia też nie widzisz ?!
Szybkości odbudowy glikogenu po spożyciu Vitargo także nie widzisz ?
Jak go stać na suple to czemu ma sobie nie ułatwić zycia ?!
Jedz swoją Ostrowie i nie wpieprzaj się ;]
Użytkownik kuba1000 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Takie moje zdanie że polecanie niepotrzebnych rzeczy nie jest stosowne w każdym przypadku. Lubisz proszki to je wpieprzaj sam a nie ładuj każdemu, wybacz Kuba ale taka jest prawda. Za ta kase co jej niby tyle ma niech sobie lepiej kupi rybę i kurczaka a nie izolat i brązowy ryż lub basmanti a nie kurwa vitargo hehehe . Pozdro
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Jest jakaś różnica w przyswajalności białka między poczatkujacym a średniozawansowanym ?
Jak dla ciebie nie ma różnicy między wchłanialnością między izolatem a twoim Twarogiem to kończe z tobą dyskusje
Żyj dalej w świadomości że twaróg jest dobrym źródłem białka
Polecam tylko czasem poczytać jakas literature lub badania a nie branżowe czasopisma ,może się czegoś wkońcu dowiesz
Napisano Ponad rok temu
Autorze zrobisz jak uważasz, ja twierdze że szczegóły na tym etapie nie są kluczowe. Ode mnie tyle . EOT i rośnij ziomek
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisałem że białko roślinne jest okey ale jak jest w towarzystwie białka które ma pełną pule aminokwasów ,np nabiał D
dzięki wymieszaniu dwóch źródeł białko osiągnie znacznie wiekszą wartośc .
Rzeczywiście twój poziom wiedzy jest niemiłosiernie obszerny w dziedzinie dietetyki ,na tyle aż obszerny że ogranicza się do wpierdalania kilo twarogu dziennie i kury
Czy ja mam z głową ? Zadaj sobie te pytania ,masz jeszcze jakieś życie prócz kompa i forum ? Bo widzę że się nie odklejasz ,non stop online
Autorze Sorry za off top , już milcze Będziesz chciał to usune ten spamik heh
Napisano Ponad rok temu
Zas od siebie to ci powiem, że jak wazysz ile wazysz i lat masz ile masz, to jedz co Ci mam daje, to po pierwsze, a oprocz tego kupuj piersi z kuraka jak Cie stac plus warzywa na salatki. Na poczatek wystarczy.
A co do treningu, to moze na poczatek, jak nie miales z silownia stycznosci, to porob że dwa miesiace trening obwodowy?
Ps. Zaczynasz na silowni profesjonalnej? Bedzie tam jaki trener albo paker co Ci powie i pokaze jak cwiczenia robic? Bo, serio pisze, latwo o kontuzje i krzywde na poczatku przygody z silownia, a szkoda.
Napisano Ponad rok temu
Co do diety ....
moze rzeczywiscie tego bialka pochodzenia roslinnego jest za duzo ?wedlug mnie w tej diecie jest ok . 110 gram bialka , nie wiem skad te 209 jest naliczone ?
Prawda !Gość jest sucharem chce nabrać nieco masy
A co powiedzialbys na rozdzielenie brzucha na gorne / dolne + skosne . I dac je np dolne + skosne do treningu nog a gorne do treningu Plecow ? Wtedy trening brzucha odbywalby sie 2x w tygodniu i mialby 2-3 dni regenracji.daj se spokoj z tym brzuchem codziennie
Rozumiem o co chodzi , popytam o rady , pomoc .Ps. Zaczynasz na silowni profesjonalnej? Bedzie tam jaki trener albo paker co Ci powie i pokaze jak cwiczenia robic? Bo, serio pisze, latwo o kontuzje i krzywde na poczatku przygody z silownia, a szkoda.
Dzieki za kazda wypowiedz
Napisano Ponad rok temu
Poza tym widziałem, że masz martwy ciąg w plecach. Tu też bym powiedział, że to kiepski pomysł. Nigdy nie ćwiczyłeś wcześniej, obwodowego treningu nie robisz, mięśnie nie są przyzwyczajone - o kontuzje łatwo. Lepiej wzmocnij plecy standardowym przyciąganiem drążka wyciągu do karku, podciąganiem na drążku i wiosłem sztangielką lub końcem sztangi. Jak wzmocnisz nieco plecy, dołóż martwy - będziesz mógł dźwignąć nieco więcej, a w tym ćwiczeniu nie ma sensu na małym ciężarze jechać.
Jeszcze raz powtórzę, chociaż może i mnie koledzy zjadą, bo staż mam mały, ale na Twoim miejscu pociągnąłbym z dobry miesiąc trening obwodowy, żeby przygotować mięśnie do większego wysiłku. I od połowy września, po 6 tygodniach zacząłbym masować treningiem na wolnych ciężarach. I gdzieś od kwietnia zacząłbym włączać ćwiczenia izolowane.
Ale to tylko moje zdanie. I tak zrobisz jak uważasz.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownik Grammatik edytował ten post Ponad rok temu
Mateusz Pawlak