Witajcie, otóż ostatnio dowiedziałem się iż cierpię na dyskopatię. Zostały mi zalecone te ćwiczenia : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Nigdy nie ćwiczyłem, 18 lat, 180cm/76kg i tak sobie pomyślałem że skoro już będę coś ćwiczył to może i przy okazji poćwiczę coś innego. Interesowało by mnie w szczególności trening klatki, bicepsa, oczywiście plecy to dalej priorytet i ewentualnie trochę coś z "piwnym brzuszkiem" można było by zrobić. Jak da radę to najlepiej bez diety bo nie bardzo chodzi mi o to żeby zrzucić kilogramy. Jakie ćwiczenia polecacie bo jednak te pod linkiem średnio mi się podobają. Posiadam 2x hantle 3kg i chciałbym z nich skorzystać + pytanie czy polecacie kupić może cięższe hantle lub coś innego w miarę taniego. Z góry dziękuje za pomoc.
Ćwiczenia
Napisano Ponad rok temu
Nikt Ci nie poradzi na forum.
Ze względu na Twoje zdrowie, nie jesteśmy lekarzami, a przy dyskopatii trzeba być ostrożnym, nie wiem których kręgów to dotyczy, nie mamy zdjęcia i wiedzy medycznej.
Proponuję zapytać lekarza lub rehabilitanta w sprawie innych ćwiczeń czy ćwiczeń na siłowni.
Po pierwsze ćwicząc nogi, klatkę, biceps, triceps i każdą inną partię zawsze jest napięcie w jakimś odcinku pleców, więc nikt nie pomoże Ci na tym forum.
Napisano Ponad rok temu
Jest to drobna skolioza, rehabilitant twierdzi że plecy bolą głównie przez to iż mam praktycznie zerowe mięśnie pleców i nie ma co trzymać kręgosłupa. Przy ćwiczeniach polecał podłożyć pod brzuch np koc. Na podstawie tych ćwiczeń nikt nie poleci w miarę podobnych z np hantlami itp?
Napisano Ponad rok temu
Pierw piszesz o dyskopatii co jest poważnym problemem a teraz piszesz o drobnej skoliozie to w końcu jak to jest?
TKWM
Napisano Ponad rok temu
W prześwietleniu wyszła skolioza. Lekarz zlecił masaże. Nie znam się na tym ale osoba która mnie masowała powiedziała że skolioza jest dosyć mała a mój ból pleców pochodzi głównie od tego że nie mam mięśni. Poleciła mi abym praktykował ćwiczenia na dyskopatie - dokładnie te które są w linku w pierwszym poście.
Napisano Ponad rok temu
To je praktykuj a jak stan zdrowia sie poprawi pomyslisz o treningu siłowym.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Odświeżam. Postanowiłem zakupić drążek do ćwiczeń ( również bardzo polecany przez lekarza ) i hantle 2x10kg. Odnośnie drążka to rozumiem że najprostsze w świecie podciągania czy trzeba używać specjalnej techniki. Oprócz pleców chciałbym również rozszerzyć klatkę piersiową i powiększyć obwód w bicu. Zamówiłem również hantle 2x10kg jednak wszędzie czytam że potrzebna jest ławeczka i teraz pytanie czy naprawdę jest ona taka ważna i nie mogę wymachów na boki robić na podłodze, a jeżeli jest ważna to czy nie można w jakiś prosty domowy sposób ją zastymulować. A no i ostatnio staram się robić pompki. Co jakiś czas jak mi się przypomni robię sobie parę powtórzeń. Przy hantlach i drążku i nawet przy pompkach ile powtórzeń robić co jaki czas i ile generalnie dziennie powinny zajmować ćwiczenia.
Użytkownik Hamuda edytował ten post Ponad rok temu