Witam wszystkich, na początek podam to, o co prosicie:
- Wzrost: 185
- Waga: 64
- Waga planowana: Myślę, że 75 wystarczy
- Staż treningowy: Siłownia - byłem tylko kilka razy; wcześniej sztuki walki (jakiś rok); cała A6W (efekt był bardzo zadowalający, nawet po półtora roku od skończenia "coś widać")
- Ile robisz treningów w ciągu tygodnia? : n/d
- Rodzaj Twoich treningów: n/d
- Intensywność Twoich treningów: n/d
- Czy zazwyczaj szybko chudniesz czy masz tendencję do tycia? : Jestem raczej w wieku, w którym dopiero zaczynam nabierać masy. Genetycznie patrząc, to na 100% powinienem być "masny".
- Co uważasz za najtrudniejsze w stosowaniu dobrego odżywiania? : Nie wybrzydzam, także raczej nie powinno być problemów. Słodycze jem sporadycznie, od 2 tyg. ograniczyłem się (nie piję w ogóle) z Pepsi (było około litra dziennie), chipsy rzadko (pewnie z 1 paczka na miesiąc). Poza tym jadam zdrowo
- Czy stosujesz suplementy i jeśli tak to jakie oraz od jak dawna(czy systematycznie?): Nie, aczkolwiek zapewne niedługo pomyślę o kreatynie, ew. białku.
- Kontuzje/Urazy: n/d
Więc teraz poproszę was o udzielenie pomocy w sprawie treningu. Chodzi mi o "trening" domatora, z tego co mi się wydaję puki co na masę będzie najlepszym wyborem.
Jak na razie, po przeczytaniu podpiętych tematów w oczy najbardziej rzuciło mi się to:
http://forum-kultury...y-trening-masa/
Dysponować będę (puki co) niestety tylko hantelkami. Zamówiłem na allegro:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (2x)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (8x)
Razem daje nam to obciążenie 12 kg na każdą z hantli. W przyszłości będę dokupywał (ponoć warto zajrzeć na złomowisko).
Z tego co mi się wydaję, oraz co wyczytałem to dokonałem dobrego wyboru (przynajmniej na początek).
I teraz już konkretne pytania:
Czy mogli byście zamienić ćwiczenia z użyciem sztangi na takie z hantelkami ? Oczywiście w miarę możliwości, zapewne nie wszystko się da zastąpić.
Ćwiczenia brzucha myślę można by usunąć, gdyż mam ochotę zrobić A6W, która w moim przypadku daje naprawdę bdb. efekty - nie mam "fata" więc bardzo dobrze wyskakują mięśnie.
Co ogólnie myślicie o treningu ? Zależy mi na ogólnej rozbudowie, powiększeniu sylwetki.
Czy odnośnie diety to muszę coś konkretnego, czy wystarczy: więcej, regularnie i zdrowo ?
Dziękuje wszystkim baaaardzo serdecznie i mam nadzieję, że nie robię wam dużego kłopotu pytając o takie zapewne banalne rzeczy
Pozdrawiam
PS. Zdjęcia sylwetki postaram się niedługo wstawić.