Chudniemy!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Udało mi się zejść ze 104kg do 91 stosując jakieś podstawowe zasady (dużo regularnych posiłków, NŻT itp + oczywiście treningi regularne). Mój cel to 85kg a niżej już nie daje rady zejść (ogólnie straciłem motywację).
Znalazłem na Android-a programik: FatSecret.
Na pierwszy rzut oka wygląda ok.
- dziennik posiłków
- baza danych produktów (skład, kalorie itp)
- dziennik aktywności fizycznej
- dziennik wagi (jakieś proste wykresy)
- synchronizacja z serwisem WWW
Spróbuję z niego korzystać przez jakiś miesiąc i podzielę się dalszymi wrażeniami.
To jest pierwszy tego typu soft na który się natknąłem.
Moim zdaniem najważniejszą zaletą jest to że mogę np. w pracy z telefonu wklepać posiłek, który zjadłem (wybierając produkty z bazy) + pod koniec dnia z kompa ew. coś poprawić.
Może ktoś z tego korzystał i podzieli się opinią? Ew. może ktoś korzysta z podobnego soft-u?
Pozdrawiam
--
Marcin
Napisano Ponad rok temu
Onet onetem ale wydaje mi się, że całkiem dobrze opisane i dobrane produkty:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Pozostałe produkty są spoko chodź nie wiem gdzie dostaniesz w Polsce dzikiego łososia.
Swoją drogą produkty same z siebie dodane do nieuporządkowanej i przemyślanej diety raczej niewiele dadzą.
Napisano Ponad rok temu
Typowy dzienny rozkład posiłków:
1. 30g odżywki białkowej,
2. 150g wędliny drobiowej dobrej jakości,
3. 200g duszonej piersi z kurczaka, trochę mrożonych: brokułów, kalafiora i zielonego groszku gotowanych na parze,
4. puszka tuńczyka,
5. jajecznica z 5 jaj ze szpinakiem,
Żeby nie było bardzo monotonnie, chociaż i tak jest, zmieniam pierś z kurczaka na wołowinę - gotowaną lub w formie steka, tuńczyka na wędzoną makrelę czy łososia. Do tego zagryzam migdały, pestki z dyni i słonecznika. I co najmniej 5 litrów wody dziennie. I wsuwam 4 łyżeczki (12-16 g) błonnika w proszku dziennie.
Szumi mi we łbie trochę, niby czuję się trochę śnięty ale na treningach nie odczuwam spadku mocy. Zresztą uczucie przemęczenia powoli ustępuje - organizm chyba się przyzwyczaja.
Za tydzień zrobię sobie jeden dzień ładowania węglowodanów.
W poniedziałek rano było 98 kg. Dzisiaj rano było 94. Działa póki co całkiem szybko. Ale wiem że zwolni. Mam zamiar pociągnąć do końca marca. A potem włączyć węglowodany ale te o niskim IG. Jak waga spadnie do 90 kg będę bardzo zadowolony. A potem do końca kwietnia jak spadnie do 87 kg to już będzie idealnie.
Jak coś nie tak robię to komentujcie (:
Napisano Ponad rok temu
Ja jechałem na dość mocno białkowej diecie (podobnej do Twojej, tylko jeszcze trochę chudych serów) około 2-3 miesiące i już po jakiś 1-2 tygodniach miałem duże problemy z brakiem wit i mikro.
Suplementuj się też jakoś, żeby zapobiec katabolizmowi, jakiś szybkie węgle proste od razu po ciężkim treningu i/lub bcaa. Z orzechami / nasionami bym uważał, niby błonnik, niby zdrowe tłuszcze, ale są mimo wszystko dość kaloryczne.
Aha i u mnie spadek mocy na treningach był bardzo odczuwalny, może te orzechy i nasiona Ci dają moc.
ps. Jak bilans dzienny masz przynajmniej -800kcal, -900kcal (licząc spalanie na treningach oczywiście), a wg szybkiej kalkulacji powinieneś na luzie tyle mieć, to nie powinno być problemu z dojechaniem do 87 do końca kwietnia.
edit: jerz:
w orzechach, rybach, jajkach są tłuszcze,
można zawsze oczywiście mega3 przysuplować.
Napisano Ponad rok temu
Aha i u mnie spadek mocy na treningach był bardzo odczuwalny, może te orzechy i nasiona Ci dają moc
Dopiero 5 dni na diecie to może jeszcze miałem trochę zapasu mocy na ten tydzień. Zobaczymy jak będzie dalej. Bo nie sądzę żeby cały czas było tak różowo.
Napisano Ponad rok temu
Jedz jakieś warzywa albo przynajmniej suplementuj witaminy i mikroelementy, bo niedługo poczujesz na sobie ich mocny brak (skurcze, ospanie już czujesz itp).
Ja jechałem na dość mocno białkowej diecie (podobnej do Twojej, tylko jeszcze trochę chudych serów) około 2-3 miesiące i już po jakiś 1-2 tygodniach miałem duże problemy z brakiem wit i mikro.
Suplementuj się też jakoś, żeby zapobiec katabolizmowi, jakiś szybkie węgle proste od razu po ciężkim treningu i/lub bcaa. Z orzechami / nasionami bym uważał, niby błonnik, niby zdrowe tłuszcze, ale są mimo wszystko dość kaloryczne.
