dieta na masę - jak to ogarnąć
Napisano Ponad rok temu
Przygodę z silownią zacząłem jakiś miesiąc temu. Jak tutaj na forum mi poradzono, od treningu ogolnorozwojowego. Oczywiście widzę jakieś efekty, mięśnie są bardziej widoczne ale myślę że mógłbym osiągnąć więcej z odpowiednią dietą. Podobno to ona stanowi 70% sukcesu... Szperam po tych tematach jak głupi i jak głupi nadal nie wiem jak się do tego zabrać. Obliczylem swoje zapotrzebowanie, 2522 kcal czyli 536 kcal białka, 784 kcal tłuszczy i 300 kcal węglowodanów. Pytanie jest takie - co dalej? Zdaje sobie sprawę ze nikt za mnie tu diety nie ułoży - niestety. Podajcie może jakieś sensowne linki, albo po prostu powiedzcie jak to zrobić. Na co zwracać uwagę. Co jest ważne a co nie.
Z góry dzięki!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A więc tak nie wiem skąd liczyłeś zapotrzebowanie ale już widzę że makroskładniki czyli białko tłuszcz i węglowodany wyszły ci źle.
Skorzystaj z tego wzoru:
http://forum-kultury...-na-kcal/page-2
Z racji że na poczatku sprawdza się zawsze dieta zbilansowania dobierz sobie makroskładniki o takiej wartości:
Białko - 2g na 1kg masy ciała
Tłuszcze - 1 g na 1kg masy ciała
Węglowodany - cała reszta z zapotrzebowania
Nadwyzka kaloryczna na poczatku niech będzie na poziomie 300kcal czyli jak twoje dzienne zapotrzebowanie wyjdzie np te przykładowe 2700kcal to dodaj 300 i 3000kcal to będzie twoje dzienne zapotrzebowanie i baza pod ułożenie diety
Zaplanuj 4/5 posiłków i rozdziel kaloryke i makroskładniki mniej więcej po równo na każdy.
Pomocne tematy:
http://forum-kultury...iwo-dla-mięśni/
http://forum-kultury...pendium-wiedzy/
http://forum-kultury...pendium-wiedzy/
http://forum-kultury...-diety-na-masę/
Możesz nie spozywac nabiału jednak warto uwzglednić w diecie na masę np nieco dobrego żółtego sera. Każdy go chyba lubi a ma ogromna ilość wapnia i sporo białka. Możesz bazowac w sumei tylko na mięsach rybach i jajkach jeżeli chodzi o białko skoro twarogu nie lubisz pod żadna postacią czy masz wstręt do mleka choc sam nie rozumiem jak mozna nie lubic kakao do jajecznicy czy szejka z twarogu kakao banana cukru i mleka
Co do treningu to tak 3 dniowe FBW będzie w sam raz na 1 kontkat z siłownią ale o trening pytaj w dziale trening
WKlej tutaj diete jak ułożysz do poprawy.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Cóż ja odsiebie poradzić mogę. Z własnych doświadczeń (ektomorfik jestem) kalkulatory nic mi nie dawały. Dopiero gdy moja micha dzienna wzrosła do 4tyś kcal to zacząłem przybierać na wadze. Aktualnie staram się to właśnie utrzymywać i efekty to 5kg masy na miesiąc. Trzymam się mniej więcej poziomu W:600,B:320,T:150. Na każdego inaczej działa, ja czuje i widzę przyrosty niesamowite. Ale jak widzę, jak niektórzy w diete wpisują 100g piersi z kurczaka (przyrosty będą, ale jak będziesz jadł jak zwierzak). Potestuj sam na sobie, przygotuj się do diety i notuj zapisuj sobie czy to na kartce czy magdiet (szczerze polecam myfitnesspal).
Odpowiednia [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jest kluczowa w budowaniu masy mięśniowej. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] w połączeniu z odpowiednią [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]to również ważny element. Pamiętaj [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]jest najważniejsze.
Napisano Ponad rok temu
Niech chłopak sie zastosuje do wskazówek bo on to nie Ty może nie potrzebowac nawet 3 tys. Dlatego trzeba obliczyć dodać troche i obserwować czy waga rośnie jak nie rośnie to wtedy dokładasz. Od wrzucania od razu kilku tys kalorii na chybił trafił można sie tylko smalcem zalać.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
B - 528
T - 594
W - 637,5
Z uwagi na to jaki mam plan zajęć i tak dalej, możliwe są u mnie tylko 4 posiłki dziennie z tym ze drugi posiłek może być rozłożony w czasie.
I - przed szkołą
II - w szkole
III - po szkole, przed treningiem
IV - po treningu
I. Chleb razowy + pomidor + jaja + nerkowce
II. Filet z kurczaka + chleb razowy + sałata + papryka + jogurt o smaku mango
III. Łosoś/kurczak/sandacz + ryż/ziemniaki + salata + pomidor + ogórek + papryka + oliwa
IV. Kasza/ryż + łosoś/kurczak + marchewka
Herbata z cytryna i cukrem, soki są w porządku?
Napisano Ponad rok temu
4 też będa odpowiednie a to że między jednym czy 2 będzie 4/5h różnicy też wielkiej nie robi. Ja jadę na 4 posiłkach dziennie przy 5500kcal i spełnia to swoja rolę.
Nie marnuj bilansu na soki pełne cukru. troche do herbary nie zaszkodzi ale patrz na to ile tego sypiesz i uwzględniaj w bilansie. Stawiaj na wodę. Co do diety składniki sa ok dobierz tylko wagę pokarmów do bilansu i makrosów i będzie grało. Warzywa są co najwazniejsze. Posiłek ostatni czyli potreningowy może być kalorycznie i objętościowo największy bo to twój ostatni posiłek przed snem.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Jak dobrać wagę posiłków do bilansu i makrosow?
Napisano Ponad rok temu
Miód jest zdrowy ale tak samo kaloryczny jak cukier. Zacznij stosować słodzik bo szkoda sobie bezsensownie podbijać tak niewielki bilans jak twój cukrem.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
A co z tym dobraniem wagi?
Użytkownik kopytko edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak to co muszisz dobrac po ile gram kurczaka ryzu kaszy czy ajjek jesz w każdym posiłku aby sie bilans i suma makroskładników zgadzały z tym co ci wyszło z obliczeń
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Dzięki wielkie za pomoc