gheed, emaaric
Przypomniała mi się scena z TimeCop'a z Van Dammem.
Kieszonkowiec wyrywa kobiecie torebkę i zaczyna uciekać, oczywiście bohater interwenjuje. Wywala takie ładne kopnięcie gościowi przed twarz i zatrzymuje z tekstem:
- Czytaj!
- [tu gość zaczyna czytać napis na podeszwie]
- Pomiędzy wierszami
- Już mnie nie ma [tu gość oddaje torebkę].
Warto zapamiętac na przyszłość.
Jeśli samo ćwiczenie aikido ma czegoś nauczyć, to nie przez oświecenie ale przez praktykę ćweiczenia. Jeśli napisałem żeby gościowi przywalić, to nie po to byś komuś na trenigu zęby wybił, tylko byś dał gościowi odczuc że jego złośliwość zwraca się przeciw niemu. W ten sposób się uczy pokory, bo każdy może bezkarnie cwaniaczyć, inaczej się postępuje dopiero jak trzeba przyjąć konsekwencje. W ten sposób własnie SW wychowuje, między innymi.
i wcale nie zamierzam wojować z takim typem.. można co prawda cos mu powiedzieć ale po co..? Jak juz pisałem gdzieś wczesniej ...nie ma co wdawac się w dyskusję z idiotą bo najpierw wciągnie cie w rozmowe pozniej sprowadzi do swojego poziomu a na koniec pokona doświadczeniem..
Jezeli bedzie tak dalej to koles ma problem... nie bede ruszał kupy...
Klasyczny przykład resentymentu
A powazniej, po to by zmieniać świat wokół siebie na lepszy.
Mądry głupiemu ustępuje? 8O Bezsensowna dewiza, wsadzanie głowy w piasek. Ja wybieram opcję - głupi słucha mądrego, moze sie czegoś nauczy, a z pewnościa mniej szkód wyrządzi.
A aikido służy unikaniu walki, tak, ale nie ucieczce.
Zawiść, złośliwość, zazdrość, pycha i obłuda są przez wielu ludzi zwalczane i ograniczane do minimum.
Kobiety robią tak samo dobre aikido, jak mężczyźni i karcenie ich wykazuje tylko debilizm.
Widzisz robaczku :wink: , w jednej linijce piszesz jak to pycha i złośliwość są zwalczane, a w drugiej nazywasz mnie debilem. Mnie to trąci obłudą. :roll: Tak to własnie jest i to wyraziłem wcześniej mówiąc że są naturą ludzką. 8)
Kobiety mogą być dobre technicznie, sprawne itp. tak jak moga dobrze ćwiczyć balet, biegi, akrobatykę i dowolny inny sport. Do walki się jednak nie nadają - zarówno ich ciało jak i psychika są pod tym względem słabiej predysponowane. To i tylko to napisałem wcześniej.