Skocz do zawartości


Zdjęcie

Czekolada dla zdrowia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2810 postów
  • Pomógł: 81
212
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 3 miesiące temu

Czekolada dla zdrowia

ZOPTYMALIZUJ SPOŻYCIE CZEKOLADY DLA ZDROWIA SERCA :buja_w_oblokach: 

 

czekolada_gorzka.jpg

 

Po raz kolejny już z rzędu czekolada została umieszczona w kategorii ''korzystna dla Twojego zdrowia''. :yes

Tym razem słusznie, bo  nawet Twoje serce może czerpać korzyści ze spożywania czekolady. Przez wieki przypisywano czekoladzie wiele korzyści m.in: zwiększenie energii, popędu seksualnego, również uważano ją za dobrą na biegunkę czy lek na migrenę, a nawet raka. Niektóre z nich są prawdziwe. 

 

Katechiny przeciwutleniające znajdujące się w ciemnej czekoladzie są aktywnym składnikiem odpowiedzialnym za obniżanie wskaźnika raka płuc.

 

Według ostatnich badań w Danii jakie były przeprowadzone, 3 osoby, które spożywały kakao od 1 do 3 razy  w miesiącu miały około 10 razy mniejsze prawdopodobieństwo migotania przedsionków lub AFib(termin medyczny o nieregularnym rytmie serca).

 

Elizabeth Motofsky- epidemiolog z Harvard T.H. Chan School of Public Health i zespół badaczy przeanalizowali dane  i stwierdzili

 

''znaczący związek między spożyciem czekolady a niższym ryzykiem AF'' 

co sugeruje, że nawet niewielkie spożycie kakao może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. :]

 

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie BMJ Heart, wykazały zmniejszone ryzyko AFib u kobiet, które spożywały jedną porcję czekolady na tydzień.

 

Wcześniejsze badania dowiodły, że nie tylko kakao, ale także ciemna czekolada ma dużo flawonoli, które zapewniają korzyści zdrowotne, w tym; zmniejszenie stanu zapalnego, które może powodować uszkodzenia tkanek.  Jedzenie ciemnej czekolady wiążę się ze zmniejszonym ryzykiem zawału serca, niewydolności, zaburzeń, a nawet przedwczesnej śmierci.

 

:clover: Czy rodzaj czekolady jest na prawdę tak ważny?

Jak nam wiadomo jest kilka odmian; ciemna, mleczna, biała. Wiele składników, które używa się do ich produkcji może także zakłócić ich zdolność do uważania czegoś za zdrowe.. To prawda, że najlepiej nie jeść żadnej innej prócz tej ciemnej. Te czekolady mleczne i inne zawierają duże ilości cukru, złe tłuszcze trans, co może się przyczyniać do chronicznej choroby. Ciemna czekolada zawiera więcej substancji stałych czyli kakao. Jednak trzeba pamiętać o tym, by nie przesadzać z tą czekoladą.. Co za dużo to nie zdrowo :)

 

ResizedImage350262-04.aspx.jpeg

 

:clover: Czego szukać w czekoladzie?

No na pewno tą kwestię należało poruszyć w tym temacie, bo  nie wystarczy pójść do sklepu i kupić  czekoladę.. Zawsze dobrze jest czytać etykiety, by wiedzieć co w tej czekoladzie siedzi. Upewnij się, że czekolada jaką kupujesz nie zawiera substancji słodzących takich jak: aspartam, który może powodować zaburzenia neurologiczne :blink:  i wiele innych objawów np. migrena po ataki lękowe. Trzeba wspomnieć tu również o tym, że biała czekolada nie zawiera wcale i/lub małe ilości kakao.. 

:!: A patrząc na pasek ''70% kakao'' wcale nie oznacza , że tak jest. 

 

Możesz równie dobrze sam przygotować taką czekoladę, jest wiele pomysłów na Internecie i na pewno o wiele zdrowsza niż ta ze sklepu.

 

By uzyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych z czekolady polecam spożywać prawdziwe masło kakaowe lub surowe owoce kakaowca, które są także doskonałą opcją!  :innocent:

 

kakao2.jpg

 

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


Użytkownik aniajlover edytował ten post 3 miesiące temu

  • 1

„Be strong, u never know who you are inspiring”


mocsilamotywacja
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 397 postów
  • Pomógł: 7
31
Neutralna
  • Lokalizacja:Giżycko
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kulturystyka
  • Staż [miesiące]:10
  • Wzrost [cm]:180
  • Biceps [cm] :39
  • Klatka piersiowa [cm]:100
  • Pas [cm]:89
  • Udo [cm]:60
  • Przysiad [kg]:150
  • Wyciskanie [kg]:100
  • Martwy ciąg [kg]:160
  • Waga [kg]:92

Napisano 3 miesiące temu

Re: Czekolada dla zdrowia

A pomyśleć że całkowicie wyrzuciłem czekoladę ze swojego jadłospisu no :D


  • 0

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2810 postów
  • Pomógł: 81
212
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 3 miesiące temu

Re: Czekolada dla zdrowia

A pomyśleć że całkowicie wyrzuciłem czekoladę ze swojego jadłospisu no :D

Mam nadzieję, że jesz tylko gorzką  :D

Jeśli tak to kupuj :P Parę kosteczek nie zaszkodzi... Ta z Lindta najlepsza 90% kakao :)


  • 0

„Be strong, u never know who you are inspiring”


Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5442 postów
  • Pomógł: 172
383
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:6 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano 3 miesiące temu

Re: Czekolada dla zdrowia

Gorzka to świetna opcja na przełamanie smaku w trakcie redukcji, kiedy jak wiadomo słodycze są na wagę złota :P. Osobiście stosuję do koktajli, słodkich serków wiejskich czy owsianek. 


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018