owczy trening
Napisano Ponad rok temu
mam pytanie.
mam diete i rozpisane posiłki o godzinach:
8.30
11.30
14.30
17.30
20.30
23
tylko,że w chwili obecnej mam 1x w tyg studia i mógłbym spać np do 10 spokojnie.czy lepiej spać i się regenerować czy wstawać tylko po to by jeść?
Napisano Ponad rok temu
co byście zmienili/dodali??1.płatki owsiane 100g, 3jajka,250 ml mleka,200g jogurtu (b4,ww 6 w 100)
2.makaraon świderki 120 g, 200g serka wiejskiego, 100g zwykłego chudego, rodzynki
3.ryż 100g, 150 g kurczaka/wołowiny + dodatki
4.chleb ciemny 100-150 +tuńczyk puszka / filet wędzony z kurczaka 150 g/makrela wędzona 150 g
5.serek biały chudy 170g.
Napisano Ponad rok temu
a ostatnio Novo, Jerz i Jet byli tak dobrzy i mi pomgali.
chłopaki wrzucę nagrodę i zapewniam że warto pomóc :)
ps . jak się tego używa [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] polecał
Napisano Ponad rok temu
co do jedzenie, mozesz jesc czesciej niz 3h.
jest jakis powod dla ktorego nie bierzesz supli? sa duzo wygodniejsze kiedy sie proboje zjesc ile mozna. ja pilem dwa szejki dziennie + 5-6 posilkow.
polecal jesc 3 miesa dziennie; rybe, kurczaka i krowe/swinie. btw, nie mysl, ze na sniadanie musza byc platki. rownie dobrze mozesz zjesc porzadna, sycaca jajecznice i od razu miec 5-6 jajek na start dnia :twisted:
aha, i o ktorej w ogole cwiczysz?
ja cwiczac rano robilem cos takiego:
pobudnka ~0800
owsianka+mleko+jajka
trening ~10
gainer (zaraz po treningu, ~12)
ryba+warzywa+jajka (godzine pozniej, ~13)
kurczak+warzywa+jajka (dwie godziny pozniej ~15)
owsianka+mleko+jajka (dwie godziny pozniej ~17)
wolowina+warzywa (trzy godziny pozniej ~20)
gainer (przed snem ~22)
staralem sie kolo 200g miesa i 400-500g warzyw, a owsianki sypalem do kubka, chyba mial ze 120g, i mleka dolewalem dwa kubki. a gainer byl 100g (30g bialka, 40g wegli) z 500ml mleka.
Napisano Ponad rok temu
nie jem częściej niż 3 h bo nie jestem w stanie.
treningi bjj mam od 18 do 20 z reguły.
siłownia zależy jak pójdę.
ta przeróbka diety co wrzuciłem (zrobienie z 6 posiłków 5 ) - co do zmiany i jak wychodzą poszczególne wartości?
w programie dietetyk wyszło mi (bez jogurtu,masła i dodatków)
Białko [ g ] Tłuszcz [ g ] Węglowo. [ g ] Kalorie [ kcal ] Ilość [ g ]
SUMA 211,74 83,43 339,88 2918 1670
PROCENTOWY UDZIAŁ SKŁADNIKÓW 33,3 [ % ] 13,1 [ % ] 53,5 [ % ] 100 [ % ] 100 [ % ]
Napisano Ponad rok temu
suple o dziwo jak sie policzy per g bialka/wegli moga nie wychodzic tak drogo. nie wiem dokladnie jak ceny w polsce wygladaja.
Napisano Ponad rok temu
novo liczyłeś ile miesięcznie wydajesz na żarcie?
Napisano Ponad rok temu
novo gainer przed snem???
novo liczyłeś ile miesięcznie wydajesz na żarcie?
duzo. ale nie pije, nie pale, nie mam zycia towarzyskiego
Napisano Ponad rok temu
sprawdzisz tą moją co wkleiłem?
musiałem ograniczyć do 5 posiłków bo zaczęło mnie wkurwiać że nastawiam budzik byle tylko zjeść.
Napisano Ponad rok temu
i czemu rozmawiamy o tym w temacie o posilkach a nie twoim prywatnym? nie ma to zadnych modow zeby... a... shit. pozniej przeniose.
IDE SIE UCZYC BEDE WIECZOREM
Napisano Ponad rok temu
będzie ktoś tak dobry i policzy wartości w tej diecie?skoro decyduje się dłużej spać to z 6 posiłków zrobie 5 większych lekko.
1.płatki owsiane 100g, 3jajka,250 ml mleka,200g jogurtu (b4,ww 6 w 100)
2.makaraon świderki 120 g, 200g serka wiejskiego, 100g zwykłego chudego, rodzynki
3.ryż 100g, 150 g kurczaka/wołowiny + dodatki
4.chleb ciemny 100-150 +tuńczyk puszka / filet wędzony z kurczaka 150 g/makrela wędzona 150 g
5.serek biały chudy 170g.
Ja bym wprowadził lekkie modyfikacje:
1. płatki owsiane 100g, 3jajka,250 ml mleka,200g jogurtu ok
2. makaraon świderki 120 g, 200g serka wiejskiego, garść rodzynek, garść suszonych fig (wywaliłem ser twarogowy)
3. ryż 100g, 150 g kurczaka, łyżka oliwy z oliwek, jako dodatki wziąłem przykładowo warzywa: paprykę zieloną (bogata w wit. E), 2 marchewki (bogate w betakaroten), seler.
