Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

iwaaan92
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 176 postów
  • Pomógł: 3
6
Neutralna
  • Lokalizacja:Legionowo
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:gastronomia, kulturystyka, służba wojskowa, imprezy
  • Staż [miesiące]:01.05.2014
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :37
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:81
  • Przysiad [kg]:80 5x5
  • Wyciskanie [kg]:skos górny 70 5x5
  • Martwy ciąg [kg]:110 5x5
  • Waga [kg]:72

Napisano Ponad rok temu

Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?

Witam!

Może to głupie, ale zastanawia mnie jedna sprawa. A mianowicie gdy ostatnio robiłem sobie spaghetti dodałem 100g szynki zmielonej po czym po jej usmażeniu ponownie ją zważyłem i wyszło 50g, tak samo z kurczakiem początkowo jest 260g a po obsmażeniu 170g.

Mam do was pytanie jak należy ważyć właśnie tego typu produktu po czym później wpisując to w swoje dzienne zapotrzebowanie. Czy ważyć przed smażeniem i wpisywać wartości które z tego wychodzą np. 100g kury to 22g i białka i 120kcl ale już po jego obsmażeniu nie będziemy mieli tych 100g piersi kurczaka i czy wartości te również spadają?


  • 0

Dobrze wiem co się w życiu liczy...

Szacunek na ulicy, honor i ten kto

ĆWICZY !

:dumbells:


23Viper23
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 6950 postów
  • Pomógł: 206
443
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?

raczej po smażeniu bo wazymy to co jemy 


  • 0

TKWM


iwaaan92
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 176 postów
  • Pomógł: 3
6
Neutralna
  • Lokalizacja:Legionowo
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:gastronomia, kulturystyka, służba wojskowa, imprezy
  • Staż [miesiące]:01.05.2014
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :37
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:81
  • Przysiad [kg]:80 5x5
  • Wyciskanie [kg]:skos górny 70 5x5
  • Martwy ciąg [kg]:110 5x5
  • Waga [kg]:72

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?

No własnie też mi się tak wydawało, ale to głupie bo skąd mam wiedzieć ile czego się wysmaży, a przecież nie będę dodawał w trakcie smażenia mięcha


  • 0

Dobrze wiem co się w życiu liczy...

Szacunek na ulicy, honor i ten kto

ĆWICZY !

:dumbells:


Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 223
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?

Wszystko liczymy i wazymy przed obróbką termiczną! To podstawa. Po obróbce albo masa produktu spada albo rosnie z racji utraty lub naciągnięcia wody. Kaloryka jest ta sama i makroskłądniki również. 100g kurczaka po ugotowaniu wazy 33% mniej ale nadal ma 22g białka bo białko nie wyparuje jak woda. 100g ryzu po ugotowaniu wazy 300g ale nadal ma te same makro co suchy bo woda nie ma makroskładników i kalorii.  

 

Ważymy przed obróbką, liczymy przed obróbką.


Mateusz Pawlak ;)


Litwin81
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3380 postów
  • Pomógł: 40
146
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Gdynia
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Różne
  • Staż [miesiące]:Długi
  • Wzrost [cm]:168
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:82
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:170/15*120
  • Wyciskanie [kg]:140/19*100
  • Martwy ciąg [kg]:185/10*150
  • Waga [kg]:85

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?

Jeżeli wiemy ile produkt traci podczas obróbki to chyba obojętnie.Z tego co czytałem różnice miedzy surową piersią a po obróbce w ilości białka sięgają 5 gram an 100 gram produktu,przy zmniejszeniu masy piersi.


  • 0
"Lepiej umrzeć na stojaco niż żyć na kolanach."

iwaaan92
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 176 postów
  • Pomógł: 3
6
Neutralna
  • Lokalizacja:Legionowo
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:gastronomia, kulturystyka, służba wojskowa, imprezy
  • Staż [miesiące]:01.05.2014
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :37
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:81
  • Przysiad [kg]:80 5x5
  • Wyciskanie [kg]:skos górny 70 5x5
  • Martwy ciąg [kg]:110 5x5
  • Waga [kg]:72

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?

Otóż to! Dzięki za odpowiedź Grammatikk

Dobre porównanie z tym ryżem, ale sam nie byłem pewien jak to dokładnie z tym jest podczas smażenia tego mięsa i utraty jego wagi. Dopiero mnie to zainteresowało jak spojrzałem na te mięso do spaghetti jak ze 100g zaledwie łyżka go się została :P

Jak dla mnie można zakończyć już dyskusję, dowiedziałem się tego czego chciałem.
 


