Skocz do zawartości


Zdjęcie

Prawdy i mity o grzybach


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 222
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Prawdy i mity o grzybach
25aqb8n.jpg
 
Lubicie grzyby? Ja uwielbiam. Ale nie cierpię ich zbierać w sumie nigdy nie lubiłem. Mieszkam w dużym mieście, więc okazji i tak nie ma za wiele. Ten art kieruję do wszystkich którzy jednak lubią zarówno jeść jak i zbierać grzyby gdy tylko nadarzy się ku temu dobra okazja. Dobry grzybiarz  dobrze wie, co zbierać, a co należy zostawić w lesie.
 
Same grzyby są bardzo smaczne. Niektóre, na przykład kurki czy gołąbki (te drugie powinni zbierać tylko wytrawni grzybiarze) można jeść nawet na surowo, chociaż odradzam konsumowanie grzybów w ten sposób. A ugotowane nadają się do zupy, sosów, pierogów, jajecznicy, krokietów… długo by wymieniać. Aby cieszyć się nimi zimą, można też grzyby ususzyć, chociaż smak suszonych nie każdemu już odpowiada. Co do grzybów urosło kilka mitów, czasem trochę prawdziwych, czasem będących zupełną nieprawdą. Ponieważ mają one ostatnio złą famę (w zeszłym roku było kilka głośnych śmiertelnych zatruć), postarajmy się je trochę odczarować i przeanalizujmy te mity.
 
"Grzyby mogą zbierać tylko ci, którzy się na nich znają" - absolutna prawda!
Jeśli jesteś na grzybach i nie wiesz, czy dany okaz jest jadalny, po prostu go zostaw. Szczególnie tyczy się to grzybów blaszkowych, z których wiele gatunków jest śmiertelnie trujących. Grzyby z sitem pod kapeluszem również mogą być trujące, ale już nie tak mocno.
 
A jeśli na grzybach w ogóle się nie znasz, powiem wprost: powstrzymaj się od ich zbierania
"Muchomory i inne grzyby trujące należy niszczyć" - oczywiście, że nie!
Grzyby stanowią ważną część leśnego ekosystemu – również te trujące. Poza tym to, że niektóre grzyby są trujące dla człowieka nie oznacza, że będą trujące dla zwierząt.
 
"Grzyby są ciężkostrawne" - raczej tak
Grzyby zawierają niewielkie ilości chininy – substancji, z której zbudowane są pancerze skorupiaków. Jednak nie jest na tyle dużo, aby powstrzymać się od ich jedzenia, chociaż małym dzieciom proponuję im nie dawać do jedzenia. Opinia o ciężkostrawności grzybów bierze się prędzej z tego, że zbudowane są one z białek bardzo podobnych do tych, które są w mięsie.
 
"Grzyby nie mają wartości odżywczych" - absolutna nieprawda
Owszem, w przygniatającej większości na grzyby składa się woda. Jednak w masie suchej jest sporo białek, dość dobrze przyswajalnych przez człowieka – w suszonych borowikach białka jest nawet więcej, niż w mięsie wołowym. Sporo też jest węglowodanów oraz witamin z grupy B, fosforu, magnezu, żelaza…
 
"Grzyby są dobre do alkoholu" - w żadnym wypadku
Niektórzy lubią szczególne marynowane grzyby jeść razem z alkoholem, ale nie jest to dobry pomysł. Alkohol ścina białka zawarte w grzybach, co utrudnia pracę żołądka i może prowadzić nawet do silnych bólów brzucha.
 
"Grzyby zawierają metale ciężkie i inne substancje szkodliwe" - mogą, ale nie muszą
Wszystkie gatunki grzybów mają właściwości akumulacyjne takich substancji, dlatego nie powinniśmy zbierać okazów rosnących przy drogach, a jeśli kupujemy grzyby, lepiej mieć pewność, że z takich miejsc nie pochodzą.
 

Mateusz Pawlak ;)


Litwin81
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3380 postów
  • Pomógł: 40
146
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Gdynia
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Różne
  • Staż [miesiące]:Długi
  • Wzrost [cm]:168
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:82
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:170/15*120
  • Wyciskanie [kg]:140/19*100
  • Martwy ciąg [kg]:185/10*150
  • Waga [kg]:85

Napisano Ponad rok temu

Re: Prawdy i mity o grzybach

No i dostarczają polisacharydy,które działają pro zdrowotnie,pieczarki sporo z Polskich grzybów,reishi i shitake dużo więcej,aż cordyceps najwięcej,.


  • 0
"Lepiej umrzeć na stojaco niż żyć na kolanach."



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022