Skocz do zawartości

Zdjęcie

LICZY SIĘ PSYCHIKA - reszta to pestka ......

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Re: LICZY SIĘ PSYCHIKA - reszta to pestka ......

jak nie trafi to poprawi.

niestety za nietrafiony strzał czesto płaci się strzałem przyjętym no i drugiej szansy już nie ma...naprawde buła odstrasza wizualnie to fakt ale kazdy kto ma do czynienia z bułami nawet na treningu wie ze te pozory mylą i to grubo :)
  • 0

budo_horda
  • Użytkownik
  • Pip
  • 29 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No niby fakt jego stać na pomyłkę słabszego niestety nie
:D ale błagam Panowie do meritum do tematu PSYCHIKA !!!!!!!!!!
  • 0

budo_horda
  • Użytkownik
  • Pip
  • 29 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sally już cię przytargali w poprzednich Tematach na temat ten temat czyli że siłownia zwalnia ZAWIESIŁEŚ SIĘ CZY JAK !!!! Ogarnij sie chłopie !
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ok wracając do psychiki, na ulicy rzeczywiście to podstawa, ale co do walki sportowej to jest takie mądre powiedzenie, że samą psychiką nie powalczysz, dlatego psychika w sporcie to tylko jeden z wielu innych równie waznych elementów. Mnie osobiście bardziej fascynuje walka sportowa, ulica zdecydowanie mniej.

A co Horda siłownia moze nie zwalnia?? 8O otrząśnij się chłopie. w poprzednich tematach pisali o siłce na małych ciężarach, szybkościowej ok taka nie zwalnia, ale teraz rozmawiamy o bułach a nie o treningu pod sporty walki,
  • 0

budo_sygurd
  • Użytkownik
  • Pip
  • 43 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czytam to forum i zadziwia mnie ten permanentny wysp stereotypów. A co to bitwa średniowieczna że trzeba się lać cztery godziny co to znaczy długo. Z moich obserwacji i praktyki wszystko się kończy maksymalnie w 30 sekund 1v1 jak trwa dłużej to obie strony nie wiedza co robią to ulica nie ring. I co to za jakiś idiotyczny stereotyp że ci duzi nie mają kondycji. ja zaobserwowałem coś zupełnie odwrotnego ale nie zbaczajmy WSZAK CHODZIŁO O TO NA ILE PSYCHIKA DECYDUJE O POWODZENIU STARCIA !!!

W średniowieczu nie przeżylibyśmy ani 5 sekund.
NIe wiem jak ci ludzie to osięgnęli ale byli TAK TWARDZI, że brzmi to prawie absurdalne. Zapraszam do lektury np."Dziejów wypraw krzyżowych" Rucimanna. Walka w pancerzu, w pełnym słońcu, bez jedzenia, snu, na kacu....ani 5 sekund. :)

Duzi nie mają kondycji do walki bo takowej się na siłce za bardzo nie da wypracować. (Choć może i się da, ale wymaga to czegoś innego niż po prostu pakowania)
Widziałeś kiedyś jak taka buła ciągnie dźwignie, czy duszenie?
Jak wytrzymasz te pierwsze, koszmarne 20 sekund to będzie po wszystkim, bo buła se odpuści.
Albo przypomnij sobie wcześniejsze walki Sappa, po 1,5 min walki.

Ale walka rzeczywiście kończy się zanim zacznie pracować psychika, bo w ciągu 30 sek nie ma czasu na myślenie.
Działasz skutecznie lub dostajesz raz, drugi i w zasadzie koniec...
Chyba, że preferujesz styl obitego mistrza-Van Dama.
:)
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale walka rzeczywiście kończy się zanim zacznie pracować psychika, bo w ciągu 30 sek nie ma czasu na myślenie.

