Grammatiku i Magdaleno
Wiem o tym, że dieta ketogenna powstała w celu nie farmaceutycznego leczenia dzieci z padaczką.
Sama byłam objęta opieką neurologiczną. W 2011r zostałam skierowana do szpitala z podejrzeniem ucisku wewnątrzczaszkowego. Po tygodniu obserwacji i badań min. EEG i tomografii komputerowej głowy (rezonansu nie zrobili – musiałabym czekać 6 tyg. – ukochany NFZ ) nic nie odnaleźli i zdiagnozowali nerwicę . Jednak objawy, które wówczas występowały – podwyższony poziom stężenia prolaktyny , samowolnie rozszerzająca się źrenica oka nie reagująca na wpływ światła ( nie jest to problem okulistyczny, badania były przeprowadzone przez specjalistę) występują czasem nadal i o dziwo najczęściej w momentach kiedy w moja dieta jest bogata właśnie w węglowodany.
Zgodzę się z Tobą że nadmiar białka przy niskim spożyciu węgli i tłuszczy powoduje kwasicę i może doprowadzić do kamicy nerkowej. Przy pierwszej redukcji dorobiłam się piasku na nerkach ponadto usg wykryło malutki złóg – ostatnie usg jamy brzusznej przeprowadzone na pogotowiu ok. półtora roku temu, przy okazji wypadku na rowerze, wykazało, iż już się go pozbyłam .
Chcąc nie chcąc jestem pod opieką lekarską… tym bardziej, że moja sąsiadka jest lekarzem moim i mojej rodziny.
A propos efektów redukcyjnych, po swoim ciele widzę, że u mnie przynosi ona wspaniałe efekty, nigdy, w tak krótkim czasie nie pozbyłam się nadmiaru płynów zgromadzonych pod skórą. Moja sylwetka wykazuje cechy typowe dla sylwetki androidalnej – wąski rozstaw bioder (za to brazylijskie pośladki), szeroka klatka piersiowa, mocny kościec, ale niestety podobnie jak endomorficy miewam też skłonności do zatrzymywania płynów limfatycznych ( przypadłość niewątpliwie wielu kobiet wynikająca z funkcjonowania naszego układu hormonalnego ) , więc dla mnie to pozytywny efekt. Również obserwuję zmniejszenie się ilości podskórnej tkanki tłuszczowej, dodam że znaczne. Przypływ sił ogromny , wykonuje ciężkie objętościowe treningi, po czym normalnie funkcjonuje przez resztę dnia. Ze snem i regeneracją też nie czuję żadnych nieprawidłowości – niestety jestem kofeinistką – jednak staram się ograniczać kultywowanie mojego nałogu do godz. 16. Skupienie, pamięć i koncentracja wyostrzone jak nigdy dotąd.
Jeżeli poczuję potrzebę” naładowania się „ owszem, posłucham mojego organizmu. Zresztą założenie długoterminowe było odżywiać się w ten sposób przez okres ok. 2 - 3 miesięcy lub do czasu osiągnięcia zadawalających efektów. Po czym stopniowe wyjście z ketozy przez zwiększenie spożycia węglowodanów pochodzących z warzyw – prócz skrobi, potem wprowadzenie węglowodanów w postaci np. carbo – wówczas dołączenie kreatyny przez okres 4-6 tyg. Ewentualnie plus 50 -100 g basmati po treningu. Następnie powrót na dietę ketogenną lub CKD, etc. czyli mini cykle. Niektórzy taką rotację robią w przedziałach tygodniowych, moje założenia obejmują po prostu dłuższe okresy
Uważam, że dieta ketogenna może mieć nawet prozdrowotny aspekt, kiedy jest dobrze zbilansowana pod względem proporcji kwasów tłuszczowych - wykazano wzrost stężenia poziomu HDL (high-density lipoprotein) będącą frakcją cholesterolu mająca korzystny wpływ na organizm człowieka u osób stosujących dietę ketogenną z dużym udziałem NNKT, tak jak ja. Stosowanie diety ketogennej mądrze tzn. wybierając urozmaicone i jak najlepsze jakościowo produkty, przeprowadzenie jej w rozsądnych ramach czasowych ( ketoza nie powinna trwać dłużej niż 4 miesiące) na pewno jest mniej groźne niż stosowanie przez kobiety w celach redukcyjnych sterydów anabolicznych.
Z całym szacunkiem
Użytkownik Achillia edytował ten post Ponad rok temu
MÓJ DT, bo wszystkie drapieżniki są w ketozie
"Sarkazm to taka gimnastyczka, której nie uprawia się bez poczucia humoru"
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam
*WSZYSTKIE MOJE FOTOGRAFIE MAJĄ OSADZONY ZNAK WODNY - DIGIMARC, ZAWIERAJĄCY INFORMACJĘ O TWÓRCY OBRAZU ( O MNIE ), UŻYTKOWANIE OGRANICZONE, NIE KOPIUJ.