Skocz do zawartości

Zdjęcie

suplementacja pod sztuki walki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1432 odpowiedzi w tym temacie

budo_wookash
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 686 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Re: suplementacja pod sztuki walki

jeszcze pare pytan:
1. do kre-al lub tcm bierzecie dextroze i tauryne czy nie trzeba brac transporterow ??
2. czy do tcm lub kre-al trzeba pic tez tyle wody co dla mono ??
3. dlaczego wszystkie kreatyny bierze sie z rana i po treningu a kre-al z rana i przed treningiem ??

pozdr
Itosu

1. Nie biorę. Nie ma takiej potrzeby
2. Duża ilość spożywanej wody przy suplementacji mono to mit. Ogólnie poleca się spożywanie dużej ilości płynów przy aktywności fizycznej w celach "prozdrowotnych". Moim zdaniem na prawdę warto wypijać te min 1,5 wody dziennie.
3. Tak sobie wymyślił producent :wink: W rzeczywistości zmiana pory suplementacji nie będzie miała znaczącej różnicy

PZDR
  • 0

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Dzieki Wookash. Ostatnie pytanie. Jak to jest z kreatynina. Tylko mono ulega przemianie w kreatynine??

Pozdr
Itosu
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

najlepsze pory na kreatyne to rano i po treningu bo jest wiekszy jej matabolizm-latwej sie wchlania i najwieksze zapotrzebowanie organizmu jest :D
ogolnie jak kolega wyzej:D KA tez bym jadl rano i po treningu, przed treningiem kreatyna nie ma sensu bo czesto "zamula"- sa przypadki gorszego samopoczucia jesli chodzi o wydolnosc:)
kazda kreatyna w nadniarze sie zamiania w kreatynine, ale reki sobie uciac nie dam....nawet jesli to co z tego jak organizm sobie potrafi z tym radzic :D
  • 0

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z tego co mi wiadomo tylko mono ulega przemianie w kreatynine. Ale wole zapytac bo wiem ze ulotki producentow czesto takie bajeczki przedstawiaja ze sie czytac nie da.
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pamietaj, za inna forma kreatyny to nic innego jak np. polaczenie mono i kwasu jablkowego, albo mono i sody (ka), czy tez estryfikacja tak czy inaczej kazda forma to mono i jakis tam dodatek :D jednak jesli producent pisze na opakowaniu, ze sie w kreatynine nie zmienia musi tak byc bo lamal by prawo oklamujac konsumeta, patrzac jednak z drugiej strony dlaczego tylko mono sie w kreatynine zmienia a inne nie skoro dalej maja ten sam skladnik? jednym slowem moja odpowiedz na Twoje pytanie brzmi chuj wie i w zadne badania bym nawet nie wierzy bo to sponsoring sam:D mam nadzieje, ze ktos ogarniety napisze jak to jest bo sam sie zaczolem zastanawiac
  • 0

budo_wookash
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 686 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Nie bój się kreatyniny. Duża konwersja kreatyny w szkodliwą i nieskuteczną (jak się wydawało) kreatyninę jest znikoma. Nie dawno czytałem artykuł, że taka konwersja zachodzi raptem w kilku procentach porcji kreatyny. W ramach ciekawostki - większą (nieznacznie) skłonność do konwersji wykazywał swego czasu wychwalany KA. Dziwne? To raz.

Po drugie wbrew obiegowym opiniom kreatynina nie jest substancją szkodliwą - o tym z kolei czytałem artykuł w jakimś KiF'e. Baaa- wykazuje nawet jakieś cechy, które sprzyjają organizmowi! Wybaczcie, że nie przytaczam konkretów :wink: Z chemii jestem kiepski, z pamięcią krucho... Zgadzam się z S.O.S'em - 95% artykułów to sponsorowane ściemnianie - mimo to nic nie bierze się z niczego...

P.S.
Podobnie jak wielu innych zwolenników tej formy kreatyny uważam monohydrat za bardzo dobry suplement, nie ustępujący wszystkim innym estrom, jabolom, cytrynianom itp. W "lepszych czasach" miałem parę cykli na mono - nigdy mnie nie zawiódł.

