Siłownia tylko pod SW
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mysle za jak juz masz high pull to niekoniecznie jest to potrzebne, moze lepiej zrobic po prostu martwy na "wulgarna sile"?
Napisano Ponad rok temu
no i kwestia czy 2x w tygodniu wystarczy.
Napisano Ponad rok temu
nie widze problemu w 2 treningach.hmmm to pozostaje kwestia wykonania high pulla. widziałem opcje ze z ziemi, na maxa do gory i puszczanie sztangi, a widzialem tez że z pozycji jak do połowicznego power cleana, hop w góre i pozniej kontrolowanie w dół. ja robiłem tym drugim sposobem, czyli mniej angażuje plecy. dlatego chcialem ten rwaniowy dodać.
no i kwestia czy 2x w tygodniu wystarczy.
no dla mnie to jakies takie polowiczne srodki. albo rob power snatch, push press, martwy?
Napisano Ponad rok temu
co ciekawe - nie mogę zrobić normalnego rwania bo w momencie kiedy jestem dupą przy ziemi nie jestem w stanie wyprostować rąk za głową - idą mi do przodu.
no to najwyżej zrobię już ten normalny martwy
a problem w 2 treningach - chodzi mi o progres siłowy. 2 treningi są wystarczające?
i jeszcze jedno - jako wielki fan wiosłowania dorzucę jednak gdzieś wiosło półsztangą - kocham to ćwiczenie a dodatkowo też uważam, że jest dobre do tego zestawu.
Napisano Ponad rok temu
podstawa to
a: siad, lawka, wioslo
b: martwy, stojac, drazek
a ze chcesz widze troche "poweru", to zrob na poczatek power clean + push press, niekoniecznie z wielkim ciezarem, a dynamicznie, a potem reszte. i na koniec mozesz cos na brzuch i bica/trica.
Napisano Ponad rok temu
przed wakacjami skończyłem 5x5, siła poszła w górę ale na macie poczułem to dopiero.. ostatnio
chce spróbować trochę tych dynamicznych ćwiczeń, tak polecanych i tak oddziałujących na całe ciało. trochę się już nakręciłem na to
Napisano Ponad rok temu
ja w mojej fazie dynamiczniej mam w planie robic (power) clean, behind the neck push press (mozna duzo wiecej na sztange nalozyc :twisted: ), i siad przedni i drazek.
Napisano Ponad rok temu
mnie korci spróbowanie tych siadów zerchera zamiast przednich ale narazie daje sobie na wstrzymanie do momentu kiedy już zaczne ten plan
i jeszcze zastanawiam się czy robić 5 powt power cleana - niektórzy piszą że to już za dużo. że lepiej np 6-7 serii ale po 3 powt - żeby zachować szybkość w każdym powtórzeniu.
Napisano Ponad rok temu
ja cleanow to robie po jeden albo dwa nawetto z tym behind the neck na barki uważaj. (nie znam ćwiczenia - wyobrazam sobie jedynie po nazwie)
mnie korci spróbowanie tych siadów zerchera zamiast przednich ale narazie daje sobie na wstrzymanie do momentu kiedy już zaczne ten plan
i jeszcze zastanawiam się czy robić 5 powt power cleana - niektórzy piszą że to już za dużo. że lepiej np 6-7 serii ale po 3 powt - żeby zachować szybkość w każdym powtórzeniu.
wlasnie BTN push press jest bezpieczniejszy, bo ten moment dla barkow niebezpieczny jest pokonywany dzieki momentum z nog.
Napisano Ponad rok temu
a przy 2 powt trochę ciężko mi rozpisać jakąś sensowną progresję - jakaś rada?
Napisano Ponad rok temu
otatnio to tak naprawde robilem to z procentami 5/3/1, ale wczesniej robilem tez po 6-7 serii po 2-3 powtorzenia. i staralem sie dodac nawet 1-2 kg kiedy tylko moglem.