  • 0

Dobrze wiem co się w życiu liczy...

Szacunek na ulicy, honor i ten kto

ĆWICZY !

:dumbells:


Paweł Kasprzak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1178 postów
  • Pomógł: 8
18
Neutralna
  • Lokalizacja:Kwidzyn
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kulturystyka, gry i hodowla gołebi
  • Staż [miesiące]:Ponad rok
  • Wzrost [cm]:174

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?
A ja mam jeszcze do tego pytanie, bo sam się zastanawiam. A jak z makaronem? Jak ugotuję 300g i chcę do szkoły wziąć sobie to jak mam to zważyć? Bo to jest cięższe od wody
  • 0

Dziennik Treningowy

 

Zapraszam do przeglądania, wypowiadania się oraz poprawiania moich błędów.

Zapamiętaj! Każdy uczy każdego, a WIEK to tylko liczba!

 

Powracam!

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


Magdalena83
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1624 postów
  • Pomógł: 35
118
Bardzo Dobra
  • Płeć:Kobieta
  • Staż [miesiące]:78
  • Wzrost [cm]:165
  • Biceps [cm] :34
  • Klatka piersiowa [cm]:89
  • Pas [cm]:67
  • Udo [cm]:55
  • Przysiad [kg]:70 - 3/3/15
  • Wyciskanie [kg]:moj max 100
  • Martwy ciąg [kg]:100 - 4/3/15
  • Waga [kg]:59

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?

Makaron wazysz przed gotowaniem. Woda nie dodaje Ci zadnych innych dodatkowych skladnikow. Wiec jego wartosc po zwiekszeniu objetosci po ugotowaniu jest taka sama. 100gr makaronu po ugotowaniu moze wazyc i 300 a nawet wiecej, ale dalej wartosc odzywcza jest z tych 100gr.


  • 0

Dołączona grafika


Paweł Kasprzak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1178 postów
  • Pomógł: 8
18
Neutralna
  • Lokalizacja:Kwidzyn
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kulturystyka, gry i hodowla gołebi
  • Staż [miesiące]:Ponad rok
  • Wzrost [cm]:174

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?
Ale jak go ugotuję i biorę sobie 300g ugotowanego to skąd wiedzieć ile jest go?
  • 0

Dziennik Treningowy

 

Zapraszam do przeglądania, wypowiadania się oraz poprawiania moich błędów.

Zapamiętaj! Każdy uczy każdego, a WIEK to tylko liczba!

 

Powracam!

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


lezu
  • Ekspert
  • PipPipPipPip
  • 4945 postów
  • Pomógł: 65
381
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Motoryzacja
  • Wzrost [cm]:190
  • Pas [cm]:78
  • Martwy ciąg [kg]:4x170
  • Waga [kg]:91,5 1.06.14

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?

Wszystkie produkty ważymy przed obróbką termiczną i tego się trzymajmy.


  • 0

Dołączona grafika
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan


Litwin81
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3380 postów
  • Pomógł: 40
146
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Gdynia
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Różne
  • Staż [miesiące]:Długi
  • Wzrost [cm]:168
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:82
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:170/15*120
  • Wyciskanie [kg]:140/19*100
  • Martwy ciąg [kg]:185/10*150
  • Waga [kg]:85

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?

Nie rozumiem,gotujesz 3 porcje,zakładam że masz wagę i dzielisz to na 3.


  • 0
"Lepiej umrzeć na stojaco niż żyć na kolanach."

Magdalena83
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1624 postów
  • Pomógł: 35
118
Bardzo Dobra
  • Płeć:Kobieta
  • Staż [miesiące]:78
  • Wzrost [cm]:165
  • Biceps [cm] :34
  • Klatka piersiowa [cm]:89
  • Pas [cm]:67
  • Udo [cm]:55
  • Przysiad [kg]:70 - 3/3/15
  • Wyciskanie [kg]:moj max 100
  • Martwy ciąg [kg]:100 - 4/3/15
  • Waga [kg]:59

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?

On chyba wazy po ugotowaniu :/ Bo ja tak to rozumiem :/


  • 0

Dołączona grafika


Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 223
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: Mięso ważymy przed smażeniem czy po smażeniu?

To robi błąd bo wiem z doświadczenia że filet z kurczaka 100g po jednym gotowaniu waży 70g a po innym 60g. Po co komplikować sobie życie? Nie ma takiej potrzeby dlatego ważymy przed obróbką.


Mateusz Pawlak ;)




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024