PZDR
  • 0

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_isao
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1470 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Przez te wszystkie parodie z ivoną nie mogę teraz tego oglądać xD
Ciągle czekam na jakieś głupie teksty i nie mogę się skupić na przekazie lol :P
  • 0

budo_cnezrab
  • Użytkownik
  • 6 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hej a co myślicie o suplach poprawiających pracę układu nerwowego? Trenuję Kicka i zastanawiam się nad czymś takim: Magnez, Ginkgo Biloba, lecytyna i małe dawki glutaminy. Nie chodzi mi o pobudzenie na treningu, tylko lepszą regenerację ukł. nerwowego. Nie chcę pobudzenia. Co myślicie? Stosował ktoś coś takiego?
  • 0

budo_isao
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1470 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Stosował ktoś coś takiego?

Ja brałem lecytynę z Vitalmaxu i w sumie- poprawę zauważyłem głównie przy nauce- lepsza koncentracja, pamięć, szybciej zapamiętywałem materiał. Jak masz problemy z koncentracją, nie możesz się skupić, zapominasz- to możesz brać.
  • 0

budo_cheetah
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 869 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kreatynina powstaje po rozkładzie każdego rodzaju kreatyny i nie z jej nadmiaru tylko z całej ilości.

To jest normalny, biochemiczny proces który zachodzi w naszym organizmie.

Później kreatynina, przechodząc przez nerki jest wydalana razem z moczem [medycyna wykorzystuje ten proces przy badaniu filtracji nerek]
  • 0

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czyli te wszystkie teksty producentow ze kre-alkalyn, tcm czy chelat magna power nie ulegaja przemianie w kreatynine to tylko marketingowe bzdury ??
  • 0

budo_ssj7
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 284 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ja mam zamiar kupić swoją pierwszą kreatynkę!!! (ale jestem podniecony, hihi) tylko nie wiem jakie dawki można stosować na przyspieszenie regeneracji mięśni? Nie chcę przybrać na masie ani kilograma, ale regeneracja by się przydała. Ile gramów? Mniej niż 5 na dobę po treningu?
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jak nie pakujesz na silowni to nie przytyjesz...jak zajdza CI miesnie woda to po cyklu spadnie, 10g to standardowa dawka jesli lecisz cyklicznie
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ja mam zamiar kupić swoją pierwszą kreatynkę!!! (ale jestem podniecony, hihi) tylko nie wiem jakie dawki można stosować na przyspieszenie regeneracji mięśni? Nie chcę przybrać na masie ani kilograma, ale regeneracja by się przydała. Ile gramów? Mniej niż 5 na dobę po treningu?

kreatyna nie ma wplywu na regeneracje miesni, tylko uzupelnia ich "paliwo".
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

eee ale jako anabaolik czy antyatabolik sprawdza sie swietnie
  • 0

budo_cheetah
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 869 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czyli te wszystkie teksty producentow ze kre-alkalyn, tcm czy chelat magna power nie ulegaja przemianie w kreatynine to tylko marketingowe bzdury ??

Tak - bzdury ... nie ma innej opcji, taka jest poprostu biochemia.

Kreatynina to produkt metabolizmu i powstaje podczas rozpadu kreatyny [dokładniej fosfokreatyny ] jest to niezależne od rodzaju i formy jej przyjmowania ...

Rodzaj, forma, ilość i czas przyjmowania maja jedynie wpływ na czas i wielkość retencji wody, metabolizm [regeneracji zasobów energetycznych też] i dopiero to warunkuje wzrost masy mięśni i ich przekroju poprzecznego poprzez nagromadzenie wody, zdolności wysiłkowych itd
  • 0

budo_cheetah
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 869 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i wiadomo, że nie ma niczego bez treningu ... on ma największy wpływ na to ... jego forma, czas, zakres, zaangażowanie mięśni, rodzaj ich pracy podczas treningu itd itd

Nadmiar kreatyny nie jest magazynowany, wydalamy go z moczem ... naturalne predyspozycje [fizjologia] i trening warunkuje i stymuluje wielkość\zakres jej wchłania
  • 0

budo_ssj7
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 284 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a słyszał ktoś o Colostrum? Firma LUX VITALE ma podobno super-przyswajalną wersję tego cuda. Działa ostro anabolicznie, ale mi zależy na regeneracji mięśni, więc może jadłbym mniejsze dawki...Może znacie pod nazwą ,,siara"? Najnowsze badania potwierdzają jej działanie, ale tylko jeśli jest odpowiednio przez producenta przyrządzona. Ktokolwiek słyszał? Ktokolwiek jadł? :)

PS.: Niektórzy mędrcy mówią, że kopie lepiej od kozieradki :wink:
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tylko, ze to jest krowia siara, a nie ludzka. :roll: