Skocz do zawartości


Zdjęcie

Na temat jodu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2333 postów
  • Pomógł: 58
150
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano Miesiąc temu

Na temat jodu

Udało mi się znaleźć extra filmik na temat jodu. Jak wiadomo teraz jest coraz mniej składników odżywczych w naszych pokarmach z powodu nawożenia, stosowania GMO, itd.. Film jest przetłumaczony, prawie cały, tak by były w nim najważniejsze treści. Mam nadzieję, że przyda się on na forum. 

Zapraszam również do dyskusji!  :yes 

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

__________________________________________________

 

Najwięcej nieporozumień i obaw dotyczy jodu. Jednak jest on najbezpieczniejszym ze wszystkich pierwiastków. Jako jedyny może być stosowany przez długi czas, w wysokich dawkach, pod warunkiem, że znamy zasady terapii i znamy dawkę odpowiednią dla siebie.
Jak wiadomo sól stołowa przez kilka dekad była wzbogacana jodem. Przez kilka lat jod był potrzebny do produkcji hormonu tarczycy. Jest on potrzebny każdej komórce, do produkcji innych hormonów, do prawidłowego działania układu odpornościowego, działa jako środek antybakteryjny, przeciw ;pasożytniczy, wirusowy, rakowy. Nie zaobserwowano zjawiska jodoopdporności. Prawda jest taka, że bez jodu nie ma życia.
Niedobór może prowadzić do upośledzenia umysłowego, wola tarczycowego, śmiertelności dzieci czy niepłodności. Jod występuje w wodzie morskiej i organizmach morskich. Jeśli gleba ma odpowiedni poziom jodu to i zboża czy zwierzęta będą posiadać odpowiedni poziom jodu. Niestety to już przeszłość.
Dawka jodu dodawana do soli w dzisiejszych czasach jest dawką wystarczającą. Według WHS jest to dawka odpowiednia, lecz dla pozostałych funkcji organizmu nadal będzie mała. Jod z soli ma biodostępność około 10% i jest to tyko jodek potasu. Sól rafinowana jest pozbawiana każdego minerału i pierwiastka-wszystkiego. My powinniśmy spożywać tą nierafinowaną-szarą sól.
Większość nas myśli, że gdy zwiększymy ilość produktów morskich to uchronimy się przez niedoborem jodu. Jednak przeważnie niesie to przeciwny obraz, bo są one zanieczyszczone i w taki sposób wprowadzamy więcej toksyn i metali ciężkich.
Dlaczego więc mamy niedobory jodu?
* występuje słaba biodostępność jodu w soli stołowej (tu trzeba wspomnieć o tym, że ludzie także ograniczają podaż soli - jednak tej nierafinowanej)
* technika rolna, która wyjawiła minerały z gleb
Kiedyś w latach 60. dodawano jod do mąki, lecz potem zastąpiono go bromem - halogenem (flurowiec). Każdy z grupy flurowców konkuruje z wchłanianiem. Skoro jod i brom konkurują ze sobą to brom może być wyeliminowany, gdy dostępna jest dostateczna ilość jodu. Brom - toksyczny bez żadnego zastosowania wiążę się z receptorami w piersiach jako znany czynnik rakotwórczy. Dla kontrastu jod ma działanie przeciwrakowe. Zastąpienie jodu bromem pogorsza sytuację. Występują dwie postaci jodu: jodek i jod. Jod jako pierwiastek słabo rozpuszczalny w wodzie. Jean Lugol w 1892r. odkrył, że jodek potasu dodany do wody podnosi rozpuszczalność jodu. Różne organy inaczej reagują. Gruczoł tarczycy lubi tylko jodek, natomiast piersi - jod. Zapotrzebowanie lepiej jest zaspokoić tym i tym, czyli jodkiem i jodem.
Jod transportowany jest do komórek przez molekułę zwaną symporterem jodku sodu- NIS. Po dostaniu się do komórek przechodzi przez utlenianie i uorganiczanie. Utlenianie zachodzi w drodze reakcji H2O2 z TPO, który przemienia jodek w jod - jest to bardzo ważna zdolność organizmu do użycia jodku. Jeśli produkcja wspomnianego H2O2 używanego do utleniania jodku nie jest kontrolowana może dojść do zniszczenia tkanki tarczycy i tworzenia się przeciwciał przeciw TPO, czyli znane nam Hashimoto. W tym procesie ważny jest selen. Natomiast uorganiczanie jest wtedy, gdy jod staje się częścią cholesterolu, tłuszczy i białek. Podczas gdy ZDS(Zalecane Dzienne Spożycie)jodu wystarcza do wytworzenia hormonu tarczycy, to potrzeba około 100 razy więcej ZDS do produkcji protein, czyli delta-jodolakton, będący regulatorem śmierci komórek znanej jako apotoza czy wzrost komórkowy. Oba te procesy biorą udział w powstawaniu wola. Jod gromadzi się i jest wydzielany przez gruczoł sutkowy(piersi - jeden z głównych magazynów jodu). Niedobór jodu może więc prowadzić do raka piersi i fibrocystycznej choroby piersi. Jod ma zdolność do zablokowania postępu raka w tkance piersiowej. Japonia, która jada zbyt duże ilości jodu niż wynosi ZDS ma niższy wskaźnik raka piersi i innych chorób. By móc żyć musimy także spożywać prawidłową ilość jodu, niezbędne do życia jest 13mg jodu.
Jak usunąć brom?
* odpowiednie nawodnienie - woda bez fluoru
*dzień zacznij od wypicia szklanki ciepłej wody z pół łyżeczki nierafinowanej soli
*podczas śniadania wypij 1 kroplę 5% płynu Lugola z wodą(dawka może być zwiększana co parę tygodni aż do osiągnięcia 4-8 kropel dziennie).Prawda jest taka, że ludzie z nadwagą potrzebują więcej jodu. 1 kropla 5% płynu Lugola to 6,25mg jodu. Alternatywą są tabletki Lodoral(droższe)w dawce 12,5mg jodu na 1 tabletkę. Jeśli zwiększysz dawkę zbyt szybko to odczujesz obawy zatrucia bromem, wtedy wystarczy odstawić jod na 2 dni i zacząć od mniejszej dawki. Z jodem możesz suplementować selen w dawce max 200ng/doba. Jeśli cierpisz na inne choroby bierz także 100mg witaminy B2, 500mg B3. Trzeba pamiętać, że witaminę C lepiej nie spożywać w tym samym czasie co jod, ponieważ mogą się nawzajem neutralizować. Odczekaj 2h po spożyciu jodu zanim weźmiesz witaminę C(można najlepiej w dawce 2g/doba).
* na wieczór wypij 1 szklankę wody z solą. Przed snem możesz wziąć także magnez w postaci chelatowanej np. glicynian czy jabłczan.
W przedstawionej wyżej kuracji może wystąpić podwyższony poziom hormonu tarczycy, lecz po 6 miesiącach suplementacji jodem wróci do normy. Niedoczynność tarczycy wiążę się z niskim poziomem jodu, co poprawi się po uzupełnieniu jodu w organizmie.


  • 2

„Be strong, u never know who you are inspiring”


Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5163 postów
  • Pomógł: 166
346
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano 4 tygodni temu

Re: Na temat jodu

Świetny artykuł i leci plus za rozwój forum!


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018