Witam Wszystkich. Zarówno na forum jak i w temacie ćwiczeń jestem nowy, dlatego postanowiłem się tu zarejestrować i napisać. Na początek parę słów o sobie. Jestem Mateusz i mam 27 lat. Nigdy nie przywiązywałem większej wagi do wyglądu, i nie chodzi tu o ubiór lub coś, ale o to że nigdy mi nie zależało na dużych mięśniach i wyglądu kulturysty. Zawsze moja waga była zrównoważona i nigdy nie miałem problemu z nadwagą. Jednak od roku jestem na chorobowym, w październiku miałem operacje kolana. Dziś już jest wszystko ok, miałem fizjoterapie i noga prawie jak nowa. Ze względu na bardzo małą aktywność fizyczną przez ostatnie kilka miesięcy moja waga wzrosła z 73 kg do 86 kg przy wzroście 182 cm. Większość masy rozeszła mi się na brzuch, i właśnie dlatego tu jestem. Pragnę zrzucić kilka kilogramów by nie wyglądać jak facet z bojlerem ... Pomyślałem że jeśli już pozbyć się brzucha to można i popracować na mięśniami. I tu prośba do Was, od czego najlepiej zacząć, jak zacząć, i w jakim tempie. Jestem bardzo zmotywowany jednak brak wiedzy uniemożliwia mi jakiś konkretny start. Czytałem wiele forum i można tam wiele wywnioskować jednak każdy piszę co innego, nie trafiłem na nic konkretnego co mogło by mnie pokierować (być może słabo szukałem?!) . Dodam tylko że zapiszę się też na siłownie, jednak to dopiero koło czerwca, w chwili obecnej nie mam wolnej gotówki by sobie pozwolić na siłownie (wydatki, wydatki i jeszcze raz wydatki ). Jeśli jest Ktoś chętny by pomóc mi przejść przez początki, pomóc w jakimś zorganizowaniu treningów będę bardzo wdzięczny. A dodam jeszcze że rzuciłem kompletnie nałogi (alkohol i tytoń) od początku roku planuje też jakąś dietę, myślałem o diecie 1000 kcal, ale też nie wiem jak to się będzie miało do ćwiczeń.
pozdrawiam serdecznie
Początek ćwiczeń !!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witaj
Jeśli nie masz gotówki to pozostaje trening w domu, który też przynosi efekty http://forum-kultury...ening-domatora/
Co do diety, nigdy taka 1000kcal. To zdecydowanie za mało. Musisz obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne naszym kalkulatorem: http://www.fabrykasily.pl/bmr
Jak już to zrobisz wróć do nas, pomożemy. Jakieś jeszcze pytania ?
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Witaj Olosek dzięki za zainteresowanie moją sprawą
a więc wyliczyłem sobie zapotrzebowanie kaloryczne i wyszły mi następujące wyniki:
Podstawowa przemiana materii wynosi 1973 kcal
Zapotrzebowanie kaloryczne 2462 kcal, w tym
15% białka: 370 kcal = 93 g
55% węglowodanów: 1354 kcal = 339 g
30% tłuszczu: 739 kcal = 83 g
- Rozumiem że powinienem sobie teraz rozpisać jakąś dietę która uwzględniała by takie zapotrzebowania. Co powinienem wyeliminować z takiej diety, jakie produkty odstawić? A może masz jakieś gotowe diety o podobnym zapotrzebowaniu.
Użytkownik matiiowp edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak, teraz trzeba dopasować posiłki do otrzymanego wyniku.
Co wyeliminować, jedna z podstaw to odstawienie słodyczy w nadmiernej ilości, również napoi słodzonych.
zamieniamy na wodę z miętą, ja tez dodaje trochę miodu.
Źródła tłuszczu, ja czerpię z orzechów, ryb, smażę na cooking spray
Pozdrawiam
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
Napisano Ponad rok temu
A orzechy to każdy rodzaj, czy jakiś wybrany? Bo też sporo rodzajów tego jest.
A co z mięsem, można stosować każdy rodzaj, czy zrezygnować z bardziej tłustego ?
A i jeszcze sprawa herbaty, ostatnio sporo pijam zielonej i czerwonej. Czytałem że też dobrze wpływają na spalanie tkanki tłuszczowej. Masz jakieś doświadczenie w tym temacie? Pytam, bo jak wiadomo nie każdy herbatę lubi, i nie każdy ją pija.
Pozdrawiam
Użytkownik matiiowp edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Orzechy najzwyklejsze włoskie są najlepsze
Jeśli chodzi o mięso najbardziej wartościowe jest drobiowe, jednak nie jest powiedziane, że nie można rezygnować z wołowiny czy wieprzowiny. Tylko mieć umiar przy tłustych mięsach Wszystko zależy od Twoich upodobań
Zielona herbata rzeczywiście wspomaga spalanie tłuszczu, jednak pamiętaj że głównie za to odpowiada zbilansowana dieta. Pić herbatę zawsze można, na pewno nie zaszkodzi
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Ok super, teraz rozpiszę sobie dietę według Waszych zaleceń i pomocy kalkulatora. Gdy już to zrobię, zamieszczę ją tutaj, i mam nadzieje że pomożecie mi skorygować błędy
A czy mam zacząć stosować jakieś suplementy, co moglibyście mi polecić na start?
Napisano Ponad rok temu
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do mięsa jak kolega wyżej napisał.
Ja jeszcze powiem tylko o rybach, nie wiem czy lubisz ale osobiście polecam. Chyba jedne z niewielu tłuszczy
które na prawdę działają na mnie pozytywnie Orzechy, u mnie nie ma róznicy - lubię różne rodzaje.
Jeszcze jedna uwaga co do termogenezy. Osobiście zacząłem jeść bardziej pikantne posiłki halapeńo papryka,
chili i jeszcze cynamon.
Zapraszam na mój fanpage
Napisano Ponad rok temu