Witam
Trenuje od kilku lat różne formy aktywności, jednak trening siłowy z rozpisanym planem i dietą dopiero od 2 mcy.
Poniżej postaram się rozpisać jak to u mnie wygląda na dzień dzisiejszy. Oczywiście celem jest progress masy mięśniowej i siły. Jednak mam problem ze słabym kręgosłupem, po 2 urazach tkanek miękkich, dlatego staram się nie obciążać bezpośrednio kręgosłupa i nie stosować zrywnych ćwiczeń. Moim problemem jest brzuch i jego słabe mięśnie (po ciąży).
Trening za każdym razem całego ciała, do maksymalnego zmęczenia mięśni czyli ćwiczenia wykonuje na docisk. Trenuje głównie na maszynach (trening właściwy). Rozluźnienie to ćwiczenia wykonywane na macie lub przed lustrem ze sztangą lub kettlami.
Staram się nie trenować dzień po dniu i wykonywać wiele różnych ćwiczeń (mniej serii ale większa różnorodność czyli różnych płaszczyzn ruchu).
O mnie: Kobieta 31 lat
Waga: 63 kg (spadek 5 kg w ciągu ostatnich 2mcy)
Wzrost: 163cm
Biceps: 33cm
Trening: 3-4 razy/tyg po 1,5h-2h
Rozgrzewka: Orbitrek 10 min zmienne tempo
Wiosła 5 min (1km)
TRENING WŁAŚCIWY: NOGI
Pośladki odwodzenie zew: 15 x 15kg 2 serie
wew: 30 x 15kg 2
Uda zew: 12 x 10kg 2
wew: 15 x 15kg 2
push: 14 x 10kg 4 (każda noga po 2)
GRZBIET: 30 x 18kg 2
BRZUCH SKOS: 15 x 15kg 4 (każda strona po 2)
BICEPS: 12 x 10kg 3
MOTYL: Ciąg poziomy: 15 x 20kg 3
pion: 20 x 18kg 3
wycisk: 10 x 10kg 2
push: 15 x 15kg 3
Rozluźnienie: BRZUCH
Pełne: 2 x 20
Pół: 2 x 20
To samo z nogami uniesionymi w górze i obciążeniami na kostki.
Ławka (plank): 1 min z liftem każdej nogi po 12 razy
Skos na stojąco z ciężarkiem: 20 x 5kg 2 serie
OBRĘCZ BARKOWA: Na stojaco kettle 15 x 8kg 2 serie
NOGI: Przysiady ze sztangą 10 x 12kg 2 serie (różne tempo)
Skakanka: 1 min szybkie tempo
DIETA: Przez pierwsze 40 dni dieta była rygorystyczna: bez cukru, bez soli, bez tłuszczu, bez alko, bez chleba. Posiłki tylko do 15stej. Aktualnie jem więcej mięsa i ciemne pieczywo choć w małych ilościach. Oczywiście nadal staram się bez alko i bez kolacji Unikam przetworzonej żywności i staram się bardzo różnicować produkty, zastępować zapychacze takie jak ziemniaki czy makarony większą ilością warzyw. Napoje to woda, mleko, soki warzywne i ziołowe herbaty. Nie palę papierosów w ogóle od prawie roku (wcześniej popalałam).
Mam nadzieję, że Nowy Rok przyniesie dobre efekty i duuużo motywacji