4. Czwarty posiłek jest kolacją po treningu jak rozumiem? Tuńczyk i makrela nie są substytutami. Makrela jest rybą tłustą, tuńczyk chudą. Polecam makrelę wędzoną lub łososia wędzonego, ze względu na dużą zawartość kwasów omega3. Dodatkowo w ciągu dnia, jako deser po obiedzie lub do kolacji możesz włączyć sałatkę z banana i kiwi, normalnie pokrojony banan i kiwi razem, ew. banan osobno i kiwi osobno, lub koktajl z banana i kiwi do kolacji, po treningu z mlekiem lub kefirem, wtedy możesz zjeść nieco mniej sera twarogowego przed spaniem).
Aha, chleb do ryby możesz sobie zjeść z margaryną. Podziwiam zawzięcie aby jeść suchy chleb ku chwale sześciopaka, ale z margaryną na pewno będzie łatwiej wchodził, a to też ma duże znaczenie. :wink:
5. Ser twarogowy chudy, wystarczy ok. 150g, jakieś 100g jeśli wcześniej wypiłeś sobie koktajl z kefirem 400g, bananem i kiwi.
Opisany wyżej jadłospis ma następujące wartości (netto):
3221 kcal
186,6 g białka (23,6%)
89,8 g tłuszczu (24,6%)
410,5 g węglowodanów po odjęciu błonnika (51,8%)
Zastanawiałem się gdzie by tu więcej węglowodanów upchnąć kosztem tłuszczu ale jeszcze nie wpadłem. ;-)
Napisano Ponad rok temu
A po cholerę? Ja bym wręcz trochę tłuszczu właśnie dorzucił, z oliwy i orzechów najlepiej. Węglowodanów jest już aż zanadto.Zastanawiałem się gdzie by tu więcej węglowodanów upchnąć kosztem tłuszczu ale jeszcze nie wpadłem. ;-)
Napisano Ponad rok temu
Tłuszczu można by trochę dorzucić, ale na pewno nie kosztem węglowodanów. Zbyt mała ilość węglowodanów w stosunku do białka i tłuszczu ma wpływ na zmniejszenie wydolności fizycznej i wytrzymałości. Gdyby chciał dodać tłuszcz, musiałby też dodać węglowodany, aby ich udział % nie spadł poniżej 50%.A po cholerę? Ja bym wręcz trochę tłuszczu właśnie dorzucił, z oliwy i orzechów najlepiej. Węglowodanów jest już aż zanadto.
Napisano Ponad rok temu
raczej po tren nie upchne tego kefiru bo pije kretke a po 30 min od razu kolacja ryba+chleb.
dorzuce te figi i orzechy
dziękuje za pomoc.
jednak 6 posiłków to było za dużo i moje życie kręciło się wokół jedzenia; nastawianie budzika na 8 aby coś zjeśc - absurd
Napisano Ponad rok temu
8O Rzuć to gówno i zainwestuj w normalne masło, jeśli w ogóle musisz smarować. Ja nie smaruję, czasem tylko skrapiam sobie dla odmiany oliwą.chleb jem z margaryna.
Sam jestem fanem 55%-60% węglowodanów w diecie (mimo coraz większej ilości przekonujących artykułów i badań, które dotyczą diety paleo i jedzenia węglowodanów). Tymniemniej te wyliczenia, które podałeś, coś mi się nie zgadzają. Kiedy zaczynałem robić masę, jadłem 3100-3200 kcal dziennie, w tym miałem 1.5g białka/kg, 1g tłuszczów/kg, a reszta z ww - i wychodziło z tego ok 4g/kg, czyli mniej niż 400 g razem. Przy czym robiłem tylko siłownię 3 x tygodniu, ale to trenując więcej, w tym bjj, należałoby zwiększyć ilość kalorii, a co za tym idzie wszystkich składników, a nie tylko ww.Tłuszczu można by trochę dorzucić, ale na pewno nie kosztem węglowodanów. Zbyt mała ilość węglowodanów w stosunku do białka i tłuszczu ma wpływ na zmniejszenie wydolności fizycznej i wytrzymałości. Gdyby chciał dodać tłuszcz, musiałby też dodać węglowodany, aby ich udział % nie spadł poniżej 50%.
Napisano Ponad rok temu
Pijesz pewnie do kwasów trans zawartych w margarynie. Otóż ostatnimi czasy podobno producenci przeszli z uwodorniania na przeestryfikowywanie, przez co zawartość kwasów trans w margarynie jest śladowa. Tak słyszałem od osoby, która badała ich zawartość w margarynach, przy czym mówię o margarynach kubkowych, nie tych do smażenia.Rzuć to gówno i zainwestuj w normalne masło, jeśli w ogóle musisz smarować. Ja nie smaruję, czasem tylko skrapiam sobie dla odmiany oliwą.
Ale żeby nie było, masło też jest dobre, tylko zależy co mamy na celu. Masło jest dobrym źródłem wit. A, jest lekkostrawne, ma dużo cholesterolu, ale za to także zdrowe, naturalne kwasy trans.
A ile ważyłeś? Odliczyłeś straty (10%)? Odliczyłeś błonnik?Tymniemniej te wyliczenia, które podałeś, coś mi się nie zgadzają. Kiedy zaczynałem robić masę, jadłem 3100-3200 kcal dziennie, w tym miałem 1.5g białka/kg, 1g tłuszczów/kg, a reszta z ww - i wychodziło z tego ok 4g/kg, czyli mniej niż 400 g razem.