Chciałbym żebyście wrzucili w tym temacie swoje propozycję treningu interwałowego, HIIT'a czy HIT.
Ja swoje treningu podzieli w zależności od hmm intensywności i używanych przy nich partii ciała jako, że często na zakończenie treningu siłowego robię krótką sesje interwałów na dodatkowe zwiększenie efektu EPOC.
Oto moje propozycje:
I)
sprint 20s/40s x10
II)
sprint 100m nastepnie 300m truchtem x15
III)
2 minuty intensywnego biegu 1 minuta powolnego truchtu x5
IV)
trening na klatce schodowej:
Wbiegam na ostatnie 5 piętro skacząc co dwa stopnie jak najszybciej, nastepnie schodzę powolnym tempem. Gdy znajdę się już na samym dole powtarzam. x5-15
V)
Wyznaczam dwie linie mniej więcej 10m na prawo ode mnie i na lewo. Staję po środku bokiem lekko przykucnieta pozycja. Startuje dobiegjąc do linii po prawej stronie, dotykam jej, następnie jak najszybciej biegnę do drugiej linii dotykam jej i jak najszybciej biegnę na start. Za każdym kolejnym powtórzeniem zmieniam linie do której biegnę za pierwszym razem. Robię od 8-16 takich powtórzeń.
-kolejne zestawy robię z reguły w dni kiedy nie robię treningu siłowego.
VI)
8x pompka z klaśnieciem
16x przeskok w wykroku ze zmiana nogi w powietrzu.
5x podciąganie
15x atomic push up na trx
10x wyskok w górę z dociagnieciem kolan do klatki piersiowej.
^^-powyższy zestaw powtarzam 5 razy starając się o jak najkrótszy czas wykonania lub robię przez 20 minut dbając o jak najkrótsze przerwy.
VII)
Magic 50 rossa
VIII)
Troche crossfitowo:
swing czajnikiem->burpee-> bieg 300m jak najszybciej w systemie 21powtórzeń, następna seria 15 i kolejna 9.
IX)
ustawiam sobie przeszkodę o wysokości mniej więcej 30cm staje bokiem obok niej i robię takie coś:
Przeskakuje bokiem-> burpee z pompka i wyskokiem w gorę -> high pull (chyba tak to sie nazywa) z wysokości kolan.
Za każdym okrążeniem robię o jedno powtórzenie wiecej tzn. następne kółko to:
Przeszkok x2-> burpee x2 -> highpull x2
Dochodzę tak do 5 powtórzeń w jednym obwodzie i schodzę z powrotem do 1. Timer nastawiam na 3-5 minut i staram się zrobić jak najwięcej takich obwodów. Po ukończonym obwodzie odpoczywam 2-3 minut i powtarzam wszystko jeszcze 2 do 4 razy w zależności od sił
![;)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/wink.png)
____
To są moje propozycję treningów. Może komuś się przydadzą.
Jeśli macie jakieś ciekawe propozycje na intensywne treningi to wrzucajcie do tego tematu. Założyłem go dlatego, że czasem człowiek nie ma pomysłu co można by zrobić, a już mu się znudziły poprzednie pomysły.