Trening - pytania.
Napisano Ponad rok temu
Na samym początku chciałbym napisać kilka słów o sobie. Mam na imię Robert, mam 16 lat, 178 cm wzrostu oraz ważę 68 kg. Od niedawna zacząłem poważnie interesować się kulturystyką i tu nie chodzi o sezon tylko o coś bardziej długoletniego. Ogólnorozwojówke mam już za sobą. Mój cel jest taki jak każdego innego forumowicza; masa, siła, rzeźba. Dużo czytałem o treningu, o dietach, jak i o odżywkach, ale to sobie na razie daruję. Dużo czytałem także o tym, że trzeba zmieniać co kilka tygodni plan treningowy. i chciałbym się dowiedzieć na czym to polega; czy zmieniamy cały plan treningowy czy tylko kilka ćwiczeń? Oraz skąd takie przykładowe treningi brać? I druga sprawa. Mam do dyspozycji taki sprzęt: ławka regulowana góra-dół, obciążenie 61 kg, gryf prosty 180 cm, sztange 25kg, 2 hantelki po 10 kg każdy. Co zmienić, a co ewentualnie dokupić? Wiadomo, że nie chodzi tutj o jakieś wypasiowe ławki, tylko jakiś podstawowy sprzęt do trenowania na sam początek. I ostatnia sprawa to bieganie. Lepiej biegać kilka km czy lepiej biegać na określony czas np. 30 minut? Jak to z tym jest?
Pozdrawiam!
Guest_radq?_*
Napisano Ponad rok temu
Przykładowe treningi mamy na forum, napewno też coś znajdziesz w internecie.
Możesz dokupić troche obciążenia (gdzieś 20kg) a tak to drążek możesz zrobić czy kupić i będzie gitara
A bieganie, jeśli będziesz biegał jak najszybciej na krótkie dystansy to nie stracisz tyle masy co przy bieganiu na długie przy czym bardziej rozwiną się mięśnie...
Napisano Ponad rok temu
Czyli powiedzmy biegnę 100m truch, 100m sprint i tak ciągle? Przez określony czas czy odległość?
Guest_radq?_*
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Potrzebne Ci są dwie sztuki
A z bieganiem to możesz robić tak, że np: 100m sprint dla odpoczynku chwilka truchtem i znowu aż do zmęczenia
Napisano Ponad rok temu
Witam Wszystkich!
Na samym początku chciałbym napisać kilka słów o sobie. Mam na imię Robert, mam 16 lat, 178 cm wzrostu oraz ważę 68 kg. Od niedawna zacząłem poważnie interesować się kulturystyką i tu nie chodzi o sezon tylko o coś bardziej długoletniego. Ogólnorozwojówke mam już za sobą. Mój cel jest taki jak każdego innego forumowicza; masa, siła, rzeźba. Dużo czytałem o treningu, o dietach, jak i o odżywkach, ale to sobie na razie daruję. Dużo czytałem także o tym, że trzeba zmieniać co kilka tygodni plan treningowy. i chciałbym się dowiedzieć na czym to polega; czy zmieniamy cały plan treningowy czy tylko kilka ćwiczeń? Oraz skąd takie przykładowe treningi brać? I druga sprawa. Mam do dyspozycji taki sprzęt: ławka regulowana góra-dół, obciążenie 61 kg, gryf prosty 180 cm, sztange 25kg, 2 hantelki po 10 kg każdy. Co zmienić, a co ewentualnie dokupić? Wiadomo, że nie chodzi tutj o jakieś wypasiowe ławki, tylko jakiś podstawowy sprzęt do trenowania na sam początek. I ostatnia sprawa to bieganie. Lepiej biegać kilka km czy lepiej biegać na określony czas np. 30 minut? Jak to z tym jest?
Pozdrawiam!
czesc
coż...tak jak ci pewnie wiadomo - trening rzecz indywidualna-zalezy od wielu czynnikow i to nie tylko anatomo fizjologicznych twego organizum
ale tez od czasu jakim dysponujesz,sprzetu,twoich zalozen co do efektow po treningu/cyklu
moim zdaniem waznych jest kilka szczegolow
1)- ile razy w tyg chcesz cwiczyc
2)- co chcesz osiagnac - fajna sylwetka( nie mowie tu o 100kg na rzezbie ); czy chcesz miec wiecej sily itd
3)- jakim budzetem dysponujesz ( chodzi nie tyle o suple czy sprzet a o diete bo bez tego to mozesz sobie cwiczyc baaaardzo dlugo)
4)- jaka masz genetyke - czy masz tendencje do zalewania sie ,otluszczania itd czy tez nie robiac nic specjalnego masz wg siebie
wyglad Ok -tzn wyciety brzuch,podcieta klatke itd
5) jaka parti miesnia chcialbys rozwinac najbardziej ( na co chcesz polozyc priorytet w cyklu treningowym)
na sprzecie ktory opisales mozna zrobic sporo ale nie wszystko - na poczatek wystarczy ale obciazen bedziesz mial malo po 1-2 cyklach
co do biegania - to trening kardio a sposob czy tez technika jego wykonania ( krotkie czy dlugie dystanse itd) w towim przypadku
nie sa wg mnie az tak bardzo istotne-bedzie OK jak poprostu 2 razy w tyg pobiegasz 30-45 min lub zrobisz marszobieg, wazny jest tez streatching
czyli rozciaganie - zeby ci enie pospinalo-i ten dobrze jest wykonywac po kazdym silowym treningu - 5-010 min naciagu
dieta jest b.wazna-min 5 posilkow dziennie-utrzymujac zasade 1,5-3gr bialka na kg masy ciala przy zalozeniu ze organizm przyswja
jednorazowo do 35-40gr bialka
plany treningowe sa rozne ale spokojnie na tym forum znajdziesz cos dla siebie an poczatek-cos ci spasuje cos nie wtedy zapytasz
co ac zamiennie i na 100% ktos tutaj ci pomoze
powodzonka
czart
Napisano Ponad rok temu
1^ Chciałbym ćwiczyć 4 razy w tygodniu.
2^ Przybrać z 20 kg czystej masy i podciąć się żeby było widać ładnie mięśnie. (niestety na to potrzeba czasu)
3^ Budżet to 2000 zł, które znalazłem dzisiaj w portfelu na ulicy (2000zł, prawo jazdy, dowód osobisty itp).
4^ Nie trenowałem nic, dlatego nie wiem czy mam tendencje do tycia. Ale raczej nie.
5^ Wszystkie partie proporcjonalnie do reszty ciała.