Skocz do zawartości


Zdjęcie

[KRYTYCZNA]Rola lektyn na choroby ludzkie


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
3 odpowiedzi w tym temacie

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2898 postów
  • Pomógł: 85
227
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 8 miesięcy temu

[KRYTYCZNA]Rola lektyn na choroby ludzkie

Teraz gdy celiakia jest zapisana w kronikę jako schorzenie, a gluten nie traktuje się już tylko jak koncepcję medyczną nadszedł czas, by zwrócić uwagę na potężną małą substancję chemiczną zawartą w pszenicy znaną jako aglutynina z kiełków pszenicy'' = WGA. Jest ona odpowiedzialna za wiele powszechnych i trudnych do zdiagnozowania skutków pszenicy. Unikalność WGA polega na tym, że może wyrządzić bezpośrednie szkody większości tkanek w ludzkim ciele, nie wymagając określonego zestawu podatności genetycznej i/lub artykulacji za pośrednictwem układu immunologicznego. Może to wyjaśnić przewlekłe stany zapalne i zwyrodnieniowe, są endemiczne dla populacji spożywających pszenicę. Rośliny nie mają komórkowej odporności wyższych form życia, np. mrówki, ani nie mają napędzanych wtórnych układów odpornościowych. Dlatego muszą polegać na znacznie prostszej wrodzonej odporności, z tego powodu nasiona z rodziny traw, np. ryż, pszenica, żyto, orkisz mają dodatkowo wysoki poziom glikoprotein znanych jako lektyny. Lektyna WGA jest wyjątkowo trudnym przeciwnikiem, ponieważ jest tworzona przez te same wiązanie dwusiarczkowe, które tworzą wulkanizowaną gumę np. taką jak w kręgielniach. Podobnie jak syntetyczne pestycydy, lektyny są wyjątkowo małe, odporne na rozkład przez żyjące systemy i mają skłonność do gromadzenia się i włączenia do tkanek, gdzie zakłócają normalne procesy biologiczne. Lektyna WGA jest tak silna jak środek owadobójczy. Lektyny są białkami wiążącymi cukier i przez tysiące lat stężenie lektyny WGA wzrasta. Bez wątpienia przyczyniło się to do globalnej dominacji pszenicy jako jednej z preferowanych na świecie żywności. Lektyny są przeznaczone do ''wybierania'' konkretnych węglowodanów, które wyłaniają się z powierzchni komórek i przylegają do niej, w przypadku WGA, są dwa wybrane glikoproteiny,
pierwszy to N-Acetyloglukozamina i kwas N-acetyloneuraminowy(kwas sialowy). WGA został przyćmiony przez inne białka w pszenicy. Te farmakologiczne białka są znane jako egzorphiny glutenu i gliadorfiny. W krótkim okresie czasu mogą nas skutecznie znieczulić na długofalowe efekty WGA. Gluten zawiera również wysoki poziom ekscytotoksycznych aminokwasów l-asparaginowych i l-glutaminowych, które mogą być uzależniające. WGA jest najbardziej skoncentrowane w nasionach pszenicy. WGA to wyjątkowo mała glikoproteina i jest skoncentrowana głęboko w zarodku nasion pszenicy. Każde ziarno pszenicy zawiera około 1 mikrograma WGA, wydaje się, że to mało, jednak lektyny są bardzo niebezpieczne nawet w małych dawkach. Jedynym ze sposobów oceny jak są niekorzystne skutki WGA jest stosowanie suplementu - glukozaminy. Głównym jej źródłem jest chityna bogata w N-acetyloglukozaminę ze skorupiaków takich jak krewetki czy kraby. Jest stosowana w celu zmniejszenia bólu  i stanu zapalnego. Kiedy suplementujemy się glukozaminą to WGA zamiast  wiązać się z naszymi tkankami wiążę się ze sproszkowaną chityną w suplemencie glukozaminy oszczędzając nam pełnego wpływu WGA.

 

* WGA może być prozapalna, immunotoksyczna, neurotoksyczna, cytotoksyczna, może zakłócać ekspresję genów, może zaburzyć funkcje endokrynne, kardiotoksyczna,  może niekorzystanie wpływać na funkcję przewodu żołądkowo-jelitowego, może dzielić patogeny z podobnymi niektórymi wirusami


  • 0

„Be strong, u never know who you are inspiring”


mocsilamotywacja
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 417 postów
  • Pomógł: 7
32
Neutralna
  • Lokalizacja:Giżycko
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kulturystyka
  • Staż [miesiące]:10
  • Wzrost [cm]:180
  • Biceps [cm] :39
  • Klatka piersiowa [cm]:100
  • Pas [cm]:89
  • Udo [cm]:60
  • Przysiad [kg]:150
  • Wyciskanie [kg]:100
  • Martwy ciąg [kg]:160
  • Waga [kg]:92

Napisano 8 miesięcy temu

Re: [KRYTYCZNA]Rola lektyn na choroby ludzkie

Dobry artykuł, dzięki :)


  • 0

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2898 postów
  • Pomógł: 85
227
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 8 miesięcy temu

Re: [KRYTYCZNA]Rola lektyn na choroby ludzkie

Dobry artykuł, dzięki :)

Też dzięki :) 

Zapraszam do dyskusji no i jakby się coś ciekawego trafiło to też można wrzucać, trzeba rozpowszechniać co się dzieje na świecie :D 


  • 0

„Be strong, u never know who you are inspiring”


Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5442 postów
  • Pomógł: 172
383
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:6 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano 8 miesięcy temu

Re: [KRYTYCZNA]Rola lektyn na choroby ludzkie

Świetny artykuł i super, że starasz się poruszać mało znane kwestie. Ode mnie plus!


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018