własnie wtedy działa psychika, z tym że psychika to w wiekszosci wcale nie jest swiadome myślenie
  • 0

budo_sygurd
  • Użytkownik
  • Pip
  • 43 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Psychika zaczyna działać gdy pojawia się ból, gdy już czujesz, że wcale nie chcesz mu dokopać. Gdy już niechce Ci się trzymać gardy.
Co prawda niektórym, niekiedy wystarcza tylko widmo tego bólu.
Więc po części masz racje.
  • 0

budo_tynks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 943 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie prawda.Psychika działa wtedy gdy decydujesz sie zajebać/czy uciec tu jest najwazniejsza kwestia psychyki przynajmniej u mnie.Walne raz i reszta idzie podswiadomie.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Psychika zaczyna działać gdy pojawia się ból, gdy już czujesz, że wcale nie chcesz mu dokopać. Gdy już niechce Ci się trzymać gardy.

myslisz o walce sportowej :D
ja akurat jak czuje ból mam dokładnie odwrotnie,bardzo chce dokopac tylko własnie nie zawsze moge, ale to już się nazywa technika lub kondycja :wink:
  • 0

budo_sygurd
  • Użytkownik
  • Pip
  • 43 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie prawda.Psychika działa wtedy gdy decydujesz sie zajebać/czy uciec tu jest najwazniejsza kwestia psychyki przynajmniej u mnie.Walne raz i reszta idzie podswiadomie.

Nawet kiedy podświadomość, próbuje rozpaczliwie uchronić Cię od dalszej walki/zniszczeń, bo od tego jes ona, bo od tego jest. 8)
Nawet gdy Uciekasz a ktoś Cie goni i jest lepszym biegaczem od Ciebie?
  • 0

budo_email
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 874 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ten post i ten o dworcach pkp :lol: ale dworce są, przydatne spoko na hamburgera ./ kebaba w nocy.
Rzadko, po zrzucie, ale jak wpadnę, centralny np., to narkusy przemykają gdzieś bliko spadu na perony a beje tradycyjnie, wszędzie i pachną. Poza tym dworzec, Wschodni to samo. Pod Rotundą śmieszni za to są ochroniarze. Lamususów biorą i tyle/
  • 0

budo_tynks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 943 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Podświadomie miałem na myśli wyprowadzanie reszty ciosów.Bo ja mam tak że najciężej mi sie przełamać żeby komuś przypierdolić w jego parchaty ryj.A potem idzie z górki :wink:
  • 0

budo_radazz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 173 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Wiesz Radek jak to jest, dwudziestu spokojnie dożyje jesieni życia bez żadnych kłopotów, a 21-wszy nie prosiwszy się o kłopoty dostanie kosę między żebra i nawet potomków nie spłodzi. Strzeżonego Pan Bóg strzeże ;) .

Prawdopodobieństwo niedozycia jesieni zycia (ale brzmi) w tym wypadku wynosi 4,76% wiec mozna olac kwestie zabezpieczenia sie przed tym, i po prostu przyjac to jako ryzyko wystapienia na poziomie akceptowalnym. A praktyczne prawdopodobienstwo, ze ktos ozeni ci kose jest mniejsze, wiec tracic czasu, kasy, energii na ta jedna chwile, ktorej nie doswiadczy przewazajaca wiekszosc, nie oplaca sie. Mozna nawet o tym zapomniec i zyc sobie spokojnie, sa rzeczy, ktorych prawdopodobienstwo wystapienia jest o wiele wieksze i na nich sie skupic. Inaczej oszalemy.
  • 0

budo_cizzia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 987 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

..... zdecydowanie tak właśnie działa psychika (w mojej ocenie) analiza i myślenie - do chwili podjęcia decyzji walczyć czy spierdalać, potem to juz działanie zastępuje myslenie ....

niezmiernie to trafne było Tynks

dodam jeszcze że np. w sytuacji kryzysowej staram się działać prewęcyjnie czyli jeśli juz - że tak powiem - czuję że będzie dym - to NIE CZEKAM kiedy mnie zaatakują tylko sam atakuję np. gazem / powiem tylko że takie działanie jest nie tylko humanitarne ale i niezmiernie skuteczne, dodatkowo niesie ze soba szeroki wpływ wychowawczy (było sporo o tym w innym dziale na tym Forum) a i pozwala na ciagłą kontrole sytuacji bez "wyłączania" psychiki coś jak chłodne ściąganie spustu przy strzale ........

