Witam!
Może to głupie, ale zastanawia mnie jedna sprawa. A mianowicie gdy ostatnio robiłem sobie spaghetti dodałem 100g szynki zmielonej po czym po jej usmażeniu ponownie ją zważyłem i wyszło 50g, tak samo z kurczakiem początkowo jest 260g a po obsmażeniu 170g.
Mam do was pytanie jak należy ważyć właśnie tego typu produktu po czym później wpisując to w swoje dzienne zapotrzebowanie. Czy ważyć przed smażeniem i wpisywać wartości które z tego wychodzą np. 100g kury to 22g i białka i 120kcl ale już po jego obsmażeniu nie będziemy mieli tych 100g piersi kurczaka i czy wartości te również spadają?
Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?
Napisano Ponad rok temu
Dobrze wiem co się w życiu liczy...
Szacunek na ulicy, honor i ten kto
ĆWICZY !
Napisano Ponad rok temu
raczej po smażeniu bo wazymy to co jemy
TKWM
Napisano Ponad rok temu
No własnie też mi się tak wydawało, ale to głupie bo skąd mam wiedzieć ile czego się wysmaży, a przecież nie będę dodawał w trakcie smażenia mięcha
Dobrze wiem co się w życiu liczy...
Szacunek na ulicy, honor i ten kto
ĆWICZY !
Napisano Ponad rok temu
Wszystko liczymy i wazymy przed obróbką termiczną! To podstawa. Po obróbce albo masa produktu spada albo rosnie z racji utraty lub naciągnięcia wody. Kaloryka jest ta sama i makroskłądniki również. 100g kurczaka po ugotowaniu wazy 33% mniej ale nadal ma 22g białka bo białko nie wyparuje jak woda. 100g ryzu po ugotowaniu wazy 300g ale nadal ma te same makro co suchy bo woda nie ma makroskładników i kalorii.
Ważymy przed obróbką, liczymy przed obróbką.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli wiemy ile produkt traci podczas obróbki to chyba obojętnie.Z tego co czytałem różnice miedzy surową piersią a po obróbce w ilości białka sięgają 5 gram an 100 gram produktu,przy zmniejszeniu masy piersi.
Napisano Ponad rok temu
Otóż to! Dzięki za odpowiedź Grammatikk
Dobre porównanie z tym ryżem, ale sam nie byłem pewien jak to dokładnie z tym jest podczas smażenia tego mięsa i utraty jego wagi. Dopiero mnie to zainteresowało jak spojrzałem na te mięso do spaghetti jak ze 100g zaledwie łyżka go się została
Jak dla mnie można zakończyć już dyskusję, dowiedziałem się tego czego chciałem.
Dobrze wiem co się w życiu liczy...
Szacunek na ulicy, honor i ten kto
ĆWICZY !
Napisano Ponad rok temu
Zapraszam do przeglądania, wypowiadania się oraz poprawiania moich błędów.
Zapamiętaj! Każdy uczy każdego, a WIEK to tylko liczba!
Powracam!
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Makaron wazysz przed gotowaniem. Woda nie dodaje Ci zadnych innych dodatkowych skladnikow. Wiec jego wartosc po zwiekszeniu objetosci po ugotowaniu jest taka sama. 100gr makaronu po ugotowaniu moze wazyc i 300 a nawet wiecej, ale dalej wartosc odzywcza jest z tych 100gr.
Napisano Ponad rok temu
Zapraszam do przeglądania, wypowiadania się oraz poprawiania moich błędów.
Zapamiętaj! Każdy uczy każdego, a WIEK to tylko liczba!
Powracam!
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie produkty ważymy przed obróbką termiczną i tego się trzymajmy.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem,gotujesz 3 porcje,zakładam że masz wagę i dzielisz to na 3.
Napisano Ponad rok temu
On chyba wazy po ugotowaniu Bo ja tak to rozumiem
Napisano Ponad rok temu
To robi błąd bo wiem z doświadczenia że filet z kurczaka 100g po jednym gotowaniu waży 70g a po innym 60g. Po co komplikować sobie życie? Nie ma takiej potrzeby dlatego ważymy przed obróbką.
Mateusz Pawlak
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Oficjalne ważenie przed walką Artur Szpilka - David Saulsberry |
Sztuki walki |
|
|
||
Wizyta u platnerza mieczy w Japonii |
MIECZ i SZTUKA WALKI MIECZEM |
|
|
||
Przedrostki |
TAEKWONDO |
|
|
||
MAMED KHALIDOV WYGRYWA Z JAPOŃCZYKIEM RYUTA SAKURAI W MMA. |
Sztuki walki |
|
|
||
Plan...do oceny oczywiscie |
Trening dla początkujących |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Spalanie tkanki tłuszczowej
- Ponad rok temu
-
Posilek 1000 kcal
- Ponad rok temu
-
jak ułożyć tanią dietę na masę
- Ponad rok temu
-
Jak spalić tłuszcz? Na przykładzie diety zbilansowanej.
Grammatikk - Ponad rok temu
-
Dieta dla piłkarza
- Ponad rok temu
-
Redukcja tkanki tłuszczowej
- Ponad rok temu
-
Czy urosnę?
- Ponad rok temu
-
Masa
- Ponad rok temu
-
Dieta do oceny ew. poprawy
- Ponad rok temu
-
masa
- Ponad rok temu