Cześć wam:) chciałabym zbudować masę mięśniową i zastanawiam się jak to zrobić? Czy koniecznie muszę zacząć chodzić na siłownie , czy da się ćwiczyć w domu, jeśli tak to czy ktoś pomógłby mi ułożyc jakiś plan? Aktualnie ćwiczę w domu, zazwyczaj trening cardio, czasami z ciężarkami, troche też biegam. Czy to prawda, że ćwicząc 6 razy w tyg może to byc za dużo i dlatego nie widać 6pack?
Masa mięśniowa
Napisano Ponad rok temu
Odpoczynek to naturalny element procesu treningowego Ja jestem zwolennikiem ćwiczenia w systemie 2 dni treningu - 1 dzień przerwy. Masę można zbudować w domu, jednak powinna być poparta odpowiednim treningiem ukierunkowanym na budowanie siły. O samej masie poczytaj w poniższych tekstach, które mam nadzieję pomogą zrozumieć ten proces
http://www.fabrykasi...-mase-miesniowa
http://www.fabrykasi...-zbudujesz-masy
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Ale jak zaczac cwiczenia i jakie? Jesli chciałabym ćwiczyć w domu?
Napisano Ponad rok temu
Jasne że można trenować w domu.
Przysiady, wykroki, wchodzenia na podwyższenie.
Pompki na kolanach (jest to odmiana pompek klasycznych)
Jeżeli masz hantelki jak najbardziej dołącz do treningu: uginanie ramion, wypychanie nad głową
Masz drążek ? Jeżeli nie to zawieś i wykonuj podciągania z stopami opartymi na podłodze.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Teoretycznie nie trzeba nic układać, jednak trzeba mieć w głowie odpowiednią bazę ćwiczeń, jak je w razie czego utrudniać, albo i ułatwiać. Wtedy robisz to całkowicie na spontanie. Ja osobiście jestem jednak zwolennikiem konkretnego planu, szczególnie dla początkujących.
Napisz co robiłaś obecnie, konkretne ćwiczenia, jakie są Twoje cele itp.
Wiedza jest wszędzie, wystarczy jej poszukać.
Napisano Ponad rok temu
Obecnie zazwyczaj cwiczenia cardio ( Chodakowska, Szymon Gaś, Mel B, Jillian Michaels) i czesto biegałam. Czasami robiłam pompki i jakieś ćwiczenia z ciężarkami na ramiona np... Chcialabym ogólnie schudnąć, ale mimo, że ćwiczyłam ok 5-6 dni w tyg to jakoś nie widać zaskakujących efektów. Dużo czytałam i nie wiem czy budując masę mięśniową nie będę wyglądała lepiej, zależy mi na tzw. 6pack ale także chciałabym schudnąć z ud i wzmocnić plecy... tylko nie do końca wiem jak się za to zabrać... jestem przyzwyczajona do ćwiczeń z filmikami...
Napisano Ponad rok temu
Jeśli masz możliwość, przeczyaj skazanego na trening. Może Ci wiele w tych ćwiczeniach pomóc, ale nie o tym.
Proponowałbym Ci obwody np:
pompki - nie wiem jaką wersję jesteś w stanie zrobić, na kolanach, oparta rękami o biurko...
wykroki
pompki odwrotne (ręce z tyłu)
przysiady
dead bug (opcjonalnie)
w klęku podpartym ręka i przeciwna noga do góry
burpees/bieg bokserski
wszystko 10 powtórzeń i 2-3 razy taki obwód.
Napisano Ponad rok temu
I codziennie takie obwody i tylko to? I to wystarczy? Nie za krótko:)?
Napisano Ponad rok temu
Tam masz opis ćwiczeń od najłatwiejszych do najtrudniejszych.
Wszystkie twoje pytania są w tej ksiazce.
Napisano Ponad rok temu
Tak, na początek to wystarczy, jest możliwość, że skoro jesteś początkująca to nie będziesz miała po takich 3 obwodach siły. Stopniowo będziesz mogła utrudniać ćwiczenia, zwiększać ilość... a po jakimś czasie będziesz ćwiczyła fbw.
Napisano Ponad rok temu
W jakim sensie poczatkujaca? Chodzi o obwody? No nic, będzie trzeba spróbować
Napisano Ponad rok temu
Wiesz, w sensie początkująca, nie trenowałaś kalisteniki.
Chyba, że jesteś w stanie podciągać się, robić zwykłe, pełne pomki (lub więcej) to można stworzyć inny obwód...
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o podciągania to nie wiem, bo nigdy nie robiłam, ale pompki umiem:) bo staram się robić codziennie (nawet jak nie mam w treningu ) jakieś 10 pompek, a jak nbiegam to w parku na ławkach dodatkowo robię;p a nie potrzebne tu sa ciężarki;p?
Napisano Ponad rok temu
Do czystej kalisteniki nie potrzeba żadnych ciężarków. Ogólnie potrzeba miejsce do podciągania, nie musi to być drążek w domu, kupiony, może to być jakaś równoległa rura, cokolwiek, aby utrzymało ciężar i było na wysokości.
Jakieś poręcze, ludzie robią dipy nawet na drewnianych belkach, nie potrzeba absolutnie nic kupować... chyba, że jakieś rękawiczki, bo skóra dostaje nieźle w palnik przy podciąganiu..
Napisano Ponad rok temu
I bez ciężąrków zbuduję masę mięśniową?;p kurcze ale ja zazwyczaj ćwiczę w domu, więc chyba trzeba się zakupić w drążęk:)
Napisano Ponad rok temu
Zbudujesz, to jest jak najbardziej realne, ale trzeba na to więcej czasu.
Napisano Ponad rok temu