cizzia
  • 0

budo_cizzia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 987 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nasuwa mi się jeszcze ciekawe stwierdzenie – psychika nieodmiennie kojarzy mi się z wyobraźnią nie szukając daleko - może w przypadku walki ulicznej bez sprzętu wyobraźnia bardzo się nie przydaję przeciętnemu kowalskiemu - o tyle dla człowieka który zrobił już paru osobom krzywdę i który nie raz widział jak innym kuku robiono, zna swoje możliwości i potrafi zajebać, raczej jemu wyobraźnia powinna podsuwać pewne obrazy ....... tak samo jak przy walce na noże, można zupełnie szybko i płynnie wizualizować sobie paskudny fetor moczu i kału pomieszanego z flakami i treścią żołądka po strzale na bebzun + ciepła lepka krew na rękach i jej metaliczny zapach ......... – jeden jedyny drobiazg trzeba to już wcześniej przeżyć .........

czyli wiedząc to raczej zrobimy wszystko co sie da, aby uniknąć walki i właśnie do tego potrzebna jest psychika - a nie zajebiste umiejetnosci walki .........

cizzia
  • 0

budo_radazz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 173 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

– jeden jedyny drobiazg trzeba to już wcześniej przeżyć .........

czyli wiedząc to raczej zrobimy wszystko co sie da, aby uniknąć walki i właśnie do tego potrzebna jest psychika - a nie zajebiste umiejetnosci walki .........

cizzia

Jaka psychika? Mocna zeby uniknac walki czy mocna zeby podjac walke, mimo tego, ze znamy potencjalne skutki? Na zolnierzach juz to przerabiano parokrotnie- jedni sie zalamuja po zdobyciu pierwszego fraga, inni przeciwnie- nie bylo tak zle, nie rzygalem, moge zabijac dalej.

Inna kwestia to tak naprawde o co ci chodzi, co starasz sie przekazac/dowiesc? Bo raz mowisz, ze psychika jest wszytkim zeby przetrwac na ulicy, innym razem, ze psychika ok, ale przydaloby sie troche podstaw, ewentualnie sprzet, zeby go uzyc (do czego ta psychika jest potrzebna), teraz ze psychika jest potrzebna do unikniecia walki...niby wszystko ok, ale chaos niesamowity. Jak na wiek i doswiadczenie to niezly balagan prezentujesz. No offence, sam temat jest ciekawy, ale balagan sie zrobil straszny.
  • 0

budo_cizzia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 987 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Staram się rozważać jedynie jak najwięcej aspektów, naświetlając temat z różnych stron – myślę że nie ma jednej prostej odpowiedzi – jest za to wypadowa wielu czynników i sytuacji. Istotą problemu jest jego nazwanie i rozebranie na czynniki pierwsze, ze szczególnym uwzględnieniem wypowiedzi i zdań innych – tylko tak będziemy mogli zbliżyć się do sedna sprawy.

cizzia
  • 0

budo_xiii
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 182 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"Śmierć nie rzuca się na odważnych; staje tylko naprzeciw nich jak zły pies i patrzy zielonymi oczyma: czy nie zmrużą powieki."
  • 0