Aha i u mnie spadek mocy na treningach był bardzo odczuwalny, może te orzechy i nasiona Ci dają moc.
ps. Jak bilans dzienny masz przynajmniej -800kcal, -900kcal (licząc spalanie na treningach oczywiście), a wg szybkiej kalkulacji powinieneś na luzie tyle mieć, to nie powinno być problemu z dojechaniem do 87 do końca kwietnia.
edit: jerz:
w orzechach, rybach, jajkach są tłuszcze,
można zawsze oczywiście mega3 przysuplować.
Ok, przegapiłem to o nasionach i migdałach, jajka rzeczywiście są, z ryb to głównie tuńczyka widziałem czasami zamienianego na tłustsze ryby. Ja jem więcej ale mi na redukcji nie zależy więc bilans kaloryczny chcę mieć raczej na 0.
Jeśli chodzi o węgle to przy treningach jak nie będziesz ich jadł po to prędzej czy później będziesz musiał odczuć spadek mocy więc też się zgadzam z dodaniem jakiś węgli po treningowo żeby uzupełnić zapas glikogenu w wątrobie i mięśniach.
Napisano Ponad rok temu
1: 4 jajka, szpinak, papryka (200g), pieczarki (200g)
2: ~150g piersi kurczaka, 250g "warzyw srodziemnomorskich"
3: 2-3 lyzki bialka+blonnik
4: 200g wolowiny, 500g warzyw
musze gdzie jakas rybe dorzucic, ale kurcze drogo to ostatnio wszystko wychodzi...
Napisano Ponad rok temu
I tak mniej więcej codziennie z niewielkimi odchyłami.
Napisano Ponad rok temu
1700? i nie umierasz z glodu?
Póki co nie. Chlam wodę, zagryzam migdałkiem albo pestką z dyni i jeszcze jest dobrze. Ale jak pisałem wyżej - sielanka się skończy wkrótce. Jak zabraknie zapasów z oponki (:
To nie wystarczy już MŻ. U mnie daje radę.
Chcę ten miesiąc szybko pocisnąć a w kwietniu przejdę na MŻ. Nie chce mi się potem w maju przerzucać za ciężkiego dupska przez berlińskie mury i mieć dodatkowy balast na małpim gaju (:
Napisano Ponad rok temu
ja latem bez żadnej diety tylko po zwiększeniu mięsa w posiłku ważyłem 69 a rok wczesniej ponad 80
i nie jadłbym w ogóle odzywek białkowych, tylko zastąpił je białkiem w posiłku
.
nie jestes chyba kulturystą?
edit: i warzywa bym jednak trochę inne dodał- pomidory, buraczki...
poza tym jeszcze mamy zimę- to nie njalepszy okres na gubienie wagi ;-)
Od poniedziałku jestem na diecie niskowęglowodanowej.
Typowy dzienny rozkład posiłków:
1. 30g odżywki białkowej,
2. 150g wędliny drobiowej dobrej jakości,
3. 200g duszonej piersi z kurczaka, trochę mrożonych: brokułów, kalafiora i zielonego groszku gotowanych na parze,
4. puszka tuńczyka,
5. jajecznica z 5 jaj ze szpinakiem,
Żeby nie było bardzo monotonnie, chociaż i tak jest, zmieniam pierś z kurczaka na wołowinę - gotowaną lub w formie steka, tuńczyka na wędzoną makrelę czy łososia. Do tego zagryzam migdały, pestki z dyni i słonecznika. I co najmniej 5 litrów wody dziennie. I wsuwam 4 łyżeczki (12-16 g) błonnika w proszku dziennie.
Szumi mi we łbie trochę, niby czuję się trochę śnięty ale na treningach nie odczuwam spadku mocy. Zresztą uczucie przemęczenia powoli ustępuje - organizm chyba się przyzwyczaja.
Za tydzień zrobię sobie jeden dzień ładowania węglowodanów.
W poniedziałek rano było 98 kg. Dzisiaj rano było 94. Działa póki co całkiem szybko. Ale wiem że zwolni. Mam zamiar pociągnąć do końca marca. A potem włączyć węglowodany ale te o niskim IG. Jak waga spadnie do 90 kg będę bardzo zadowolony. A potem do końca kwietnia jak spadnie do 87 kg to już będzie idealnie.
Jak coś nie tak robię to komentujcie (:
Napisano Ponad rok temu
Normalnego jedzenia o takim współczynniku białko/ww/tłuszcz jest bardzo mało (monotonność) i jest zwyczajnie droższe.
1700kcal na redukcji to całkiem ok wynik, zakładając, że masz zużycie 2200-2300 a w dni treningowe z 2700-3200 to kilogram, a nawet lekko więcej tygodniowo powinieneś robić (różne źródła różnie piszą ale 1kg to 7000-9000 kcal na deficycie).
Ale dużo tłuszczu wyszło, ja bym jednak trochę z tych orzechów i innych źródeł tłuszczu podmienił na warzywa, ew jakieś węgle złożone przed treningiem i proste (owoce) po treningu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kompedium wiedzy-silownia
- Ponad rok temu
-
Aminokwasy, a zbieranie sie gazów ;|
- Ponad rok temu
-
Smacznie i zdrowo czyli przepisy
- Ponad rok temu