Witam mam 16 lat, 70kg oraz 180cm wzrostu.
Przygodę z siłownią zacząłem jakieś 4 msc temu i zacząłem od treningu SPLIT ze względu takiego, że chodziłem z kolegą i wgl.
Jeżeli chodzi o przyrosty to jakieś tam w sumie były +6kg masy większa siła i wgl.
Aktualny max na klatkę to 70kg gdzie 4 msc temu to było jakieś 40kg
Na martwy ciąg max mam 110kg.
Trenowałem tym splitem łącząc zazwyczaj klatkę z bicepsem, plecy z tricepsem i barki z nogami.
Tak msc temu zacząłem czytać jakieś tam różne rzeczy w necie i doczytałem się tego że FBW daje duże efekty na początku jeżeli chodzi o budowę i wgl a Split siłę.
A teraz tak do rzeczy czy miałbym, że tak powiem szybsze efekty wyglądowe oraz siłowe jeżeli bym teraz np tak dla spróbowania zaczął miesięczny trening FBW tak po 3 ćwiczenia na partię 4 dni w tygodniu.
Poniedziałek,środa, czwartek/piątek i sobota.
jeżeli chodzi o pomiary ciała według mnie te główne które mi dają satysfakcje, że rosną to:
Biceps początek - 27.5cm aktualnie - 31,5cm
Klatka początek nie pamiętam ale aktualnie luźno 94cm na wdechu 99cm.
Brzuch aktualnie jakieś 76cm na spiętym brzuchu.
Jeżeli chodzi o brane suplementy to biorę kreatynę kiedyś brałem białko ale msc temu przerzuciłem się na gainer, dietę jakąś tam stosuję staram się uzupełniać tłuszcza białko węglowodany i kcal.
Głównie jakimś zdrowym jedzeniem: kurczak, ryż, makaron, jogurty, wafle ryżowe, banany itp. Owoców oprócz bananów wgl. nie jem tak jak i warzyw typu marchewka, papryka itp, bo po prostu nie lubię i nie dam rady tego zjeść. To tyle Główne pytanie to czy warto przerzucić się dla spróbowania na FBW na jakiś czas i czy da to szybsze efekty niż SPLIT który dotychczas robię, a właśnie dodam jeszcze że zazwyczaj robiłem 6-8 ćwiczeń na partie.