[Szukam pomocy] 18 latek - suplementacja, masa.
Napisano Ponad rok temu
Potem jeszcze lekcje. Tak się prezentuje mój dzień. Zjadam często i tyle ile mogę, lecz tylko to co mam w lodówce. Obiad zazwyczaj to co rodzice ugotują. Lecz gotuję sobie często ryż, makaron. Alkoholu nie spożywam i wcale mnie do niego nie ciągnie jak, i do innych używek... Lecz do rzeczy. Jak wspomniałem chciałbym przybrać na masie mięśniowej. Jestem w stanie kupić suplementy. Także zainwestowalbym w siłownię. Chodzilbym od razu po lekcjach. Lecz chodzi mi dokładnie co mogę, po ile, jak często i kiedy. Oraz jak wiadomo jestem trochę uzależniony od funduszy rodziców, na razie mam trochę swoich pieniędzy około 1,5tys. Lecz chciałbym aby to było w miarę rozsądnych cenach i w miarę dobra jakość. Jeśli czegoś nie napisałem, proszę powiedzieć zaraz dopiszę. Przyznam się bez bicia, że nie przeczytałem całego forum, lecz szukam pomocy konkretnie pod moją osobę. Dziękuję i pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli masz trochę funduszy to zainwestuj je w dietę a nie w suplementy. Suple nic Ci nie dadzą na początku Twojej przygody z siłownią, wyrzucisz tylko kasę w błoto Zacznij od obliczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego za pomocą jakiegoś kalkulatora. To co Ci wyjdzie to tylko suchy wynik do którego na początek dodaj ok. 300 kcal. Obserwuj czy waga będzie rosnąć na tym pułapie kalorycznym, jeśli nie to dodawaj stopniowo kalorii. Białko 2 g/kg masy ciała, tłuszcze 1-1,5 g a reszta węgle. Podziel to na 4-6 posiłków, to już nie ma większego znaczenia. Ważne jest co będziesz jadł. Bo jeśli będzie to byle co to przybędzie Ci masy, ale tłuszczowej, a przecież nie o to chodzi. Bazuj więc na pełno wartościowych produktach:
-białko: mięso z kurczaka, indyka, podroby, ryby, jaja, twarogi
-tłuszcze: tłuste ryby, jaja, orzechy, migdały, awokado, oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło orzechowe, mleko kokosowe, wiórki kokosowe
-węglowodany: kasze, ryże, ziemniaki, makarony, płatki, owoce, wafle ryżowe, warzywa
Siłownia 3 razy w tygodniu, na początku trenuj system FBW (poczytaj sobie o tym na forum). To tak ogólnie nakreśliłem Ci temat. W razie pytań, wątpliwości śmiało pisz, pozdro!
Napisano Ponad rok temu
Na samym początku lepiej będzie skupić się na diecie i treningach. Przede wszystkim należy przystosować organizm oraz nasz metabolizm na intensywniejszą pracę i inny system żywieniowy. To stworzy nam fundament do dalszego działania oraz rozpoczęcia suplementacji. Na samym początku polecam kupić jedynie jakieś porządne witaminy w celu uzupełnienia mikro bo wiadomo, że w dzisiejszych czasach ciężko je wyciągnąć z diety takie ilości by nasz organizm był naprawdę dobrze zaopatrzony.
Co do reszty - mistrzu jak zawsze zrobił solidną robotę i podał podstawy .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