Napisano Ponad rok temu
5/3/1 jest spoko na dłuższą mete, niestety ja jestem narwany i mi leżał system 5x5.
no nic, okrężną drogą ale jakoś w końcu samemu się znajdzie złoty środek.
a tak spytam - ile razy w tyg ćwiczysz? zdarzało ci się właśnie 2x? bo dla mnie to mimo wszystko troche szok będzie, teraz przez wakacje ładowałem 2 treningi dziennie - rano siłownia wieczorem bjj. ( ale teraz to była tylko zabawa splitem, wiesz - wakacje to trzeba było trochę podreperować wygląd ) no a po wakacjach się skończy laba..
Napisano Ponad rok temu
aha. no jak 5/3/1 to 5x50%,60% 3x70%,80% 90%x maxchodziło mi raczej o progresje na treningu i powaliłem serie z powtórzeniami whateva
a jak po 2 powtorzenia to zazwyczaj moje 5x50 4x60 3x70 2x80 1x90 5x100% (treningowe).
jak zawsze, i tak najlepiej.no nic, okrężną drogą ale jakoś w końcu samemu się znajdzie złoty środek.
hmm no nie. zazwyczaj robie 3 (FB) albo 4 (5/3/1) w tygodniu. ale od mma mialem baaardzo dluga przerwe, jak w koncu wroce to zobacze jak to bedzie wygladalo.a tak spytam - ile razy w tyg ćwiczysz? zdarzało ci się właśnie 2x?
Napisano Ponad rok temu
aha. no jak 5/3/1 to 5x50%,60% 3x70%,80% 90%x max
a jak po 2 powtorzenia to zazwyczaj moje 5x50 4x60 3x70 2x80 1x90 5x100% (treningowe).
troche tej drugiej rozpiski nie rozumiem. procenty odnoszą się do ciężaru z którym zrobisz 5powt? czyli 5x50% ( tego z 5powt) a przedostatnia to 1x90% i na koniec max ciezar z jakim dasz rade 5 powt? ale to by było bez sensu(?)
nie wiem czy wiesz o co mi chodzi?
Napisano Ponad rok temu
wiem o co ci chodzi, zle napisalem, mialo byc 5x2x100%, a te 100% to jest treningowe a nie 1RM
aha. no jak 5/3/1 to 5x50%,60% 3x70%,80% 90%x max
troche tej drugiej rozpiski nie rozumiem. procenty odnoszą się do ciężaru z którym zrobisz 5powt? czyli 5x50% ( tego z 5powt) a przedostatnia to 1x90% i na koniec max ciezar z jakim dasz rade 5 powt? ale to by było bez sensu(?)
nie wiem czy wiesz o co mi chodzi?
Napisano Ponad rok temu
I
Power clean
Przysiad
Lawka
Wioslo
II
Push press
Marwy-klasyk
Drazek
Dipsy
bez udziwnien typu high pull czy martwy rwaniowy, troche dynamiki i zwierzeca sila
Napisano Ponad rok temu
a twoja propozycja wiele sie nie różni od tego co planuje, jednak tak jak mówiłem - chcę spróbować zercherów, lubię high pulle, odpocznę w końcu od drążka, faktycznie dodam dipsy i to tyle z progresja sie zastanowie ale raczej zrobię tak, że ustale ciężary max dla danych powt, zaczne od 60% i z tygodnia na tydzien progresja ciezaru
Napisano Ponad rok temu
60-70-80-90-100% x5
60-70 x5-80x8 102,5 %x3
??
czy zwykle zanizyles ciezary i leciales na nic??
w sumie nie wazne ale tak pytam
jesli chodzi o zahery to coz, jak masz slaby siad to tu z ciezarem nie poszalejesz za bardzo przez co cwiczenie nie bedzie silowe jak masz mocny to z wspolczuje bicepsom bo nacisk sztangi jest okrutny
Napisano Ponad rok temu
siady mam..takie se ponad 1xx idzie w serii. a zercher wyglada na wiesz, typowo obrzydliwie ociekające męskością ćwiczenie