budo_budoka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 310 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Nie znam się na walkach ulicznych, na wojnie itp (chociaż byłem w wojsku w jednostkach zwiadowczych i kilka razy musiałem sobie radzić na ulicy…). Ale uprawiałem wcześniej kilka dyscyplin sportowych, przebywam na co dzień w środowisku sportowców, trenuję od wielu lat karate, startuję co pewien czas w turniejach itp.
Zgadzam się, że podstawą, najważniejszym elementem jest mocna psychika, na której dopiero wyrasta cała reszta – techniki, umiejętności. Odkryto to dawno temu. Nie tylko w sztukach walki, nie tylko w sporcie, ale w ogóle – w życiu. Na ten temat napisano tysiące książek, których dziesiątki są w każdej księgarni, wciąż prowadzone są na ten temat seminaria, warsztaty. Życie w ostatnich dekadach znacznie „przyspieszyło” i żeby sobie radzić, trzeba mieć mocną psychikę. Przy zbliżonych umiejętnościach decyduje psychika. Czy jesteś sprzedawcą czy bokserem mocna psychika jest kluczowym elementem składowym sukcesu właśnie tej, a nie innej osoby.
Jedną ze składowych i podstawą jest, tak uważam, motywacja. W sporcie również systematyczność, samodyscyplina, silna wola.
Nie jestem psychologiem. Ale kiedy widzę, jak jeden z moich kolegów - Adrian - ciężko od wielu lat pracuje na treningach, jest doskonale wyszkolony technicznie, na sparingach bez problemu góruje nad innymi, bardzo chce do czegoś dojść, a kiedy przychodzi do ważnych walk turniejowych - spala się, wiem, że psychika jest podstawą. Adrian przegrywa przed wyjściem na tatami. W walkach ważnych – to nie ten sam karateka. Patrząc na jego walki turniejowe i na sparingowe to zupełnie inna osoba. Obok Maciek. Maciek jest dobrze wyszkolony podstawowo, ale ma pewne braki techniczne, praca nóg taka sobie, nie jest „wirtuozem” tylko „rzemieślnikiem”. W dojo często dostaje od nas młócki. Adrian, jak sam Maciek mówi, jest dla niego wzorem. Maciek to przeciętniak. Ale kiedy wychodzi do ważnych walk, to zupełnie inna historia. Gość jest „naładowany”, agresywny, prostymi środkami, bez „orgazmów” technicznych, mało widowiskowo, zmierza do rozstrzygnięcia na swoją korzyść. Nie ma wtedy zmiłuj. Nieraz przecieramy oczy ze zdziwienia – to ten sam Maciek?! Psychika. Maciek jest już utytuowanym zawodnikiem. Ale, obiektywnie rzecz biorąc, wcale nie najlepiej wyszkolonym. Ma w psychice „to coś”.
Często wszyscy stosujemy techniki psychologiczne nieświadomie, amatorsko. Bo czymże jest np. słuchanie na mp3 ważnych dla nas i napędzających nas kawałków przed walką? Albo celowe ładowanie się agresją przez wyobrażanie sobie różnych rzeczy o przeciwniku? Albo celowe wyciszanie się z zamkniętymi oczami, uciekanie myślami w nasze wnętrze itp.?
Trochę zrozumiałem, o co biega, kiedy nasz Sensei załatwił nam, przez znajomości, kilka sesji ze znanym sportowym psychologiem – po to, żebyśmy się czegoś nauczyli i stosowali to na co dzień, docenili, jakie to ważne. Nie będę pisał o tym, jak ważne jest pozytywne nastawienie i wiara w sukces, doładowanie motywacyjne i „zarządzanie sobą” przez cele - bo jest to oczywiste. Natomiast bardzo dużo skorzystałem na nauczeniu się podstaw i stosowaniu technik wizualizacyjnych oraz kilku rodzajów relaksacji. Techniki wizualizacyjne, zastosowane przy np. doskonaleniu kata dały, na moim przykładzie, szybkie, zauważalne efekty potwierdzone osiągnięciami. Każdy z tych technik mógł wybrać coś dla siebie i stosować w praktyce. I rzeczywiście, ma to sens.
Ale się rozpisałem… Dobra, kończę.
Pzdr.
  • 0

budo_cypis
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1272 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ok wracając do psychiki, na ulicy rzeczywiście to podstawa...

... podstawą, najważniejszym elementem jest mocna psychika...

Całkowicie się z tym zgadzam.
W związku z tym...

... nie zbaczajmy WSZAK CHODZIŁO O TO NA ILE PSYCHIKA DECYDUJE O POWODZENIU STARCIA !!!

... pytanie do Ciebie,Horda.
Mam tak jak Ty 37 lat. Dwoje dzieci (mało czasu na treningi). Do tego wzrost 158 cm i ważę 58 kg.
Co bardziej poprawi mi psychikę? Siłka, czy jakaś kontaktowa SW, gdzie na pewno dostanę po buzi?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024