ZOPTYMALIZUJ SPOŻYCIE CZEKOLADY DLA ZDROWIA SERCA
Po raz kolejny już z rzędu czekolada została umieszczona w kategorii ''korzystna dla Twojego zdrowia''.
Tym razem słusznie, bo nawet Twoje serce może czerpać korzyści ze spożywania czekolady. Przez wieki przypisywano czekoladzie wiele korzyści m.in: zwiększenie energii, popędu seksualnego, również uważano ją za dobrą na biegunkę czy lek na migrenę, a nawet raka. Niektóre z nich są prawdziwe.
Katechiny przeciwutleniające znajdujące się w ciemnej czekoladzie są aktywnym składnikiem odpowiedzialnym za obniżanie wskaźnika raka płuc.
Według ostatnich badań w Danii jakie były przeprowadzone, 3 osoby, które spożywały kakao od 1 do 3 razy w miesiącu miały około 10 razy mniejsze prawdopodobieństwo migotania przedsionków lub AFib(termin medyczny o nieregularnym rytmie serca).
Elizabeth Motofsky- epidemiolog z Harvard T.H. Chan School of Public Health i zespół badaczy przeanalizowali dane i stwierdzili
''znaczący związek między spożyciem czekolady a niższym ryzykiem AF''
co sugeruje, że nawet niewielkie spożycie kakao może mieć pozytywny wpływ na zdrowie.
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie BMJ Heart, wykazały zmniejszone ryzyko AFib u kobiet, które spożywały jedną porcję czekolady na tydzień.
Wcześniejsze badania dowiodły, że nie tylko kakao, ale także ciemna czekolada ma dużo flawonoli, które zapewniają korzyści zdrowotne, w tym; zmniejszenie stanu zapalnego, które może powodować uszkodzenia tkanek. Jedzenie ciemnej czekolady wiążę się ze zmniejszonym ryzykiem zawału serca, niewydolności, zaburzeń, a nawet przedwczesnej śmierci.
Czy rodzaj czekolady jest na prawdę tak ważny?
Jak nam wiadomo jest kilka odmian; ciemna, mleczna, biała. Wiele składników, które używa się do ich produkcji może także zakłócić ich zdolność do uważania czegoś za zdrowe.. To prawda, że najlepiej nie jeść żadnej innej prócz tej ciemnej. Te czekolady mleczne i inne zawierają duże ilości cukru, złe tłuszcze trans, co może się przyczyniać do chronicznej choroby. Ciemna czekolada zawiera więcej substancji stałych czyli kakao. Jednak trzeba pamiętać o tym, by nie przesadzać z tą czekoladą.. Co za dużo to nie zdrowo
Czego szukać w czekoladzie?
No na pewno tą kwestię należało poruszyć w tym temacie, bo nie wystarczy pójść do sklepu i kupić czekoladę.. Zawsze dobrze jest czytać etykiety, by wiedzieć co w tej czekoladzie siedzi. Upewnij się, że czekolada jaką kupujesz nie zawiera substancji słodzących takich jak: aspartam, który może powodować zaburzenia neurologiczne i wiele innych objawów np. migrena po ataki lękowe. Trzeba wspomnieć tu również o tym, że biała czekolada nie zawiera wcale i/lub małe ilości kakao..
A patrząc na pasek ''70% kakao'' wcale nie oznacza , że tak jest.
Możesz równie dobrze sam przygotować taką czekoladę, jest wiele pomysłów na Internecie i na pewno o wiele zdrowsza niż ta ze sklepu.
By uzyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych z czekolady polecam spożywać prawdziwe masło kakaowe lub surowe owoce kakaowca, które są także doskonałą opcją!
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownik aniajlover edytował ten post Ponad rok temu